Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

No i tu zadziwię.... żaden point to point... normalna płytka drukowana.... bez schematu ani rusz.... przynajmniej ja, amator.... 😎

mam w upie

5 godzin temu, xetras napisał:

Jak? Skoro go nigdy nie mialem

No dobrze: co klikałeś i czym kręciłeś nie wiem. Mic to nie zmienia, bo skoro efekt był negatywny, zrobiłeś to na farta i nie trafiłeś.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie, korekcja może być skokowa (do tłumienia blach, syczenia,...) albo 2 punktowa z  przyciskiem direct do wypinania układu z toru sygnałowego.

Pospiesznie gdzieś w salonach i raczej głównie to było robione na samplerach z klasyką na CD 

Ad rem:

Korekcja barwy w domowym audio to dla mnie zawsze polega na tłumieniu a nie na "podbijaniu".

Sorry, w domowym audio rzadko jest zwrotnica aktywna i opampy lub bi-amping, tudzież tri-amping a wtedy byłoby to prawdziwe podbijanie.

PS.

(Oczywiście wiem o akustycznym podbijaniu części pasma)

PPS.

W pomieszczeniu oczywiście a nie na otwartej przestrzeni

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, daru0105 napisał:

taniej a też bezpośrednio z taśm-matek

A gdzie ojciec?

(Sorry za OT, ale skoro odnośnik do realizacji to stąd moje pytanie)

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mic to nie zmienia, bo skoro efekt był negatywny, zrobiłeś to na farta i nie trafiłeś.

Nic nie zrobiłem bo tego nie było.

Gdzie jest "loudness" choćby w Denon PMA 1500, PMA2000, PMA S-1?

(Albo w wielu innych)

PS.

W 525, 725, 925 - owszem, tam jest.

2 godziny temu, xetras napisał:

A gdzie ojciec?

(Sorry za OT, ale skoro odnośnik do realizacji to stąd moje pytanie)

Co masz na myśli?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

A jeszcze - Naim Cambridge Arcam Creek Sugden Densen Primare Hegel Gryphon Copland mają loudness?

1 minutę temu, daru0105 napisał:

Co masz na myśli?

Wtłacza się kalkę językową o "taśmiematce" więc

2 godziny temu, xetras napisał:

gdzie ojciec?

Dodam objaśnienie 

Przecież to, cytuję: "mastertape"

Polski potoczny termin to kompletne dziwadło.

C.d. objaśnienia na przykładzie

2 mastery, z 2005 i z 2019 roku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten drugi to jednak remiks autorski, ale re-master też 

Brudna muzyka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xetras napisał:

A jeszcze - Naim Cambridge Arcam Creek Sugden Densen Primare Hegel Gryphon Copland mają loudness?

Wtłacza się kalkę językową o "taśmiematce" więc

Dodam objaśnienie 

Przecież to, cytuję: "mastertape"

Polski potoczny termin to kompletne dziwadło.

No tak, ale to nie moja wina  🙂

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

12 minut temu, daru0105 napisał:

No tak, ale to nie moja wina  🙂

Wiem że tak się mówi ale chyba jakiejkolwiek definicji pojęcia to nie ma (czyli dowolnie można ten termin rozumieć).

A tu jest np. digitalizacja taśm masteringowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.04.2024 o 01:12, daru0105 napisał:

Są wytwórnie co robią z analogowych taśm matek i płyt wydanych tak było dużo ostatnio:

Zwłaszcza MOFI czy jak im tam.

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tragedia... wybraliście kolumny, które bez korekty Wam pasują - skąd pomysł, że z przypadkową korektą będzie lepiej?

No skoro ktoś podkręci basik i wysokie i jest wg. niego lepiej to jest po prostu lepiej. Co tu tak ciężko zrozumieć? To ma służyć przyjemności ze słuchania muzyki, a nie teoretycznych rozważań o wyższości... Do tego niektórzy mają takie czy inne DSP.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Tym bardziej,  że barwa zwykle koryguje niedostatki gratów ... uszu też 😉 

Natomiast kontur ułatwiać ma słuchanie podobnie komfortowo przy różnych

poziomach głośności. Miałem kiedyś taki wynalazek, co miał na stałe wpięty

kontur o głębokości 40 dB. To jednak wymagało potencjometru aż z trzema

dodatkowymi odczepami. Bas był obecny już w graniu pościelowym ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

37 minut temu, Misio38 napisał:

No skoro ktoś podkręci basik i wysokie i jest wg. niego lepiej to jest po prostu lepiej. Co tu tak ciężko zrozumieć?

Następny... chodzi o to, że coś podkręcił i było gorzej.

1 godzinę temu, xetras napisał:

Gdzie jest "loudness" choćby w Denon PMA 1500, PMA2000, PMA S-1?

Jeszcze raz:

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

co klikałeś i czym kręciłeś nie wiem. Mic to nie zmienia, bo skoro efekt był negatywny, zrobiłeś to na farta i nie trafiłeś.

Przy okazji - od dawna mam teorię, że istnieją wzamcniacze, te o bardzo charakterystycznej barwie, bardziej wyróżniajacej je od innych, które po prostu mają "zaszytą" na stałe, bez wystawionych na zwenątrz pokreteł, jakąś korekcje barwy i/lub kontur, dlatego tak a nie inaczej grają.

Teorie mozesz miec , ale to by podpadlo w najprostszych testach/pomiarach i od orazu zostal by sklasyfikowany jako bledna konstrukcja ze zbyt duzymi odchylkami charakterystyki.
Teraz nawet moj stary prymitywny Technics ma +0dB, -0,3dB, a z ukrytym loudnes mial by +/-10dB

Ukryta Zawartość

BTW. Ale za to ma pokretelka Bass/Trebble, ma guziczek Amp Direct, ma wejscie Direct, ma przelacznik Tone Control, ma guziczek Loudnes i moge samemu zadecydowac, co uzywam a co nie

IMG_4515.thumb.jpg.3bbc19bb81f7a91beb4de4b33402171d.jpg

Kiedys to bylo mozliwe, a dzisiaj jakies debile wmawiaja nam, ze to sie nie da i psuje dzwiek. Ale „dociskaja“ dzwiek sieciowkami 3x6qmm emoji6]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, xetras napisał:

Wiem że tak się mówi ale chyba jakiejkolwiek definicji pojęcia to nie ma (czyli dowolnie można ten termin rozumieć).

A tu jest np. digitalizacja taśm masteringowych

https://www.lipinskimastering.com/english/polish/index.php

Ten Studer ma około trzydzieski , cztrdzieski to staruszek portier. Pochodzi z resztek rozwalonej domeny analogowej. Caly problem tkwi w odbudowie domeny analogowej , która jest prostrza w konstrukcji , tańsza i lepsza dla naszego ucha , bez żadnych cyfrowych artefaktów typu błędy przetwarzania,latencje. Kasa wszystko popsula. Tu chodzi o abonamenty na ktorych się zarabia i to tylko w cyfrze jest możliwe. 

Edytowane przez Wojtek 1959

@xajas    Jeśli to tylko przykład "jakiegoś" sprzętu, to w porządku, ale miałem

wątpliwą przyjemność obcowania z kilkoma wzmacniaczami serii Class AA.

One po prostu bez użycia dodatkowych ulepszaczy nie grały, więc nie jest to jakaś

myśl techniczna ale zwykła konieczność. Zmieniłem wtedy pamiętam na jakiś Sony;

jeszcze mi dopłacili i dopiero to zagrało. Lepiej na Direct niż na Technics'ach nawet

z dodanymi  "ulepszaczami". Z basem, dynamiką i bez dosładzania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

44 minuty temu, xajas napisał:

Teorie mozesz miec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale to by podpadlo w najprostszych testach/pomiarach

Niekoniecznie- pomiar charakterystyki i zniekształceń robi się zawsze dla sygnału źródłowego o nominalnym poziomie. W tym przypadku nawet kontur nie wprowadza zmian.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Następny... chodzi o to, że coś podkręcił i było gorzej.

No to odkręci i będzie lepiej na powrót. Może też próbować pokręcić inaczej. Nie mając pokręteł itp. nie może nic.

9 minut temu, Misio38 napisał:

No to odkręci i będzie lepiej na powrót.

Dokładnie tak, tylko że oni przypisali korekcie swój własny błąd.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, xetras napisał:

Nie, korekcja może być skokowa (do tłumienia blach, syczenia,...) albo 2 punktowa z  przyciskiem direct do wypinania układu z toru sygnałowego.

Pospiesznie gdzieś w salonach i raczej głównie to było robione na samplerach z klasyką na CD 

Ad rem:

Korekcja barwy w domowym audio to dla mnie zawsze polega na tłumieniu a nie na "podbijaniu".

Sorry, w domowym audio rzadko jest zwrotnica aktywna i opampy lub bi-amping, tudzież tri-amping a wtedy byłoby to prawdziwe podbijanie.

PS.

(Oczywiście wiem o akustycznym podbijaniu części pasma)

PPS.

W pomieszczeniu oczywiście a nie na otwartej przestrzeni

Bi amping tri amping to odzielny temat. Slucham właśnie w takim systemie. Właśnie dlatego że w "domowej" konfiguracji to kołdra zawsze będzie za krótka. Pozostają dobre sluchawki jako najlepsza alternatywa.

2 godziny temu, xajas napisał:

BTW. Ale za to ma pokretelka Bass/Trebble, ma guziczek Amp Direct, ma wejscie Direct, ma przelacznik Tone Control, ma guziczek Loudnes i moge samemu zadecydowac, co uzywam a co nie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMG_4515.thumb.jpg.3bbc19bb81f7a91beb4de4b33402171d.jpg

Kiedys to bylo mozliwe, a dzisiaj jakies debile wmawiaja nam, ze to sie nie da i psuje dzwiek. Ale „dociskaja“ dzwiek sieciowkami 3x6qmm emoji6]

Technics z tej ery to piękny i wyjątkowy przykład. Którego przycisku by tam nie użyć, której gałki nie przekręcić to i tak nie grało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, MagneticFields napisał:

Technics z tej ery to piękny i wyjątkowy przykład. Którego przycisku by tam nie użyć, której gałki nie przekręcić to i tak nie grało.

Ostatni AVS przed przerwą. Hajendowy system w G. Tulip. Audiofile mlaszczą z zadowolenia. Mi się coś nie zgadza. Obok systemu stoi deck Technics i coś na nim miga. Stwierdzam głośno, że to chyba gra z tego Technicsa. Audiofile w zaniepokojeniu wstają i idą sprawdzić. Faktycznie, źródłem był jakiś średni 3 głowicowy model z lat 90-tych. Nagle zaczęły się podśmiechujki, nagle ten cudowny, chwilę wcześniej omlaskiwany system przestał im grać. Tyle w temacie złej legendy Technicsa.

Jak ktoś nie dowierza to poszukam zdjęcie. Może znajdę.

Edytowane przez Misio38

5 minut temu, MagneticFields napisał:

Kilka lat temu wpadł mi w ręce Technics SU-V300, czyli chyba najgorszy wzmacniacz tej marki: grał w zasadzie identycznie jak otoczony audiofilską legendą Rotel RA920 czy 921 (nie pamiętam).

W dniu 17.04.2024 o 19:41, Pseudodrummer napisał:

można ustawić ile dB w basie,a ile w wysokich podpija.
w skali od 0 do 10dB
ja mam na 7dB.
Bardzo fajnie sie to sprawdza przy cichym słuchaniu.
nie zawsze uzywam,przy głośniejszym słuchaniu można inaczej ustawić,albo nie używac wogóle.

natomiast ten Loudness w RME działa fantastycznie,szczerze mówiąc suba prawie nie załączam już.

Podobnie jak bezgałkowiec postawiony w obliczu gałek.
To dziwne uczucie zapewne

No nie,bo gitarzyści,basiści zazwyczaj robia próbe z jakos ustawionymi wzmacniaczami,którer się nagłaśnia (dajmy na to volume na 10tą),a kończą z wszystkimi gałami na maxa.

Będę tu bronił akustyków-choć zdażają sie tacy,co zasługuja na lincz.

No nic.
Ten pan tak uważa.
Może.

To sa takie koncerty?

Możesz oczywiście nie gmerać,mając jedna gałkę.
Gmera za Ciebie akustyka pokoju,wzmacniacz i kolumny,system,który po swojemu odtwarza w zastanych warunkach akustycznych nagrany nawet wzorcowo materiał.

Dobra,nikomu nie powiem!!!

i Ty nie mów,bo ja też,no i używam loudness,a to grzech juz smiertelny,nawet pan nadredaktor P. za to odpustu nie da... 

Popełniamy audiofilskie seppuku.

De gustibus non est disputandum

Jak miałem jakieś 15lat, to muzyki słuchałem na Technicsie starszego brata. Czytaliśmy testy w branżowych czasopismach, a rumieńców na twarzy przysparzał jakiś mały Rotel, który miał zapewniać audiofilskie doznania prawie jak kultowe Accuophase, był przy tym prawie na wyciągnięcie ręki... choć przy Technicsach z targu nadal cenę miał zaporową. Po 30latach legenda została zrewidowana i szczerze się cieszę, że za oszczędności kupiłem jeden z pierwszych na dzielnicy rower górski.

Ps

Ten Rotel chyba miał gałki bass/treble.

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Yankes napisał:

Popełniamy audiofilskie seppuku.

Kupić jakiś tercjowy sqiurwiacz i l.w będzie w pierdylionach wersji. Jeszcze suwaki pokażą jak l.w wyglada wizyjnie.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak miałem jakieś 15lat, to muzyki słuchałem na Technicsie starszego brata. Czytaliśmy testy w branżowych czasopismach, a rumieńców na twarzy przysparzał jakiś mały Rotel, który miał zapewniać audiofilskie doznania prawie jak kultowe Accuophase, był przy tym prawie na wyciągnięcie ręki... choć przy Technicsach z targu nadal cenę miał zaporową. Po 30latach legenda została zrewidowana i szczerze się cieszę, że za oszczędności kupiłem jeden z pierwszych na dzielnicy rower górski.

Często takie legendy drastycznie drenują nasze portfele.

De gustibus non est disputandum

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Kilka lat temu wpadł mi w ręce Technics SU-V300, czyli chyba najgorszy wzmacniacz tej marki: grał w zasadzie identycznie jak otoczony audiofilską legendą Rotel RA920 czy 921 (nie pamiętam).

Mam dwa magnetofony Technics i w zasadzie obydwa w swojej klasie grały bardzo poprawnie (grały bo teraz stoją nieużywane i nie wiadomo w jakim są stanie). Miałem miniwieżę Technics i też jak na swoją klasę grała dobrze, szczególnie ładnie grał CD, dosyć słabo grał tuner. Więc nie było chyba aż tak źle, a wszelkie uogólnienia mogą wprowadzać w błąd.

7 minut temu, Yankes napisał:

Często takie legendy drastycznie drenują nasze portfele.

audiofilskie seppuku może chronić przed drenażem portfela.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi