Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Psują brzmienie nawet na ustawieniu neutralnym. Zawsze omijam przyciskiem DIRECT.

Jak są źle zaprojektowane i wykonane to tak może być, w dobrze zaprojektowanym i wykonanym stopniu regulacyjnym ustawienie na zero niczym się nie różni od wyłączenia całkowitego stopnia regulacyjnego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

59 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Psują brzmienie nawet na ustawieniu neutralnym. Zawsze omijam przyciskiem DIRECT.

W A-S1100 samo ustawienie galek na zero powoduje automatycznie ominiecie tego ukladu.

57 minut temu, Lech36 napisał:

Jak są źle zaprojektowane i wykonane to tak może być, w dobrze zaprojektowanym i wykonanym stopniu regulacyjnym ustawienie na zero niczym się nie różni od wyłączenia całkowitego stopnia regulacyjnego.

Nie wszyscy producenci podaja takie informacje w papierologii, wiec znalezienie tych dobrze skonstruowanych moze byc trudne.

10 minut temu, Misio38 napisał:

A ja uważam, że przycisk direct jest bez sensu.

Ja uwazam przycis Power bez sensu, dlatego kupilem wzmacniacz bez niego i trzymam wzmacniacz wlaczony przez caly czas.

41 minut temu, BlueDot napisał:

Nie wszyscy producenci podaja takie informacje w papierologii, wiec znalezienie tych dobrze skonstruowanych moze byc trudne.

Stąd takie a nie inne obserwacje i wnioski hobbystów audio. U mnie przedwzmacniacz jest DIY i barwa jest wykonana na przełącznikach z dokładną kalibracją każdego skoku w zasadzie mogłoby nie być wyłącznika barwy bo czy jest on włączony czy wyłączony różnicy żadnej nie ma, oczywiście przy przełącznikach barwy w pozycji zerowej. Kiedyś miałem do czynienia przez jakiś czas z amplitunerem Onkyo i tam już nie było takiej ekstremalnej neutralności przy włączonym bloku regulacji barwy, wyłącznik barwy był bardzo przydatny.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Abajek napisał:

Ten temat był setki razy przerabiany i dalej nie rozwiązany

zawsze  będą przeciwnicy i zwolenicy ,tego śię nieda rozwiązac ja  twierdzę ze muszą być 

Rozwiązanie jest jedno, tylko niektórzy przyjmując do wiadomości fakty, musieliby przed samym sobą przyznać, że dali się zrobić w balona.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

jak mialem wzmacniacz z galkami to nie krecilem bo nie podobal mi sie dzwiek po takiej korekcji, wiec uznalem ze to bez sensu.

To, że Ci się nie podoba to zbyt mało, by podważyć rzeczowe argumenty. Ja widzisz mam gałki ale nimi nie kręcę, ale nie robię idiotów z kogoś kto to robi.

Mam prawo do uznania za bezsens to co dla Ciebie bezsensem nie jest.

Nawet tu się mylisz, bo brak sensu grania na zero wynika, z braku wymiernych korzyści.

Ja nie pisalem ze sluchanie na zero zapewnia neutralnosc,

No i co z tego, że Ty akurat o tym nie pisałeś, skoro tak się powszechnie przyjęło (czy inne bzdety jak to niby gałkowaniem ingerujemy w dzieło).

tylko ze krecenie galkami wprowadza znieksztalcenia.

Tu także się mylisz, bo skoro bez gałkowania zniekształcenia są rzędu 20dB, to gałkowanie minimalnie modyfikuje zniekształcenia... ale minimalnie zwiększy czy minimalnie zmniejszy zniekształcenia? Tego także nie wiesz.

Przestan przypiepszac sie do ludzi ktorzy maja inny swiatopoglad niz Twoj.

Wypowiadając się publicznie dajesz mi prawo wykazania, że palnąłeś bzdurę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Ja uwazam przycis Power bez sensu, dlatego kupilem wzmacniacz bez niego i trzymam wzmacniacz wlaczony przez caly czas.

To masz dostęp do taniej energii elektrycznej 🙂

1 minutę temu, paww napisał:

Taniej, jak taniej, ale szkoda wzmacniacza. Bez sensu skracamy jego żywotność.

4 godziny temu, paww napisał:

Gdybym był producentem wzmacniaczy np. Denon, Yamaha, Marantz, Luxman, Accuphase czy np Macintosh to poczułbym się obrażony 🙂

Ze wzgledu na historyczny desgn tych urzadzen wrecz glupio by wygladaly gdyby usunieto te galki.

Ale przewaznie mozna wlaczyc bypas wiec kazdy powinien byc zadowolony.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

W A-S1100 samo ustawienie galek na zero powoduje automatycznie ominiecie tego ukladu.

W Marantz i Luxman ktore mialem byla spora roznica pomiedzy bypass a ustawieniem na zero. Bypass dawal znacznie wiecej mikrodetalu w przekazie. O ile w Luxman roznica byla mala o tyle w Marantzu spora.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

No i co z tego, że Ty akurat o tym nie pisałeś, skoro tak się powszechnie przyjęło (czy inne bzdety jak to niby gałkowaniem ingerujemy w dzieło).

Ale po co ty mi zarzucasz cos czego nie zrobilem?

Dobrze sie czujesz?

55 minut temu, szymon1977 napisał:

Rozwiązanie jest jedno

To co wypisuje @szymon1977 to jedna, jedyna i najprawdziwsza prawda.

🤣

57 minut temu, szymon1977 napisał:

To, że Ci się nie podoba to zbyt mało, by podważyć rzeczowe argumenty

Wystarczajaco by uznac to za cos bezsensownego.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nawet tu się mylisz, bo brak sensu grania na zero wynika, z braku wymiernych korzyści.

Wynika z tego, ze takie uklady wprowadzaja znieksztalcenia a po ich uzyciu brzmienie przestaje mi sie podobac.

Dla mnie bezsens.

Tu także się mylisz, bo skoro bez gałkowania zniekształcenia są rzędu 20dB, to gałkowanie minimalnie modyfikuje zniekształcenia... ale minimalnie zwiększy czy minimalnie zmniejszy zniekształcenia? Tego także nie wiesz.

Sa jeszcze inne znieksztalcenia ktore te uklady korekcji wprowadzaja.

Wypowiadając się publicznie dajesz mi prawo wykazania, że palnąłeś bzdurę.

Co jest ta bzdura? Pytam Cie o to od kilku stron a Ty nadal nie mozesz tego wskazac.

Godzinę temu, paww napisał:

Mozna tak powiedziec 🙂

37 minut temu, rafa napisał:

W Marantz i Luxman ktore mialem byla spora roznica pomiedzy bypass a ustawieniem na zero. Bypass dawal znacznie wiecej mikrodetalu w przekazie. O ile w Luxman roznica byla mala o tyle w Marantzu spora.

Yamaha tez grala lepiej na zero.

Rozwiązanie jest jedno,

Hitler mial podobne myslenie 🤣

To z tego, ze nie mozesz sie przyczepic do przypadkowego czlowieka o cos, czego nie zrobil, tylko dlatego ze cos sie powszechnie przyjelo.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Hitler mial podobne myslenie 🤣

Ty się dobrze czujesz ??? 🤦‍♂️...Zdecydowanie zmniejsz dawki leków lub zmień lekarza. Ja pier.....

Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Co jest ta bzdura?

W tym wątku bzdurę jest tylko jedno: Twoje upieranie się przy czymś, na co nie przedstawiłeś ŻADNEGO racjonalnego uzasadnienia.

Ale po co ty mi zarzucasz cos czego nie zrobilem?

Niczego Ci nie zarzucam - zaznaczam tylko, że po odstąpieniu od tego argumentu (jedynego a przy okazji błędnego) nie masz już żadnego.

po ich uzyciu brzmienie przestaje mi sie podobac.

Ale dyskusja nie o Tobie a o gałkach bass/treble, więc przestań smęcić co Tobie się nie podoba, a napisz co złego jest w gałkach bass/treble.

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

W tym wątku bzdurę jest tylko jedno: Twoje upieranie się przy czymś, na co nie przedstawiłeś ŻADNEGO racjonalnego uzasadnienia.

Niczego nie musze przedstawiac. Przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszy post w tym temacie i wszystko Ci sie wyjasni.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale dyskusja nie o Tobie a o gałkach bass/treble, więc przestań smęcić co Tobie się nie podoba, a napisz co złego jest w gałkach bass/treble.

Temat nie jest o tym co jest zlego w galkach, tylko czy ich uzywamy. 

Ja nie uzywam, bo nie podoba mi sie brzmienie po ich uzyciu.

Rozumiesz?

W dniu 4.05.2023 o 12:46, paww napisał:

Czy ktoś używa regulacji barwy tonów i loudness we wzmacniaczu i czy warto tych funkcji używać?

Zobacz @szymon1977

Ja nie uzywam, bo nie podoba mi sie brzmienie po ich uzyciu, wiec w moim przypadku sa bezwartosciowa opcja.

8 minut temu, BlueDot napisał:

Niczego nie musze przedstawiac

Skoro twierdzisz, że zrobią coś złego to napisz co.

Takie jest moje stanowisko w tym temacie.

Teraz, szymon1977 napisał:

Nie podoba mi sie brzmienie po ich uzyciu.

Wprowadzaja znieksztalcenia i wydluzaja droge sygnalu.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

I jeszcze raz.

Temat nie jest o tym co jest zlego w galkach, tylko czy ich uzywamy. 

Rozumiesz?

Daj znac jak zrozumiesz.

3 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie podoba mi sie brzmienie po ich uzyciu.

Powtórzę: dyskusja nie o Tobie a o gałkach bass/treble, więc przestań smęcić co Tobie się nie podoba, a napisz co złego jest w gałkach bass/treble.

14 minut temu, BlueDot napisał:

Rozumiesz?

Jak najbardziej: skoro efekt Cię rozczarował to znaczy, że oczekiwałeś innego - to nie świadczy źle o gałkach a o Twojej wiedzy. To mniej więcej tak, jakby ktoś napisał, że młotek nie nadaje się do wbijania gwoździ bo właśnie przyj.bał.sobie w palec. Klasyczne obwinianie Świata za własną nieporadność.

Nie jestem przeciwnikiem używania regulacji barwy dźwięku, żeby była jasność, ale faktem jest, że w zależności od projektu/jakości takiego układu, każdy z nich wprowadza zniekształcenia fazowe, dosyć dobrze słyszalne przez nasz słuch. Każdy ma inną wrażliwość na ten tym zniekształceń, dlatego każdy z nas je inaczej słyszy lub nie słyszy.

We wzmacniaczach NADa, tych analogowych, regulacja barwy jest tak skonstruowana, że nawet wciśnięcie tone defeat nie powoduje ominięcia tego układu. Dlatego jest wiele modyfikacji w tych urządzeniach oferowanych np. przez @muda44.

Edytowane przez StachMuszel
42 minuty temu, StachMuszel napisał:

faktem jest, że w zależności od projektu/jakości takiego układu, każdy z nich wprowadza zniekształcenia fazowe, dosyć dobrze słyszalne przez nasz słuch.

Faktem jest, że każdy tradycyjny filtr wprowadza przesunięcia fazowe. Natomiast slyszalnosc przesunięcia fazy w takim zakresie jest bardzo słaba, w zasadzie uważa się, że tego nie słychać w ogóle. Tak więc - nie, jednak nie. 

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Faktem jest, że każdy tradycyjny filtr wprowadza przesunięcia fazowe. Natomiast slyszalnosc przesunięcia fazy w takim zakresie jest bardzo słaba, w zasadzie uważa się, że tego nie słychać w ogóle. Tak więc - nie, jednak nie. 

Przyjmuję z pokorą Twoją opinię ;-), nie chcę wdawać się w niepotrzebne dyskusje.

Pozdrawiam 😉

36 minut temu, BlueDot napisał:

każdy z nich wprowadza zniekształcenia fazowe, dosyć dobrze słyszalne przez nasz słuch. Każdy ma inną wrażliwość na ten tym zniekształceń, dlatego każdy z nas je inaczej słyszy lub nie słyszy.

No bo na samą logikę choćby, jeśli jedni ponoc słyszą a inni ponoc nie, to ze slyszalnoscia dobrze nie jest.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

No bo na samą logikę choćby, jeśli jedni ponoc słyszą a inni ponoc nie, to ze slyszalnoscia dobrze nie jest.

W porównaniu do THD i TIM.

12 minut temu, StachMuszel napisał:

W porównaniu do THD i TIM.

Co ma do tego THD teraz?

Teraz, ProjectPi napisał:

Co ma do tego THD teraz?

Nic nie ma, mówię tylko o wrażliwości naszego słuchu, na różnego rodzaju zniekształcenia: fazowe vs thd vs tim. I tylko tyle.

EOT

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Nic nie ma, mówię tylko o wrażliwości naszego słuchu, na różnego rodzaju zniekształcenia: fazowe vs thd vs tim. I tylko tyle.

EOT

THD to miara jest, a nie cos, co słychać. Słychać to harmoniczne przykładowo.

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Nie jestem przeciwnikiem używania regulacji barwy dźwięku, żeby była jasność, ale faktem jest, że w zależności od projektu/jakości takiego układu, każdy z nich wprowadza zniekształcenia fazowe

Tak... no i co z tego? Chodzi o to, żeby plusy ujemne nie przesłoniły plusów dodatnich. Jeśli komuś efekt końcowy pasuje, to ma przestać gałkować bo właśnie przeczytał o zniekształceniach fazy? Mam nadzieję, że nie.

Swiadczy zle o galkach

Jeśli miał byś gałkę, która sama by się przestawiała, to mógł byś powiedzieć, że gałka popełniła błąd - skoro Ty tę gałkę przedstawiasz, to Tu błąd popełniasz.

moge w ten sposob odpowiedziec

Możesz odpowiedzieć co chcesz, ale musisz się z tym liczyć, że jak palniesz bzdurę, to ktoś tę bzdurę sprostuje. Co raz mniej w Twoich wpisach bzdur do prostowania, więc dyskusja przynosi pozytywne efekty dydaktyczne.

36 minut temu, ProjectPi napisał:

A jak jest ze słyszalnościa, skoro słyszą a nie istnieje?

38 minut temu, ProjectPi napisał:

Ja tego nie napisalem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Możesz odpowiedzieć co chcesz, ale musisz się z tym liczyć, że jak palniesz bzdurę, to ktoś tę bzdurę sprostuje. Co raz mniej w Twoich wpisach bzdur do prostowania, więc dyskusja przynosi pozytywne efekty dydaktyczne.

Napisalem jaka mam opinie i nie uwazam jej za bzdure. Jezeli Ty uwazasz ze to bzdura to wez to wykaz, przedstaw dowody.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

skoro Ty tę gałkę przedstawiasz, to Tu błąd popełniasz.

Juz pisalem ze nie przestawiam zadnych galek, wole sluchac na zero.

27 minut temu, BlueDot napisał:

Ja tego nie napisalem.

No, owszem, przecież widać że ja tamto napisałem.

Napisalem jaka mam opinie i nie uwazam jej za bzdure. Jezeli Ty uwazasz ze to bzdura to wez to wykaz, przedstaw dowody.

Po raz setny? Zło gałek to Twoja teza - moim dowodem jest brak Twoich dowodów.

Juz pisalem ze nie przestawiam zadnych galek

BlueDot kontra BlueDot

nie podoba mi sie brzmienie po ich uzyciu

• Pokaż nowe odpowiedzi