Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać - kolumny dla początkującego

dawmac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Trochę już Wam trułem na forum, ale prace z pokojem ida powoli do przodu. Dzięki za rady. Aktualnie mam problem z wyborem kolumn do stereo. Kilka wariantów:

1. budowa kolum na podstawie Gorlichów które posiadam dwie pary 16cm + coś na wysokie tony, ale obudowa to koszt około 8000zł - dla mnie za drogo :(

2. kupno kolumn nowych z importu np. B&W 800D - ale ich nie słuchałem i nie wiem jak grają i nie wiem czy gdzieś bedę mógł je posłuchać

3. kupno kolum używanych na polskim rynku po wcześniejszym odsłuchu - tu Wasze propozycje w jakim kierunku (jest troche na allegro, troche na innych ogłoszeniach

4. inne Wasze propozycje

... za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny ...

pozdr. dawmac

Widzę, że chcesz wymienić głośniki. Chyba lepiej byłoby gdybyś zaczął od zaopatrzenia się w solidny wzmacniacz i źródło - z tych 604 jeszcze całkiem sporo mógłbyś wycisnąć.

>> Dawmac

odnośnie pkt.2: najpotężniejszy model najnowszych nautilusów B&W to nie koniecznie kolumny dla początkującego. Ceny nie pamiętam, ale pewnie coś koło 50000zł. Chyba że ten początkujący jest baaaardzo zaawansowany finansowo :P

Kolumny B&W 802D mogę mieć za 20.000zł (nowe) ale musił bym pozbyć się dotychczasowych B&W i Górlichów i jeszcze paru klocków Car Audio co zostały mi po ostatniej instalacji, bo taką gotówką to nie dysponuje :(

chodzi mi o początki poważnego systemu stereo. Zaczynałem dość dawno od zestwu Kenwooda i Bolero 200. Później były Dali 202 i 505, następnie JBL LX90 + subwoofer JBL, kolejne to aktualny zestwa B&W. Amplitunery to Onkyo 575 + DVD. Denon 3800 + Denon MKII 2800. Dużo interesuje się Car Audio. Z jednostek głównych miałem Clariona DRX960, Clariona VRX928, Pionera DEQ P9. Z głośników JBL 595 Decade, JBL GTI 600. Jbl Gti 608, Jbli Gti W15. Ze wzmacniaczy Genesisy, stereo 100, stereo 60, four chanel, JBL A12001. Trochę różnych aut posłuchałem. Tak więc troszke styczności z muzyką na róznym poziomie miałem, jednak do domowego stereo na poziomie dopiero sie przymierzam i próbuje swoich sił.

pozdr

może popróbuj z expolinarem jako wysokotonowy - byłem u producenta (Berlin - wiec niedaleko) i z jego expolinarami grało to całkiem fajnie (zestaw Goerlichy + expolinear) - recenzje w niemieckiej prasie też całkiem całkiem...

ja jestem również za punktem nr 1 ale bardzo trudno znaleź kogoś kto by zbudował kolumny. Jedni chcą kosmicznych pieniędzy (takie moje odczucie). Rozmawiałem też z bardzo miłym człowiekiem który zbudował by kolumny za "normalne" pieniądze. Jest bardzo elastyczny i konkretny. Wszystko ok, ale mam do niego ponad 400km i odległoś taka w fazie projektowania i odsłuchów jest jakąś przeszkodą, ale jak nie znajdę nikogo bliżej Wrocławia to mimo wszystko będę śmigał po 400km na odsłuch moich kolumn.

pozdr.

koval napisałem do Ciebie maila;

gonarek - dobry wzmacniacz też będzie :) W przyszłym tygodniu będę odsłuchiwał wzmacniaczy w Delta Studio. Tak naprawde nie wiem co wybrać :( Dlatego tak często pytam na forum i często są to pytania "bezsensowne" Musze trochę posłuchać różnych systemów aby wyrobić sobie jakieś zdanie. Dlatego prosze Was o porady, bo chętnie wszystkich opini wysłucham. Zastanawiałem się nad takim czymś > SONY TA-DA9000ES. Co o tym sądzicie ???

pozdr

[obrazekLUKASZ-274777_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na 2 kanalach pewnie zagra - bo i czemu nie malby, ale zachodzi pytanie po co w takim razie placic za te pozostale 3 + wszelkiej masci dekodery, procesory, wyswietlacze i inne tego typu "dobrocie", ktorych w stereo uzywac nie bedziesz. Do stereo kupuje sie wzmacniacz 2 kanalowy, a do kina amplituner - to dosc proste. No chyba ze ja cos zle zrozumialem i tobie chodzi o to zeby dalej miec kino, tylko takie zeby gralo w stereo lepiej niz to co masz teraz. Napisz konkretnie jaki to ma byc system - a to napewno ulatwi wszytskim ktozry tobie doradzaja.

• Redaktorzy

dawmac - jeśli celujesz w klocki na takim poziomie cenowym i chcesz mieć dobre stereo z dobrym KD (czyli Dobry CD +dobry odtw.DVD z dekoderami lub oddzielnym procesorem) to posłuchaj Pathosa Cinema X (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A czy ten Sony to nie jest przypadkiem wzmacniacz pseudocyfrowy? Jeśli tak, to bodaj w ostatnim Audio jest recenzja dwu wyższej klasy wzmacniaczy cyfrowych do kina - niższy nieco model Sony i Harman/Kardon. Harman wypadł nieco lepiej, ale i tak konkluzja była: zaczekać, aż zaczną robić lepsze.

Sprawa wygląda tak:

1. głośniki beda oparte na Gorlichach - jak znajdę kogoś kto je zrobi (z obudowami nie ma problemu bo mam fabrykę mebli) lub kupie coś co mi się spodoba

2. wzmacniacz - dobry do systemu stereo (bez kina), ale aby skrócić odległość amplitunera (wzmacniacza) od głośinków przenosze go na przód pokoju. Jenak od czasu do czasu coś na DVD obejrze (film mojej córeczki z kamery, jakiś filmik itp), na codzień uzywam Cyfry + i ona również musi być podłączona ze wzmacniaczem (amplitunerem). Telewizora nie mam tylko projektor który jest po drugiej stronie pokoju - 8 metrów. Amplituner pozwala podłączyć wszystkie urządzenia do siebie a później jednym kablem chinch łącze amplituner z projektorem i jest ok. W przypadku wzmacniacza jest problem i bede musiał jakoś go rozwiązać np. tani ampiltuner + tanie głośniki ale będzie bałagan. Wiem, że mieszam na forum ale mam dość nietypową sytuacje i stąd moje czasami wykluczające się pomysły. Jednak myslę że powoli dojdę co i jak dzięki Waszym radą.

pozdr. dawmac

Ja mam stereo+kino, czyli lepszy wzmacniacz, cd i główne kolumny oraz dvd z dekoderem i tani amplituner. Gdy sprzęt stoi z przodu, optymalizujesz stereo (kable, ustawienie itp), a po macoszemu traktujesz projektor i głośniki efektowe.

ale za każdym razem przepinasz kable od głośników głównych między wzmacniaczem a amplitunerem od kina ? Nie jest to uciązliwe ? U mnie jest jeszcze cyfra która oglądam codziennie wieczorkiem bo zwykłej anteny nie mam i tez musi byc połączona wzmak i projektor.

pozdr. dawmac

Ten sony ta-da9000 ES - nie polecam. Słuchałem. w kinie słabo, w stereo tragedia. z B&W serią 600 na pewno nie zagra. Nawet gość w centrum sony mi powiedział , że przecież to urządenie nie jest przeznaczone do stereo :)

po przemyśleniach jednak expolinach + gorlichy (chociaż gorlichy wg mojej subiektywnej oceny są przereklamowane) a jeśli chcez wydać wiecej kasy to jakiś wstęgowy wyższej klasy - to jest całkiem inne brzmienie - na wstęgowcach przestrzeń po prostu "oddycha" niestety nawet wysokiej klasy kopułki tego nie oferują . MIeszkam koło Wrocka wiec jeśli bedziesz chciał pomocy to mogę służyć kontaktem

Niczego nie przepinam - dekoduję sygnał 5.1 w dvd, przody mam zapięte na stałe pod wzmacniacz stereo na wejście aux, resztę przez amplituner. Cyfrę też bym podłączył w takim układzie do wzmacniacza stereo. Jest też inna opcja - niektóre amplitunery mają wyjścia po dekoderze - wtedy kanały przednie wyprowadzasz na wzmacniacz stereo, do którego są na stałe podłączne te lepsze kolumny, a cała obróbka sygnału i wszystkie źródła (z wyjątkiem cd) idą przez amplituner. W obydwu przypadkach jedyna niedogodność polega na tym, że muszę przy kinie włączać ampli i wzmacniacz stereo.

przepraszam, że tak Was zadręczam ale chce powoli kompletowac system. Co myślicie o takim odtwarzaczu CD: SONY SACD PLAYER SCD XA-777 ES za 5000zł - używany ale z gwarancją.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.