Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto wymienić Radmora na coś nowszego - ELAC B6.2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Miałbym pytanie do ludzi siedzących w temacie. Zakupiłem kilka dni temu w bardzo promocyjnej cenie nowe kolumny Elac B6.2. Podpięte są pod leciwego Radmora 5102 TE, który jest połączony do TV przewodem mini jack > 5 DIN. Ciekawi mnie w jakim stopniu będzie odczuwalna różnica w jakości dźwięku, jeżeli bym zamienił mój wzmacniacz na coś nowszego, z wyższej półki? Zastanawia mnie po prostu czy poprawa będzie jakaś diametralna, bo nie wiem na ile te Elaci mają potencjału. Jest sens inwestować w kolejny sprzęt?

Jeżeli tak to, z jaką kwotą trzeba się liczyć, aby zamiana była sensowna? Od razu prosiłbym o konkretne propozycje modeli. Czytałem w internetach, że do zestawu polecany jest np. Cambridge axr100. Nie ukrywam, że jego cena (prawie 3 tys. za nowy) jest dość wysoka. Jeśli gra byłaby warta świeczki to mogę przeznaczyć w okolicach 2 tys. Mogą być używki pod warunkiem, że taki zakup nie jest obarczony wysokim ryzykiem. Jestem laikiem i nigdy nie miałem okazji posłuchać muzyki na jakimś konkretnym sprzęcie. Nie mam za bardzo porównania i tu jest problem.

Sytuacja wygląda tak, że Radmora i poprzednie kolumny, czyli Tonsil Zgc 50-8-44 dostałem w spadku po Tacie. Podpięte pod TV, bo jest on moim jedynym „centrum rozrywki". Domyślam się, że TV nie jest dobrym źródłem dźwięku, ale jakoś nie widziałem potencjału w moich starych gratach. No i ogólnie mam dość mały pokój więc choćby z tego względu moje Tonsile średnio się nadawały. Ogólnie zawsze mnie korciło, żeby wymienić cały zestaw na coś lepszego. Jako, że wpadła okazja na te Elaci to teraz poważnie rozmyślam nad zmianą reszty.

Zostałem też uświadomiony, że warto do kompletu wymienić źródło dźwięku. Polecono mi WiiM mini. Czyli wymagany budżet się zwiększa o kolejne 4 stówki. Taki Cambridge kosztuje w sklepach prawie 3k. Znalazłem go też w sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dostępna jest sztuka z outletu za 2.2k (z możliwością negocjacji). Najtańsza używka na olx jest za 1.8k. Któraś z tych opcji jest warta rozważenia? Mam lekkie obawy przed kupnem używki bez sprawdzenia na żywo czy wszystko ok. Czytając informacje na temat AXR100 ludzie pisali też o wadliwych egzemplarzach. Ponoć zdarzają się sztuki, w których głośno słychać wentylator. Widziałem, że nawet się w takim wątku udzielałeś.

No i ostatnie pytanko na teraz. Idzie znaleźć i dobrać sensowną alternatywę dla AXR100? Ogólnie to nawet byłbym zdecydowany na ten model, jakby się udało zakupić w okolicach 2k, ale trochę potencjalne hałasowanie tego wentylatora mnie odrzuca. Nie wiem, czy słusznie. Wiem, że moja wypowiedź jest rozwinięta i zadałem sporo pytań, ale liczę na Waszą pomoc i sugestie.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To też trochę pomarudzę 😉 

O ile FM jest dla Ciebie równorzędnym źródłem szukaj amplitunera,

jeśli jednak nie bardzo, to masz zakup nowego wzmacniacza bez ryzyka.

Mieści się w budżecie i ma wejście opt - można bezstratnie podłączyć TV.

Korzystam z takiego połączenia i nie jest to wcale takie słabe źródło.

Mocy i wejść na pewno wystarczy:

Ukryta Zawartość

bo wyższe używane modele ( S501 ) , jednak przekraczają wyznaczone 2 tys.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć. Audio to skomplikowane hobby. Nie zawsze Tobie spodoba się to co mnie. Ile ludzi tyle opinii a sprzęt powinno się kompletować przez odsłuch najlepiej w miejscu docelowym. Pytasz czy z tą Kambodża Elac zagra lepiej. Nie wiemy jak gra z radmorem więc nie odpowiemy 🙂 Ja bym na Twoim miejscu szukał używanego wzmacniacza z wbudowanym DACiemi do tego wiim mini. Szukaj sprzętu w pobliżu na portalach i może uda się coś odsłuchać. Skąd jesteś bo mam fajnego Marantza do sprzedania?

2 godziny temu, Tadek-niejadek napisał:

Zastanawia mnie po prostu czy poprawa będzie jakaś diametralna, bo nie wiem na ile te Elaci mają potencjału. Jest sens inwestować w kolejny sprzęt?

Zdecydowanie tak 😉 Umów się w 2-3 salonach na odsłuch. Najlepiej idź ze swoimi kolumnami, bo nie wszędzie one będą. Z naszej oferty polecam Ci odsłuchać Nad C338. To wzmacniacz z wbudowanym dac, gdzie możesz podłączyć dźwięk z TV - jest optyk, jest coaxial, jest BT no i Nad ma chromecast audio, więc nie trzeba już kupować dodatkowego źródła dźwięku jak wspomniany Wiim. Alternatywa dobrze grająca z tymi kolumnami to Rotel A11 Tribute, ten jednak nie ma wejść cyfrowych i odtwarzacza sieciowego. Jest tylko BT z aptX. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jak widzę NAD C338 w środku, to jakoś dopada mnie obrzydzenie. Same przetwornice, które po kilku latach używania, dadzą się właścicielowi we znaki.

Edytowane przez StachMuszel

Axr100 zagra lepiej od as501. Możesz go bez problemu sprawdzić nawet w domowych warunkach. On dźwiękowo pasuje oo te kolumny.

I do tego faktycznie wiim mini i masz załatwione.

11 godzin temu, StachMuszel napisał:

Jak widzę NAD C338 w środku, to jakoś dopada mnie obrzydzenie. Same przetwornice, które po kilku latach używania, dadzą się właścicielowi we znaki.

Niskie serie nada tak mają. 

Tu był jeszcze problem z Chromecast/ Spotify connect.

Chyba to rozwiązali ale sposób w jaki producent informował klientów o tym nie napawał optymizmem.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Czyli podsumowując gra warta świeczki. Padło tutaj kilka propozycji. Widzę, że zdania ekspertów są również podzielone. 🙂 Jako, że się nie znam to mam jeszcze większy mętlik w głowie. Jestem już właściwie zdecydowany na zmianę tylko teraz nie wiem na co. Rzeczywiście fajną opcją byłoby porównanie kilku modeli na żywo. Niestety w mojej okolicy (Piła) bez szans na odsłuch. Najbliżej salonów audio mam do Poznania. Jeżeli chodzi o radio FM to w ogóle go nie potrzebuję.

A jeżeli bym wybrał Cambridge AXR100 (widziałem już kilka poleceń do tych kolumn) to warto zakupić którąś z tych opcji? Pewnie w obu wariantach szłoby coś jeszcze wynegocjować. Trochę by się zaoszczędziło względem nowej sztuki. Tylko są obawy czy nie będą to pozorne oszczędności. 🙂 Bo jeżeli nie warto to 3k za sam nowy wzmacniacz to dla mnie za dużo.

outlet:

Ukryta Zawartość

używka olx:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Tadek-niejadek Oczywiście możesz kupić pierwszy lepszy wzmacniacz i bedziesz zadowolony ze zmiany ale jeśli nie posłuchasz kilku innych nigdy nie będziesz wiedział czy nie mogłeś lepiej. Rozumiesz? Ja bym na Twoim miejscu zarezerwował jeden dzień i podjechał do salonu posłuchać kilku propozycji. Wybierzesz najlepszy pod Ciebie i będzie satysfakcja w pełni.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Axr100 ....

I do tego faktycznie wiim mini i masz załatwione.

Do AXR100 wimm mini nie ma sensu bo tam juz sa wejscia cyfrowe.

15 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Do AXR100 wimm mini nie ma sensu bo tam juz sa wejscia cyfrowe.

He?

Wiim mini ma dodać axr funkcji sieciowych a nie wejść cyfrowych! O czym ty piszesz?:)

Opcja z outletu wydaje się być o tyle ciekawsza że masz pełną gwarancję i prawo zwrotu. Kupowanie używanego to już bez takich przywilejów. 

Rotacja elektorniką jest łatwiejsza. Zamów do domu. Odsłuchasz i będziesz wiedział. 

Piotrek 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

He?

Wiim mini ma dodać axr funkcji sieciowych a nie wejść cyfrowych! O czym ty piszesz?:)

Opcja z outletu wydaje się być o tyle ciekawsza że masz pełną gwarancję i prawo zwrotu. Kupowanie używanego to już bez takich przywilejów. 

Rotacja elektorniką jest łatwiejsza. Zamów do domu. Odsłuchasz i będziesz wiedział. 

Piotrek 

Wiim miał robić za źródło do wzmaka bez wejść cyfrowych - teraz po optyku można wyjść z TVka, AXR100 ma też Bluetootha.  btw zawsze można go dodać poźniej?

7 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Wiim miał robić za źródło do wzmaka bez wejść cyfrowych - teraz po optyku można wyjść z TVka, AXR100 ma też Bluetootha.  btw zawsze można go dodać poźniej?

Ale tv to słabe źródło więc dlaczego robić coś po macoszemu?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale tv to słabe źródło więc dlaczego robić coś po macoszemu?

Jesteś pewien że DAC w wszystkograjku za 400 będzie znacząco lepszy od optyka z tv+dac z cambridga?

Ja mając 2000 w kieszeni i w/w sprzęt bym wziął sobie nawet na raty kolumny z rynku PRO - np Dynaudio LYD 7 albo Dynaudio BM5 mkIII i sprzęt wrzucił na olx.

Radmor 5102 miał jedną niezaprzeczalną zaletę, której w obecnym sprzęcie za żadną kasę nie uświadczysz: quasi quadro. To była naprawdę fajna rzecz.

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Radmor 5102 miał jedną niezaprzeczalną zaletę, której w obecnym sprzęcie za żadną kasę nie uświadczysz: quasi quadro. To była naprawdę fajna rzecz.

To żadne quadro, to zwykłe stereo. Tylne kolumny grają tylko różnicę sygnałów przednich L-R. W trybie mono milczą. Można to sobie samemu zrobić, potrzebny jest tylko jeden potencjometr. 

Edytowane przez StachMuszel
12 minut temu, StachMuszel napisał:

To żadne quasi quadro, to zwykłe stereo. Tylne kolumny grają tylko różnicę sygnałów przednich L-R. W trybie mono milczą. Można to sobie samemu zrobić, potrzebny jest tylko jeden potencjometr. 

Owszem, to jest quasi quadro. Tak zresztą było również napisane na ściance czołowej Radmora 5102. Niby tylko sygnał różnicowy L-R, a jednak znakomicie wzbogaca efekty przestrzenne i daje dzwięki niemożliwe do przekazania na klasycznej dwugłośnikowej konfiguracji stereo.

Niestety nie można sobie tego obecnie zrobić samemu. Końcówki mocy współczesnego sprzętu pracują w systemie mostka przeciwsobnego, takie podłączenie traktują jako zwarcie i natychmiast wywala układ zabezpieczający. Próbowałem na amplitunerze Onkyo TX-8220.

W dniu 7.06.2023 o 17:49, AndrzejPiaseczno napisał:

Jesteś pewien że DAC w wszystkograjku za 400 będzie znacząco lepszy od optyka z tv+dac z cambridga?

Ja mając 2000 w kieszeni i w/w sprzęt bym wziął sobie nawet na raty kolumny z rynku PRO - np Dynaudio LYD 7 albo Dynaudio BM5 mkIII i sprzęt wrzucił na olx.

Dobra ale znowu trochę mylisz pojęcia. Napisałem wiim jako transport. Podłączasz go kablem optycznym do axr i masz przynajmniej big Perfect. Tv tego nie ma.

12 godzin temu, Bobcat napisał:

Owszem, to jest quasi quadro. Tak zresztą było również napisane na ściance czołowej Radmora 5102. Niby tylko sygnał różnicowy L-R, a jednak znakomicie wzbogaca efekty przestrzenne i daje dzwięki niemożliwe do przekazania na klasycznej dwugłośnikowej konfiguracji stereo.

Pełna zgoda ;-)

12 godzin temu, Bobcat napisał:

Niestety nie można sobie tego obecnie zrobić samemu. Końcówki mocy współczesnego sprzętu pracują w systemie mostka przeciwsobnego, takie podłączenie traktują jako zwarcie i natychmiast wywala układ zabezpieczający. Próbowałem na amplitunerze Onkyo TX-8220.

Nie generalizujmy, tylko niektóre.

31 minut temu, StachMuszel napisał:

Nie generalizujmy, tylko niektóre.

Mogłabyś wskazać które nie są w układzie mostka?

Rozmawiałem z Działem Technicznym dystrybutora Onkyo na Polskę i z wieloma serwisami. Wszędzie odpowiedź tą sama: obecnie wszystkie są w mostku. Nie tylko tego producenta. Wszystkie.

Cześć, 

w okolicy tych 2-3 tysięcy znajdzie się kilka ciekawych opcji. 

Warto na pewno rozważyć wspomnianego tu już Cambridge Audio AXR100, to stosunkowo jasny i energicznie brzmiący wzmacniacz. Cieplejszą opcją będą w kontrze np. Magnat MR 780, Taga Harmony HTA-600B. Też niezwykle muzykalne opcje. 

Topping MX5 to z kolei bardzo poprawnie grający wzmacniacz, bardzo wypośrodkowany, ale nie ma w jego przypadku mowy o cyfrowym nalocie — przynajmniej według mnie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Pełna zgoda 😉

Dlatego chyba jedyny sposób aby coś takiego mieć obecnie to:

(1). Wziąć sygnał L i R z wyjścia Line Out amplitunera.

(2). Zrobić we własnym zakresie układzik tworzący sygnał różnicowy L-R na poziomie liniowym.

(3). Taki sygnał podać na wejście dodatkowego wzmacniacza stereo. 

(4). Line Out jest wyjściem o stałym poziomie sygnału, więc będzie pewna niedogodność, że głośność trzeba będzie regulować równolegle z dwóch pilotów, jednocześnie na przodzie i na tyle. Wzięcie sygnału wejściowego z Pre Out rozwiązałoby problem, niestety tego typu wyjście jest bardzo rzadko obecne we współczesnym sprzęcie.

Korci mnie aby w to pójść. Jakie jest Panów zdanie na temat wzmacniacza Auna AV2-CD508? Warto? A może co innego? Co? Na moje rozeznanie: dla obsługi tak zdefiniowanych tyłów wystarczy aż nadto. Przód byłby obsługiwany przez amplituner Onkyo TX-8220.

7 godzin temu, Bobcat napisał:

Mogłabyś wskazać które nie są w układzie mostka?...

Zdecydowana większość wzmacniaczy stereo wielu marek, np. NAD, CA, MF, etc. Te, które w końcówkach mocy mają pojedyncze pary komplementarne na 100%.

Chyba, że inaczej rozumiemy pojęcie "mostka przeciwsobnego". 

Rotel A11 Tribute to uważam bardzo niedoceniany u nas wzmacniacz. Koniecznie musisz go posłuchać. Z Elac dogada się bardzo dobrze 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  to uważam bardzo niedoceniany u nas wzmacniacz. Koniecznie musisz go posłuchać. Z Elac dogada się bardzo dobrze 😉

On byłby doceniony, gdyby nie cena. To jest półka low-end, cena niestety na polskie warunki już nie.

Ukryta Zawartość

W dniu 10.06.2023 o 20:20, StachMuszel napisał:

On byłby doceniony, gdyby nie cena. To jest półka low-end, cena niestety na polskie warunki już nie.

ale w półce low end też można zrobić dobrze albo źle. Ten model uważam za bardzo solidnie grający patrząc co można dostać od konkurencji za podobne pieniądze. 

www.tophifi.pl

W dniu 10.06.2023 o 20:20, StachMuszel napisał:

Za granicą jest taniej?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Za granicą jest taniej?

Nie wiem, pewno nie. Ale siła nabywcza pieniądza jest na pewno korzystniejsza.

9 godzin temu, StachMuszel napisał:

Nie wiem, pewno nie. Ale siła nabywcza pieniądza jest na pewno korzystniejsza.

Ale to nie jest problem producenta.

Jeśli mierzymy ten aspekt to niestety nie może to wyglądać tak że producent sprzedaje sprzęt u siebie w kraju za X a w Polsce za 0.7X 

W Indiach za 0.3x? No niestety. 

Inna sprawa to jeśli faktycznie sprzęt , a często tak jest, występuje na zachodzie taniej. W przeliczeniu. No to już jest coś nie tak.