Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, BalticResonance napisał:

Ale muszę przyznać, że działają sprytnie. Jak w opiniach na ich stronie zaczęło pojawiać się dużo opinii krytycznych o problemach z oprogramowaniem, które się mnożą po aktualizacji softu - usunęli opinie i wstawili linki do jakichś blogerów. Podejrzewam, że do takich ekspertów jak ten audiofil z AudioAzyl, któremu "coś" pokażą, on nie bardzo rozumie co, ale szczytuje - bo go zaprosili i coś pokazali. 

i w gratisie pakiet "pecunia non olet"

W dniu 29.04.2023 o 12:53, BalticResonance napisał:

Ale muszę przyznać, że działają sprytnie. Jak w opiniach na ich stronie zaczęło pojawiać się dużo opinii krytycznych o problemach z oprogramowaniem, które się mnożą po aktualizacji softu - usunęli opinie i wstawili linki do jakichś blogerów. Podejrzewam, że do takich ekspertów jak ten audiofil z AudioAzyl, któremu "coś" pokażą, on nie bardzo rozumie co, ale szczytuje - bo go zaprosili i coś pokazali. 

Myślę,że ich najlepszy pomysł to "Stolp"
Ja mam w domu puszkę po herbacie,działa tak samo...

Ale ten telefon bardzo fajny,własnie szukałem czegoś takiego.
No i jest aplikacja na Linuxa do zarządzania kontaktami.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

27 minut temu, piku bb napisał:

Przepraszam jeśli już było w wątku.Wielki szacunek dla tego człowieka-

Było w całym internecie.
Lenin twierdził,ze "ilość przechodzi w jakość"

Nie zgadzam się z tą ,nazwijmy to -"tezą"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Szacunek za pasje? Bo z muzyką to już nie ma za wiele wspólnego. To już było na kanałach informacyjnych nawet 🙂

i znowu zakorzeni się informacja że altus najlepszy 😛 a juz było tak dobrze. 

W dniu 3.05.2023 o 21:48, piku bb napisał:

Przepraszam jeśli już było w wątku.Wielki szacunek dla tego człowieka-

Fajny film. Przyjemny i sympatyczny człowiek. Dla niego muzyka i ten sprzęt jak sam mówi to sens życia i tylko to się liczy. 

Facet po prostu podchodzi to tego racjonalnie,słucha na tym co ma i sprawia mu to frajdę i to jest ważne,tak było jeszcze 30-40 lat temu.

Dziś grają kable USB,podstawki bezpieczniki i super gniazda IEC z alliexp.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Szacunek za pasje? Bo z muzyką to już nie ma za wiele wspólnego.

Chyba go uważnie nie słuchałeś. Przecież najbardziej się zachwyca, jak puści kolorowe światła na pierścienie Altusów i to się tak pięknie mieni ........

😳

Bo żeby się zachwycać brzmieniem, ZWŁASZCZA A140, to trzeba być pozbawionym słuchu. To były jedne z podium- najgorszych brzmień, które wyszły z Tonsilu.

chyba sobie wypozycze od kogos te Altusy,bo tyle się nasłuchałem jak to fatalnie gra,że aż mnie ciekawość zżera...

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Co by było jakby to wszystko odpalił na raz 🤣

No ale tak odpala. Na filmie to jest. Potem kręci głośnością na kilku wzmakach 🙂

Godzinę temu, porlick napisał:

Chyba go uważnie nie słuchałeś. Przecież najbardziej się zachwyca, jak puści kolorowe światła na pierścienie Altusów i to się tak pięknie mieni ........

😳

Bo żeby się zachwycać brzmieniem, ZWŁASZCZA A140, to trzeba być pozbawionym słuchu. To były jedne z podium- najgorszych brzmień, które wyszły z Tonsilu.

No tak światła robią swoje. Słuchałem ale nie pomyślałem.... 😞

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

chyba sobie wypozycze od kogos te Altusy,bo tyle się nasłuchałem jak to fatalnie gra,że aż mnie ciekawość zżera...

Mysle że ten pan znajdzie jedna wolna parę. 

W dniu 28.04.2023 o 04:16, porlick napisał:

Projekt będzie objęty tak głęboką tajemnicą i poufnością, że gotowych urządzeń sklepy nie zobaczą.

Mudita obywa się bez sieci stacjonarnej. Mnie akurat obchodzi to, żeby serwisowalność lub podmianka rękojmiana lub po/gwarancyjna była zapewniona - na podobnym poziomie jak Lechpol aka Krüger&Matz (Garwolin) lub Manta (ul. Matuszewska, W. - ongiś ul. Miedziana ). [Nie wiem jak z ożarowskim TCL]

B2B jest futurystycznym stylem sprzedażowym i pasuje do startupa.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

12 minut temu, xetras napisał:

Mudita obywa się bez sieci stacjonarnej. Mnie akurat obchodzi to, żeby serwisowalność lub podmianka rękojmiana lub po/gwarancyjna była zapewniona - na podobnym poziomie jak Lechpol aka Krüger&Matz (Garwolin) lub Manta (ul. Matuszewska, W. - ongiś ul. Miedziana ). [Nie wiem jak z ożarowskim TCL]

B2B jest futurystycznym stylem sprzedażowym i pasuje do startupa.

Wg mnie zakup sprzętu audio może się odbyć po posłuchaniu konkretnego urządzenia. Dlatego najpierw powinna być możliwość odsłuchu, a zamówić można przez internet. Z drugiej stronyy, jest tyle sieci handlujących sprzętem RTV, że nie wiem jaki problem w dystrybucji. Bo chyba nikt nie ma złudzeń, że nowa Unitra będzie czymś lepszym, od masowego sprzętu z sieci handlowej. O ile w ogóle coś powstało.

W dniu 4.05.2023 o 01:39, porlick napisał:

Technics i Altusy, czyli cały urok (i szaleństwo) PRLu.

😁

Na jego usprawiedliwienie - w tym wieku już słuch nie ten...

Na miniaturze widać, że fanatyk i zakapior 🙂

Porlick, czy uwielbiasz dziki samogon i robisz wiochę na całą wiochę? 🙂

Ad meritum:

Unitra SN 50 poległy w zjeździe cenowym z 249 zł do ~40 złociszy. Wcale mnie to nie dziwi, ale pół stulecia temu były modne i szykowne w swej ostrej  psychodelicznej kolorystyce plastiku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez DINowskiego MIDI wtyku są już niemodne.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Szacunek za pasje? Bo z muzyką to już nie ma za wiele wspólnego. To już było na kanałach informacyjnych nawet 🙂

i znowu zakorzeni się informacja że altus najlepszy 😛 a juz było tak dobrze. 

Pamiętam jakim szokiem dla mnie jakiś czas temu było jak SoundCloud podbija względem kompresji YT. Taki styl, podobny jak te Altusy co strojono pod rynek w BRD. Te na Francję były strojone zapewne inaczej.

Ktoś pewnie przyzwyczaił się i tak lubi. Wielu innych też lubi taką frajdę (α ja np. zaprzyjaźniłem się [i nie tylko ja] z epickim mordorem w Ultrasone Pro 900, więc nie oceniam co kto lubi; ważne że go to cieszy i propaguje swój styl).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

Ale o co chodzi? Za komuny używało się tego, CO BYLO DOSTĘPNE, a wybór był bardzo ograniczony. 

Miałem SN-50. Grały, jak grały. Czy dziś bym je kupił? W żadnym wypadku, bo jest ogromny wybór, a większość gra lepiej. Czy sądzisz, że dzisiejsze nawiązanie do SN-50, to te same słuchawki? Bzdura. Tylko wyglądem nawiazują, bo jakby grały tak samo, tylko głuchy by je kupił.

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ale to ma sens użytkowy tylko w klubie dyskotekowym.

Wg mnie.

I jak zresztą widać, reaktywacja nazwy w przypadku sluchawek się nie powiodła, podobnie jak kilka lat temu Diory. Kilku fanatyków nie ożywi trupa...

6 minut temu, xetras napisał:

Wg mnie.

Chyba w wiejskiej remizie. 

Altusy 140 to były jedynie wytwornice hałasu. I JEDYNĄ zaletą była wysoka skuteczność przy 6 ohmach impedancji. Bo muzyki z nich nie uświadczysz.

Edytowane przez porlick

Nie ma co się przejmować przedwcześnie - sukcesem lub porażką. Posiadacze praw:

Ukryta Zawartość

To zastrzeżony znak towarowy, licencjobiorcy marki mogą być różni, podobnie i logo (jedno z kilku)

dane pewnie tu -https://uprp.gov.pl/pl/uslugi-online/e-wyszukiwarka

A od pokazu prototypu (co i tak zwykle jest niestosownym zabiegiem) minęło jak na razie zbyt mało czasu żeby rozstrzygać o efekcie. Procedura z prototypem i objazdem po kraju to złamanie konwencji. Dizajn zwykle jest ukryty dla publiki, dopiero tuż przed premierą firmy go ujawniają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

43 minuty temu, BalticResonance napisał:

Wg mnie zakup sprzętu audio może się odbyć po posłuchaniu konkretnego urządzenia. Dlatego najpierw powinna być możliwość odsłuchu, a zamówić można przez internet. Z drugiej stronyy, jest tyle sieci handlujących sprzętem RTV, że nie wiem jaki problem w dystrybucji. Bo chyba nikt nie ma złudzeń, że nowa Unitra będzie czymś lepszym, od masowego sprzętu z sieci handlowej. O ile w ogóle coś powstało.

No i ja jestem tego samego zdania ale niestety widzę negatywny trend w tym kierunku. Coraz więcej laboratoryjnych testów i ocenianie sprzętu tylko pod takim kątem. A finalnie to jest przecież de facto zakup w ciemno.

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No i ja jestem tego samego zdania ale niestety widzę negatywny trend w tym kierunku. Coraz więcej laboratoryjnych testów i ocenianie sprzętu tylko pod takim kątem. A finalnie to jest przecież de facto zakup w ciemno.

Laboratoryjne testy nie są złe, bo już dają obraz konkretnego sprzętu. Problem w tym, że obecnie nawet parametry elektryczne są z czapy, a w przypadku nowej Unitry to nawet zdjęć urządzeń szczegółowych nie ma.

4 godziny temu, xetras napisał:

Wg mnie.

Wiem,ale jestem ciekawy jak to źle gra po prostu
Kupna nie zaryzykuję,aż tak nie jestem ciekawy

2 godziny temu, BalticResonance napisał:

Laboratoryjne testy nie są złe, bo już dają obraz konkretnego sprzętu. Problem w tym, że obecnie nawet parametry elektryczne są z czapy, a w przypadku nowej Unitry to nawet zdjęć urządzeń szczegółowych nie ma.

Może to pic na wodę. Ważne że się gada. Kto go wie.

Źle nie są. Ale jeśli stawia się to przed odsłuchem a to się zdarza coraz częściej no to coś jest nie tak. Co jak co ale akurat myślałem że salony audio przez swoją specyfikę będą działały. A nie sprzedaż przez Amazon.

Dużo ludzi pamięta sprzęt z tamtych lat, sam używałem V600 Altus ... był marny co było łatwo do wyłapania porównując go z dostępnym sprzętem from Japan, liczyć teraz na duża sprzedaż?  ja bym nie liczył.

Kolega, gdy zobaczył proponowany sprzęt powiedział " to dobre propozycje by pokazać, że takiego sprzętu już nie robimy, teraz idzie nowa Unitra"

Edytowane przez Bogusław_59825
28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Może to pic na wodę. Ważne że się gada. Kto go wie.

Ale jeśli stawia się to przed odsłuchem a to się zdarza coraz częściej no to coś jest nie tak.

Ja zaczynam od pomiarów sprzętu, jak trafia do mnie coś nowego i nieznanego. Później analizuję budowę wewnętrzną i wiem od razu z czym mam do czynienia. Jak coś ma kiepską konstrukcję elektryczną, do tego jest niechlujnie wykonane, to jakiej jakości się spodziewać?

18 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Kolega, gdy zobaczył proponowany sprzęt powiedział " to dobre propozycje by pokazać, że takiego sprzętu już nie robimy, teraz idzie nowa Unitra"

Ale co mu dało, że "zobaczył" jak nawet producent nie pozwolił zajrzeć do środka, ani nie opublikował wyraźnych zdjęć wnętrza? Odsłuchy też były dla nielicznych "audiofili" z otoczenia Pana AudioAzyl

10 godzin temu, BalticResonance napisał:

Ja zaczynam od pomiarów sprzętu, jak trafia do mnie coś nowego i nieznanego. Później analizuję budowę wewnętrzną i wiem od razu z czym mam do czynienia. Jak coś ma kiepską konstrukcję elektryczną, do tego jest niechlujnie wykonane, to jakiej jakości się spodziewać?

Ale co mu dało, że "zobaczył" jak nawet producent nie pozwolił zajrzeć do środka, ani nie opublikował wyraźnych zdjęć wnętrza? Odsłuchy też były dla nielicznych "audiofili" z otoczenia Pana AudioAzyl

Ja...

Rozkręcam obudowy i poprawiam niedoróbki mechaniczne po fabryce.

Czyli robię szycie na miarę swoich potrzeb, inaczej to 'customizacja'

W zasadzie chyba w większości składników sprzętowych, bo transport je uszkadza w punktach przeładunku mimo istnienia zabezpieczeń transportowych.

Głównie to były : łączenie wsuwek z nasuwkami lub przekablowanie przetworników elektrodynamicznych (głośniki tudzież słuchawki). 

Wzmaki - dokręcanie luzów złącz.

Konwerter - skontrowanie nakrętek przy potkach od wzmocnienia i wsunięcie całej na klin zamiast ich klejenia do trzpieni potków.

Lap, fotoaparat - poprawa trzymania baterii. 

Słuchawki - docieranie zawieszeń membran, czyli wyrabianie koniecznych luzów przetwornika.

Kaseciak, cedek - tu chyba nic nie kombinowałem.

To tyle w skrócie i z pamięci, bo ostatnio zaniechałem kalibracji gramofonu i wkładek.

Obsługa posprzedażowa kliencka (w moim wydaniu) tak odbywa się:

Rozkręcam obudowy i poprawiam niedoróbki mechaniczne po fabryce i przejściu sprzętu przez łańcuch dostaw i dostawców.

W zasadzie chyba w większości składników sprzętowych, bo transport je uszkadza w punktach przeładunku mimo istnienia zabezpieczeń transportowych.

Głównie to były : łączenie wsuwek z nasuwkami lub przekablowanie przetworników elektrodynamicznych (głośniki tudzież słuchawki). 

Wzmaki - dokręcanie luzów złącz.

Konwerter - skontrowanie nakrętek przy potkach od wzmocnienia i wsunięcie gałek na klin zamiast ich klejenia do trzpieni potków.

Lap, fotoaparat - poprawa trzymania baterii. 

Słuchawki - docieranie zawieszeń membran, czyli wyrabianie koniecznych luzów przetwornika.

Kaseciak, cedek - tu chyba nic nie kombinowałem.

To tyle w skrócie i z pamięci, bo ostatnio zaniechałem kalibracji gramofonu i wkładek.

Czyli robię szycie na miarę swoich potrzeb, inaczej to 'customizacja'

Wolę uprawiać zróbtosesamowiczość. W pomoc sąsiedzką nie wierzę.

• 2 tygodnie później...

Zestaw, zwłaszcza głośnikowy, nigdy nie widywany w sklepach.

Wyjątkowo krótko produkowany (79-81).

Krótka prezentacja 

To jest ta estetyka, do której jest sens powracać. I brzmieniowo i stylistycznie.

2 godziny temu, xetras napisał:

To jest ta estetyka, do której jest sens powracać. I brzmieniowo i stylistycznie.

Estetyka owszem, ale brzemieniowo to nie była żadna rewelacja. Obecnie wyrósł mit ze względu na trudną dostępność i wysoką cenę. 

• Pokaż nowe odpowiedzi