Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tonnii99 napisał:

Za 14 tysięcy złotych to z nowej elektroniki nie kupujesz niczego bardzo dobrego lecz co najwyżej dobrego.

A to co było dobre parę lat temu, dziś odjechało mocno do przodu 🙂

co najmniej dobrego ?

pierwszy z brzegu przykład i to ze streamerem na pokładzie znaffco rynku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i podobnych przykładów jest wiele...

za wiele nawet dla słodkopierdzących nostalgicznym sentymentem  forumowych dziadersów

Ukryta Zawartość

9 minut temu, SigSauer napisał:

co najmniej dobrego ?

Ukryta Zawartość

i podobnych przykładów jest wiele...

za wiele nawet dla słodkopierdzących nostalgicznym sentymentem  forumowych dziadersów

i to jest chłopcze przykład dobrej elektroniki a nie bardzo dobrej o czym pisałem wcześniej.

Ukryta Zawartość

16 minut temu, SigSauer napisał:

co najmniej dobrego ?

Ukryta Zawartość

To jest przykład przeciętnej elektroniki wielkoseryjnej. Ale czasy się zmieniają, bo już audiofile są zachwyceni zasilaczami impulsowymi. Nawet, jak jego większe elementy są poklejone białym glutem.

gato-dia-250s-04.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy to przeciętna elektronika czy coś więcej, ale na pewno jeden z mocniejszych konkurentów Unitry. Wzmacniacz także posiada wycieraczki i jest made in Poland. Ostatnia cena dużo poniżej 14000zł.

image.png.5204d89e3848935f68c4627336d08a3d.png

Edytowane przez kghm
19 godzin temu, BalticResonance napisał:

Altusy były drogie i przez długi okres czasu trudno dostępne. Stały się przedmiotem pożądania, bo też trudno było w PRL znaleźć odpowiednik chociażby pod względem mocy i efektywności. 

A Ty co chciałeś dyskotekę nagłaśniać? Jako 19 latek mogłem kupić jedne jak i drugie za swoje zarobione i odkładane pieniądze

Jeden kupował kolumny a inny lodówkę; w tamtych czasach jak i obecnie to kwestia priorytetów

Dobra lodówka obecnie kosztuje tyle za tym blisko cenom sugerowanym przez Unitrę

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, xetras napisał:

To Altusy  (niestety) wszystko zagłuszyły w pamięci statystycznego szaraka, użytkownika sprzętu elektroakustycznego.

W 1979roku miałem okazję wybrać Altusy i te mniejsze słabsze mocowo niepozorne kolumny z Unitry.

Nie wybrałem Altusów, domyśl się dlaczego?

Statystyczny kupujący nie musi być co do ucha lotny.... ale pokazać wtedy w salonie coś dużego robiło na sąsiadach wrażenie; jedni i drudzy byli tego samego warci dalej sporo osób kupuje nie tylko audio oczami

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie zapomnę wytrzeszczonych  oczu i opadniętej szczęki kolegi, który mając wieżę Pioneer'a z wysokiej półki i Altusy 140, posłuchał u mnie niepozornych, podstawkowych kolumn Radmora, napędzanych trochę tańszym amplitunerem Sony. To była końcówka XXw. 

W niecały tydzień Altusy dostały eksmisję. 😁

To były naprawdę podle grające kloce, ale czemu się dziwić, jak były zrobione na głośniku nie nadającym się do tego zastosowania...

Godzinę temu, porlick napisał:

To były naprawdę podle grające kloce, ale czemu się dziwić, jak były zrobione na głośniku nie nadającym się do tego zastosowania...

Nigdy nie miałem Altusów i nie mam więc z nimi żadnych sentymentów, ale tak z ciekawości pytam, dlaczego ten głośnik nie nadawał się do tego zastosowania?

Bo w A140 był głośnik GDN 30/60, który był pierwotnie opracowany jako głośnik GITAROWY. Qts prawie 1, za mała obudowa o niewłaściwej koncepcji działania- dla tego głośnika właściwsza by była z otworem stratnym, by choć trochę wyrównać charakterystykę w górnym basie, brak niskiego basu, tubka ciągnąca do 14 kHz, tandetna skrzynka bez zadnych wzmocnień, to tylko wycinek palety jego wad.

Jedyne, co w nim było dobre, to głośnik sredniotonowy, choć jego filtrowanie też nie było najlepiej dopracowane.

Ukryta Zawartość

Nieduże Radmory LS10 skopały im tyłek pod każdym względem.

Ukryta Zawartość

55 minut temu, porlick napisał:

głośnik GDN 30/60, który był pierwotnie opracowany jako głośnik GITAROWY

Głośnik gitarowy nie ma piankowego zawieszenia. 

56 minut temu, porlick napisał:

Qts prawie 1

Teraz podają ze w okolicy 0,5.

nagrywamy.com

6 godzin temu, porlick napisał:

Nie zapomnę wytrzeszczonych  oczu i opadniętej szczęki kolegi, który mając wieżę Pioneer'a z wysokiej półki i Altusy 140, posłuchał u mnie niepozornych, podstawkowych kolumn Radmora, napędzanych trochę tańszym amplitunerem Sony.

Trzeba jednak podkreślić, że zestawu LS10 z Radmoru powstały ponad 20 lat po skonstruowaniu Altusów 140

Tonsil jednak miał przewagę, bo miał zaplecze badawcze i doświadczoną kadrę. W Radmorze zestawy głośnikowe powstawały na podstawie obliczeń i odsłuchów, bez komory bezodbiciowej i pomiarów.

6 minut temu, BalticResonance napisał:

W Radmorze zestawy głośnikowe powstawały na podstawie obliczeń i odsłuchów, bez komory bezodbiciowej i pomiarów.

O,to tak jak u Wilka chyba

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Tonsil miał największą komorę bezechową w kraju której hałas własny był na poziomie 17dB

p.s. komory bezodbiciowe to takie w których laborant nie może się odbijać od ścian co by nie był obibokiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, ASURA napisał:

p.s. komory bezodbiciowe to takie w których laborant nie może się odbijać od ścian co by nie był obibokiem

Pojęcie "komora bezodbiciowa" stosuje się głównie w pomiarach EMC, ale w branży również zamiennie dla komory dla fali mechanicznej. Ale żart przedni, boki zrywam. Szkoda, że nie znałem w czasach, gdy pracowałem w tej branży.

Godzinę temu, ASURA napisał:

Tonsil miał największą komorę bezechową w kraju której hałas własny był na poziomie 17dB

Ukryta Zawartość

A można stworzyć takie miejsce,gdzie jest 0dB?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Oczywiście że nie poza próżnią ale to wtedy byłby oksymoron a nie komora bezechowa 

Poza tym po co tak nisko schodzić z poziomem szumu tła przy pomiarze głośników?

18 minut temu, ASURA napisał:

Oczywiście że nie

Oczywiście, że tak. W decybelach wyraża się stosunek dwóch wartości - wystarczy więc jako poziom odniesienia uznać poziom tła. 

1 minutę temu, BalticResonance napisał:

Oczywiście, że tak. W decybelach wyraża się stosunek dwóch wartości - wystarczy więc jako poziom odniesienia uznać poziom tła. 

No to uznajmy 45-50dB jaki jest u typowego "Kowalskiego” w domu

I z tego wyjdzie do pomiarów głośników jedna wielka bzdura

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Można i na minus, problem tylko finansowy w zasadzie.

nagrywamy.com

7 minut temu, ASURA napisał:

No to uznajmy 45-50dB jaki jest u typowego "Kowalskiego” w domu

I z tego wyjdzie do pomiarów głośników jedna wielka bzdura

Najpierw twierdziłeś, że "sound & vibration measurment" to badania parametrów elektrycznych wzmacniaczy audio, później deklarowałeś badanie tych parametrów wg ISO, dodając że robiliście to w firmie, gdzie pracowałeś. Teraz jakieś teorie odnośnie poziomu tła. Jesteś prawdziwym audiofilem.

4 minuty temu, BalticResonance napisał:

Najpierw twierdziłeś, że "sound & vibration measurment" to badania parametrów elektrycznych wzmacniaczy audio, później deklarowałeś badanie tych parametrów wg ISO, dodając że robiliście to w firmie, gdzie pracowałeś. Teraz jakieś teorie odnośnie poziomu tła. Jesteś prawdziwym audiofilem.

Ja dla odmiany widzę tu osobę z Radmora bżdżącego sobie jak muchy na portret arcyksięcia Ferdynanda

56 minut temu, ASURA napisał:
2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Oczywiście że nie poza próżnią

Ja bym sprawdził co i jak przed napisaniem takich bzdur.

nagrywamy.com

Godzinę temu, BalticResonance napisał:

Wyglądasz na kumatego, więc wiesz o co chodzi i nie pisz głupot jak Asura. 

nagrywamy.com

11 godzin temu, paww napisał:

Nigdy nie miałem Altusów i nie mam więc z nimi żadnych sentymentów, ale tak z ciekawości pytam, dlaczego ten głośnik nie nadawał się do tego zastosowania?

Podobno poza Altusem 140 była jakaś ich eksportowa wersja z innym twitterem i kilkoma drobnymi poprawkami, podobno grała całkiem dobrze. Obstawiam, że te kolumny takie właśnie miały być, ale realia tamtych czasów sprawiły, że w zamian wsadzono to co było dostępne i wyszło to co wyszło.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 28.06.2023 o 18:39, Tonnii99 napisał:

Za 14 tysięcy złotych to z nowej elektroniki nie kupujesz niczego bardzo dobrego lecz co najwyżej dobrego.

Co to znaczy bardzo dobre wg. ciebie? Bo technika wzmacniaczy jest w zasadzie ta sama od dziesiątek lat. A to, że ktoś to próbuje sprzedawać w cenach jakby co najmniej sprzedawał samochody to już inna sprawa. Wiem, że to passe-niemodne, ale czy robiłeś kiedyś ślepe testy? Nie muszą być podwójnie i inne cuda, ale uczciwie wobec siebie ślepe. Jak nie to nie ma o czym gadać.

Kiedyś sam miałem głupią teorię, że sprzęt gra jak wygląda. Teraz wiem że działa to odwrotnie. Pod wpływem tego jak sprzęt wygląda (kształty, kolory, cały ten "design") odbieramy dxieki wydawane przez sprzęt. Stąd NAD-y ludziom grają ludziom misiowato, Yamahy ostro, a Accuphase zwiewnie i cudowanie (bo to najładniejszy sprzęt nie tylko moim zdaniem). No i wygląd (oraz cała historia zrzeszenia) Unitry już zdefiniował, jak ludziom będzie to grało, czyli już wiadomo, że nie będzie.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 godzin temu, przemak napisał:

Ja bym sprawdził co i jak przed napisaniem takich bzdur.

Tak się piknie składa że żeby wiedzieć kto jaki wynik podaje, o czym on mówi i wiedzieć co on znaczy potrzebna jest normalizacja pomiaru i legalizacja urządzeń pomiarowych. Za tym jeśli u Ciebie w studio jest dajmy na to hałas tła na poziomie 34dB, cicha? klima  u moich dzieci w tle podciąga go do 39dB a u mnie z lodówką w open space wali? 28-30dB To obcej osobie czytającej mającej jakieś pojęcie o hałasie coś to mówi!!!

Ale jak u Ciebie stwierdził byś przy znormalizowanym pomiarze 34dB że masz hałas na poziomie 7dB to ta informacja jest o kant d… dla tej postronnej osoby a u Ciebie co najwyżej poprawił byś sobie ego i oszukiwał swoich klientów podając takie info

Wszystkie jednostki pomiarowe są umowne ale nie o tym była dyskusja

W każdym razie wracając do pytania kolegi @Pseudodrummerna obecną chwilę nie ma pomiarowej akustycznej komory bezechowej z poziomem szumów tła 0dB w całym słyszalnym paśmie akustycznym 14Hz-22000Hz

7 minut temu, ASURA napisał:

Tak się piknie składa że żeby wiedzieć kto jaki wynik podaje, o czym on mówi i wiedzieć co on znaczy potrzebna jest normalizacja pomiaru i legalizacja urządzeń pomiarowych.

To już zostało nsapisne i jest to oczywiste. Ale pomiarów elektrycznych wzmacniaczy nie określa ISO. 

Profesjonalni producenci dokonują pomiarów właśnie na podstawie norm. Normy nie narzucają legalizacji przyrządów, tylko ich klasę. Legalizacja przyrządów to inny temat.

9 minut temu, ASURA napisał:

Wszystkie jednostki pomiarowe są umowne ale nie o tym była dyskusja

Bzdura, nic nie jest umowne, wszystko jest zapisane w określonych standardach.

8 godzin temu, ASURA napisał:

Ja dla odmiany widzę tu osobę z Radmora bżdżącego sobie jak muchy na portret arcyksięcia Ferdynanda

Na tym forum obowiązuje język polski.

@BalticResonance lecisz jako spamer robiący krecią robotę konkurencji rozwalający wątek do ignorowanych

27 minut temu, ASURA napisał:

W każdym razie wracając do pytania kolegi @Pseudodrummerna obecną chwilę nie ma pomiarowej akustycznej komory bezechowej z poziomem szumów tła 0dB w całym słyszalnym paśmie akustycznym 14Hz-22000Hz

Piszesz bzdury. Jednostki nie są umowne i poziom SPL w tym przypadku mierzy się z krzywą A. "Na obecną chwilę" rekord to -20,3dBA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi