Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, K8v8M napisał:

Mój wpis miał charakter nieco ironiczny.

W istocie badania pokazują coś innego.  Wykazano zależność pomiędzy podatnością a zaprzeczaniem, że się jest podatnym. To znaczy im ktoś więcej mówi, że jest niezależny, tym jest większa szansa, że łatwiej poddaje się manipulacji. Bardzo podobnie jest za antysemitami, czy homofobami. Wśród homofobów można znaleźć znacznie większy odsetek gejów niż w reszcie populacji. Wynika to z mechanizmu wyparcia. Ludzie w skutek presji społecznej niejednokrotnie nie akceptują siebie, swojej natury w sferach których wg. norm są wstydliwe i chcą ją niejako zakrzyczeć.

A gdybym ja miał się poddać manipulacji marketingowej Unitry, to bym ją sobie kupił. Mógłbym wymienić dwa z czterech obecnie posiadanych wzmacniaczy na jeden Unitry i grosza bym nie dopłacił do interesu. Nawet trochę o tym myślałem dopóki nie podnieśli cen, ale prędzej kupię trzeci gramofon (też nie unitry) lecz pewniej najpierw 3 lub 4 subwoofery (zależy ile się zmieści). I odnośnie subwooferów jak najbardziej uległem marketingowi producenta, który zaleca ich naustawiać ile się da od podłogi do sufitu dla uzyskania najlepszego efektu. O tyle było im łatwiej mnie przekonać, że to ma podstawy w fizyce.

W gruncie rzeczy mniej mi zależy na unitrze, a bardziej na Was. Przykro patrzeć na tę złość i frustrację wylewającą się w tym wątku. W moich oczach kompletnie nieuzasadnioną. Kłamstwa, manipulacje, insynuacje. Po co? Dlaczego? Tak jakby co poniektórych ta Unitra gorącym żelazem przypiekała i teraz próbujecie się odegrać? Jaki to ma sens? Czemu służy? 

Serio życie w którym się myśli głównie o pozytywach, a w szczególności nie myśli się o negatywach i nie emocjonuje negatywnymi rzeczami, które nas kompletnie nie dotyczą jest o wiele zdrowsze. 

Mnie Unitra ciekawi. Chętnie posłuchał bym tego sprzętu. Niestety dość daleko jest najbliższy salon. Mimo wszystko i tak bym nie kupił sprzętu który oferują, chyba że dźwięk by mnie jakoś totalnie oczarował (w co mocno wątpię).

Wolę podziubać przy "własnych" projektach, ale po co miałbym hejtować Unitrę? Żeby się nabawić schorzeń układu pokarmowego? Bez sensu.

Naprawdę myślisz, że tu kogoś obchodzą Twoje subwoofery i rozterki? Miałeś okazję wypowiedzieć się w temacie gramofonu, ale musiałbyś skrytykować Unitrę, więc zasłoniłeś się kolegą. Za to w pisaniu bzdur o manipulacji nic Ci nie przeszkadza… ŻENADA.

12 godzin temu, K8v8M napisał:

Mnie Unitra ciekawi

O właśnie.

Pod tym jak najbardziej podpisuję się.

PS.

Przeszłość to mit, podobnie jak PRL (obecnie i w kolejnych dniach i latach coraz bardziej)

15 godzin temu, porlick napisał:

zakup znaku i nazwy to podszywanie się pod nie swoją historię. Takie praktyki powinne być zakazane

Akurat

A co z Sansui?

Co z Mini Morrisem?

To kontynuacja (ale czego?)

(Czego kontynuacja to niech oni tłumaczą)

15 godzin temu, porlick napisał:

pieprzenie przez właścicieli o jakiejkolwiek kontynuacji i nawiązywanie do Unitry z czasów komuny, to ewidentne OSZUSTWO! 

Ale oni nie robią tego co w pierwszym słowie

Dają emerytom szansę na zaistnienie medialne (to tak przy okazji)

Owszem, w już swojej grze 

To nie jest żadne oszustwo, to stylizacja 🙂

I powtórzę:

Przeszłość to mit, podobnie jak PRL (obecnie i w kolejnych dniach i latach coraz bardziej)

Może być mit: "Unitra pod butem" a może być też pozytywny.

Sprzęty peerelowskie interesowały mnie w peerelu a po peerelu już coraz mniej, obecnie ani trochę. Dlatego Unitra zjednoczenie nic mi nie mówi. Mam dar zapominania.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, xetras napisał:

Przeszłość to mit,

Przeszłość to historia, a mity to wymysły i bzdury.

Godzinę temu, xetras napisał:

Co z Mini Morrisem?

Nie istnieje. Morris przeszedł do historii, a współczesne mini to całkiem inna bajka- przynajmniej jest produkowany, sprzedawany i chętnie kupowany. Acha, i nikt nie jeździ ATRAPĄ. 😁😁😁

W dniu 28.04.2023 o 04:16, porlick napisał:

Projekt będzie objęty tak głęboką tajemnicą i poufnością, że gotowych urządzeń sklepy nie zobaczą.

Ale, co sobie niektórzy popiszą na temat zwłok - to ich!🤭

Przecież są autoryzowane salony Będzin Konin Kraków Sopot Warszawa Wroclaw

Lista jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(Sorry, czy Wy jesteście ignorantami jak używać wyszukiwarki i internetu?)

Efekty gitarowe GLab - Lighting Center Będzin, Fan Szczecin, Pasja Warszawa musiccenter guitarcenter muziker

2 godziny temu, porlick napisał:

mity to wymysły i bzdury

Urwałeś zdanie o peerelu

Był uciążliwą codziennością (a nie wymysłem lub bzdurą), a teraz tworzy się propagandową mitologięodnośniepeerelu. Ściśle do peerelu się odnosiłem.

Zawsze też można zaistnieć inaczej

Ukryta Zawartość

@porlick

Nie łap się na wygląd 

Czepiasz się drugorzędnych i nieistotnych zaszłości 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

Gość

(Konto usunięte)

W nosie 
Wspomnę z branży foto
 Modele HS25 i HS10 różniły się prócz cen tylko miejscem "assembly in..."
Było to kilkanaście lat temu 
Kuriozalnie zacofanych opisów czepiasz się 

A co mnie branża foto obchodzi. Jak ktoś chce kupić chiński wzmacniacz marki UNITRA za trzy tysiące funtów, to niech mu ziemia lekką będzie.
5 godzin temu, xetras napisał:
7 godzin temu, porlick napisał:

mity to wymysły i bzdury

Urwałeś zdanie o peerelu

Był uciążliwą codziennością (a nie wymysłem lub bzdurą), a teraz tworzy się propagandową mitologięodnośniepeerelu. Ściśle do peerelu się odnosiłem

To po cholerę Unitra tworzy "propagandową mitologięodnośniepeerelu"??? Dajmy już trupowi się rozłożyć i idźmy dalej, zamiast  tworzyć mity. Bo to, że peerelowską Unitra była czymś, co warto obecnie nagłaśniać, to właśnie tworzenie mitów. Współcześni powinni działać i budować WLASNĄ markę, zamiast podszywać się pod nie swoją historię, z którą nie mają NIC wspólnego, oprócz zakupu znaczka.

UNITRA podnosi ceny swoich produktów. 

Pylon żąda za swój nowy subwoofer dojrzałych złotówek a produkt bejbi.

Wydaje mi się że jednak forum jest wycinkiem specyficznej grupy ludzi. A producenci audio dobrze wiedzą co robić. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nieźle komuś tam odbiło 😉 Sprzęty Unitry nie są warte tych pieniędzy. Nie były nawet przed podwyżką. Moim zdaniem zbankrutują jak skończą im się pieniądze inwestora.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pylon żąda za swój nowy subwoofer dojrzałych złotówek a produkt bejbi.

Cena również z kosmosu. Nie zastosowali żadnych ciekawych technologii a cena wyższa od dużo bardziej zaawansowanej konkurencji. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, romeksz napisał:

BTW. Wiesz może jak idzie sprzedaż nowego Technicsa? Bo widzę tu pewne podobieństwo.

Niestety nie mam już dojść do takich informacji. 

5 godzin temu, Piopio napisał:

Nieźle komuś tam odbiło 😉 Sprzęty Unitry nie są warte tych pieniędzy. Nie były nawet przed podwyżką. Moim zdaniem zbankrutują jak skończą im się pieniądze inwestora.

No właśnie to twoim zdaniem. Moje być może było nawet podobne ale teraz zastanówmy się. 

Producent ma wgląd do sprzedaży swoich urządzeń wie ile wkładu zainwestował wie czy firma idzie na dno czy pnie się do góry. Podejmuje decyzję o podniesieniu ceny.

Janusz topiący biznes czy zmyślne działanie bo sprzęt idzie lepiej niż się spodziewal? Tego nie wiesz. 

A jak mówię niestety forum to nie jest wyznacznik co się sprzedaje w Europie. 

5 godzin temu, Piopio napisał:

Cena również z kosmosu. Nie zastosowali żadnych ciekawych technologii a cena wyższa od dużo bardziej zaawansowanej konkurencji. 

Też tak uważam ale powodzenia kulturalnie życzyłem. 

Gość

(Konto usunięte)
Janusz topiący biznes czy zmyślne działanie bo sprzęt idzie lepiej niż się spodziewal?

Odkąd pamiętam, praktyka cenowa na Zachodzie była odwrotna. Po początkowym nasyceniu rynku, cena spadała o ⅓.

3 lata i Unitry już nie będzie na rynku.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 godzin temu, porlick napisał:

Unitra tworzy "propagandową mitologięodnośniepeerelu"???

Zwróć uwagę że to autor pierwszego filmu w temacie tworzy to nieporozumienie a nie wytwórca wyrobów.

No to po 2 latach idą za głosem ludu czyli klienteli.

Zwróć uwagę że 2 lata temu kiedy na AVS2022 wystawili wstępne iteracje kompletnego systemu stereo nie zarzucałeś im tego co teraz a mianowicie że:

W dniu 9.04.2024 o 05:29, porlick napisał:

nawiązywanie do Unitry z czasów komuny, to ewidentne OSZUSTWO! 

Dla mnie wcale nie a jedynie to  retoryczna  stylizacja 

Przez 2 lata ludzie tak nagle się nie zmieniają a w kosztownym hobby żeby zaistnieć i pozostać trzeba mieć czym odróżniać się od pozostałych uczestników gry w audio. 

Unitra i jej wyroby odróżniają się a to co w PRL to obecnie kompletnie znaczenia nie ma 

Z jednym wyjątkiem:

"Polak potrafi"

(Akurat skojarzyłem sobie popularne hasło)

Edytowane przez xetras
Dopisek

Godzinę temu, romeksz napisał:

Po początkowym nasyceniu rynku, cena spadała o ⅓.

To było jakieś NASYCENIE rynku???

😳

19 minut temu, xetras napisał:

"Polak potrafi"

Potrafili odnieść sukces w całkowicie innej "dyscyplinie sportu", to powinni się tego trzymać. Dziwię się, że klapa Mudity nie nauczyła ich rozumu. A może ten dawny sukces, to była kwestia czystego przypadku i jednak TEN Polak NIE potrafi???

Edytowane przez porlick
14 godzin temu, porlick napisał:

peerelowską Unitra była czymś, co warto obecnie nagłaśniać, to właśnie tworzenie mitów

Nie wiem czy pamiętasz ale Adrian Krupowicz wspominał że poprawiał** wzmacniacz Foniki 

(Po robocie w wolnym czasie dla siebie)

No i Michał Kiciński wszedł w to z kapitałem.

To jak poprawił** to właśnie WSH805

Wtedy to też był Brandt, Continental Edison, Emerson,  tudzież coś tam innego z holdingu Pathe Marconi* (brandów/marek było wiele a wytwórca faktyczny tutejszy zaś prototyp był przywieziony z zagranicy)

Warto nagłaśniać że umiemy i coś znaczymy  (mimo  produktów pod innymi markami)

*https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Path%C3%A9-Marconi

** nie pamiętam przy czym konkretnie dłubał

No i jest właściwie niby kontynuacja...

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie dotyczy to GSH630 GSH 801

Dostępne są też w pierwotnych cenach i pozostałe (ZGZ801 CSH 801 WSH 805)

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

forum jest

P r z e g a d a n e

3 godziny temu, romeksz napisał:

praktyka cenowa na Zachodzie była odwrotna.

Pamięć też była odwrotna 

Edytowane przez xetras
Dopisek

12 minut temu, Andrzej100 napisał:

pierwowzór" na który powołuje się "nowa Unitra" to nie Fonica, ale DIORA  WSH 205 i wcale taki "cudowny" ten pierwowzór nie był.

OK

(Teraz rozumiem czemu najpierw młodzież jeździła z prezentacjami do dzierżoniowskich seniorów).

Dzięki za uściślenie!

(Wiele razy już pisałem że mam dar zapominania)

Biję się w piersi całymi pięściami że popełniam oszustwo 

3 minuty temu, xetras napisał:

DIORA  WSH 205

To inaczej Altus HiFi V600

Godzinę temu, Andrzej100 napisał:

Kolejna bzdura!

Ulotna jak wpis

2 godziny temu, xetras napisał:

nie pamiętam przy czym konkretnie dłubał

Odnośnie tego co było pół stulecia temu to pamięć moja tego nie obejmie (bo po co?)

Aha, i jeszcze:

"komputery tego nie wyliczą jaką wojsko poi nas słodyczą"

Fraza stulecia 

Pzdr.! 🙂

21 godzin temu, xetras napisał:

Efekty gitarowe GLab - Lighting Center Będzin, Fan Szczecin, Pasja Warszawa musiccenter guitarcenter muziker

Podmioty detaliczne podałem, bo brand GLab też należy do Unitra sp. z o.o.

(To też elektronika)

W dniu 8.04.2024 o 19:20, K8v8M napisał:

mam rację

Nie

Używasz l.mn.

Ja jestem pojedynczy 

(Rozczarowaniem było dla mnie to że szuka się jakichś tam autorytetów. Sam tego nie rozumiem, bo każdy powinien najpierw zaufać sobie, żeby móc zaufać innym)

Żyję prosto 

:)

W dniu 8.04.2024 o 16:15, Ajothe napisał:

mieszkaniec wioski Nausori na wyspie Fidżi opowiada o chłopcu, którego zostawiono w domu zamkniętego z kurami

Zmyśla 

Opowiadanie to zmyślanie 

Oczywiście naśladownictwo jest gatunkowym schematem ale istnieją też inne relacje 

Nadrzędne wobec naśladownictwa 

Nawet firmowa strona jest martwa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, xetras napisał:

Zwróć uwagę że 2 lata temu kiedy na AVS2022 wystawili wstępne iteracje kompletnego systemu stereo nie zarzucałeś im tego co teraz a mianowicie że:

Jakie wstepne literacje?
Co to za bełkot?
Wystawili atrapy i opowiadali ballady o kulawym zbóju.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 godzin temu, romeksz napisał:

Odkąd pamiętam, praktyka cenowa na Zachodzie była odwrotna. Po początkowym nasyceniu rynku, cena spadała o ⅓.

Może nie nadąża z produkcją.

Z drugiej strony pandemia zmieniła to nastawienie. Lepiej podnieść cenę dwukrotnie i stracić 30 procent obrotu. 

Zobacz co zrobiła NVIDIA.

Więc zachód się zmienił i to bardzo 

13 godzin temu, Piopio napisał:

3 lata i Unitry już nie będzie na rynku.

Zakład?

11 godzin temu, xetras napisał:

Nie dotyczy to GSH630 GSH 801

Dostępne są też w pierwotnych cenach i pozostałe (ZGZ801 CSH 801 WSH 805)

To może oznacza że jeszcze nie podnoszą? 

5 minut temu, romeksz napisał:

Pewnie dlatego podnieśli o ⅓ - wg ekonomii ciągłego niedoboru.

Historia marki zobowiązuje 😉 Są wierni najlepszym tradycjom z lat komuny 😉 

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)
Nie wiem czy pamiętasz ale Adrian Krupowicz wspominał że poprawiał** wzmacniacz Foniki 
(Po robocie w wolnym czasie dla siebie)
No i Michał Kiciński wszedł w to z kapitałem.
To jak poprawił** to właśnie WSH805

Już nie pamiętam, czy to było w Radioelektroniku, czy też w starym SAT Audio Video; no ale ktoś zauważył, że pasmo FM w amplitunerze Tosca, jest chamsko przycięte filtrem z 15 kHz do 12,5 kHz - mimo że całość była taka sama jak w tunerach z pasmem FM 15 kHz.

Rozwiązania były dwa:
1. Wymienić filtr.
2. Zbocznikować, ponieważ jedynym praktycznym zagrożeniem była nośna 19 kHz. Jak się później dowiedziałem, i tak wycinana w magnetofonach przy nagrywaniu (czy jakoś tak).

A teraz modyfikacje to wymiana bezpiecznika sieciowego, jprdl

Pamięć też była odwrotna 

Jeszcze przed pandemią tak było.
8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Z drugiej strony pandemia zmieniła to nastawienie. Lepiej podnieść cenę dwukrotnie i stracić 30 procent obrotu. 

HAhahahaha
Porównanie NVIDIA i Unitra

hahahahaha

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
Może nie nadąża z produkcją.

No weź, przecież to bzdura. Wręcz brak jakichkolwiek dowodów, że sprzedają cokolwiek.

Więc zachód się zmienił i to bardzo 

Popyt spadł i trzeba było ograniczyć podaż, to akurat żadna nowość.
Swoją drogą, obniżki cenowe w 2018, zapowiadały to bardzo wyraźnie już przed pandemią.

A NVIDIA to czasem nie tłucze kasy na kopalniach kryptowalut?
48 minut temu, Pseudodrummer napisał:

HAhahahaha
Porównanie NVIDIA i Unitra

hahahahaha

Przecież nie porównuje firm tylko sposób działania. Jeśli firma tym bardziej polska chce przynosić flzysk dochód to dlaczego się nie wzorować na najlepszych. Skąd ten śmiech? Z braku zrozumienia?

48 minut temu, romeksz napisał:

No weź, przecież to bzdura. Wręcz brak jakichkolwiek dowodów, że sprzedają cokolwiek.

Salony mają. Salony to kupują. Pytałeś w którymś?

Ja na przykład śledzę na Facebooku parę i widziałem post w stylu "kolejna dostawa". Myślisz że ciągle te same pudełka fotografują?

49 minut temu, romeksz napisał:

NVIDIA to czasem nie tłucze kasy na kopalniach kryptowalut?

Pewnie też. Tu pisałem o czymś innym.

56 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przecież nie porównuje firm tylko sposób działania. Jeśli firma tym bardziej polska chce przynosić flzysk dochód to dlaczego się nie wzorować na najlepszych. Skąd ten śmiech? Z braku zrozumienia?

A skąd pomysł,że to co dobre,dla światowego giganta-jest dobre dla małego polskiego startupu?
Może to jakaś Ogólna Teoria Ekonomii?

No nie,ubawiło mnie to,po prostu zrobiłeś mi dzień.
Dziękuję!

58 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Salony mają. Salony to kupują. Pytałeś w którymś?

Ja na przykład śledzę na Facebooku parę i widziałem post w stylu "kolejna dostawa". Myślisz że ciągle te same pudełka fotografują?

1 godzinę temu, romeksz napisał:

Salony może to kupują,może dostają w komis...póki co to na fejsie widziałem pudełka z napisem DEMO.
"kolejna dostawa"?
tak,oraz tak.

na fejsie 50 "uzytkowników" wkleja 50 + swoich zdjęć,robionych na jednym meblu,pochodzących z materiałów promo Unitry.
Hahaha

• Pokaż nowe odpowiedzi