Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem bliski zakupu WSH-805 w czarnym kolorze... Jednak spękałem, bo odsprzedaż tego w Polsce to będzie w najbliższym czasie koszmar. 

Technicznie podejrzewam, że lepsze od tego co ostatecznie kupiłem. Może następnym razem 🤔 

13 minut temu, Marcinus napisał:

Nawet się ładnie komponuje z tym Atollem.

Lepiej jak z dedykowanej odtwarzaczem 😄

55 minut temu, Gargan napisał:

Lepiej jak z dedykowanej odtwarzaczem 😄

Oni chyba są bardziej "analogowi" i lekceważą zdigitalizowaną klientelę.

Czekam na premierę egzotycznej i drewnianej wkładki z ruchomą cewką. 

🙂

Będzie zapewne jakaś uroczystość z tej okazji.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Moderatorzy
4 godziny temu, Gargan napisał:

Byłem bliski zakupu WSH-805 w czarnym kolorze... Jednak spękałem, bo odsprzedaż tego w Polsce to będzie w najbliższym czasie koszmar. 

No takie hejterskie wątki na pewno w tym nie pomagają 🙂 .  Dziwi mnie ilość osób krytykujących, a na 3500 wpisów, nikt nie posiada, ani nie miał na testach 🙂 

Edytowane przez Marcinus

Uroczystości nie jestem pewien, ale wysokiej ceny jak najbardziej 😄

Nie wiem co myśleć o niej UNITRA. Z jednej strony im kibicuję. Kiedy usłyszałem, że wraca marka naszło mnie, żeby ich kupić. Jednak kiedy patrzę na to co u mnie stoi na stoliku to widzę, że jest mniej więcej tego sam poziom, ale te marki ciągną od lat 70-tych i są tańsze mimo, że na niektórych jest napis "hand made in Italy" lub "proudly produced in England". Ba! Wcześniej miałem porównywalny z WSH-605 model Moon "made in Canada", który teraz bez targowania kupisz 2 może 3 tysiące złotych taniej. A przecież to leci z drugiego końca świata. Czy faktycznie znaczek "made in Poland" musi być taki kosztowny? Wyszło tak, że Polaka nie stać kupić polskiej marki.

Tak się wzorują na ekskluzywnych markach to czemu nie robią jak Francuzi czy Japończycy, że sprzęt ich marek przeznaczony na rynek wewnętrzny jest sporo tańszy od exportu? 🤔

• Moderatorzy
17 minut temu, xetras napisał:

Czekam na premierę egzotycznej i drewnianej wkładki z ruchomą cewką. 

Tu bym się jakiś rewelacji nie spodziewał, bo na 99,9% będzie to jakiś rebrand i prawdopodobnie z AT. Jest na rynku tyle ciekawych wkładek w różnym budżecie, że życia nie starczy aby wszystkich posłuchać (ale próbować trzeba 🙂 )

3 minuty temu, Marcinus napisał:

No takie hejterskie wątki napewno w tym nie pomagają 🙂 .  Dziwi mnie ilość osób krytykujących, a na 3500 wpisów, nikt nie posiada, ani nie miał na testach 🙂 

Ja krytykuję tylko cenę. Jeśli mogę kupić europejską, niszową, ekskluzywną, markę produkowaną w Europie za cenę kilka tysięcy niższą od polskiej marki źle kojarzącej się w kraju i nie kojarzącej się wcale za granicą z 2-letnią historią to ja dziękuję 🙂 

Mówię - technicznie są nawet lepsi ale, kurka, to będzie zakup na zawsze a ja co 2~3 lata coś zmieniam. W COVID dużo siedziałem w domu to nawet co 3 miesiące była zmiana sprzętu. Ale to nie były kosztowne graty i wiedziałem, że zawsze to opchnę.

Marantz sprzedałem pół godziny po ogłoszeniu, Creek następnego dnia i to bez targowania. Ale to są dobre, stare marki a nie nikogo nie obrażając - debiutanci, którzy mogą jutro się zwinąć. Za biedny jestem na anioła biznesu 😇🪽

• Moderatorzy
1 minutę temu, Gargan napisał:

Ja krytykuję tylko cenę. Jeśli mogę kupić europejską, niszową, ekskluzywną, markę produkowaną w Europie za cenę kilka tysięcy niższą od polskiej marki źle kojarzącej się w kraju i nie kojarzącej się wcale za granicą z 2-letnią historią to ja dziękuję 🙂 

Cena jest zależna od wartości, a wartości nie znamy bo nie użytkowaliśmy, nie słuchaliśmy. Także to wszystko pojęcia względne. 

Ogólnie w audio wiele produktów, jeśli nie wszystkie, mniej lub bardziej jest przewartościowanych.

2 godziny temu, Gargan napisał:

Warto zaczekac na betatesterów,którzy za 20 koła kupią.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Za 14000 PLN mogłem kupić demo.

Ciekawe z czego są szybki wskaźników?

W tym co ostatecznie kupiłem, szybka na froncie porysowała się od przetarcia mokrą ściereczką od monitora. Masakra jakie gówniane są teraz plastiki 😒

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Czy faktycznie znaczek "made in Poland" musi być taki kosztowny?

Sprzęt ma ich autorskie "wynalazki" (pomijam elektryzator oraz akcesoria głośnikowe), tudzież wytwarzanie efektów gitarowych.

Gramofony, wzmacniacze, zestawy głośnikowe, dyskofon (ten chyba najmniej) są własnymi opracowaniami.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

za cenę kilka tysięcy niższą od polskiej marki źle kojarzącej się w kraju i nie kojarzącej się wcale za granicą z 2-letnią historią

Mhm, Unitra jest dziwna.

Tymczasem rynek konsumenckich grajków jest nasycony.

Co z tym począć?

Może modyfikacja lub inaczej szycie na miarę pod własne upodobania, bo chyba sprzęt Unitry do przeróbek jest odpowiedni?

Kiedyś miał taką cechę.

PS.

Czemu "dziwna" na nasyconym rynku? Bo aspiruje do tworzenia referencyjnych produktów (tzn. top hi-fi, czyli hi-endu). Czyli nie wystarczy być dobrym ale konieczne jest bycie szczególnym (czyli- dziwnym).

PPS.

Obecnie nie robią sprzętu p o w s z e c h n e g o użytku.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Za 14000 PLN mogłem kupić demo.

Ciekawe z czego są szybki wskaźników?

W tym co ostatecznie kupiłem, szybka na froncie porysowała się od przetarcia mokrą ściereczką od monitora. Masakra jakie gówniane są teraz plastiki 😒

Mówisz o rega za 18 000?
Cóż,dzieci producentów maja coraz wyższe wymagania...

A moja stara końcówka kenwood z dumping factor ponad 1000 i pasmem 1-300khz  działa od lat.
I dobrze,bo dałem za nia całe 800 zł

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 8.12.2024 o 16:12, Ajothe napisał:

Wyczuwasz drgania od wzmacniacza?

@kaviter twierdzi,ze najwięcej drgań w systemie audio generuje wzmacniacz.
Kiedy zapytałem,czy aby nie kolumny głośnikowe-dodał mnie do ignorowanych...
Cos jest na rzeczy...

15 godzin temu, xetras napisał:

Unitra odezwała się w sprawie prezentu ale nie zamierzam otrzymać limitki DSOTM i nie kupię wzmacniacza. Mają opóźniony zapłon i  za późno wysyłają powiadomienia.

Łączymy się w bulu

6 godzin temu, Misio38 napisał:

Jednak wbrew marudzeniu na forum ktoś kupił sprzęt Unitry. Zdjęcie z fejsa z okazji małej recenzji płyty M. Davisa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktoś tu też słucha polską elektronikę! 😉 Zastanawia mnie tylko dlaczego PM na podłodze sprzęty trzyma. 😉

4 godziny temu, Gargan napisał:

Wcześniej miałem porównywalny z WSH-605 model Moon "made in Canada",

Ciekawe stwierdzenie. Który model MOONa uważasz za porównywalny do WSH-605?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MagneticFields
5 godzin temu, Gargan napisał:

Moon

Teraz grasz na tylko a14 mk2.

Z daleka od MOONów więc. Ok?!

16 minut temu, MagneticFields napisał:

uważasz za porównywalny

? ? 🤣

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Mówisz o rega za 18 000?
Cóż,dzieci producentów maja coraz wyższe wymagania...

A moja stara końcówka kenwood z dumping factor ponad 1000 i pasmem 1-300khz  działa od lat.
I dobrze,bo dałem za nia całe 800 zł

Ehhhh... Nie przypominaj mi ile to kosztuje 😅

Droższych gratów słuchałem i tak porównując obiektywnie to np. Lyngdorf za drugie tyle gra bardzo podobnie, jeśli nie identycznie. Rega jest może trochę bardziej męcząca przy dłuższym słuchaniu. Chociaż wczoraj grała cały dzień i to wytrzymałem. To też kwestia przyzwyczajenia. Rotel wszystko wygładza i ścina wysokie tony. Tu nie ma aż takiego retuszowania. No i nie ma kompresji. Rotel nie da Ci nigdy po uszach gwałtownym narastaniem dźwięku - Rega się w tym specjalizuje. Lata Rotela człowieka kształtują na pewien rodzaj percepcji.

Regulacja głośności jest taka jak ją opisali w internecie - trudna do obsługi. A grzeje się jak pompa ciepła 🔥 Czyżby ten sam patent co w Moon lub Arcam - pierwsze waty w klasie A? Dasz Rega w palnik to stygnie. Słuchałem do tej pory z potencjometrem do godziny 9:00 - dalej przybiegła współlokatorka i kazała mi ten hałas wyciszyć a była w drugim pokoju. Tak, że chyba trzeba kolumny zmienić na mniej efektywne 🤷

Ale wracając do Unitra - kiedy wchodzili na rynek i zapowiadali cenę za flagowca dual-mono 15k PLN uznałem, że drogo, ale może będzie jakiś "black poniedziałek", ja dostanę pomroczności audiofilskiej i się kupi. PRL-owska UNITRA ma miejsce w moim serduszku, więc to byłby taki powrót do dzieciństwa. Niestety, ostatecznie zrobiło się drożej. Ja wiem, że to jest tylko 5k drożej i prawdziwy fan by to przełknął, ale człowiek z wiekiem robi się skąpy i gdy już wydrukował sobie do głowy 15k z widokiem na powiedzmy 13k to ciężko mu zaakceptować 20k bez negocjacji. Tym bardziej, że inne mocne propozycje można ustrzelić za połowę tej ceny. Ostatnio widziałem Trigon Exxceed za 9900,- Dual-mono, wielki display na froncie, XLR, programowalne wszystko, grzmot ciężki i solidny - no co byś wybrał? Teraz na rynek nieśmiało wchodzi Atoll In300 Evo. We Francji możesz go ustrzelić za ok. 10k PLN. Moon 340iX bez negocjacji 16k PLN. Synthesis DC37 nawet za 7k kupisz co jest super ofertą. Audio Analouge AAcento też okolice 11k PLN. Można tak wymieniać do wieczora... Tymczasem Unitra rżną high-end i myślą, że ktoś ich kupi za cenę Accuphase E-280 (we Francji ok. 21k PLN przed negocjacjami). 

Tak, że miały być wychyłki a skończyło się na czarnej skrzynce bez napisów z rysującym się od patrzenia na niego błyszczącym frontem. Może to jakoś spoleruję? 🤔

Niniejszym przepraszam publicznie właściciela Rega bodajże Elex, któremu ten front plastikowy kiedyś skrytykowałem. W moim jest tak samo ***jowy ten plastik tylko za większe pieniądze, a regulacja głośności w tym mniejszym modelu jest lepsza. Przykro mi, że byłem niegrzeczny - to z nieświadomości 😔

@quatross Rotel jest już w drodze na OLX. To była długa i piękna przyjaźń. Chyba, że go sobie zostawię. Pudełko na szafie mało miejsca zajmuje. Gorzej jak o nim zapomnę jak kiedyś o Creek Evo. Przeleżał w komodzie 10 lat zapomniany i znalazł się gdy likwidowałem mebel 😄

16 godzin temu, Gargan napisał:

szybka na froncie porysowała się od przetarcia mokrą ściereczką

Sprężarki są odsprzedawalne a sprężone powietrze to sposób na zły dotyk 

17 godzin temu, Gargan napisał:

źle kojarzącej się w kraju

Udowodnij to, please.

Toral z Torunia Cię zawódł czy ktoś inny?

21 godzin temu, Gargan napisał:

Jeśli mogę kupić europejską, niszową, ekskluzywną, markę produkowaną w Europie za cenę kilka tysięcy niższą od polskiej marki źle kojarzącej się w kraju i nie kojarzącej się wcale za granicą z 2-letnią historią to ja dziękuję 🙂 

Co się źle kojarzy? 

Elektryzator Unitry?

Nie znam sprzętu, który źle kojarzę pochodzącego od tych zakładów. Jakość OK, funkcjonalność i styl też.

3 godziny temu, Gargan napisał:

Jakie sprężone powietrze?

Do czyszczenia, pochodzi z dyszy sprężarki. To prosta metoda i bezdotykowa.

Powierzchnię czyści z mąki, ciasta, naklejek, itd.

13 godzin temu, Gargan napisał:

zapowiadali cenę za flagowca dual-mono 15k PLN uznałem, że drogo, ale może będzie jakiś "black poniedziałek",

Był w 2023 roku (niezbyt oficjalny), przedtem w lecie był też preorder.

Tyle że to byłoby bez odsłuchu, nijak by nie dało się wypożyczyc za kaucją i wpiąć u użytkownika. Dlatego nietrafiona promocja.

20 godzin temu, Gargan napisał:

Czyżby ten sam patent co w Moon lub Arcam - pierwsze waty w klasie A? Dasz Rega w palnik to stygnie.

Zależy który MOON. 240i się grzeje, 220i i 250i się nie grzeją. Jak inne nie wiem.

Moon 340iX bez negocjacji 16k PLN

Mieszasz różne systemy walutowe? Używany/nowy? A jeśli nie, to gdzie jest 340i nowa za 16k?

Czyżby ten sam patent co w Moon lub Arcam - pierwsze waty w klasie A?

Z tego co wiem z mądrych artykułów i od mądrych ludzi to każdy wzmacniacz AB tak ma, a każdy poza A czy D itp. jest wzmakiem klasy AB. Nic niezwykłego.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@Misio38 Moon chwali się pracą w trybie A, więc to chyba nie tak, że każdy wzmacniacz tak ma. Za to Arcam to klasa G nie AB.

@MagneticFields niczego nie mieszam i mówię o sprzęcie nowym (ewentualnie z wystawy) kupowanym od dealera na pełnej gwarancji. Moon 340iX miałem zaproponowany za dokładnie 15990,- natomiast Moon 250i v2 za 11000,-. Exposure 3510 ale to już gdzieś indziej dawali za 10900,-. A jeszcze inni Electrocompanient ECI 6 MK2 byli skłonni oddać za 16900,-. Pewnie gdybym pogadał dłużej i wziął streamer do tego to byłoby jeszcze taniej. 

Żaboentuzjaści mają super ceny na Atoll szczególnie preorder i stare modele, ale i Parasound hint 6 chcieli mi oddać za ok. 12000,- z transportem gratis - znaczy tyle wtedy było na złotówki. Płacisz w EUR.

11 minut temu, Gargan napisał:

Moon chwali się pracą w trybie A, więc to chyba nie tak, że każdy wzmacniacz tak ma. Za to Arcam to klasa G nie AB.

Sama nazwa klasy AB oznacza, że do pewnego momentu mamy klasę A. Od konstruktora zależy do jakiego.

Edytowane przez Misio38

7 godzin temu, Misio38 napisał:

Sama nazwa klasy AB oznacza, że do pewnego momentu mamy klasę A. Od konstruktora zależy do jakiego.

Niektóre wzmacniacze Arcama i Creeka pierwsze waty oddają w klasie G i nie ma tu żadnej mocy w klasie A, a są powszechnie klasyfikowane jako klasa A/B.

Klasa G to raczej zupełnie inna konstrukcja  czy tam zasada działan ia

Natomiast A od B rózni się tylko prądem spoczynkowym.

,,Wzmacniacze klasy A wykorzystywane są rzadko, a wzmacniacze czystej klasy B - nigdy. Większość współczesnych wzmacniaczy pracuje w klasie mieszanej - AB. Tranzystory (lampy) są spolaryzowane tak, aby w stanie spoczynku przepływał przez nie niewielki prąd. Przy słabych sygnałach wzmacniacz pracuje w klasie A, a przy większych - w klasie B. Wzmacniacze klasy AB łączą zalety klas A i B: mają nieduże zniekształcenia i stosunkowo dużą sprawność, rzędu 50 - 70%. W zależności od wartości prądu spoczynkowego mówimy o płytszej lub głębszej klasie AB. Czym większy prąd spoczynkowy, tym mniejsza sprawność, ale i mniejsze zniekształcenia.''

Także nie jest to żaden cud wymyslony przez Moon czy inną manufakturę. 

Edytowane przez Misio38

@Berbeć Klasa G to hybryda czystej klasy A i klasy AB. Klasa G wymaga zastosowania dwóch osobnych zasilaczy dla małego i dużego wzmocnienia. Wzmacniacz przełącza się pomiędzy nimi w bardzo szybki sposób nieodczuwalny przez słuchacza. Ma to za zadanie oszczędzić prąd, jednak powoduje bardzo duży wzrost kosztu takiego rozwiązania - dochodzi jeszcze cała logika sterująca i układ przełączający zasilacze. 

Jeśli ktoś chce spróbować jak to gra najlepszym wyborem będą Arcam FMJ od modelu A29 w górę (miałem kiedyś ten model). Są bardzo dynamiczne w brzmieniu i "szybkie". Po przesiadce z AB na G miałem wrażenie, że muzyka ma podbite BPM. FMJ to są modele sprzed Samsunga - czyli jeszcze ładne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi