Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Hej Panowie. Jest tu jakuś użytkownik nowej Unitry? Zastanawiam się nad CD playerem. Dobre to to? Bo z wyglądu mi odpowiada, tylko czy jest sens i jest warte tych piniendzy?

W dniu 20.03.2025 o 15:05, J.Jerry napisał:

posiada na własność nową UNITRA'e ?

Michał Kiciński 

Chyba nie za bardzo da się go zrozumieć, Daniela Kostrzewę lub Adriana Krupowicza nieco łatwiej ale też trudno. Jak dla mnie to są nawiedzeni.

PS.

Paczek to nie polecam,dla mnie nędza.

Przynajmniej z tego co było słychać na AVS.

Ten kto się przyzna nie będzie miał łatwego życia. Nie ma co liczyć na potwierdzenie majątku/stanu posiadania, itede, itepe...

30 minut temu, Marek K. napisał:

Jest tu jakuś użytkownik

Na pewno nie wyskoczy jak Filip z konopi, żeby sobie nie narobić wstydu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Znacie kanał na YT „Motobieda”. Ten klub powinien się nazywać „Audiobieda”. Znów polski produkt, reaktywacja-odrodzenie, testy, przemyślenia, odsłuchy ludzi z zewnątrz. Zrobimy coś nowego z historycznym logo. Teraz to będzie. I co z tego? Jajco.

szkoda, że polskie bo dobre już się dawno skończyło.

10 godzin temu, Marek K. napisał:

Hej Panowie. Jest tu jakuś użytkownik nowej Unitry? Zastanawiam się nad CD playerem. Dobre to to? Bo z wyglądu mi odpowiada, tylko czy jest sens i jest warte tych piniendzy?

Nie ma nikogo. 

Idealny forum na przykład jak pisać 116 stron o produkcie którego się nawet nauczy nie widziało.

Jeżeli jesteś naprawdę zainteresowany tym produktem To uciekaj w trymigi

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma nikogo. 

Idealny forum na przykład jak pisać 116 stron o produkcie którego się nawet nauczy nie widziało.

Jeżeli jesteś naprawdę zainteresowany tym produktem To uciekaj w trymigi

giphy.gif?cid=9b38fe91phwwezp6erqvxa5eny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Generalnie chodzi o śledzenie.

Śledzi się aspiracje bieżące a ocenia według resentymentu czyli uprzedzeń wobec marki , tudzież masowej produkcji, która była i się zmyła. To już nie jest swojska UNITRA "pod butem" tylko niszowe samoróbki.

Nie zrozumiem niechęci publiki do nowości a ta nowa firma spod Ursusa to nowość na rynku, co ma też skutek że mnie na nią nie stać.

39 minut temu, xetras napisał:

Generalnie chodzi o śledzenie.

Śledzi się aspiracje bieżące a ocenia według resentymentu czyli uprzedzeń wobec marki , tudzież masowej produkcji, która była i się zmyła. To już nie jest swojska UNITRA "pod butem" tylko niszowe samoróbki.

Nie zrozumiem niechęci publiki do nowości a ta nowa firma spod Ursusa to nowość na rynku, co ma też skutek że mnie na nią nie stać.

Dokładnie też tak wczoraj nad tym myślałem. Skąd się wzieło to logo Unitra na tej elektronice? Firma znikneła kupe lat temu. To jest znak towarowy, który został wykupiony lub nie wiem może zapożyczony… Urządzenia są nowe i nie mają nic wspólnego z tą prawdziwą Unitrą. Równie dobrze na przednim panelu mogłoby pisać #Ewa 1#. Konstruktorzy i elektronicy też są z innej epoki.  Cały wic polega na tym, żeby ludzie kojarzyli tą elektronikę z czymś „naszym-dobrym” z sentymentu do marki, wspomnień z tych dziwnych czasów PRL.   Napis UNITRA może przyciągnąć dużą grupę konsumentów (tak jak i mnie przyciągneło) natomiast #Ewa 1# nie koniecznie.

15 godzin temu, Marek K. napisał:

szkoda, że polskie bo dobre już się dawno skończyło.

Pocieszę cię, to zagrało gorzej :mc.thumb.jpg.bcea10fc630fc850c7f3fd02d76409dc.jpg.5b0cbc36fd4b5d2102eb0570ec0f3934.jpg

niż to:

Diora.thumb.jpg.9dec5ef60d7486cbee3c02cf843e0b09.jpg.365d5e962d6e1bc346dc725ea5b0c0a2.jpg

Ukryta Zawartość

Diora.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, NRK napisał:

Pocieszę cię, to zagrało gorzej :

Ukryta Zawartość

niż to:

Diora.thumb.jpg.9dec5ef60d7486cbee3c02cf843e0b09.jpg.365d5e962d6e1bc346dc725ea5b0c0a2.jpg

mc.jpg

Diora.jpg

A to ja wiem… Mcintosh napompowany brand jak większość wielkich marek w dzisiejszych czasach pompują pieniądze i jadą na wyrobionej opini sprzed 20 lat.  Chciaż nie słuchałem Unitra to wierzę, że tak jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Unitra ma jedną przewage . Projektuje cały zestaw audio ( kolumny   , wzmacniacz ,  źródło) .To oznacza że może dopasować do siebie wszystkie elementy.  Gdyby tylko umiała to odpowiednio wykorzystać na rynku .

I

2 godziny temu, Marek K. napisał:

Dokładnie też tak wczoraj nad tym myślałem. Skąd się wzieło to logo Unitra na tej elektronice? Firma znikneła kupe lat temu. To jest znak towarowy, który został wykupiony lub nie wiem może zapożyczony… Urządzenia są nowe i nie mają nic wspólnego z tą prawdziwą Unitrą. Równie dobrze na przednim panelu mogłoby pisać #Ewa 1#. Konstruktorzy i elektronicy też są z innej epoki.  Cały wic polega na tym, żeby ludzie kojarzyli tą elektronikę z czymś „naszym-dobrym” z sentymentu do marki, wspomnień z tych dziwnych czasów PRL.   Napis UNITRA może przyciągnąć dużą grupę konsumentów (tak jak i mnie przyciągneło) natomiast #Ewa 1# nie koniecznie.

Możliwe, że ludzie spodziewali się czegoś innego... może prostej konstrukcji w cenie 2-3k  i bez pilota....i żeby schemat był.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

I

Możliwe, że ludzie spodziewali się czegoś innego... może prostej konstrukcji w cenie 2-3k  i bez pilota....i żeby schemat był.

To też prawda. Wzmacniacz 5K, CD 3K i wszystko gra. Wstawiasz do domu i słuchasz, nie myśląc co tam siedzi w środku i czy warte tych pieniędzy. Tak jak dawniej było. Ludzie kupowali sprzęt na lata a często na reszte swojego życia nie zastanawiając się czy coś istnieje co może lepiej zagrać. Bardziej koncentrowali się na swoim życiu i kolekcjonowaniu muzyki, kaset, płyt. Liczyła się zabawa, rodzina, znajomi, imieniny, urodziny… Teraz tego nie ma.

Edytowane przez Marek K.
23 godziny temu, Marek K. napisał:

Znajomy mojego kumpla kupić wzmak i jest bardzo zadowolony. Ale wątpię by chciał tutaj cokolwiek napisać po tym co tutaj się wyprawia.

7 godzin temu, Marek K. napisał:

Obecni inżynierowie na przykład zapraszali jeszcze żyjących do opracowania gramofonu. Sama nazwa to jedno. Druga rzecz to silne nawiązanie do wyglądu. Nie wiem czego więcej oczekujesz? Mają wskrzesić zmarłych i zrobić wzmacniacz w drewnianej obudowie na radzieckich częściach żeby to była PRAWDZIWA Unitra? 

?👈

42 minuty temu, rafal735r napisał:

Znajomy mojego kumpla kupić wzmak i jest bardzo zadowolony. Ale wątpię by chciał tutaj cokolwiek napisać po tym co tutaj się wyprawia.

Na fejsie w tematach muzycznych widziałem ze dwa-trzy razy, że dany ktoś słucha muzyki właśnie na Unitrze nowej. Także coś się sprzedało.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Można sobie wyobrazić jak by wyglądała dyskusja z posiadaczem. Pada pytanie z czym porownywaleś albo z czego zrezygnowałeś i jak kupił w ciemno lub bez porównywania to Ok. Jednak gdyby porównywał z konkurencją klasy 20-30k, to by wyszło, że popularny hiend nowy czy używany musiał wypaść...no właśnie i co z tym potem zrobić...znaczy z opinią. 

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Obecni inżynierowie na przykład zapraszali jeszcze żyjących do opracowania gramofonu. Sama nazwa to jedno. Druga rzecz to silne nawiązanie do wyglądu. Nie wiem czego więcej oczekujesz? Mają wskrzesić zmarłych i zrobić wzmacniacz w drewnianej obudowie na radzieckich częściach żeby to była PRAWDZIWA Unitra? 

Chodzi o to, że to nie jest Unitra.

To zupełnie nowa firma nie mająca nic wspólnego z polską legendą.

Dla mnie to nie legenda a uciążliwa konieczność, która przeminęła. Jedynie niektóre wyroby trzymały poziom.

Z jakichś tam sentymentalnych powodów preferowany jest Zodiak który grał gorzej od Amatora 2b, albo któreś tam knajpiane Altusy.Wtedy nie było opcji porównań sprzętowych. 

Nie rozumiem tej legendy, chyba bazuje jedynie na tym że sprzęt nie był dostępny wtedy na półkach w sklepie.

Teraz trzeba się odróżniać od silnej konkurencji. No to młodzież przy doradztwie emerytów (chyba z łódzkiej Foniki?) tworzy autorskie opracowania. Akurat modele gramofonów¹ i wzmacniaczy² t e c h n i c z n i e bardzo odróżniają się od konkurencji.

Technicznie na czym to polega podawałem jakieś 100 stron wstecz. 

¹sterowanie cyfrowe obrotów napędu bezpośredniego talerza (czyli gwarancja ich stabilności)

²pętla sprzężenia prądowego 

Ambitnie, a skoro ambitnie to dlatego i to kosztuje, a kolumny właściwie też po swojemu robią. Tym niemniej co do strojenia paczek to jeszcze długa droga przed młodą ekipą. Dla mnie liczy się surowa i namacalna prezencja (dlatego mam ZG w których w gruncie rzeczy brak zwrotnicy) i już takie u mnie  zostaną. Jedynie szerokopasmowce Tannoy Stirling zabrzmiały mi na ostatnim AVS2024 jakoś ciekawiej od tych które mam.

szerokopasmowce Tannoy Stirling

Z tym, że to nie są głośniki szerokopasmowe, a współosiowe.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

6 godzin temu, Marek K. napisał:

Jak nie Unitra jak Unitra.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

8 godzin temu, Marek K. napisał:

To zupełnie nowa firma nie mająca nic wspólnego z polską legendą.

A nowe Porsche to już nie Porsche, bo Ferdynand dawno glebę gryzie. Lamborghini też nie, bo sto lat temu sprzedal markę, a teraz to jakieś Audi w innej budzie. 

?👈

Nie tak… to firmy, które zmieniły właścicieli siłą rzeczy. Podobnie jak stare brandy audio. Firma dalej istnieje ale właścicielem jest ktoś inny lub  inne korpo. Unitra przestała istnieć. Ktoś miał dobry pomysł na biznes i dużo pieniędzy żeby pod ich szyldem produkować audio. To zupełnie coś innego. Mylicie się…

Edytowane przez Marek K.

Każdy osobiście przeżywa że to nie historia.

Stąd histeryczne reakcje wobec marki.

1 godzinę temu, xetras napisał:

Każdy osobiście przeżywa że to nie historia.

To też nie tak. W przypadku Unitry jest tak samo, jak z Junakiem, czy MG. Cwaniak kupuje prawa do używania znaku firmowego i nazwy, żeby żerować na sentymentach i wspomnieniach po dawno przebrzmiałej marce. Jeśli do tego sam twierdzi, że kontynuuje jej historię jako ciągłość, to jest już szczyt chamstwa i bezczelności. 

Takie nieetyczne praktyki powinne być prawnie zakazane, a nazwa i logo upadłej firmy powinne byc zablokowane do użytku. Co innego sprzedaż działającej ciągle firmy.

Nigdzie tego nie ma na świecie żeby blokować wyraz.

Banowanie słowa?

Jestem temu przeciwny.

Owszem, ugoda sądowa zaszła przy SpecOps i SpecialOps, bo to dwa różne podmioty i są a k t y w n e, a nie mogły mieć tej samej nazwy.

23 minuty temu, xetras napisał:

Banowanie słowa?

Blokowanie LOGO upadłej firmy i znaku firmowego. Żeby żadna pazerna menda się nie podszywała pod cudzą historię i renomę.

Nie rozumiem skąd złość.

PS.

Przykład Samsung teraz robi repliki JBL

Po półwieczu chyba

W telefonach też była reaktywacja Nokii i jakoś nie wyszło mimo dużo większej ilości odbiorców. Była chwila szału na te telefony, ale Nokia nie oznaczała już "dobrego" telefonu i szybko się skończyło. Powinno się dobrze wykorzystywać "silne" logo dawnych legend bo ktoś miał pomysł i go zmarnował. Tak samo jak z nowymi wersjami komputerów Commodore (Amiga500, 1200 itd.). Ktoś wpadł na genialny pomysł, ale za mało promowane i jakoś tak temat ucichł.

Unitra zrobiła to bardzo dobrze. Są dobre produkty, reklamy i organizowane wydarzenia. Jeżeli tak będzie dalej to dobrze wróży odbudowie tej marki. 

Polski rynek audio jest skromny więc powinniśmy wspierać i zachwalać swoją rodzimą firmę a nie w kółko krytykować. Jeżeli ktoś zazdrości to tylko może być sam na siebie wściekły,  że nie wpadł na taki pomysł i tak samo dobrze tego nie zrobił jak założyciele współczesnej Unitry. 

• Pokaż nowe odpowiedzi