Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Chmarski napisał:

W filmach Unitry były akurat rozmowy z działem R&D i osobami z nimi blisko związanymi, więc takie słowo padło.

Aaaa... Czyli iteracja to drugi patent Unitry po motohebelku. No bo przecież ani motohebelka nie uświadczysz u innego producenta, ani iteracji w innym wątku, jak ten o Unitrze. 😁😁😁 A wystarczyło, że jakiś mądrala palnął coś nie po polsku w filmiku, by wydać się bardziej fachowy.

Edytowane przez porlick
8 minut temu, porlick napisał:

Aaaa... Czyli iteracja to drugi patent Unitry po motohebelku. No bo przecież ani motohebelka nie uświadczysz u innego producenta, ani iteracji w innym wątku, jak ten o Unitrze. 😁😁😁 A wystarczyło, że jeden mądrala palnął coś w filmiku.

"Motohebelek" jest świetnym pomysłem. To może być w którymś momencie ten niuans decydujący przy wyborze. Nie wiem czy jakiś inny producent ma to u siebie.

Co do "iteracji", to na forum jest kilkanaście innych wątków w których to słowo się pojawia. Najstarsze użycie znalazłem w poście z sierpnia 2005 roku. Już wtedy byłeś na forum, ale rozumiem, że możesz nie pamiętać...

Co ciekawe użycie tego słowa dotyczyło iteracji płytki elektronicznej. Nie odbieraj użytkownikowi forum pierwszeństwa.

Ten "mądrala palnąć czegoś" wcześniej w filmiku Unitry nie mógł, bo TEJ Unitry wtedy jeszcze nie było.

3 godziny temu, Chmarski napisał:

Cena? Pytanie ile faktycznie trzeba zapłacić by wejść w posiadanie tego wzmacniacza?

Jakie integry dual mono mamy w kwocie do 20k PLN? Jakiej jakości jest w nim przedwzmacniacz gramofonowy?

No i jak on faktycznie brzmi? Czytając różne recenzje(*) mam wrażenie, że mogę się tu spodziewać czegoś podobnego co dał mi Quadral Aurum. Coś pomiędzy modelami A8 i A9. Jeśli to by się u mnie potwierdziło, to dla mnie ta cena jest OK, tym bardziej poparta wyglądem i nietypowymi rozwiązaniami.

Tego nie wiadomo,bo nawet najwięksi adoratorzy i obrońcy Unitry-nie kupili wzmacniacza.
To wiele wyjasnia.

Co ciekawe,wątek o Unitrze jest bardziej żywy,niż sama Unitra.
😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Co ciekawe,wątek o Unitrze jest bardziej żywy,niż sama Unitra.

Będzie wiecznie żywy- jak Lenin 

🤪😁😁

3 godziny temu, Chmarski napisał:

"Motohebelek" jest świetnym pomysłem. To może być w którymś momencie ten niuans decydujący przy wyborze.

Ty tak na poważnie, czy jak kogut z kurą?

W dniu 22.04.2025 o 21:24, porlick napisał:

iteracja to drugi patent Unitry po motohebelku.

Bzdura

To normalny termin w matematyce lub w informatyce 

Tak konkretnie przy funkcjach

Jeszcze konkretniej - przy okazji funkcyj rekurencyjnych iteracja jest używana

Bez rekurencji trudno o algorytm silni 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Iteracja jest zastępstwem rekurencji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Tzn. to podstawowe pojęcia.

Ukryta Zawartość

Chyba w liceum są wprowadzane?

Ukryta Zawartość

Czyli kompletnie z du..py w zastosowaniu, które tu omawiamy.

"Mądre" słówko użyte, by móc wydawać się kompetentnym, tekst poważniejszy, a słuchacz oczarowany "fachową" retoryką. Typowy, choć tani chwyt marketingowy, który działa wręcz przeciwnie na kogoś, kto chce dowiedzieć się o konkretach, a nie być tylko mamiony frazesami.

51 minut temu, porlick napisał:

Czyli kompletnie z du..py w zastosowaniu, które tu omawiamy.

Nie wiem jakie zastosowanie Ty tu omawiasz, ale mam wrażenie, że ograniczasz się tylko do samego zastosowania "mądrego" słówka.

Unitra zastosowała to "mądre" słowo mówiąc o procesie, w którym jest ono standardowo stosowane i jest to w tym zastosowaniu wyjątkowo "normalne" słowo dość jednoznacznie rozgraniczające etapy prac nad prototypami w procesie R&D.

Tu tylko na bardzo początkowym etapie ktoś sobie "pstryknie palcami" i będzie miał pomysł na układ elektroniczny. To może być układ przedwzmacniacza, przedwzmacniacza gramofonowego, DAC, końcówki mocy czy zasilania.

Potem trzeba go zacząć realizować, sprawdzać czy działa, jak działa, co trzeba ewentualnie zmienić. W ramach zmian można pobłądzić i trzeba się cofnąć do którejś wcześniejszej iteracji tego układu, być może w jakiejś konkretnej wersji. 

1 godzinę temu, porlick napisał:

"Mądre" słówko użyte, by móc wydawać się kompetentnym, tekst poważniejszy, a słuchacz oczarowany "fachową" retoryką. Typowy, choć tani chwyt marketingowy, który działa wręcz przeciwnie na kogoś, kto chce dowiedzieć się o konkretach, a nie być tylko mamiony frazesami.

Rozumiem, że dla Ciebie to może być "tani"/"wywyższający się"/"chytry"/"podły" marketing. Jeśli z jakiegoś powodu Twoja wyobraźnia nie potrafi zobrazować choć trochę procesu R&D, to możesz się w tym czuć nieswojo.

To trochę jak kierowca, który całe życie jeździł spokojnie samochodem z napędem na przód, przysłuchujący się innym kierowcom dyskutującym o tym, w którym momencie warto zrezygnować z kontry i przejść do "Altonena" by wyratować dupsko w przypadku poślizgu w samochodzie z tylnym napędem. No, wyraźnie wywyższają się chłopaki... choć mówią o konkretach.

Godzinę temu, Chmarski napisał:

zobrazować choć trochę procesu R&D,

Niechaj więc w kręgach B R (badawczo-rozwojowych), które w przeciwieństwie do R&D są bardziej po polsku, takie określenia sobie funkcjonują, jeśli już muszą. Tam są bardziej na miejscu niż na tym forum, szczególnie w temacie o (bardziej polskiej Unitrze)

przejść do "Altonena"

Łał, tym to żeś mi "zaimponował", że ho ho!

wyraźnie wywyższają się chłopaki... choć mówią o konkretach.

Tym bardziej, że "chłopaki" w życiu nie jechali z takimi predkościami i dostępnymi mocami po takich trasach jak Altonen. Ale "wiedzą" co mówią...bo mówią...całkiem podobnie, jak na tym forum koleżka "747" o wzmacniaczu Relentness 🤣

Edytowane przez iro III
2 godziny temu, iro III napisał:

Tym bardziej, że "chłopaki" w życiu nie jechali z takimi predkościami i dostępnymi mocami po takich trasach jak Altonen. Ale "wiedzą" co mówią...bo mówią...całkiem podobnie, jak na tym forum koleżka "747" o wzmacniaczu Relentness 🤣

Wiesz, "Aaltonen" to w tym przypadku nazwa manewru, który wcale nie wymaga prędkości, mocy ani tras po których jeździł Aaltonen.  

2 godziny temu, iro III napisał:

takie określenia sobie funkcjonują, jeśli już muszą. Tam są bardziej na miejscu niż na tym forum, szczególnie w temacie o (bardziej polskiej Unitrze)

Nie wiem dlaczego to słowo mniej pasuje do tego forum i wątku o Unitrze. W przypadku innych producentów nie mamy za dużo informacji o tym jak wygląda proces projektowania, testowania i odchodzenia do końcowych efektów jakie są ujęte ich we wzmacniaczu. 

Rozumiem, że nie robi Wam różnicy własny projekt tworzony przez długi czas. W sumie chyba można mówić nawet o preferencji zakupionego gdzieś w Chinach pudełka z własnym logo, bo przynajmniej słowo "iteracja" się nie pojawi.

To co? Czy ten wątek powinien być ograniczony tylko do zgadzania się ze zdaniem osób, które już wydały wyrok na Unitrę jako firmę vel przekręt i jej produkty (bez faktycznego zapoznania się z nimi)? Osób, które w ramach swojej nieomylności będą się czepiać obcych im słówek, wyśmiewać wszystko cokolwiek się da i obrażać wszystkich, którzy widzą sens w takim podejściu Unitry do budowania marki, portfolio (znowu trudne słowo) i sposobu prowadzenia biznesu.

Rozumiem, że nie robi Wam różnicy własny projekt tworzony przez długi czas. W sumie chyba można mówić nawet o preferencji zakupionego gdzieś w Chinach pudełka z własnym logo, bo przynajmniej słowo "iteracja" się nie pojawi.

To co? Czy ten wątek powinien być ograniczony tylko do zgadzania się ze zdaniem osób, które już wydały wyrok na Unitrę jako firmę vel przekręt i jej produkty (bez faktycznego zapoznania się z nimi)?

To na czym słuchasz, Unitra czy chińczyki?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Norweski partner wystawia produkty UNITRA na Oslo HiFi show.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

Ukryta Zawartość

Tam jest lista dealerów detalicznych.

Np.

KORIS

ul. Umultowska 39

61-614 Poznań

[email protected]

Instal Audio Salon Audio

ul. Józefa Piłsudskiego 22b

62-500 Konin

[email protected]

Ukryta Zawartość

Boże 😍 w Australii i w Hong Kongu można posłuchać 😀🤩 a nawet w Malezji, może płatność w Malezji w ringgitach wyjdzie taniej 🙂 szkoda że nie można posłuchać w Tajlandii,bym zapłacił w batach, może te baty,by mniej mnie zabolały na plerach, niż płatność w polskich złotych 🙂

11 godzin temu, rafał50 napisał:

Boże 😍 w Australii i w Hong Kongu można posłuchać 😀🤩 a nawet w Malezji, może płatność w Malezji w ringgitach wyjdzie taniej 🙂 szkoda że nie można posłuchać w Tajlandii,bym zapłacił w batach, może te baty,by mniej mnie zabolały na plerach, niż płatność w polskich złotych

Bez sensu. Możesz posłuchać w Sopocie (tu na pewno), po co Malezja?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W  sumie to mnie interesuje jeden produkt Unitry. Czy taka ich płyta testowa jest coś warta czy są lepsze, tańsze?

Ukryta Zawartość

Co prawda gramofon to u mnie trzeciorzędne źródło po plikach/streamingu i odtwarzaczu cd, ale może?

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

48 minut temu, Misio38 napisał:

Bez sensu. Możesz posłuchać w Sopocie (tu na pewno), po co Malezja?

Posiadasz w swojej duszy, chociaż minimalne poczucie humoru? Nie odpisuj ,nie chce wiedzieć 🙂

10 godzin temu, J.Jerry napisał:

A może ktoś napisze jak gra cokolwiek Unitry.

Nikt Ci nie napisze,bo albo nie mają,bo kto kupi,za taką wywindowaną kasę,albo ten co kupił żałuje że kupił,albo się nikt nie przyzna,bo zaraz go zaatakują, że za tą kasę, miałby dużo lepszych wyborów, pamiętaj,tu na forum,to nie wszyscy są przyjaciółmi, żeby się wspierać,bo tak z założenia powinno być,tylko każdy każdego wrogiem 🙂

Tylko kwestia jeszcze małego problemu

Żeby mieć jakie kolwiek porównanie na przykład oczywiście do swojego sprzętu to trzeba go zabrać ze sobą. Inaczej nie ma sensu. To coś na zasadzie tego, że kiedy posłuchamy lepszego po gorszym sprzęcie to nie słyszymy zbytnio różnicy, ale kiedy posłuchamy gorszego po lepszym to od razu wychwycimy różnice.

Jeszcze dojazd... W tym czasie słuchamy muzyki ze sprzętu auta lub słuchawek więc też nie mamy porównania bo w podróży  przyzwyczajamy się do tego brzmienia. 

Jedynie chyba najlepiej pojechać na jakieś audio show i porównać na bieżąco z innym sprzętem 

Sam nie raz już się o tym przekonałem. Podłączyłem lepsze to nie słychać różnicy, podłączyłem za chwilę gorsze to od razu. Tak samo z elementami zwrotnicy

Chociaż z tymi elementami zwrotnicy to bardziej jest tak, że różne materiały mają różny wpływ na charakterystykę, niekiedy im lepsze elementy tym bardziej poszarpana linia przebiegu na danym pasmie 

Edytowane przez raiwan

@rafał50

Mnie się wpis podobał i poczucie humoru.

Właśnie słucham JVC Jazz Festival, który kiedyś odbył się New Port albo w Newport. To takie granie na dworzu i ciekawie nagrane, że to czasem słychać, a czasem dźwięk jak ze studia. W tle jakieś odgłosy miasta, chyba słyszałem samolot...z Malezji?

Może właśnie z Malezji dostaniemy recenzję albo z Japonii. Mogli by zrobić porównanie...z..

Nie ma to jak Jazz z rana, co oni wyprawiają z tymi instrumentami i zgranie tego wszystkiego, a gdyby jeden zaczął grać swoją melodię...to jest przykład, gdzie można użyć słowa team. To bardzo trudne się zgrać i na tym polega muzyką i w życiu można w ten sposób zwiększyć efektywność. Muzycy grający osobno też mogą pokazać umiejętności, ale team takich muzyków daję lepszy... są nie do pokonania.

I dalej jazz, wesoła muzyczka, czy to tylko udawanie, że lubią grać...ja myślę że nie, bo nie ma potrzeby udawać radości z grania w zespole dla publiczności...co chwilę oklaski. Pomiędzy utworami krótkie wypowiedzi artystów...to są naprawdę szczęśliwi ludzie.

Gdyby byli wrogami, to by musieli się zwalczać nawet na scenie, być może i tak się zdarza. Lepiej mieć wtedy niezależne nagłośnienie i generator na oku. A tak skupiają się na graniu i śpiewaniu i zgarniają nagrodę.

Używam słowa team, bo zespół nie oddaję dobrze sensu. Team głośnikowy brzmi dziwnie, ale zespół głośnikowy jest ok, zespół konstruktorów też ok, można tak mówić... Team to bardziej jak drużyna, jak w filmach...na początku jest zespół, nie dogadują się, a potem rozumieją ogromną siłę współpracy i stają się team.

Ile to Jazz może człowieka nauczyć...niesamowite.

11 godzin temu, Misio38 napisał:

Czy taka ich płyta testowa jest coś warta czy są lepsze, tańsze?

Raz na 5 lat może byłoby przydatne przy zmianie wkładki z rylcem ale długość ramienia i przesięg musiałbyś sprawdzić.

Edytowane przez xetras
Dopisek

W Zjednoczeniu Unitra różnie bywało z jakością . Miałem wieżę " midi " Diory ze wzmacniaczem bodajże WS 520 i dek z tej serii padł . Podobno w końcowym okresie produkcji tryby były wykonane z lichego plastiku , nie kręcił . Natomiast kupiony używany wzmacniacz Diora WS 442 niezniszczalny . 

Nie mam  nowej Unitry , ale niezawodność obecnie jest na wysokim poziomie. Tak domyślam się .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Jakoś Tonsil znany na cały świat nie zrobił furory. Wątpię, żeby tytułowa marka zrobiła coś większego. Musieliby na prawdę się czymś wyróżniać jak firma, która w ogóle nie jest u nas znana, czyli XTZ, ale ja ją wybrałem ze względu na niską cenę i kultowe magnesowe Seas Excel na pokładzie, które były przez kilka ładnych lat uznawane za jedne z najlepszych. Kolumny tej marki znikają bardzo szybko z aukcji jeżeli są wystawione w miarę normalnej cenie. Mniej mnie martwi ich odsprzedaż później niż wspomnianych marek

Unitra ma coś w sobie kultowego? 

Startują do wąskiego grona odbiorców, którzy jak już mają wydać tyle kasy to muszą się zaprzyjaźnić z konkurencja i są bardzo wybredni, bardziej niż im się wydaje 

Edytowane przez raiwan
W dniu 27.04.2025 o 09:36, raiwan napisał:

Jedynie chyba najlepiej pojechać na jakieś audio show i porównać na bieżąco z innym sprzętem 

No to raczej nie jest najlepsza droga. Przede wszystkim będą różne konfiguracje sprzętu. Unitra będzie pokazywała swój sprzęt, czyli kolumny też będą od nich, a tu podłogówki z racji zamkniętej budowy będą (przynajmniej na pierwszy rzut ucha) prezentować się mniej okazale niż większość innych. Do tego dochodzą warunki akustyczne salek i to jak nad nimi postara się zapanować wystawca.

Z mojego doświadczenia bazującego na odsłuchach na AVS (2023 i 2024) - wiele bardzo drogich sprzętów wręcz zawiodło. Unitra na AVS w 2023 miała problem, bo nie dość, że prezentowali kolumny zamknięte, to się z pokoju obok co chwila wlewał dźwięk subwoofera od innego wystawcy. W 2024 byłem tylko na dole w Sobieskim gdzie leciała muzyka z podstawkowych, więc nie wiem jak brzmiało to w ich salce odsłuchowej. Niestety, zaduch w salkach i na korytarzu w hotelu na piętrze wygrał z moimi chęciami poznawczymi.

Najlepsze rozwiązanie to wypożyczyć sprzęt do domu i porównać u siebie jak gra, gdzie masz wiedzę najlepszą czego się spodziewać. Wtedy można sobie te wzmacniacze przepinać i porównywać 1:1.

Druga opcja, to ewentualnie odsłuch w salonie z przytarganym swoim wzmacniaczem do porównania. I dobrze by było gdyby ten wzmacniacz w salonie był wygrzany i pgrał przynajmniej przez kilkanaście/kilkadziesiąt godzin. Ja byłem wcześniej do tego dość sceptycznie nastawiony, bo elektronika aż tak mocno pewnie się nie zmieni jak zestawy głośnikowe, ale świeżo wyjęte z pudełka nowiuteńkie Quadral Aurum A8 i A9 potrzebowały kilkunastu godzin by zacząć pokazywać co faktycznie potrafią. 

W dniu 28.04.2025 o 08:58, raiwan napisał:

Kolumny tej marki znikają bardzo szybko z aukcji jeżeli są wystawione w miarę normalnej cenie. Mniej mnie martwi ich odsprzedaż później niż wspomnianych marek

A ja mam parę w postaci "bezzwrotnicowego" zestawu głośnikowego.

Ot tak.

Identyczne przetworniki co Epos ES14 (kupując MS30 o tym nie wiedziałem, doceniłem je po różnicowaniu barw środka pasma i "scenie" wypchniętej ku uszom) 

I tyle. 

Jak kupuję to nie po to żeby odsprzedawać. 

To kompletnie nieistotne.

Ma grać tak jak dla mnie jest najprzyjemniej. Bezpośrednie łączenie bez filtracji midwoofera pod zaciski wzmacniacza sprawdza się, dla mnie to rewelacja (tak jak i 30 lat temu).

Ad rem:

Wyrobom marki UNITRA (tej z Ursusa) nic nie zarzucam, też grają całkiem przyjemnie.

W dniu 28.04.2025 o 08:58, raiwan napisał:

Startują do wąskiego grona odbiorców,

To banał.

W porównaniu do rynku smartfonów albo kina domowego lub wszystkomającej sprytnej /smart / tv to całe konsumenckie domowe audio to nisza.

Edytowane przez xetras
Dopisek

• Pokaż nowe odpowiedzi