Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie. Może podacie jakieś ilościowe dane do tyczące jittera - np. jak zmieniał się jego wpływ na sygnał w ciągu ostatnich 20 - lat. 

Bo samo powiedzenie "Moim zdaniem nie został rozwiązany" nic nie znaczy. 

Też sobie mogę napisać, że na Księżycu są bazy kosmitów. Albo, że wód zamarza w 100 stopniach Celsjusza.

25 minut temu, bum1234 napisał:

Co przedstawia obrazek - zapamiętany jeden przebieg  -  raczej nie. Rozmycie pokazuje, że zbocze przesuwa się względu sygnału wejściowego -  bez znaczenia. Od tego jest bufor.

Poczytaj sobie jak zbudowany jest odbiornik spdif.

P.S.

Problem jitters został rozwiązany x lat temu i dziwię się, że jeszcze może budzić jakiekolwiek emocje. Chyba tylko po to, by tworzyć kolejne audiofilskie legendy, zmierzające do wiadomo czego 😄

Chyba sobie poczytam 🙂

Jakby tak do końca był rozwiązany, to producenci nie stosowaliby rozwiązań np.: synchronizacji transportu z przetwornikiem przez zastosowanie dodatkowych wspólnych zegarów etc. 

Problem, choć częściowo opanowany, dalej jest.

12 minut temu, bum1234 napisał:

Panowie. Może podacie jakieś ilościowe dane do tyczące jittera - np. jak zmieniał się jego wpływ na sygnał w ciągu ostatnich 20 - lat. 

Bo samo powiedzenie "Moim zdaniem nie został rozwiązany" nic nie znaczy. 

Też sobie mogę napisać, że na Księżycu są bazy kosmitów. Albo, że wód zamarza w 100 stopniach Celsjusza.

Podaj dane w drugą stronę 😁

1 minute ago, OLES said:

Chyba sobie poczytam 🙂

Jakby tak do końca był rozwiązany, to producenci nie stosowaliby rozwiązań np.: synchronizacji transportu z przetwornikiem przez zastosowanie dodatkowych wspólnych zegarów etc. 

Problem, choć częściowo opanowany, dalej jest.

A po co są te dodatkowe zegary?

Domowe audio to nie studio nagrań. W warunkach domowych z reguły te rozwiązania są bez sensu, ponieważ trudno jest utrzymać zakładany poziom dokładności, pomijając fakt, że do odtwarzania muzyki w domu nie potrzeba czegoś takiego.

To są sztucznie wymyślane problemy, których celem jest rozbudzanie nowych potrzeb wśród nieświadomych tego adeptów audio. Czyli zwykłe oszustwo/marketing.

Prosiłem o jakieś dane ilościowe - to pozwoli innym ocenić o czym tu mówimy i jak marginalny jest to problem.

13 minut temu, bum1234 napisał:

A po co są te dodatkowe zegary?

Domowe audio to nie studio nagrań. W warunkach domowych z reguły te rozwiązania są bez sensu, ponieważ trudno jest utrzymać zakładany poziom dokładności, pomijając fakt, że do odtwarzania muzyki w domu nie potrzeba czegoś takiego.

To są sztucznie wymyślane problemy, których celem jest rozbudzanie nowych potrzeb wśród nieświadomych tego adeptów audio. Czyli zwykłe oszustwo/marketing.

Można również powiedzieć, że pozbyliśmy się jittera przez buforowanie etc i napędzić sprzedaż.  

Zły argument.

Edit

Coś w temacie teraz może,

dotyczy filtrów cyfrowych, choć to akurat konkurencja sabre i marketing

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez OLES

Zadam pytanie w drugą stronę - po co wydzielać osobny transport i osobny DAC - po to żeby konwertować sygnał na SPDIF i z powrotem? Gdzie tu jest logika?

17 minutes ago, OLES said:

Można również powiedzieć, że pozbyliśmy się jittera przez buforowanie etc i napędzić sprzedaż.  

Zły argument.

Edit

Coś w temacie teraz może,

dotyczy filtrów cyfrowych, choć to akurat konkurencja sabre i marketing

Ukryta Zawartość

Filtry to osobna sprawa - jakoś być powinien, ale jeśli o rodzaj chodzi, to wątpię by komuś naprawdę udało się to usłyszeć. Oczywiście jak się naogląda tych obrazków ze strony producenta i jeszcze sobie poczyta to z pewnością "usłyszy".

21 minutes ago, OLES said:

Zły argument.

Ale to już dawno zrobiono i znajdź mi współczesną konstrukcję bez buforowania i reclockingu 😄

Ukryta Zawartość

8 minut temu, bum1234 napisał:

Filtry to osobna sprawa - jakoś być powinien, ale jeśli o rodzaj chodzi, to wątpię by komuś naprawdę udało się to usłyszeć. Oczywiście jak się naogląda tych obrazków ze strony producenta i jeszcze sobie poczyta to z pewnością "usłyszy"

Filtry, to miało być jakies nawiązanie do tematu wątku. Ale oczywiście automat połączył posty.

Bo śmiecimy tu.

Panie i Panowie, ja tu z wypiekami czytam o dmp jego zaletach i problemach. I tak sobie myślę: a może nowy generalny wątek o wyższości spdif po optyku i coaxialu załóżmy? Temat gorący i właściwie jak widzę zawsze aktualny. Dołożmy do tego USB i inne cyfrowe złącza. Będzie pożytek bo i ten wątek pozostanie "czysty" a i zgromadzenie wiedzy i opinii w jednym miejscu da czytelnikom łatwiejszy dostęp do takiego tematu. Potem tego tu nikt nie znajdzie...

Edytowane przez basic44

niezbyt rozumiem narzekania testujących. DMP A6. DAC (Delta Sigma)jest jaki jest i nie będzie lepszy i w oczywisty sposób go ogranicza. Tym niemniej podwójny zestaw ESS 9038Q2M jest lepszy niż pojedynczy a dodanie lepszego zegara jak w DMP A6 ME sprawę polepsza. Testujemy DMP A6 z różnymi DACkami zewnętrznymi -najlepiej wypada z DACkami R2R jak Musician Audio np. Pegasus- wkrótce udostępnianim film z tym testem na YT. Co do testów różnych interfejsów z transportu do Dacka testowaliśmy z różnym transportem interfejsy I2S (najlepszy) potem USB później AES/EBU i SPDIF (który jest najsłabszy)ale wszystko zależy od zasilania (liniowego) i zegara. Jak komuś nie pasuje transport DMP A6 który jest przyzwoity niech sobie zakupi Aurender N20 z zewnętrznym zegarem. A że droższy?  jakość kosztuje. inaczej wszyscy by jeździli syrenkami. 

W dniu 21.08.2023 o 09:05, yesther napisał:

Uruchomiłem Apple Music jako aplikację i tam jest jakiś equalizer, jednak nie zaobserwowałem aby działał 🙂

Poza tym te apki dodatkowe to chyba są po prostu apki na telefon, trochę to kiepsko wygląda w Apple jak nie można na cały ekran wrzucic tego co aktualnie gra tylko tak z boku (załączam foto). Za to gra ładnie i można ustawić Lossless. Może to dopracują jak na przykład wrzucą taki Apple jako apkę wbudowaną (pozycja Streaming w menu). Zrobili to w ostatnim apdejcie na przykład z Radio Paradise, ale wówczas traci się funkcjonalność z tym slideshow (zdjęcia dopasowane do granych utworów), co akurat jest fajne więc i tak u mnie te radio gra jako apka a nie jako streaming 🙂 . Swoją drogą dopiero niedawno odkryłem możliwość pomijania utworów, włączania kolejnych w Radio Paradise, ciekawa sprawa, do tego FLAC, jak ktoś lubi tego typu muzykę to super sprawa.

No niestety jest kilka jeszcze takich niedopracowań, ale ogólnie rzecz biorąc to bardzo dobry sprzęt, przynajmniej w moim zestawie sie sprawdza. Sygnatura jest rzeczywiście nieco bardziej "szklana" od tego co miałem wcześniej, ale wystarczy dopasować sprzęt, albo przestawić uszy i gra gitara 🙂. Generalnie same porównania do 3 razy droższych Rose już jest chyba nobilitujące dla tego grajka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) qw2.thumb.png.1a2b85255ae92490355cd2042281b03a.png

Czy Apple Music gra w tym przypadku lepiej niż po Air Play? Szukam rozwiązania aby obejść Air Play korzystać z Lossless bezpośrednio do DACa Denafripsa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arkadiusz_54743
5 hours ago, bayard123 said:

jakość kosztuje. inaczej wszyscy by jeździli syrenkami. 

Czyli jeśli mercedes kosztowałby tyle co syrenka jeździłbyś syrenką?

niezbyt rozumiem narzekania testujących. 

Ja też.

Ale 

DMP A6. DAC (Delta Sigma)jest jaki jest i nie będzie lepszy i w oczywisty sposób go ogranicza. 

tego  też nie rozumiem.

Edytowane przez bum1234

Witam. Czy może ktoś napisać coś więcej o Apple Music? Jak to dokładnie działa? Można poprzez iPhone sterować, później wyłączyć smartfon i nadal będzie Eversolo odtwarzał muzykę z Apple Music? Są jakieś ograniczenia jak to wygląda? Pozdrawiam

Godzinę temu, rafpyt87 napisał:

Witam. Czy może ktoś napisać coś więcej o Apple Music? Jak to dokładnie działa? Można poprzez iPhone sterować, później wyłączyć smartfon i nadal będzie Eversolo odtwarzał muzykę z Apple Music? Są jakieś ograniczenia jak to wygląda? Pozdrawiam

Możesz sterować telefonem (funkcja Cast w Eversolo), sterujesz aplikacją na streamerze bo funkcji Connect (jak Tidal czy Spotify) nie ma chyba. Ale tak, wyłączasz telefon i gra nadal.

10 godzin temu, Arkadiusz_54743 napisał:

Czy Apple Music gra w tym przypadku lepiej niż po Air Play? Szukam rozwiązania aby obejść Air Play korzystać z Lossless bezpośrednio do DACa Denafripsa.

Nie sprawdzałem z Airplay, nie mam takiej potrzeby. Apple Music z ciekawości sprawdziłem bo normalnie gram z Tidal, który jednak jest zaimplementowany o wiele lepiej (głównie graficznie). Jednak dźwięk z Apple Music jest bardzo dobry, niczego nie brakuje, jest Lossless.

Czy ktoś wie czy wyjścia XLR i cinch są odseparowane? Do XLR mam podłączone głośniki aktywne, a do cinchów chcę podłączyć subwoofer (nie ma wejścia stereo) za pomocą kabla Y (który zwiera L z R).

Edytowane przez dinulek55
Godzinę temu, dinulek55 napisał:

Czy ktoś wie czy wyjścia XLR i cinch są odseparowane? Do XLR mam podłączone głośniki aktywne, a do cinchów chcę podłączyć subwoofer (nie ma wejścia stereo) za pomocą kabla Y (który zwiera L z R).

Witam.

Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale można "wyprowadzić" sygnał analogowy na 3 sposoby: XLR/RCA razem, tylko XLR lub tylko RCA.

pozdrawiam

Ciekaw jestem, czy EverSolo DMP-A6 Master Edition + osobny wzmacniacz (np. Musical Fidelity M6si) zagrałby dużo lepiej niż all-in-one Cambridge Audio Evo 150. Kolumny w moim przypadku to Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition.

18 minut temu, Chattab napisał:

Ciekaw jestem, czy EverSolo DMP-A6 Master Edition + osobny wzmacniacz (np. Musical Fidelity M6si) zagrałby dużo lepiej niż all-in-one Cambridge Audio Evo 150. Kolumny w moim przypadku to Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition.

Lepiej nie. Na pewno inaczej. CA EVO 150 jest bardziej neutralny a MF lekko podkręcony. CA jest bardziej rozdzielczy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Lepiej nie. Na pewno inaczej. CA EVO 150 jest bardziej neutralny a MF lekko podkręcony. CA jest bardziej rozdzielczy. 

Mnie właśnie brakuje w Evo 150 trochę ciepła i miękkiego basu. Rozdzielczość ma super. Ale może to kwestia kolumn i ich rozhulania (na razie grają kilkadziesiąt godzin).

20 minut temu, Chattab napisał:

Mnie właśnie brakuje w Evo 150 trochę ciepła i miękkiego basu. Rozdzielczość ma super. Ale może to kwestia kolumn i ich rozhulania (na razie grają kilkadziesiąt godzin).

Z CA nie uzyskasz ciepła. A kolumny oczywiście się wygrzeją. Ale cudów nie oczekuj. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 godziny temu, gatar napisał:

Witam.

Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale można "wyprowadzić" sygnał analogowy na 3 sposoby: XLR/RCA razem, tylko XLR lub tylko RCA.

pozdrawiam

Tak, chcę wykorzystać oba wyjścia równocześnie: XLR do aktywnych głośników a cinch do subwoofera. Pytanie jest czy połączenie lewego cinch z prawym ( bo sub ma wejście mono) spowoduje połączenie XLR-ów. Tak się stanie gdy wyjścia nie są separowane od siebie. Stąd jest moje pytanie.

Edytowane przez dinulek55
4 hours ago, Chattab said:

4 hours ago, Chattab said:

Kolumny w moim przypadku to Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition.

Miałem te kolumny przez pół roku. Niestety zmartwię cię ale ciepła, średnicy i miękkiego basu z nich nie uświadczysz. One się nie rozhulają ani nie wygrzeją z tego charakteru. Wzmacniaczem raczej cudu tutaj też bym się nie spodziewał. Mnie zmęczyła ich ostrość, ekscytujące granie ale tylko chwilę bo po 2h słuchania miałem ich już dosyć. 🙂

10 minut temu, ferszcik napisał:

Miałem te kolumny przez pół roku. Niestety zmartwię cię ale ciepła, średnicy i miękkiego basu z nich nie uświadczysz. One się nie rozhulają ani nie wygrzeją z tego charakteru. Wzmacniaczem raczej cudu tutaj też bym się nie spodziewał. Mnie zmęczyła ich ostrość, ekscytujące granie ale tylko chwilę bo po 2h słuchania miałem ich już dosyć. 🙂

Trochę sam sobie wymierzyłem tę karę - wiedziałem mniej więcej, jaką mają sygnaturę dźwięku, ale skusił mnie ich wygląd, inny od setek zwykłych czarnych kolumn, a ja nie znoszę sztampy 🙂

Na szczęście słucham 1-1,5 h dziennie, więc zmęczyć jeszcze mnie nie zmęczyły. A jakieś kable głośnikowe coś by tu nie pomogły?

5 godzin temu, Chattab napisał:

Lepiej? Ciężko powiedzieć. Na pewno inaczej, Musical będzie na pewno miększą opcją. Może jakaś lampa pokroju Fezza Titania 300B by była dla Ciebie ciekawym kierunkiem? DMP-A6 oczywiście będzie tu fajnym kompanem 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

44 minutes ago, Chattab said:

A jakieś kable głośnikowe coś by tu nie pomogły?

Sygnatura tych Monitor Audio taka po prostu jest, wzmacniaczem czy kablami możesz skorygować ich brzmienie o parę procent, ale nie zrobisz z nich magicznie ciepło brzmiących kolumn grających średnicą.

Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć, lekko skorygować ich brzmienie czy całkowicie zmienić bo jeżeli to drugie to jedyną opcją jest zmiana kolumn 🙂

Czy ktoś mógłby się podzielić doświadczeniami jak wygoda obsługa Apple Music na Eversolo?

Jak wyglada apka, czy wyświetla okładki, czy wypuszcza hires po wyjściach cyfrowych?

Witam , mam pytanie w sprawie everSolo DMP A6,już w pierwszym dniu po zakupie zawiesił mi się 4 razy na ok 3 minuty,dodam że podczas pierwszej instalacji ściągnął sobie aktualizację, czy u kogoś tez się zawiesza?

Dodam jeszcze że mi się zawiesił  podczas załączania i przełączania radia oraz utworów na dysku przez usb

• Pokaż nowe odpowiedzi