Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie bardzo - grał identycznie jak tańszy Topping E30. Taki styl. 

Nie należy się męczyć z czymś czego się nie chce, ja nie mam takich przykrych doświadczeń ze sprzętem z górnych pozycji listy ASR, ale ja mam nieco inne podejście do tematu co też ma znaczenie. Fakt że te wysokie pozycje na liście ASR zdarzały mi się sporadycznie. DMP-A6. który też jest wysoko klasyfikowany na ASR sprawdza się u mnie w całej rozciągłości i to w systemie zaliczanym do budżetowych, czyli DMP-A6+2xB2031A . Również testowany przez ASR sprzęt f-my Behringer (DCX; DEQ) potwierdza swoją solidną jakość, choć pomiary nie są bliskie rekordowych, ale w domenie ludzkiego słuchu są z dużymi rezerwami w stosunku do możliwości słuchu. Realizm rejestracji koncertowych jest fenomenalny, ale trzeba używać systemów aktywnych, które najmniej psują tor audio. Może dlatego nie rozumiem Waszych zastrzeżeń do sprzętu z górnych notowań ASR. Może w tym jest u Was jakiś problem?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 godzin temu, Arnold Pacman napisał:

System jest jak układanka{gra cały system} czasem wymieniany element nie zawsze do końca spasuje się z zresztą toru. Dlatego takie tu wychodzą skrajności!!!

Kto zorientowany w technice audio wstawia do toru element który do niego nie pasuje, to w dziale PRO jest chyba nie do pomyślenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Kto zorientowany w technice audio wstawia do toru element który do niego nie pasuje, to w dziale PRO jest chyba nie do pomyślenia.

Hehe, czytasz czasem co piszesz? Teoretycznie pasuje - ma dobre gniazda i leci z niego dźwięk po wpięciu do toru audio...

Jedyny mój zarzut że jakość tego dźwięku jest nie adekwatna do wyników pomiarów. Kwestionować wiarygodności pomiarów nie zamierzam, bo się potwierdzają na innych stronach. 

Dlatego zakładam że przyjęte kryteria pomiarowe może są istotne, ale na pewno nie wystarczające dla uzyskania dobrej jakości. Po prostu nie mierzy się jakiś kolejnych istotnych parametrów które wpływają na odbiór dźwięku przez nasze receptory.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jedyny mój zarzut że jakość tego dźwięku jest nie adekwatna do wyników pomiarów.

Zarzuty oparte o subiektywną ocenę na dodatek korespondencyjną są mało interesujące.

31 minut temu, marcinmarcin napisał:

Kwestionować wiarygodności pomiarów nie zamierzam, bo się potwierdzają na innych stronach. 

Całe szczęście że nie zamierzasz kwestionować bo nie wypadłoby by to zbyt przekonywująco.

33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Dlatego zakładam że przyjęte kryteria pomiarowe może są istotne, ale na pewno nie wystarczające dla uzyskania dobrej jakości.

Przy takim stanowisku skonstruowanie dobrego sprzętu wydaje się być niemożliwe a jednak powstają sprzęty dobre i bardzo dobre nie opiniowane przez wybitnych uczestników forum AS 😉.

38 minutes ago, marcinmarcin said:

Po prostu nie mierzy się jakiś kolejnych istotnych parametrów które wpływają na odbiór dźwięku przez nasze receptory.

Jak się nie umie to się nie mierzy.Ale można w prosty sposób wykazać czy coś wpływa na sygnał czy nie. 

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

Hehe, czytasz czasem co piszesz?

Ja czytam, a jak jest z Tobą i pisanymi przez Ciebie tekstami?

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Jak się nie umie to się nie mierzy.Ale można w prosty sposób wykazać czy coś wpływa na sygnał czy nie. 

Są jeszcze zjawiska nie odkryte przez współczesną naukę a jak nie są odkryte to znaczy że nie są wykrywane pomiarami a nawet testem różnicowym. Tylko ucho hobbysty potrafi je wykryć 😉.

11 minut temu, Arnold Pacman napisał:

Kolejne forum pomiarów. Słuchanie wykresami i przegadywanki.

Sprzęt audio jest od zarania dziejów sprawdzany pomiarami. Konstruowanie "na ucho" nie jest popularne na świecie.

17 minut temu, Lech36 napisał:

Ja czytam, a jak jest z Tobą i pisanymi przez Ciebie tekstami?

Są jeszcze zjawiska nie odkryte przez współczesną naukę a jak nie są odkryte to znaczy że nie są wykrywane pomiarami a nawet testem różnicowym. Tylko ucho hobbysty potrafi je wykryć 😉.

W którejś z dyskusji z Tobą użyłem takiej samej argumentacji. Odpisałeś, że jeśli czegoś nie da się zmierzyć, to nie istnieje 😉

16 minut temu, Arnold Pacman napisał:

Kolejne forum pomiarów. Słuchanie wykresami i przegadywanki.😭

Nic dodać nic ująć ...🤦

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Teraz, jurek1 napisał:

Odpisałeś, że jeśli czegoś nie da się zmierzyć, to nie istnieje 

Niektóre zjawiska które  dadzą się zmierzyć dla Twojego słuchu nie istnieją, związane jest to z progami percepcji słuchu, dźwięków powyżej 20kHz nie usłyszysz bo Twój słuch na to nie pozwala.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Niektóre zjawiska które  dadzą się zmierzyć dla Twojego słuchu nie istnieją, związane jest to z progami percepcji słuchu, dźwięków powyżej 20kHz nie usłyszysz bo Twój słuch na to nie pozwala.

Niektóre tak. Mowa była wtedy o zjawiskach słyszalnych, a jednak nie mierzalnych. Nieważne, wątpię żebym słyszał cokolwiek powyżej 14kH, oczywiście poza składowymi harmonicznymi.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Niektóre tak. Mowa była wtedy o zjawiskach słyszalnych, a jednak nie mierzalnych. Nieważne, wątpię żebym słyszał cokolwiek powyżej 14kH, oczywiście poza składowymi harmonicznymi.

Instrumenty tworzące harmoniczne powyżej ca 16kHz to rzadkość. Jak nie słyszysz nic powyżej 14kHz to tych wysokich harmonicznych też nie usłyszysz, ale nie przejmuj się zdecydowana większość populacji ludzkiej zamieszkującej Ziemię nie będzie ich słyszeć, poza oczywiście wybitnymi jednostkami, które czasem piszą na forach że słyszą takie częstotliwości, ale nie wiadomo czy to jest prawda 😉  .

10 minut temu, piotralski napisał:

I ciekawy wątek pojechał w krzaki 😄

To może napisz coś ciekawego na temat tytułowego urządzenia.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

To może napisz coś ciekawego na temat tytułowego urządzenia.

Słyszałeś takie przysłowie, że mowa jest srebrem a milczenie złotem?

Od jakiegoś czasu piszesz tu jak opętany, ale cały czas nie na temat... Ktoś kto będzie chciał poczytać o tym urządzeniu i będzie musiał przebrnąć przez Twoje bzdety w temacie co w prądzie słychać 😄

Załóż sobie wątek o mierzeniu i tam się zacznij udzielać.

A tak z ciekawości, masz ES?

Piękny widok o zwiększonej czytelności w nowym sofcie. Brakuje tylko wybudzania po wygaszeniu ekranu choćby przy zmianie utworu. Funkcjonalnie robi się coraz przyjemniej 😊

Ale można wybudzić z pilota. Nie wiem czy wcześniej to było...

2 minuty temu, basic44 napisał:

Piękny widok o zwiększonej czytelności w nowym sofcie. Brakuje tylko wybudzania po wygaszeniu ekranu choćby przy zmianie utworu. Funkcjonalnie robi się coraz przyjemniej 😊

Też dziś dostałem nowy soft. Właśnie wie aktualizuje 🙂

Trzeba coś zmienić, w sensie tej powiększonej czcionki, czy z automatu będzie większa?

7 minut temu, basic44 napisał:

Przesunąć widok palcem w bok 😉

To prostu inny widok odtwarzacza a nie zmiana czcionki w menu.

Ogarnąłem, szkoda że przy tych większych czcionkach nie dali okładki w tle 😞

Mnie ciekawi, po co w A8 są wejścia analogowe. Czy będzie można wyprowadzić do zewnętrznego dac'a sygnał cyfrowy i wrócić już z nim do A8 sygnałem analogowym, by wykorzystać regulacje głośności ... W A6 nie można wybrać wejścia bluetooth i wyjścia cyfrowego, bo hardware to uniemożliwia 

14 minut temu, Qaz12 napisał:

Mnie ciekawi, po co w A8 są wejścia analogowe. Czy będzie można wyprowadzić do zewnętrznego dac'a sygnał cyfrowy i wrócić już z nim do A8 sygnałem analogowym, by wykorzystać regulacje głośności ... W A6 nie można wybrać wejścia bluetooth i wyjścia cyfrowego, bo hardware to uniemożliwia 

Chyba z tymi pytaniami trzeba będzie poczekać do premiery i pierwszego zakupu...

Można i gramofon parę lat temu miałem fazę na SONY DAT i tam właśnie można było puścić analog przez wewnętrzy DAC magnetofonu i dawało to fajne efekty.

1 minutę temu, videograf napisał:

Można i gramofon parę lat temu miałem fazę na SONY DAT i tam właśnie można było puścić analog przez wewnętrzy DAC magnetofonu i dawało to fajne efekty.

Ja po prawie całej sobocie w słuchawkach przestaję szukać różnic w brzmieniu a zczynam poprostu słuchć każde z nich gra fajnie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z wątku o nowym firmware wynika że Qobuz connect jest na ukończeniu i że się pojawi w dmp.

Edytowane przez basic44
22 minuty temu, videograf napisał:

Ja po prawie całej sobocie w słuchawkach przestaję szukać różnic w brzmieniu a zczynam poprostu słuchć każde z nich gra fajnie 

Ukryta Zawartość

Lampy też maja dość

20231111_205438 (1).jpg

20231111_205526 (1).jpg

20220222_184907 (1).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, basic44 napisał:

Z wątku o nowym firmware wynika że Qobuz connect jest na ukończeniu i że się pojawi w dmp.

Jak w Polsce używać Qobuza? Da się bez VPNa?

1 godzinę temu, Qaz12 napisał:

Mnie ciekawi, po co w A8 są wejścia analogowe.

Bo to ma być też przedwzmacniacz ze wzmocnieniem analogowym. Czyli można będzie podłączyć CD, gramofon poprzez przedwzmacniacz gramofonowy itd. 

Czyli A8 + końcówka mocy stworzy nam cały system. Bardzo fajne rozwiązanie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi