Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Mikha'el napisał:

A to w ogóle ktoś używa określenia bit-perfect w odniesieniu do DAC -absurd.

No właśnie. A urządzenie z wątku to też DAC i raczej jako przede wszystkim DAC używa go @Lech36. Więc to, co ewentualnie wychodzi na jego wyjściu cyfrowym ma małe znaczenie.

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

No właśnie. A urządzenie z wątku to też DAC i raczej jako przede wszystkim DAC używa go @Lech36. Więc to, co ewentualnie wychodzi na jego wyjściu cyfrowym ma małe znaczenie.

A to tylko Lech go kupił? 😮

30 minut temu, Mikha'el napisał:

A to w ogóle ktoś używa określenia bit-perfect w odniesieniu do DAC -absurd.

Czemu niby absurd i bez sensu?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

24 minuty temu, Mikha'el napisał:

A to tylko Lech go kupił? 😮

Fakt. Myślałem, że to do niego było pytanie.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Czemu niby absurd i bez sensu?

Choćby dlatego, że wchodzą bity a wychodzą wolty i trudno stwierdzić czy to jest 1:1 😉 

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Choćby dlatego, że wchodzą bity a wychodzą wolty i trudno stwierdzić czy to jest 1:1 😉 

Owszem, ale domena cyfrowa moze byc w DACu dluzej nienaruszona, badz krocej, a to np. przy DACu ktory robi tez za DDC moze miec fundamentalne znaczenie.

Godzinę temu, przemak napisał:

Wyjście cyfrowe łatwo sprawdzić, ale określenie bitperfect nie ma sensu w przypadku DAC 😉

Bit perfect tyczy wszystkich urządzeń, które wysyłają sygnał po wyjściu cyfrowym czyli transporty, odtwarzacze CD/DVD/BR, streamery, karty dźwiękowe, ustrojstwa typu USB->SPDiF itp a w szczególnych przypadkach także DACów.
Te szczególne przypadki to DACe posiadające wyjścia cyfrowe obok wejść cyfrowych - np. popularny DacMagic Plus.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

30 minut temu, ProjectPi napisał:

domena cyfrowa moze byc w DACu dluzej nienaruszona, badz krocej

Jakie to ma znaczenie dla wyjścia analogowego?

3 minuty temu, yayacek napisał:

Bit perfect tyczy wszystkich urządzeń, które wysyłają sygnał po wyjściu cyfrowym czyli transporty, odtwarzacze CD/DVD/BR, streamery a w szczególnych przypadkach także DACów.
Te szczególne przypadki to DACe posiadające wyjścia cyfrowe obok wejść cyfrowych - np. popularny DacMagic Plus.

To jest dzielenie włosa. DAC ma wyjście analogowe. Trudno zgodzić się ze stwierdzeniem, że jeżeli wyjście cyfrowe z tytułowego urządzenia  czy tego dacmagic jest "thru" to dac jest bitperfect. Albo że mimo, że thru jest OK, to jednak dac nie jest bitperfekt 😉

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Jakie to ma znaczenie dla wyjścia analogowego?

Zapewne marginalne. Ale DAC jako urzadzenie moze miec tez wyjscia cyfrowe, a tu znaczenie bedzie kolosalne.

To jest dzielenie włosa. DAC ma wyjście analogowe. Trudno zgodzić się ze stwierdzeniem, że jeżeli wyjście cyfrowe z tytułowego urządzenia  czy tego dacmagic jest "thru" to dac jest bitperfect. Albo że mimo, że thru jest OK, to jednak dac nie jest bitperfekt 😉

Wiadomo o co chodzi - skoro jest wyjście cyfrowe to na tym wyjściu cyfrowym sygnał powinien byc co do bita zgodny z wejsciem cyfrowym w owym urządzeniu. To tzw. pass thru bądź transmisja bit perfect.
A DAC jako taki to oczywiście ustrojstwo co z sygnałem cyfrowym jaki dostaje robi cholera wie co i tradycyjnego DAC nie można rozpatrywać w kategoriach bit perfect.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

3 minuty temu, przemak napisał:

Albo że mimo, że thru jest OK, to jednak dac nie jest bitperfekt 😉

Co to znaczy, ze cos jest bit-perfect?

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Ale DAC jako urzadzenie moze miec tez wyjscia cyfrowe, a tu znaczenie bedzie kolosalne

W pełni się zgadzam. DAC posiadający wyjścia cyfrowe, na których sygnał nie jest bit perfect jest po prostu kaszaną konstrukcyjną - chyba, że producent wyraźnie zaznaczy w specyfikacji, że na wyjściu cyfrowym sygnał jest poddany wewnętrznej obróbce i określi wyraźnie jakiej.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Data In = Data Out -> vide:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety, ale tego wątku już się nie da czytać. Zaśmieciliście go kompletnie barany swoimi bezsensownymi kłutniami. Jesteście kompletnie żenujący i beznadziejni. A teraz dawajcie dalej! Udowadniajcie sobie swoje racje do oporu. Ja rezygnuję z subskrypcji tematu.

Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

bit-perfect oznacza, że dane pojawiające się na wyjściu cyfrowym są identyczne z danymi zapisanymi w odtwarzanym materiale

to z barda jakby co, ale się zgadza 😉

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

bit-perfect oznacza, że dane pojawiające się na wyjściu cyfrowym są identyczne z danymi zapisanymi w odtwarzanym materiale

to z barda jakby co, ale się zgadza 😉

No to czemu chcesz pozbawic ten atrybut znaczenia w urzadzeniach, ktore maja zarowno wejscia jak i wyjscia cyfrowe?

5 minut temu, ProjectPi napisał:

No to czemu chcesz pozbawic ten atrybut znaczenia w urzadzeniach, ktore maja zarowno wejscia jak i wyjscia cyfrowe?

Dobra. Czyli dac może być bitperfekt. Szkoda tracić czas na dzielenie włosa.

nagrywamy.com

Dobra. Czyli dac może być bitperfekt. Szkoda tracić czas na dzielenie włosa.

Jako urzadzenie z zestawem wejsc / wyjsc i funkcja konwertera DA, jak dla mnie, jak najbardziej tak. Jako sam konwerter miedzy domenami nie, bo nie spelnia warunku jednej, cyfrowej domeny. Konczac dzielenie 😉

58 minut temu, bum1234 napisał:

🙂

Czepiasz się literówek, co nie zmienia faktu, że już temat tego wątku przebił się przez krzaki i wjechał do lasu 😄

1 godzinę temu, Yahoou napisał:

Niestety, ale tego wątku już się nie da czytać. Zaśmieciliście go kompletnie barany swoimi bezsensownymi kłutniami. Jesteście kompletnie żenujący i beznadziejni. A teraz dawajcie dalej! Udowadniajcie sobie swoje racje do oporu. Ja rezygnuję z subskrypcji tematu.

Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka

Ja jeszcze chwilę tu posiedzę, ale ilość powiadomień które dostaję o "dupie Maryni" też powoli mnie skłania ku temu...

59 minutes ago, piotralski said:

Czepiasz się literówek, co nie zmienia faktu, że już temat tego wątku przebił się przez krzaki i wjechał do lasu

To nie moja wina.

59 minutes ago, piotralski said:

Ja jeszcze chwilę tu posiedzę, ale ilość powiadomień

Jest na to prosta recepta - nie używać powiadomień. Nigdy z nich nie korzystałem - zawsze zaglądam tam gdzie chę i o takiej porze, która mi odpowiada.

Qobuz ma dostać connecta. Będzie to wygodne. Ale korzystam też z Deezera. Obsługa albo z ekranu albo z cast. Albo zainstalowana apka Deezer (nie serwis preinstalowany) i druga apka na telefonie wtedy widzą się nawzajem jako connect. Nie wygodne to jednak.

Co do jakości wiadomo Qobuz. Deezer też daje radę ale jakość tylko cd. Używam go jednak dla systemu rekomendacji, jest prawie taki jak w Spotify.

Edytowane przez basic44
2 godziny temu, bum1234 napisał:

To nie moja wina.

Jest na to prosta recepta - nie używać powiadomień. Nigdy z nich nie korzystałem - zawsze zaglądam tam gdzie chę i o takiej porze, która mi odpowiada.

Ale parę kamyczków dorzuciłeś 🙂

Jestem użytkownikiem tego urządzenia, wiec chciałbym uczestniczyć w dyskusji na jego temat, typu rozwijany soft bądź pytania na jego temat, a nie obserwując powiadomień świadomie bym się z niego wykluczył...

3 hours ago, basic44 said:

Qobuz ma dostać connecta. Będzie to wygodne. Ale korzystam też z Deezera. Obsługa albo z ekranu albo z cast. Albo zainstalowana apka Deezer (nie serwis preinstalowany) i druga apka na telefonie wtedy widzą się nawzajem jako connect. Nie wygodne to jednak.

Co do jakości wiadomo Qobuz. Deezer też daje radę ale jakość tylko cd. Używam go jednak dla systemu rekomendacji, jest prawie taki jak w Spotify.

Qobuz już jest zintegrowany 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Paul92 napisał:

Qobuz już jest zintegrowany 

Jako serwis. Ale sam qobuz ma dostać funkcję connect jak Tidal czy Spotify. Żebyś mógł grać na Eversolo prosto z apki Qobuz z telefonu.

A nie z apki eversolo czy z ekranu urządzenia...

23 minuty temu, basic44 napisał:

Żebyś mógł grać na Eversolo prosto z apki Qobuz z telefonu.

U Polsce nie zainstalujesz apki Qobuz na telefonie z androidem😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

52 minuty temu, Piopio napisał:

Bez problemu zainstalowałem z pliku apk, tylko nie mam konta by sprawdzić czy działa 

1 hour ago, basic44 said:

Jako serwis. Ale sam qobuz ma dostać funkcję connect jak Tidal czy Spotify. Żebyś mógł grać na Eversolo prosto z apki Qobuz z telefonu.

A nie z apki eversolo czy z ekranu urządzenia...

Ah, OK. Dzięki 🙏 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Ciekawe bo ja mam 😉

Najpierw instalujemy apk z serwisu np. apkpure. Żeby potem ręcznie nie instalować każdej aktualizacji (niestety Google Play nie będzie chciał aktualizować takiej apki) instalujemy Aurora Store. Zaś Aurora Store instalujemy z F-droid to taki sklep z open source (f-droid.org).

• Pokaż nowe odpowiedzi