Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co to tłumaczyć, skoro sam wyłożyłes, że niektórzy wolą obiektywnie gorszą jakość?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Jezeli lampa gra nasyconym mocnym dzwiękiem i kazdy instrument ma inna barwę ,albo szkielet z tranzystora na lampie jest umięśniony z większą sugestywnością, albo zamglony wycofany  środek sceny z tranzystora na lampie  jest bardziej obecny i bez mgły , jeśli na tranzystorze bez korekcji po cichu dzwięk jest bardziej zamazany a na lampie jest dalej wyraźnie i  dynamicznie  to gdzie według ciebie jest gorsza jakość ? 

Nie zajmuje sie tym, czy cos gra w zielone ciapki czy w rozowe gwiazdki, i co tu ktos lubi bardziej. Zdolnosc do reprodukcji z zachowaniem minimum dodanych, najlepiej nieslyszalnych znieksztalcen to obiektywna cecha jakosci, a tu lampy z reguly nie blyszcza.

36 minutes ago, tomasz22 said:

Jezeli lampa gra nasyconym mocnym dzwiękiem i kazdy instrument ma inna barwę ,albo szkielet z tranzystora na lampie jest umięśniony z większą sugestywnością, albo zamglony wycofany  środek sceny z tranzystora na lampie  jest bardziej obecny i bez mgły , jeśli na tranzystorze bez korekcji po cichu dzwięk jest bardziej zamazany a na lampie jest dalej wyraźnie i  dynamicznie  to gdzie według ciebie jest gorsza jakość ? 

Złudzenia. A może stracone?

Oby.

Niektórzy po prostu potrafią ocenić co brzmi bliżej realu bez fałszywych sugestii chińskich pomiarowców....

I nie wmowi mi nikt ze tandetny, zmulony przy jednoczesnym wyostrzeniu dźwięk jest poprawny bo tak go Amir zmierzył i wydal werdykt 😁

32 minuty temu, bum1234 napisał:

Złudzenia. A może stracone?

A nie przyszło Ci kiedys do głowy ze Cie ktoś w konia robi jak dziecko 😁

Bo ja mam wątpliwości czy mierzy się istotne rzeczy w audio, skoro super mierzące się sprzęty graja słabo...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Witam!

Dzisiaj zagościł u mnie  w końcu Eversolo DMP 6.  Na dzień dobry mam dwa problemy. Obydwa ze Spotify. Od razu nadmienię, że mam darmowa wersję.

1. Praktycznie nie da się słuchać całych płyt. Gdy kliknę na dany album pojawia się tylko okładka, nie ma programu płyty. Odtwarzane utwory są zupełnie przypadkowe - zamiast po kolei, zgodnie z programem płyty, wolna amerykanka. Niejednokrotnie pojawiają się nawet utwory tego wykonawcy z innej płyty, zdarzyło się też, że był to inny artysta. Nie da się kliknąć na kolejny utwór. Na początku pojawił się na krótko napis, że w ciągu godziny mogę przełączyć na inny utwór tylko sześć razy. Nie spotkałem się z czymś takim na Spotify. Na telewizorze oraz laptopie Spotify działa bez zarzutu.

2. Pobrałem aplikację Eversolo na komórkę, ale nie można z niej  korzystać. Gdy chcę skończyć instalację w pewnym momencie pojawiają się cztery małe zdjęcia telefonów komórkowych, oznaczone od 1 do 4. Dalej nie da się już kontynuować instalacji. Podobnie jest, gdy na Eversolo DMP A6 wchodzę na Spotify Connect.

Sprawdziłem Tidal. Tam wszystko jest OK.

Jeśli na odsłuchu coś mi nie leży albo słyszę coś dziwnego wtedy lubię znaleźć test tego czegoś. 

Natomiast jeśli na odsłuchu coś mi się bardzo bardzo podoba a mam swoje preferencje utarte przez lata to G mnie obchodzi jakie są tego pomiary. Dlaczego? Bo będę tego słuchał a nie patrzył na wykresy.

Bo ja będę tego słuchał a być może mój słuch jest inaczej zepsuty niż kogoś. I będę tego słuchał w mojej akustyce która w dany sposób zmienia krzywa. 

Trochę trudno mi zrozumieć podejście wielu patrzących jedynie na pomiary 

11 godzin temu, ProjectPi napisał:

Nie zajmuje sie tym, czy cos gra w zielone ciapki czy w rozowe gwiazdki, i co tu ktos lubi bardziej. Zdolnosc do reprodukcji z zachowaniem minimum dodanych, najlepiej nieslyszalnych znieksztalcen to obiektywna cecha jakosci, a tu lampy z reguly nie blyszcza.

Jak ja nie chcę słuchać   muzyki  w zielone ciapki czy w różowe gwiazdki to włączam radio w kuchni albo w altanie otwieram butelkę piwa i uwierz  nie słyszę żadnych zniekształceń,bo na trzeźwo byłoby mi   ciężko słuchać wyprany z emocji dzwięk

10 godzin temu, Minimax1946 napisał:

1. Praktycznie nie da się słuchać całych płyt. Gdy kliknę na dany album pojawia się tylko okładka, nie ma programu płyty. Odtwarzane utwory są zupełnie przypadkowe - zamiast po kolei, zgodnie z programem płyty, wolna amerykanka. Niejednokrotnie pojawiają się nawet utwory tego wykonawcy z innej płyty, zdarzyło się też, że był to inny artysta. Nie da się kliknąć na kolejny utwór. Na początku pojawił się na krótko napis, że w ciągu godziny mogę przełączyć na inny utwór tylko sześć razy. Nie spotkałem się z czymś takim na Spotify. Na telewizorze oraz laptopie Spotify działa bez zarzutu.

To dlatego, że masz wersję darmową. 

Polecam natomiast wykupić Tidal, bo jest lepsza jakość, ale za to gorsza obsługa 😄

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Trochę trudno mi zrozumieć podejście wielu patrzących jedynie na pomiary 

Jakas pomiarofobia? Trudno wyobrazic mi sobie kogos, kto kupuje sprzet audio, po czym zakrywa go kartka z pomiarami ktorej intensywnie sie przyglada, co wyczerpuje zakres uzywania.

10 minut temu, tomasz22 napisał:

Jak ja nie chcę słuchać   muzyki  w zielone ciapki czy w różowe gwiazdki to włączam radio w kuchni albo w altanie otwieram butelkę piwa i uwierz  nie słyszę żadnych zniekształceń,bo na trzeźwo byłoby mi   ciężko słuchać wyprany z emocji dzwięk

Co kto lubi. Ja wole muzyke taka, jak jest nagrana, a nie polana sosem "emocji", ktorych w niej nie ma.

Jeżeli dwa urządzenia o jednakowych parametrach i wynikach pomiarów generują inny dźwięk, oznacza tylko tyle, że nie mierzono tego co na to brzmienie wpływa...

Lubię kiedy gra muzyka...

2 minuty temu, sk-victor napisał:

Jeżeli dwa urządzenia o jednakowych parametrach i wynikach pomiarów generują inny dźwięk, oznacza tylko tyle, że nie mierzono tego co na to brzmienie wpływa...

Ale  jak stwierdzić, że generują inny dźwięk ? Na słuch odpada 😉 Pomiarowcy powiedzą, że jak mierzą się tak samo to tak samo grają 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 godzin temu, tomasz22 napisał:

Czy chcesz powiedzieć że jak idziesz do sklepu po sprzęt audio to najpierw sluchasz a potem z walizki wyciągasz oscyloskop i moze jeszcze miernik zniekształceń i w sklepie na blacie dokonujesz pomiarów ,następnie każesz zapakować ?  

Rzadko kupuję w sklepie, przeważnie w sklepach sieciowych. Kiedyś dużo robiłem w ramach DIY i do dziś te sprzęty wydłubane własnoręcznie działają i to działają bardzo dobrze. W ostatnim czasie chciałem kupić coś ze sklepu, ale najpierw to w ramach sprawdzenia wypożyczyłem w domu podłączyłem pod przyrządy i okazało się że stary sprzęt wydłubany dawno temu jest pod względem techniki dużo lepszy niż te współczesne, natomiast niewątpliwie te współczesne miały lepszą funkcjonalność. Niestety tor sygnałowy nie spełniał moich wymagań technicznych. Stare zostało na swoim miejscu. 

16 minut temu, Piopio napisał:

Ale  jak stwierdzić, że generują inny dźwięk ? Na słuch odpada

Proponuję nie zapominać o teście różnicowym, można go wykonać w domenie słuchu, słucha się tylko różnicy która powstała na skutek odejmowania dwóch sygnałów, mogą być to sygnały muzyczne. Oczywiście jak zachowasz procedury obowiązujące przy porównaniach na słuch w czasie rzeczywistym to też powinien wyjść miarodajny wynik, wiele już było na tym forum napisane na ten temat.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Natomiast jeśli na odsłuchu coś mi się bardzo bardzo podoba a mam swoje preferencje utarte przez lata to G mnie obchodzi jakie są tego pomiary.

Można też mieć takie podejście, ale mi ono nie odpowiada. Pomiary muszą być dobre lub bardzo dobre, to podstawa dobrego urządzenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Bo ja będę tego słuchał a być może mój słuch jest inaczej zepsuty niż kogoś.

Czyli dopasowujesz sprzęt do swojego słuchu. Nie wiem czy takie podejście jest prawidłowe. Przecież używanie barwy dźwięku czy innych EQ było zawsze wśród audio hobbystów mocno krytykowane, ale widać czasy się zmieniają 😉.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

40 minut temu, sk-victor napisał:

Owszem, pod warunkiem, ze inne dzwieki sa potwierdzonym obiektywnie zjawiskiem.

44 minuty temu, sk-victor napisał:

Albo test porównawczy był źle przeprowadzony, to częsty przypadek w takich porównaniach przeprowadzanych po amatorsku kiedy nawet porządnie nie wyrównuje się poziomów głośności porównywanego sprzętu, patrz syndrom testu w Wielkopolsce 😉

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Czyli dopasowujesz sprzęt do swojego słuchu. Nie wiem czy takie podejście jest prawidłowe. Przecież używanie barwy dźwięku czy innych EQ było zawsze wśród audio hobbystów mocno krytykowane, ale widać czasy się zmieniają 😉.

Czy jak chcesz wypić kawę lub herbatę to jej na siłę  nie posłodzisz tylko dlatego że straci swój naturalny smak? , zupy warzywnej nie doprawisz bo też straci coś? Każdy sobie słodzi i doprawia jak lubi i nie należy go za to krytykować. A teraz inaczej weźmy małe monitory głośnikowe - pewnie dla wielu grające bardziej naturalnie i duze kolumny które potrafią nisko zejść z basem - często bardziej melodyjne,czarują barwą instrumentów, głosów ludzkich , akustyką pomieszczenia  i co w tym złego, czy w naturze wszystkie dzwięki są jednostajnie takie same? 

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Albo komuś się coś zdawało 🙂

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Albo komuś się coś zdawało 🙂

Albo ktoś nic i tak nie usłyszy bo jest głuchy albo uparty i lubi publicznie drwić z innych którzy mieli możliwość posłuchać  czegoś lepszego niż tylko Technics  albo samoróbki które po kilku miesiącach ciągłego strojenia na przyrządach i tak lądują na olx 

Po zmianie "ustawień" w EverSolo A6 dac pokazał mi jak w załączniku. Mam dwa pytania: jak to interpretować oraz, czy korzystać. Dodam, że przed zmianą było tu MQA i z góry dziękuje za odwet 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
17 minutes ago, tomasz22 said:

Albo ktoś nic i tak nie usłyszy bo jest głuchy albo uparty i lubi publicznie drwić z innych którzy mieli możliwość posłuchać  czegoś lepszego niż tylko Technics  albo samoróbki które po kilku miesiącach ciągłego strojenia na przyrządach i tak lądują na olx 

Dobry przykład z tym strojeniem. Jak kolega McGyver zmodyfikował na słuch kolumny jednemu z forumowiczów, to o efektach można sobie poczytać w stosownym wątku w zakładce die. Jak ktoś nie ma  pojęcia o strojeniu i na dodatek nie wie co chce uzyskać to nie powinien się za takie rzeczy zabierać. Ileż to jest wątków pod tytułem "modyfikacja zwrotnicy w ....". . Powymieniajmy sobie na chybił trafił wszystkie kondensatory na munldorfy i będzie hi-end 😄

Rzeczywiście można to robić miesiącami z wiadomym rezultatem.

Na marginesie - słuchać też trzeba potrafić. Często zdarza się, że odwrócenie fazy w jednej kolumnie umyka różnym osobom, Nie potrafią odróżnić altu od tenora, a nawet, o zgrozo od sopranu (mowa o saksofonach), ale kable słyszą i odróżniają od siebie pliki identyczne co do bitu.

32 minuty temu, tomasz22 napisał:

Albo ktoś nic i tak nie usłyszy bo jest głuchy albo uparty i lubi publicznie drwić z innych którzy mieli możliwość posłuchać 

Mam kolegę który ma 60% ubytku słuchu w jednym uchu a w drugim mniej, ale też sporo  (wypadek w młodości), słyszy wszystko o czym piszą audiofile, oczywiście też jest audiofilem i opisuje swoje odczucia jak inni audio hobbyści. 

24 minuty temu, bum1234 napisał:

Często zdarza się, że odwrócenie fazy w jednej kolumnie umyka różnym osobom,

Głównie umyka wyrównanie głośności porównywanych urządzeń, to najczęściej spotykany błąd robiony przez hobbystów audio wynikający z lekceważenia tego tematu. Umyka też wpływ akustycznej filtracji grzebieniowej, która też potrafi zaważyć na porównaniu na ucho.

54 minuty temu, tomasz22 napisał:

Czy jak chcesz wypić kawę lub herbatę to jej na siłę  nie posłodzisz tylko dlatego że straci swój naturalny smak?

Nie słodzę herbaty z w/w wymienionego przez Ciebie powodu 🙂.

55 minut temu, tomasz22 napisał:

samoróbki które po kilku miesiącach ciągłego strojenia na przyrządach i tak lądują na olx 

Moje od wielu lat grają i nie zamierzam ich się pozbywać, chyba mi się udały 😉. Tylko ewentualne prace serwisowe, ale te też są bardzo rzadkie.

31 minut temu, bum1234 napisał:

Dobry przykład z tym strojeniem. Jak kolega McGyver zmodyfikował na słuch kolumny jednemu z forumowiczów, to o efektach można sobie poczytać w stosownym wątku w zakładce die.

Może u w/w było dobrze a w inny pomieszczeniu źle, to częsty przypadek w tym hobby. 

Ubytek słuchu to mogą mieć i jedni i drudzy tym bardziej jak ktos czegos nie usłyszał,co do samoróbki to ja też nie sprzedaję chociażby przez sentyment i małą wartość rynkową bo nikt mi poświeconego  czasu i pieniędzy nie zwróci , sprzęt fabryczny sie szybiej sprzeda , zresztą ja skladam ostatnio tylko sprzęty lampowe bo malo który tranzystor mi się podoba a najwięcej w tranzystorze psuje  głębokie sprzężenie zwrotne ,w  lampie wystarczy małe sprzężenie globalne albo i żadne i przez to dla wielu ich posiadaczy gra lepiej 

Godzinę temu, tomasz22 napisał:

w  lampie wystarczy małe sprzężenie globalne albo i żadne i przez to dla wielu ich posiadaczy gra lepiej 

W "tranzystorze" też tak można, ale lepiej grać raczej nie będzie chyba że ktoś ma specyficzne rozumienie słów lepiej/gorzej.

16 godzin temu, marcinmarcin napisał:

I nie wmowi mi nikt ze tandetny, zmulony przy jednoczesnym wyostrzeniu dźwięk jest poprawny bo tak go Amir zmierzył i wydal werdykt

Masz słaby sprzęt towarzyszący, musisz zastanowić się nad jego wymianą na lepszy. To może być efekt braku poszerzania wiedzy o swoim hobby. 

Może wyjaśnijmy jednocześnie, czy lepszy w kierunkowskazie /  migaczu jest: biały klosz i pomarańczowa żarówka, czy pomarańczowy klosz i żarówka biała ? Która wersja da lepszy efekt na skrzyżowaniu ? 

Zagadnienia w skali raczej zbliżone 🙂 

41 minut temu, Lech36 napisał:

Masz słaby sprzęt towarzyszący, musisz zastanowić się nad jego wymianą na lepszy. To może być efekt braku poszerzania wiedzy o swoim hobby. 

Mam dobry sprzęt towarzyszacy który znakomicie różnicuje i pokazuje braki niektórych sprzętów w teorii dobrych (pomiarowo).

To może być efekt dużej ilości odsłuchów różnych klocków u siebie,  wielu różnych systemów u znajomych (robie chętnie  pomiary REW - to dla mnie formą poszerzenia wiedzy o swoim hobby, oraz częstych odsłuchów w zaprzyjaźnionym sklepie audio którego właściciel ma do tego olbrzymia wiedzę i pasję...

Jak tam to u Ciebie wygląda? 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, ProjectPi napisał:

Jakas pomiarofobia? Trudno wyobrazic mi sobie kogos, kto kupuje sprzet audio, po czym zakrywa go kartka z pomiarami ktorej intensywnie sie przyglada, co wyczerpuje zakres uzywania.

Nie rozumiem tego zdania.

Zakrywa sprzęt kartka? A po co tak robić?

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Można też mieć takie podejście, ale mi ono nie odpowiada. Pomiary muszą być dobre lub bardzo dobre, to podstawa dobrego urządzenia.

Absolutnie cię do niego nie namawiam. Mówiłeś o swoim podejściu 🙂

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Nie wiem kto krytykował. Trzeba by ich zapytać. 

To są te same osoby co zabraniają używać regulacji tonów?

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To są te same osoby co zabraniają używać regulacji tonów?

Tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi