Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Piopio napisał:

Jednen transfer jest asynchroniczny a drugi synchroniczny. Czaisz różnicę ? 

I jak to się ma do rzekomej degradacji sygnału przy konwersji?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

5 minut temu, przmor napisał:
48 minut temu, StachMuszel napisał:
Szklane medium jest bez zwątpienia lepsze niż drut CU. Ale po obu końcach tego szklanego medium mamy jeszcze konwertery światełko-napięcie, napięcie-światełko. I tu doszukiwałbym się pewnych negatywnych zjawisk.

Jakich zjawisk?

Nie jestem na tyle mądry, aby odpowiednio ubrać to w słowa, dlatego posłużę się się GPT👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Piopio napisał:

Jednen transfer jest asynchroniczny a drugi synchroniczny. Czaisz różnicę ?

Tak czaję. A Ty czaisz, że przed samą konwersję DA mamy bufor i zegar?

Lubię kiedy gra muzyka...

Teraz, StachMuszel napisał:

Nie jestem na tyle mądry, aby odpowiednio ubrać to w słowa, dlatego posłużę się się GPT👍

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250127_111540_ChatGPT.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, przmor napisał:

Jakich zjawisk?

Jitter

6 minut temu, sk-victor napisał:

A Ty czaisz, że przed samą konwersję DA mamy bufor i zegar?

A ten proces jest niestety niedoskonały. On całkowicie nie naprawi ewentualnych błędów czasowych transmisji. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 godzin temu, il Dottore napisał:

Tego akurat jestem 100% pewny.

Grunt to wiara i pewność siebie i swoich receptorów od odbioru dźwięków, wiara bezgraniczna 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Grunt to wiara i pewność siebie i swoich receptorów od odbioru dźwięków, wiara bezgraniczna 😉.

Nie chodzę po ludziach i nie przepinam im kabelków.

Mogę tylko powiedzieć, że u mnie po optyku (no name) jest degradacja jakości. I tyle. Nie poczuwam się do odgrywania jakiegoś guru ale ekipa z Audio Note twierdzi dokładnie to samo.

Kolejność była taka: najpierw stwierdziłem jak wyżej a dopiero wiele lat później przeczytałem instrukcję od DAC Audio Note, gdzie zamieścili taką obserwację.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 minut temu, ProjectPi napisał:

I co z tego? Eliminacja zajmują się DACe.

Owszem ale nie jest to proces doskonały. 

Ja słyszę degradację brzmienia jeśli połączenie jest optyczne. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Mogę tylko powiedzieć, że u mnie po optyku (no name) jest degradacja jakości.

Wow, słaby nie jesteś w pisaniu oczywiście, ale jeden ślepy z prawidłową procedurą porównawczą test i "balonik" pęknie, ale zostanie Tobie wiara w nieomylność swojego słuchu, no cóż ludzie pewni siebie przydają się, zwłaszcza na wojnach.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ja słyszę degradację brzmienia jeśli połączenie jest optyczne. 

A ja słyszę poprawę brzmienia, oczywiście tylko o tym piszę 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Owszem ale nie jest to proces doskonały. 

Wystarczająco doskonały, by sprowadzić problem do praktycznie nieistniejącego.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

ale jeden ślepy z prawidłową procedurą porównawczą test i "balonik" pęknie

Zapraszam do eksperymentów we własnym systemie. U mnie po optyku jest wyraźna różnica in minus. Havana gra jak dużo gorsze urządzenie.

Oczywiście jestem sobie w stanie wyobrazić system, gdzie żadnej różnicy nie będzie słychać.

Mogę mówić tylko o tym, co mam w domu. U nikogo kabelków nie przepinałem będąc z wizytą.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz, il Dottore napisał:

Zapraszam do eksperymentów we własnym systemie. U mnie po optyku jest wyraźna różnica in minus. Havana gra jak dużo gorsze urządzenie.

U mnie nie ma różnicy, plik za połączeniem jest identyczny z wejścia galwanicznego i optycznego. Test różnicowy robiony chyba nawet tu na forum potwierdził ten fakt. To co napisałem wyżej "że jest lepiej" to miał być dowód że napisać można wszystko, ale nie koniecznie musi to być zgodne ze stanem faktycznym. Dowód Panie "doktorze", liczy się tylko praktyczny dowód a Ty masz do dyspozycji tylko opisowe opowieści z "mchu i paproci" po najprawdopodobniej źle wykonanym teście porównawczym 😉

15 minut temu, Lech36 napisał:

opisowe opowieści z "mchu i paproci"

Opinia specjalistów z Audio Note NIE JEST opowieścią z mchu i paproci.

Tych facetów należy traktować poważnie.

4 minuty temu, il Dottore napisał:

@Lech36 ma innego guru 😉 Amir rządzi ! Nie liczy się brzmienie a pomiary. 

Edytowane przez Piopio

5 minut temu, il Dottore napisał:

Dla tych specjalistów częstotliwość próbkowania 96 kHz to nieprzekraczalna granica na wejściu, gdy inni nie mają problemu z toslinkiem próbkowanym 192 kHz. Tacy poważni specjaliści.

4 minuty temu, Piopio napisał:

@Lech36 ma innego guru 😉 Amir rządzi ! Nie liczy się brzmienie a pomiary. 

No to zapraszam do mnie, na miejscu okaże się czy rozróżniasz toslink i USB audio.

Teraz, ProjectPi napisał:

Dla tych specjalistów częstotliwość próbkowania 96 kHz to nieprzekraczalna granica na wejściu, gdy inni nie mają problemu z toslinkiem próbkowanym 192 kHz. Tacy poważni specjaliści.

To samo Sugden w swoim DAC-4 Masterclass. 🙂 Po tym poznaje się porządne przetworniki. 😄 

I możesz mi wierzyć na słowo - nie trzeba nic więcej niż 16/44.1

Pogoń za Hi-Res to tylko marnowanie miejsca na dysku, jak Ci DAC nie gra na 16/44.1 to tym bardziej wyżej nie zagra.

No, teraz to już nieaktualne, bo są chińskie R2R obsługujące jakieś kosmiczne rozdzielczości. Tylko nie wiem po co.

Ja gram na 16/44,1 i gra to lepiej niż Hi-Res u innych.

11 minut temu, ProjectPi napisał:

No to zapraszam do mnie, na miejscu okaże się czy rozróżniasz toslink i USB audio.

Chętnie bym się sprawdził 😉 

Czyli dokąd trzeba przyjechać ?

8 minut temu, il Dottore napisał:

Pogoń za Hi-Res to tylko marnowanie miejsca na dysku, jak Ci DAC nie gra na 16/44.1 to tym bardziej wyżej nie zagra.

Tak właśnie europejskie brandy przegapiaja rewolucje w cyfrowym audio. Dzięki za przykład.

15 minut temu, ProjectPi napisał:

A po Ci więcej, niż 44,1? Słyszałeś o zasadzie Nyquista? Słyszysz ponad 22kHz?

2 minuty temu, Piopio napisał:

Chętnie bym się sprawdził 😉 

Czyli dokąd trzeba przyjechać ?

A proszę bardzo, Warszawa. I słuchawki, mogą być własne, mogą być któreś z moich. Żeby nie było gadania, że głośniki nie te czy inna akustyka.

Teraz, StachMuszel napisał:

A po Ci więcej, niż 44,1? Słyszałeś o zasadzie Nyquista? Słyszysz ponad 22kHz?

Nie słyszę. Ale i nie na tym polegają zalety wyższych probkowan.

56 minut temu, il Dottore napisał:

U mnie nie gra wcale źle po optyku... reclocking prawdpodobnie ogarnia w sporej części problemy z jitterem, a izolacja przy optyku jednak jest totalna (100%) 😉 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, StachMuszel napisał:

A na czym?

A to już więcej pisania więc zachęcam do lektury internetu.

18 minut temu, ProjectPi napisał:

A proszę bardzo, Warszawa. I słuchawki, mogą być własne, mogą być któreś z moich.

Nie lubię słuchawek. To nie moja bajka. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

@Lech36 ma innego guru

Ty na pewno nie możesz być moim guru. Słabo wypadłeś w słynnym teście w Wielkopolsce. Pamiętam, tam Tobie przeszkadzały Lutka ZG to coś tak jak w słynnym powiedzonku o "baletnicy i rąbku od spódnicy" 😉.

53 minuty temu, marcinmarcin napisał:

U mnie nie gra wcale źle po optyku...

A dlaczego miałby grać źle? Plik przechodzi tak samo jak przez inne połączenia.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Plik przechodzi tak samo jak przez inne połączenia.

Tylko jitter ciutkę większy ...

55 minut temu, marcinmarcin napisał:

izolacja przy optyku jednak jest totalna (100%) 

Zgadza się, ale może to przeszkadza części hobbystów bo brakuje wypełnienia i jest za sterylnie, coś jak w układach lampowych gdzie śmietnik intermodulacyjny wypełnia dosyć wysoko/szczelnie przerwy pomiędzy tonami testu wielotonowego, ale audiofile tego nie słyszą.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Słabo wypadłeś w słynnym teście w Wielkopolsce.

Znów stara śpiewka. Jesteś żałośny z tą manipulacją. 

U niego po prostu nie było słychać różnic. Takie a nie inne ZG i akustyka. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Współczesne przetworniki są mało wrażliwe na jitter. Dopiero przy bardzo dużych wartościach można coś usłyszeć.

10 minut temu, Piopio napisał:

Czasem jest ciutkę mniejszy, ale ta "ciutka" jest bez znaczenia w domenie słuchu 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi