Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Nie chodzi o podbarwianie i kolorowanie,  tylko o fakt że większość perfekcyjnie mierzacego się badziewia stworzonego pod dobry pomiar gra podle. Nie jest w stanie oddać barwy głosu ludzkiego, wybrzmień instrumentów itp.

Was (audiofili tfu..) nie interesuje liniowość, naturalność. Wy chcecie żeby Wam się podobało ale nie chcecie kręcić tak znienawidzonymi gałkami. Wolicie zmienić sprzęt niż to zrobić. Barwa głosu? Posłuchaj żywego człowieka i sprawdź czy z 5 metrów usłysz oddech czy przełykanie śliny a w audiofilskich realizacjach tego nasłuchujecie

Lubię kiedy gra muzyka...

16 godzin temu, headstar napisał:

Tylko nie rozumiem dlaczego przy porównywaniu DACów podajesz argument filtra grzebieniowego podczas przemieszczania głośników.

Trzeba go możliwie maksymalnie wyeliminować w trakcie porównania znając zasadę jak on działa. Jak tego działania nie wyeliminujesz to nie będziesz wiedział czy słyszysz rzeczywistą zmianę wynikającą z techniki dwóch urządzeń czy słyszysz zmianę wprowadzoną przez tą filtrację, która z techniką sprzętu nie jest związana. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Trzeba go możliwie maksymalnie wyeliminować w trakcie porównania znając zasadę jak on działa. Jak tego działania nie wyeliminujesz to nie będziesz wiedział czy słyszysz rzeczywistą zmianę

Jak podłączasz inny DAC to przestawiasz głośniki?

Kiedy ja sprawdzam inny DAC, kable, transport czy coś innego to głośniki stoją gdzie stały. Tu nie ma co eliminować.

16 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Przecież film obrazuje "stan zaburzenia". Wasz spór dotyczy stanu, gdy do systemu wprowadza się urządzenie o innej charakterystyce, a nie wystawia jedną kolumnę na balkon.

Odbiorca/słuchacz jest ruchomy, np. kręci głową czasem przemieszcza się w celu np. przełączenia kabli, to może doprowadzić do wypaczenia porównania przez właśnie w/w zjawisko akustyczne. Nie ma w tym nic skomplikowanego. Do tego dochodzą zjawiska biologiczne w organizmie słuchacza, który wykonując ruchy z w/w powodów zaburza stan swojego organizmu co może wpłynąć na odbiór przekazu akustycznego, no i na koniec to biologię zaburzają też oczekiwania związane z przełączeniem, stąd konieczność stosowania procedury "ślepej". Nieuwzględnianie tych czynników powoduje totalną amatorszczyznę takiego porównania, ale zabawa pewnie jest wyśmienita. 

1 minutę temu, spokojnie napisał:

Jak podłączasz inny DAC to przestawiasz głośniki?

Nie, ale jak już wspomniałem wcześniej mogę przestawić siebie względem głośników i odbić od ścian a akustyczna filtracja grzebieniowa na wyższych częstotliwościach potrafi działać nawet na odległości pojedynczych centymetrów. Zastanawiam się w czym jest problem że nie możecie tego zrozumieć?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

16 minut temu, Lech36 napisał:

Zastanawiam się w czym jest problem że nie możecie tego zrozumieć?

Bo to nie ma praktycznego znaczenia przy porównywaniu sprzętów w tym samym układzie. Ruszamy się minimalnie słuchając sprzętu A jak i B. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

40 minut temu, Lech36 napisał:

Trzeba go możliwie maksymalnie wyeliminować w trakcie porównania znając zasadę jak on działa. Jak tego działania nie wyeliminujesz to nie będziesz wiedział czy słyszysz rzeczywistą zmianę wynikającą z techniki dwóch urządzeń czy słyszysz zmianę wprowadzoną przez tą filtrację, która z techniką sprzętu nie jest związana. 

Tyle, że przykład z filmu też jest mocno przerysowany, bo żeby mieć identyczną sytuację w domu musiałbym postawić obie kolumny centralnie przed sobą (ze względy na rozmiar ich osie byłyby i tak dalej niż tych małych głośników) i słucha w mono (żeby obie kolumny emitowały dokładnie ten sam sygnał). Mogę z niemal 100% prawdopodobieństwem stwierdzić, że taka sytuacja w normalnych warunkach domowych nie zachodzi. Więc efekt tego filtra nie będzie aż tak spektakularny a może nawet pomijalny.

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120 || Eversolo DMP-A6 2Gen -> Denafrips Pontus 15th -> Cayin A55-TP -> MoFi Sourcepoint 10

20 minut temu, Lech36 napisał:

Nie, ale jak już wspomniałem wcześniej mogę przestawić siebie względem głośników i odbić od ścian a akustyczna filtracja grzebieniowa na wyższych częstotliwościach potrafi działać nawet na odległości pojedynczych centymetrów. Zastanawiam się w czym jest problem że nie możecie tego zrozumieć?

Rozumiem o co Ci chodzi. Układ sprzętu jest stały, a zmienne jest położenie odbiorcy.

Sądzę że problem jest w tym, że czym innym jest słuchanie dla relaksu - kiedy siedzę, leżę, chodzę, zmieniam położenie a muzyczka gra. Wtedy rzeczywiście filtracja grzebieniowa swoje wnosi. Ale kiedy chcę coś porównać, to punkt odsłuchu jest stały. Siedzę w swoim sweetspocie przy słuchaniu obu urządzeń. Wstanie i podejście do sprzętu żeby podmienić połączenia nie jest aż takim wyczynem żeby powodowało fizyczne zaburzenia organizmu a przez to zmianę percepcji. Podobnie centymetrowe zmiany położenia głowy względem ZG. To trochę doprowadzanie sprawy do absurdu, dlatego myślę, że to pomijalne. Żeby zmieniając położenie w sweetspocie usłyszeć zmiany wysokich tonów muszę się obrócić albo odchylić naprawdę sporo.

Godzinę temu, NRK napisał:

Kosztował więcej niż te twoje. 🤣

hehe na zachodzie i w Japoni te kolumny były sprzedawane po 5k Euro/USD i jakoś nikt nie narzekał że drogie... a wokale na takim poziomie lub trochę lepsze słyszałem tylko raz na właściwie to już hajendowym secie z 300B i kolumnami za kilkadziesiąt k. Ale słuchaj sobie tam na swoich hypexach, widzę że boli Cię tak marnować potencjał kolumn 😛 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, sk-victor napisał:

Was (audiofili tfu..) nie interesuje liniowość, naturalność. Wy chcecie żeby Wam się podobało ale nie chcecie kręcić tak znienawidzonymi gałkami. Wolicie zmienić sprzęt niż to zrobić. Barwa głosu? Posłuchaj żywego człowieka i sprawdź czy z 5 metrów usłysz oddech czy przełykanie śliny a w audiofilskich realizacjach tego nasłuchujecie

"Was tfu" - osiągnąłeś poziom dna... O czym ty piszesz? Audiofil Cię jakiś skrzywdził? Coś Ci się pomieszało. Skąd Ty wiesz czego ja mogę nasłuchiwać? Kubek zimnej wody.

a co do samych korekt DSP i pomiarów to myślę że mam więcej doświadczenia niż 95% osób z forum

38 minut temu, marcinmarcin napisał:

marnować potencjał kolumn

Zmarnowany lub nie zmarnowany, w jedym i drugim przypadku nieosiągalny dla ciebie.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ruszamy się minimalnie słuchając sprzętu A jak i B. 

Np. dla częstotliwości powyżej 10k wystarczą pojedyncze centymetry żeby zaobserwować wyraźne zmiany. Ciekawe ile razy to jeszcze trzeba powtórzyć żeby zostało zrozumiane 😉.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Np. dla częstotliwości powyżej 10k wystarczą pojedyncze centymetry żeby zaobserwować wyraźne zmiany. Ciekawe ile razy to jeszcze trzeba powtórzyć żeby zostało zrozumiane 😉.

Wyobraźnia Cię ponosi. To musiałyby być bardzo kierunkowe głośniki. 

Robisz się śmieszny powołując się na zjawisko, które w przypadku testów nie ma znaczenia. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Sądzę że problem jest w tym, że czym innym jest słuchanie dla relaksu

Zgadza się, ja np. od wielu lat już tylko słucham dla relaksu, nie podniecam się ledwo słyszalnymi zmianami, zostawiam to badaczom zawartości dźwięku w dźwięku 😉.

23 minuty temu, NRK napisał:

Zmarnowany lub nie zmarnowany, w jedym i drugim przypadku nieosiągalny dla ciebie.

Chyba się za bardzo podnieciłeś 😄 myślę że Ci dużo brakuje (ps pisanie ciebie z małej to oznaka buractwa)

1 minutę temu, Piopio napisał:

Wyobraźnia Cię ponosi. To musiałyby być bardzo kierunkowe głośniki. 

Robiłem eksperymenty z pojedynczymi częstotliwościami, głośniki były normalne nie wąsko-kierunkowe i słyszałem jak zmienia się poziom sygnału odbieranego przez uszy przy zmianach ich położenia. Tak się zastanawiam dlaczego ten film prezentujący zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej nie został przez Ciebie zrozumiany?

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

pisanie ciebie z małej to oznaka buractwa

Jesteś za malutki dla mnie( to dlatego).

Szkoda, że nie zachowałem postu jak one powstały.

Jakie to och i achy wypisywałeś. Zresztą nie ty jeden.

No, ale jak nie ciebie żaglu przystało, w momencie jak się dowiedziałeś czyje to jest, to obrót o 180 stopni. 

@Piopio

P.S. To zjawisko działa również w przypadku dźwięków odbitych nie tylko bezpośrednich.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Bo to nie ma praktycznego

Dużo zjawisk nie ma praktycznego znaczenia w codziennym słuchaniu a są te zjawiska wynoszone przez niektórych hobbystów na poziomy na które nie zasługują.

Edytowane przez Lech36

10 minut temu, NRK napisał:

Jesteś za malutki dla mnie( to dlatego).

klaskacz w całej okazałości 🙂 

10 minut temu, Lech36 napisał:

Tak się zastanawiam dlaczego ten film prezentujący zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej nie został przez Ciebie zrozumiany?

Zrozumiałem zjawisko ale dalej nie wiem jak ma się ono to testowania sprzętów w tym samym systemie. Siedzę w tym samym miejscu (na fotelu) i za pomocą pilota zmieniam źródła. Jak zjawisko filtracji grzebieniowej wpływa w tym przypadku na odbiór ? 

1 godzinę temu, headstar napisał:

Tyle, że przykład z filmu też jest mocno przerysowany, bo żeby mieć identyczną sytuację w domu musiałbym postawić obie kolumny centralnie przed sobą (ze względy na rozmiar ich osie byłyby i tak dalej niż tych małych głośników) i słucha w mono (żeby obie kolumny emitowały dokładnie ten sam sygnał). Mogę z niemal 100% prawdopodobieństwem stwierdzić, że taka sytuacja w normalnych warunkach domowych nie zachodzi. Więc efekt tego filtra nie będzie aż tak spektakularny a może nawet pomijalny.

Film to prezentacja zjawiska i skutków jakie to zjawisko powoduje, słuchanie to zupełnie inna kategoria do dyskusji. Prezentacja zjawiska musi się odbywać na konkretnych przykładach, inaczej nie zostanie zrozumiana choć w tym konkretnym przypadku i tak widzę słaby poziom zrozumienia wśród niektórych czytających tą dyskusję, ale cóż taki jest Świat, nierówny 😉.

To faktycznie jest problem. Facet z posturą, brzuszkiem, meloman w szlafroku z lampką alkoholu sprawi, że o brzmieniu tego samego DAC-a R2R będzie trzeba powiedzieć, że posiada w odsłuchu zupełnie inne walory, bo tym razem zagra chudemu w okularach. I weź tu człowieku wyrób sobie zdanie o konkretnym modelu 😄

3 minuty temu, Piopio napisał:

Siedzę w tym samym miejscu (na fotelu) i za pomocą pilota zmieniam źródła. Jak zjawisko filtracji grzebieniowej wpływa w tym przypadku na odbiór ? 

To właśnie punkt z procedury którą kiedyś proponowałem żeby zminimalizować wpływ tego zjawiska, jeszcze trzeba zapewnić niewidoczność fizyczną sprzętu a jak sam przełączasz pilotem to wiesz który sprzęt gra, ale jesteś już blisko prawidłowo przeprowadzonego testu porównawczego 😉.  

P.S. Pamiętam że byli tacy co proponowali wkręcanie głowy w imadło, ale ja bym takiego czegoś nie zalecał 😉.

5 minut temu, TomaszWarecki napisał:

że o brzmieniu tego samego DAC-a R2R będzie trzeba powiedzieć, że posiada w odsłuchu zupełnie inne walory

A jak byś zrobił test różnicowy dwóch prawidłowo zrobionych DAC-ów, R2R z D/S to jak myślisz na jakim poziomie zobaczyłbyś różnice? Podpowiem tylko że z całą pewnością nie mógłbyś ich usłyszeć, ale oczywiście to zdanie niedoświadczonego użytkownika sprzętu a nie wybitnego badacza zawartości dźwięku w dźwięku 😉.

Niestety ruszanie głową, ani siadanie inaczej nie powoduje wrażenia zmiany brzmienia. Zresztą jak gra dobrze, to nie ma odruchu szukania problemu i analiz, czy umieszczania głowy w tym samym miejscu.

44 minuty temu, Lech36 napisał:

Podpowiem tylko że z całą pewnością nie mógłbyś ich usłyszeć, ale oczywiście to zdanie niedoświadczonego użytkownika sprzętu a nie wybitnego badacza zawartości dźwięku w dźwięku 😉.

Masz rację, że jesteś niedoświadczony 😉 W dodatku ogarnięty obsesją pomiarów. Tobie i soundbar by wystarczył 😉 Byleby się dobrze mierzył. 

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Niestety ruszanie głową, ani siadanie inaczej nie powoduje wrażenia zmiany brzmienia. Zresztą jak gra dobrze, to nie ma odruchu szukania problemu i analiz, czy umieszczania głowy w tym samym miejscu.

Jerry, rozmawiamy o porównywaniu i małych a nawet bardzo małych różnicach na ucho a Ty znowu analizujesz jak kulą w płot 😉. Ja już od ubiegłego wieku nie umieszczam głowy w jednym miejscu, ale też nie wciskam innym czego to ja nie słyszę albo że coś powaliło mnie na kolana. Niedługo prawdopodobnie będę miał przyjemność posłuchać bardzo drogiego systemu podobnej klasy do tego którego już raz słuchałem na wystawie w Berlinie (głośniki MBL), tym razem w dobrych a może nawet bardzo dobrych warunkach domowych. Ciekawe czy zostanę olśniony pozytywnie  😉?  

Godzinę temu, Piopio napisał:

Masz rację, że jesteś niedoświadczony

Z tego fragmentu można domniemywać że Ty jesteś dla przeciwwagi bardzo doświadczony, choć pewnym cieniem na tym Twoim doświadczeniu kładzie się ten słynny Wielkopolski test abx i wyciągnięte przez Ciebie wnioski "od czapy" i brak po nim jakiejkolwiek wiarygodnej refleksji analitycznej. 

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Niestety ruszanie głową, ani siadanie inaczej nie powoduje wrażenia zmiany brzmienia.

Jerry, podobno to ja jestem "głuchy" a tym czasem okazuje się że Ty też 😉.

14 minut temu, Qaz12 napisał:

@marcinmarcinJaki masz tor?

dość prosty: Volumio PrimoV2, Ares12th, Sugden A21se signature, Divine Acoustics Proxima 3

@Lech36

Na ten odsłuch zabierz narzędzia przydatne do budowy domu i odsłuchów. Poziomicę, metrówke i napój bez alkoholowy.

57 minut temu, Lech36 napisał:

Jerry, rozmawiamy o porównywaniu i małych a nawet bardzo małych różnicach na ucho a Ty znowu analizujesz jak kulą w płot 😉. Ja już od ubiegłego wieku nie umieszczam głowy w jednym miejscu, ale też nie wciskam innym czego to ja nie słyszę albo że coś powaliło mnie na kolana. Niedługo prawdopodobnie będę miał przyjemność posłuchać bardzo drogiego systemu podobnej klasy do tego którego już raz słuchałem na wystawie w Berlinie (głośniki MBL), tym razem w dobrych a może nawet bardzo dobrych warunkach domowych. Ciekawe czy zostanę olśniony pozytywnie  😉?  

Na takich odsłuchach powinieneś zachwalać system gospodarza... ciekawe co masz zamiar zrobić, jak przyjdzie do słuchania kabli.

Teraz, J.Jerry napisał:

@Lech36

Na ten odsłuch zabierz narzędzia przydatne do budowy domu i odsłuchów. Poziomicę, metrówke i napój bez alkoholowy.

O.K, dzięki za cenne wskazówki, napój bezalkoholowy zapewnia właściciel sprzętu, alkoholowy też na wyraźne życzenie 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi