Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co niektórzy słuchają oczami na oscyloskopie i na tej podstawie wróżą dzwięk - z wykresu , a np wzmacniacz lampowy ma w pomiarach słabe parametry a tranzystor lepsze , to czemu wiele osób woli te gorsze na oscyloskopie wzm.  lampowe - bo miło zniekształcają , każdy słucha co lubi

3 minuty temu, bogdan53a napisał:

Co niektórzy słuchają oczami na oscyloskopie i na tej podstawie wróżą dzwięk - z wykresu , a np wzmacniacz lampowy ma w pomiarach słabe parametry a tranzystor lepsze , to czemu wiele osób woli te gorsze na oscyloskopie wzm.  lampowe - bo miło zniekształcają , każdy słucha co lubi

no ja mam lampowy na el 34 i wg parametrów on jest gorszy?
jest single ended

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

no ja mam lampowy na el 34 i wg parametrów on jest gorszy?
jest single ended

Zniekształcenia harmoniczne (THD)

jednostka: procent (%)

We wzmacniaczach tranzystorowych zniekształcenia są tak niskie (ułamki procenta), że trudno znaleźć zależność pomiędzy subiektywnie postrzeganą jakością brzmienia a wartością zniekształceń. We wzmacniaczach lampowych wartości THD są znacznie większe (szczególnie wydatne są parzyste harmoniczne), co jednak nie przeszkadza, a nawet przeciwnie - tworzy specyficzny szum brzmienia "lampowego

Ale tym się nie przejmuj i nie podgryzaj sobie żył bo masz bardzo fajny wzmacniacz ja też ma single end 300B 

Mam deja vu. Nie, THD to nie sa znieksztalcenia harmoniczne a wspolczynnik lacznych znieksztalcen harmonicznych wzgledem fundamentalnej.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Mam deja vu. Nie, THD to nie sa znieksztalcenia harmoniczne a wspolczynnik lacznych znieksztalcen harmonicznych wzgledem fundamentalnej.

A jakie to ma znaczenie dla większości tu piszących skoro mało kto wie co i jak pomierzyć , jeżeli ja słyszę że dane urządzenie gra bardzo fajnie to po co w nim grzebać czy coś mierzyć ja tak na ciągłym mierzeniu i szukaniu króliczka straciłem 20 lat, szkoda czasu teraz wolę słuchać 

9 minutes ago, bogdan53a said:

To są doznania , ale jedno już wiem że po samych pomiarach sprzęt nie zacznie lepiej grać 

Doznania i wrażenia mają różne źródła niekoniecznie związane z wpływem różnych elementów systemu na sygnał. Jeśli zmiany nie są duże, to fakt istnienia lub nieistnienia wpływu może być wykazany obiektywnie pomiarem lub poprawnie przeprowadzonym ślepym testem. 

Pomiary nie mają wpływu na sposób grania sprzętu, bo nic w nim nie zmieniają, więc twoje stwierdzenie nic nie wnosi do sprawy 😄

39 minut temu, bogdan53a napisał:

To są doznania , ale jedno już wiem że po samych pomiarach sprzęt nie zacznie lepiej grać 

Po samych pomiarach z pewnoscia nie. Po sensownych pomiarach i sensownych korektach prawdopodobnie tak.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

20 godzin temu, Mateolo2 napisał:

No to tutaj się nie zgadzam.

Mialem dotąd Bluesound Node 2i na zasilaczu liniowym podłączony coaxialem do Audiolab m dac plus (który wygrał z innymi dacami, które testowałem do 4 tysięcy). Cały komplet kosztował prawie 7 tysięcy… chciałem się przerzucić na all in one i kupiłem CXN v2. Wpadli kumplem zrobiliśmy sobie ślepe testy. CXN został zmiażdżony przez zestaw który miałem. 100% trafień w ślepych testach. Dźwięk po pros tu niższej jakości. Uciekała rozdzielczość, nagle dźwięk był wycofany, stłumiony, z gorszą sceną. 

Jednak się nie poddałem i kupiłem eversolo i tutaj mogę powiedzieć, że jest na poziome mojego BS + Audiolab, albo lepiej. Słyszę jeszcze więcej szczegółów. Więc dla mnie CXN i DMP-A6 to nawet nie do porównania. 

Ciekawe jak takie porównanie wyglądałoby w pokoju z inna akustyka, bo w zasadzie ona jest najwazniejsza by sprzet pokazal co umie. Jakbym miał możliwość chętnie bym porównał u siebie ever solo, cxn v2 serwer 2, i coctail n25 a te 3 streamer z porządnym dac. Wszystko zależy też od zgrania całego toru, jak hakues urządzenia sie ze sobą zgraja nawet te tańsze, to będzie ciężko to pobić wymieniając 1 urządzenie.

34 minuty temu, fader_audio napisał:

Ciekawe jak takie porównanie wyglądałoby w pokoju z inna akustyka, bo w zasadzie ona jest najwazniejsza by sprzet pokazal co umie.

Akurat w przypadku źródła to nie ma znaczenia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Akurat w przypadku źródła to nie ma znaczenia. 

Moze i tak,  ale jak akustyka pokoju akurat uwydatni plusy lub minusy brzmieniowe danego urządzenia? 

25 minut temu, fader_audio napisał:

ale jak akustyka pokoju akurat uwydatni plusy lub minusy brzmieniowe danego urządzenia? 

W przypadku źródła, patrz post wyżej.

11 godzin temu, bogdan53a napisał:

Jeżeli ktoś odbiera zniekształcenia dodawane przez sprzęt jako miłe to oczywiści powinien/może słuchać ze zniekształceniami. Pytanie nasuwa się tylko czy zniekształcenia wnoszone przez sprzęt do odczytu rejestracji muzyki mogą być miłe(?), ale to już jest problem dla innych branż niż audio 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 godzin temu, bogdan53a napisał:

A zresetuj router na ok 1 minutę bo mi jak się zacinało po wifi to na chwilę reset routera pomagał a teraz 4 dni po lanir juz się nie tnie

Resetowalem i podłączyłem po kablu internet. Problem jest w zacinającym się urządzeniu, nie reaguje na dotyk i na apke jak się zatnie , albo podczas słuchania muzyki uruchomi się ponownie. Da się jakoś eversolo zresetować poza ustawieniami fabrycznymi?

Kiedyś gdzieś czytałem test pewnego tranzystorowego  wzmacniacza który to miał na papierze  brzydkie parametry a 2 inne miały parametry wzorcowe i jak myślicie te kilka osób oceniających który najlepiej oceniło? Mam pytanie czy na oscyloskopie da sie zmierzyć zróżnicowanie barw ,ilość albo głębokość planów w głąb , melodyjność, są pewne rzeczy których nie da zmierzyć a są w odsłuchu  bardzo przyjemne ,a tak z innej beczki czy ma ktoś miernik który mierzy wszystkie zapachy - a są i mile i nie przyjemne ,dlatego  muzyce dla mnie jest najważniejsze to co i jak słyszę  i dlatego nigdy nie zaczynam od pomiarów.

19 minut temu, Patryk89_896 napisał:

Resetowalem i podłączyłem po kablu internet. Problem jest w zacinającym się urządzeniu, nie reaguje na dotyk i na apke jak się zatnie , albo podczas słuchania muzyki uruchomi się ponownie. Da się jakoś eversolo zresetować poza ustawieniami fabrycznymi?

Najlepsze wyjście to zanim  zgłosisz bezpodstawną reklamację , zapytaj kto blisko ciebie mieszka i porównaj ze sprawnie działającym modelem 

11 minut temu, bogdan53a napisał:

Kiedyś gdzieś czytałem test pewnego tranzystorowego  wzmacniacza który to miał na papierze  brzydkie parametry a 2 inne miały parametry wzorcowe i jak myślicie te kilka osób oceniających który najlepiej oceniło? Mam pytanie czy na oscyloskopie da sie zmierzyć zróżnicowanie barw ,ilość albo głębokość planów w głąb , melodyjność, są pewne rzeczy których nie da zmierzyć a są w odsłuchu  bardzo przyjemne ,a tak z innej beczki czy ma ktoś miernik który mierzy wszystkie zapachy - a są i mile i nie przyjemne ,dlatego  muzyce dla mnie jest najważniejsze to co i jak słyszę  i dlatego nigdy nie zaczynam od pomiarów.

Najlepsze wyjście to zanim  zgłosisz bezpodstawną reklamację , zapytaj kto blisko ciebie mieszka i porównaj ze sprawnie działającym modelem 

Nie znam nikogo właśnie . Spróbuje przywrócić ustawienia i wyłączę z gniazdka na kilka godzin. Nie wiem juz

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Jeżeli ktoś odbiera zniekształcenia dodawane przez sprzęt jako miłe to oczywiści powinien/może słuchać ze zniekształceniami. Pytanie nasuwa się tylko czy zniekształcenia wnoszone przez sprzęt do odczytu rejestracji muzyki mogą być miłe(?), ale to już jest problem dla innych branż niż audio 😉.

Wiesz jak jest. Niejednokrotnie spotkałem się z opinią, że jakiś magnetofon pięknie nagrywa i odtwarza. Tak pięknie, że jego brzmienie jest "lepsze" od oryginału. Zawsze mówiłem tym zachwyconym, że jeżeli jego brzmienie jest "lepsze" to tylko może oznaczać, że jest gorsze. Dobry rejestrator, rejestrator idealny powinien nagrać i odtworzyć, nie wnosząc nic od siebie, tak by kopia brzmiała jak oryginał. Oczywiście magnetofonów idealnych nie ma - technologia "taśmowa" to wyklucza. Tutaj jest tak samo. Subiektywne ochy i achy nic nie znaczą. Podważanie pomiarów i mówienie, że są bez znaczenia, skoro ładniej gra jest bezsensem. Nie "ładniej gra", czy "jest lepszy" tylko "mi się bardziej podoba". A to kolosalna różnica. Idąc dalej, może to nie zasilacz liniowy jest lepszy 😉 tylko jest gorszy i dodaje ten pierwiastek cudownego ciepłego brumu 50Hz. Oczywiście żartuje tutaj troszkę. Dobry zasilacz nie ważne w jakiej technologi wykonany jest dobrym zasilaczem. Można przetwornicę zaekranować, napięcie odfiltrować. A wszystkie (prawie) parametry są mierzalne, tylko nie wszystkie się mierzy...

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

53 minuty temu, sk-victor napisał:

Wiesz jak jest. Niejednokrotnie spotkałem się z opinią, że jakiś magnetofon pięknie nagrywa i odtwarza. Tak pięknie, że jego brzmienie jest "lepsze" od oryginału. Zawsze mówiłem tym zachwyconym, że jeżeli jego brzmienie jest "lepsze" to tylko może oznaczać, że jest gorsze. Dobry rejestrator, rejestrator idealny powinien nagrać i odtworzyć, nie wnosząc nic od siebie, tak by kopia brzmiała jak oryginał. Oczywiście magnetofonów idealnych nie ma - technologia "taśmowa" to wyklucza. Tutaj jest tak samo. Subiektywne ochy i achy nic nie znaczą. Podważanie pomiarów i mówienie, że są bez znaczenia, skoro ładniej gra jest bezsensem. Nie "ładniej gra", czy "jest lepszy" tylko "mi się bardziej podoba". A to kolosalna różnica. Idąc dalej, może to nie zasilacz liniowy jest lepszy 😉 tylko jest gorszy i dodaje ten pierwiastek cudownego ciepłego brumu 50Hz. Oczywiście żartuje tutaj troszkę. Dobry zasilacz nie ważne w jakiej technologi wykonany jest dobrym zasilaczem. Można przetwornicę zaekranować, napięcie odfiltrować. A wszystkie (prawie) parametry są mierzalne, tylko nie wszystkie się mierzy...

Nikt nie twierdzi ani ja że na etapie produkcji pomiary są nie ważne , twierdzę tylko że pewne walory dzwiękowe są nie mierzalne a są tak chętnie poszukiwane i mile dla ucha, można się świetnie bawić wiele godzin bez zmęczenia i  jeśli komuś się to podoba to czemu nie,a ktoś kto lubi dzwięk studyjny to moze sobie kupić taniej system studyjny przynajmniej wyjdzie taniej a dodatkowo jak sobie te super hiper parametry  pomierzy oscyloskopem-   to od razu zacznie lepiej grać.

2 godziny temu, przmor napisał:

Zniekształcony dźwięk gitary potrafi być miły.

Rozmawiamy o sprzęcie audio a nie o sprzęcie do wzmocnienia instrumentów, który ma nieco inne warunki do spełnienia.

12 minut temu, bogdan53a napisał:

a ktoś kto lubi dzwięk studyjny

Musiałbyś określić co to jest Twoim zdaniem "dźwięk studyjny". Chodzi oczywiście o sprzęt do odtwarzania rejestracji zrealizowanych w studiu. Czym taki dźwięk się charakteryzuje i dlaczego ma być odmienny niż ten w domu?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, NRK napisał:

W przypadku źródła, patrz post wyżej.

Moze inaczej, samo zroo nie zagra, potrzebna reszta toru, a to czy pokaże super brzmienie czy nie to zależy od zgrania całości. Zostawmy to bo to temat rzeka, a wątek o czym innym jest

5 minut temu, fader_audio napisał:

samo zroo nie zagra,

Zagra nie zagra, nie ważne.

Moje osobiste zdanie jest takie, że to zwykła sezonówka. Różnica jest tylko taka, że fajnie wygląda i kosztuje coraz więcej.

Nie lubię bardzo wyeksponowanych wysokich. M DAC Plus nie wyostrza góry. Dacmagic plus - to było dopiero urządzenie, które wyostrzalo, nie byłem w stanie wytrzymać. W CXN teoretycznie siedzi ta sama kość co w DacMagic, ale kompletnie inaczej zaimplementowana bo w CXN jest mega wycofanie, zduszenie dźwięku. Na Sabre się on otwiera. A jak można poczytać na forum Sabre ma opinię jasno grającego, ale jak się okazuje dobrze zaimplementowane gra miękko i gładko. M Dac plus w recenzjach jest opisywany jako miękko gracy dac. Kilka salonów które posiadają M DACA i CXn powiedziało, że po zmianę usłyszę więcej szczegółów i ostrości na górze - wyszło totalnie na odwrót. 

Nie czytam opinii co jak gra i ty widzę że już też to zauważyłeś że nie ma to większego sensu.

Czy jest wycofany no powiem ci szczerze że absolutnie bym tak nie uznał.

Jest naturalny i liniowy.

Mdac i dac 100 są jaśniejsze. Tak samo jak ever solo A6.

W sensie no nie dokładnie tak samo bo jednak ersolo oceniam wyżej niż dac 100.

Dodam, że znalazłem małą mikro wadę w DMP. Jak leci muza i mamy ekran z okładką itd i przejdziemy np na ekran główny, menu, ustawienia to w głośnikach słysząc takie mikro pyknięcie, przycięcie. Nie zawsze, ale coś system jak się przełącza to wpływa to na odtwarzany kawalek

Ktoś już to zgłaszał wcześniej.

16 godzin temu, Mikha'el napisał:

A coś w trawie piszczy, że tak czekasz?

Nie właśnie nic w tej kwestii nie wiadomo a ja zaznaczę że to tylko i wyłącznie kwestia wyglądu. Po prostu wygląd tego urządzenia mnie przekonał. Jeśli wypuszczą taką wytransport i będzie on grał dobrze to wtedy się polubimy a jak nie no to nie:)

Godzinę temu, bogdan53a napisał:

a ktoś kto lubi dzwięk studyjny to moze sobie kupić taniej system studyjny przynajmniej wyjdzie taniej a dodatkowo jak sobie te super hiper parametry  pomierzy oscyloskopem-   to od razu zacznie lepiej grać.

No to dlaczego po prostu nie kupić sobie korektora i sobie suwaczkami ustawić tak żeby było ładniej, przyjemniej, cieplej, zimniej czy co tak komu się podoba. Ale nie to już nieładne byłoby rozwiązanie...

Lubię kiedy gra muzyka...

Godzinę temu, sk-victor napisał:

No to dlaczego po prostu nie kupić sobie korektora i sobie suwaczkami ustawić

Bo to nie po audiofolsku. Zmiany mogą wprowadzać tylko kable,wtyczki, gniazdka, bezpieczniki, podkładki i tego typu rzeczy 😂

Korektory to urządzenia starego typu, które podobno mocno degradowały jakość. Teraz używa się dsp. Obie technologie zostały stworzone do korekcji wad pomieszczenia. Ja ostatnio na przekór rdzennym audiofilom bawię się brzmieniem za pomocą dsp i widzę tu duży potencjał u mnie w systemie. 

.

16 godzin temu, bogdan53a napisał:

Takich osób które nadal oceniają walory odsłuchowe że słuchu jest coraz mniej. Niestety świat dąży do parametrów. W każdym aspekcie. Silniki, telefony, komputery i audio też. To już nie przyjemność tylko kto da więcej.

Na szczęście ja jescze słucham.

• Pokaż nowe odpowiedzi