Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha as 1100 jakie kolumny?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.06.2023 o 19:14, zibi69 napisał:

Pokój 38m, budżet drugie tyle co dałem za Yamahę czyli 12tys., mogą być z rynku wtórnego jeśli znajdę w stanie bardzo dobrym, pozdrawiam.

Nie znałem budżetu. Za taką kwotę widziałem używane Contour 20. Ja bym się tam nie zastanawiał tylko brał.

Odsłuch na żywo to podstawa, tak było jak kupowałem silver 500 i tak też będzie jak będę je wymieniał, pora się wybrać na pielgrzymkę po salonach audio mam na razie pięć do posłuchania, jak to zrobię dam znać, dzięki wszystkim za propozycje i pozdrawiam. 

Zapraszamy do nas, mamy potężny wybór i dwie sale odsłuchowe 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, piotrek7 napisał:

Najpierw musiałby "dokonać odsłuchu" na YT 🤣

Watek o najpiekniejszych pokojach odsluchowych tez nie ma sensu bo ze zjec ciezko wywnioskowac czy jest ok, czy nie.

Prawda?

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Watek o najpiekniejszych pokojach odsluchowych tez nie ma sensu bo ze zjec ciezko wywnioskowac czy jest ok, czy nie.

Prawda?

Wizualnie ma sens. Można nacieszyć oko.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Wizualnie ma sens. Można nacieszyć oko.

Tylko ze tu o dzwiek chodzi. Biorac pod uwage Twoje rozumowanie to sprzet mozna z nich powyjmowac i podziwiac sciany i sufity.

Tak?

Na takim forum jak to powinien byc raczej watek o najlepiej brzmiacych pomieszczeniach a nie najlepiej wygladajacych.

Prawda?

Nie wiem czy jest sens sie produkowac 😉

Miałem z Elac Vela 403 i była magia. Pełna synergia. Szukałbym zatem czegoś z podobnymi przetwornikami (węglowy środek, wstęga na górze itp.). Gratuluję wzmacniacza. Miałem i żałuję, że sprzedałem. Mało ich na rynku wtórnym, ciekawe który to się Koledze nawinął - może mój 😉

34 minuty temu, artur 1984 waw napisał:

Miałem z Elac Vela 403 i była magia. Pełna synergia. Szukałbym zatem czegoś z podobnymi przetwornikami (węglowy środek, wstęga na górze itp.). Gratuluję wzmacniacza. Miałem i żałuję, że sprzedałem. Mało ich na rynku wtórnym, ciekawe który to się Koledze nawinął - może mój 😉

Ja tez zalowalem ze sprzedalem, ale ja sprzedalem koledze od ktorego udalo mi sie odkupic po kilku tygodniach dreczenia 🙂

W dniu 29.06.2023 o 17:11, zibi69 napisał:

Właśnie posłuchałem twój filmik z yamaha i martin logan i naprawdę brzmi to fajnie miło się tego słucha, a właśnie o podobne brzmienie mi chodzi przyjemne w odsłuchu i jednocześnie nie tracąc na niuansach brzmienia. 

Sprawdź koniecznie Operę model Seconda SE, sądzę że to dobry wybór i kierunek by brzmieniowo kolumny nie męczyły w połączeniu z aktualnym wzmacniaczem który posiadasz.

5 godzin temu, S4Home napisał:

Sprawdź koniecznie Operę model Seconda SE, sądzę że to dobry wybór i kierunek by brzmieniowo kolumny nie męczyły w połączeniu z aktualnym wzmacniaczem który posiadasz.

Zawsze ciekawily mnie te kolumny ale nigdy nie mialem okazji posluchac. Czego sie spodziewac w polaczeniu z A-S1100?

On 6/30/2023 at 10:51 PM, Mathia74 said:

Powtórze to co już pisałem niedawno w innym wątku na ten sam temat czyli A-S1100 i doboru kolumn.

>Yamaha była podłączona do Dali Zensor 3, Dali Rubikon 2, Usher v601. 

po monitorach przeszedles na wolnostojące?

Absolutnie nie ma żadnego porównania VA Mozart do Dali Rubicon 2. Różnice podłogowych do monitorów nad wyraz miażdżące. Bas w VA jest obszerny, jest go dużo, a przy tym wysokie są słodkie i trochę osładzają nam ten spory dół. Środek nieco wycofany co nie oznacza że wokale brzmią źle, bo brzmią wybornie.  Ktoś w jednej recenzji dot. Yamahy napisał, że ma mało basów, och jakaż to bzdura jest. Wystarczy dobrać kolumny, a będziemy w pełni usatysfakcjonowani. Pomieszczenie 18m2 czyli raczej małe, ale kolumny też nie są jakieś monstrualne. Mają świetną dynamikę co mi odpowiada przy cichym słuchaniu. Generalnie polecam zestawienie Yamahy VA. Oprócz Mozartów miałem Haydny Grand SE, ale wymieniłem je na Jubilee. Wszystkie tobią wrażenie, oczywiście przy monitorach wolumen dźwieku mniejszy, ale ta barwa, plastyczność, dynamika .....miodzio. 

14 godzin temu, BlueDot napisał:

Zawsze ciekawily mnie te kolumny ale nigdy nie mialem okazji posluchac. Czego sie spodziewac w polaczeniu z A-S1100?

Opery są cieplejsze, dobre uderzenie na basie lekkie poluzowanie i spokojna góra, ale nie taka bez szczegółów, po prostu ostrości w tym dużej nie ma, ale szczegółowość jest zachowana na wysokim poziomie. 

W dniu 25.06.2023 o 20:01, Tal napisał:

Do Yamahy to coś miękkiego i plastycznego typu Gato Audio lub Buchardt Audio 🤔 ale i Elaci Vela myślę że by się zgrały.

Dokładnie, te Elaci są na takich samych wysokich jak Monitor Audio Gold i takie właśnie łącze z Yamaha AS3200. Model AS1100 jest bardziej ostry. Kiedyś podłączałem z Monitor Audio Gold ale seria 4G na prawdziwej wstydzę. Było bardzo fajnie. Zdaję się że MA wróciło do wstęgi w najnowszych drogich modelach.

Oj nie porównywałbym wstęgi Monitor Audio do Elac. Uważam, że większe doświadczenie jest po stronie Niemców.

Po za tym, w serii Gold i Platinum nie przekonały mnie do siebie...żeby nie powiedzieć były nie wiele lepsze od tych co się montuje w Dali...

@zibi69 byłeś już na odsłuchach? Masz jakieś wrażenia, przemyślenia? 🙂 

Warto będzie posłuchać też konstrukcji od Sonus fabera, np serii Sonetto. Opowiadamy o całej marce i tej serii w naszym filmie, zapraszam:

Bardzo dobrą, cieplejszą opcją są też Audio Physic Tempo 25+. 

Nie omieszkałbym sprawdzić również Fyne Audio F502, Pylon Audio Diamond 30. Wiele opcji masz, naprawdę 😉 

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja też bym tych wstęg nie porównywał. Albo inaczej porównać warto ale one nie brzmią tak samo 

Owszem mają kilka cech wspólnych.

Teraz MA stosuje je w serii gold i Platinum. I obie te wstęgi stawiam wyżej od hybrydowego układu dali 

Miałem kontakt z jedyni drugimi i trzecimy i dali akceptuje tylko znakomicie nagrane utwory. A najlepiej jescze muzykę elektroniczną albo pop. 

Epicony są na tej wstędze łagodniejsze ale to ..... Cena.

Przy słabszym materiale dużo tracimy.

W elacu i MA tego nie ma.

Ja też porównywałem wszystkie . Monitor Audio to bardzo drogie konstrukcje z największą renoma to i graja najlepiej. Oczywiście rozmawiamy o wysokich modelach Platinum.

Natomiast pamiętajcie że co innego prawdziwa wstęga np. W Goldach 4G a co innego te "poziome" z serii 5G o nazwie AMT (PMD), właśnie bliż inaczej z Elacami i kilkoma innymi producentami. Oczywiście każdy producent dodaje w opisie coś niby od siebie ale to normalka. 

Jak piszą kolędzy najlepiej brzmią te MA 5G, chociaż do lampy używam jednak klasycznych wstęg z serii 4G.

U mnie MA Platinum i Golg wygrały z Bowersami w konfiguracji że wzmakami Yamahy i Accu a także Luxmanem. Jestem miłośnikiem wycieraczek stąd te marki.

Z tą renomą w przypadku drogich Monitor Audio to trochę przesadziłeś..a malo tego. Przy tych kosmicznych cenach za serie Platinium . Monitor Audio jest przyzwoite i kropka.

Godzinę temu, Tonnii99 napisał:

Z tą renomą w przypadku drogich Monitor Audio to trochę przesadziłeś..a malo tego. Przy tych kosmicznych cenach za serie Platinium . Monitor Audio jest przyzwoite i kropka.

Platinium u siebie nie mialem ale Gold 200 i 300 na AMT posiadalem i w porownaniu do obecnych Martin Logan Motion 60xt szans nie maja.

Ceny Monitor Audio sa chore.

Przeciwnik Martin Logan również nie specjalny...no jeszcze kiedyś, może bardziej. W Elacu (wracając) nawet seria Solano z tym swoim Jet robi wrażenie. Podobno w Vela jest ta sama wstęga...

19 minut temu, Tonnii99 napisał:

Przeciwnik Martin Logan również nie specjalny...no jeszcze kiedyś, może bardziej. W Elacu (wracając) nawet seria Solano z tym swoim Jet robi wrażenie. Podobno w Vela jest ta sama wstęga...

Moim zdaniem w Martin Logan AMT spisuje sie duzo lepiej niz w Elac i Monitor Audio. To zupelnie inny poziom, niby glosnik ten sam ale europejska konkurencja nie ma szans.

21 minut temu, Tonnii99 napisał:

no jeszcze kiedyś, może bardziej. 

Kiedys to oni nie robili zestawow na AMT. Wydaje mi sie ze nie wiesz o jakich kolumnach mowie.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Moim zdaniem w Martin Logan AMT spisuje sie duzo lepiej niz w Elac i Monitor Audio. To zupelnie inny poziom, niby glosnik ten sam ale europejska konkurencja nie ma szans.

Kiedys to oni nie robili zestawow na AMT. Wydaje mi sie ze nie wiesz o jakich kolumnach mowie.

Oczywiście, każdy ma prawo do własnego zdania, odczuć. 

Ja, gdy słuchałem Vele, to czułem taką prawdę w prezentacji. Aż chciałoby się rzec, czy można jeszcze zrobić bardziej wiarygodny głośnik. Chyba jeszcze lepszej wstęgi nie słyszałem od tej.

11 minut temu, Tonnii99 napisał:

Ja, gdy słuchałem Vele, to czułem taką prawdę w prezentacji. Aż chciałoby się rzec, czy można jeszcze zrobić bardziej wiarygodny głośnik. Chyba jeszcze lepszej wstęgi nie słyszałem od tej.

To prawda wlać ma dwie bardzo udane serie ale to bardzo bo i solano jak vela daje radę np Bowers moim zdaniem dobre granie dopiero od serii 7 się zaczyna. Solano dużo lepiej wypadają od seri 6 

Godzinę temu, Tonnii99 napisał:

Sluchales Motion 60XT?

54 minuty temu, Mikolaj1212 napisał:

To prawda wlać ma dwie bardzo udane serie ale to bardzo bo i solano jak vela daje radę np Bowers moim zdaniem dobre granie dopiero od serii 7 się zaczyna. Solano dużo lepiej wypadają od seri 6 

Nie ma co porownywac do bowersow bo to zupelnie inne glosniki, na innych przetwornikach i zupelnie inna filozofia.

• Pokaż nowe odpowiedzi