Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ źrodła cyfrowego na jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Lech36 napisał:

Wyraziłem tylko swoje zdanie jako zwykły użytkownik forum. 

Ja też. Więc łapka do góry 🙂

nie kłócimy się. 

pozdrawiam 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Wyraziłem tylko swoje zdanie jako zwykły użytkownik forum. 

A mogłeś kliknąć łapkę w dół.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, ferszcik napisał:

Czasem już nie trzeba wchodzić do wątku żeby wiedzieć co można w nim przeczytać.

Myślę, że już lepiej sobie samemu wypożyczyć parę sprzętów i na własne ucho przetestować 🙂

Prawda:)

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Bo te same bocznicowe trole polityczne, co po usunięciu emotki negatywnej z dumą obwieszczały, że będą klikać haha, uznały haha za narzędzie troling polityczbego gdy tylko okazało się, że nie tylko można je wręczyć, ale też otrzymać - tyle historia.

Kiedyś włączałem z rana Forum, przychodziło mi 20 haha od... (nie będę wymieniać) to wiedziałem, że wszystko w normie - teraz muszę sprawdzać, czy któryś sprawy nie przemyślał i zdania nie zmienił.

No widzisz , a tak to byś dostawał 25 łapek w dół. Nie lepiej? 🙂

Teraz, ferszcik napisał:

Myślę, że już lepiej sobie samemu wypożyczyć parę sprzętów i na własne ucho przetestować

Ale żeby dowiedzieć się jak testować i jakie są zagrożenia w trakcie testowania to dobrze jest już zajrzeć na forum, bo testowanie porównawcze wbrew pozorom nie jest takie całkiem proste jak się niektórym wydaje. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ale żeby dowiedzieć się jak testować i jakie są zagrożenia w trakcie testowania to dobrze jest już zajrzeć na forum, bo testowanie porównawcze wbrew pozorom nie jest takie całkiem proste jak się niektórym wydaje. 

Dlaczego?

To ciekawe, zainteresowałeś mnie. Poważnie mówię 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No widzisz , a tak to byś dostawał 25 łapek w dół. Nie lepiej? 🙂

Wolałbym 25 łapek w dół niż czytać 25 postów, które streścić można jednym słowem "nie".

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Wolałbym 25 łapek w dół niż czytać 25 postów, które streścić można jednym słowem "nie".

No i łapka w górę. Bo też jestem za! 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

To ciekawe, zainteresowałeś mnie. Poważnie mówię 

Cały czas w wątku o audio mitach są omawiane te sprawy techniczne. Powtarzanie tego wydaje się bezcelowe, mi przynajmniej się nie chce. Poza tym rozmowa o prawidłowym przeprowadzeniu testu porównawczego wywołuje nerwowość u niektórych użytkowników forum, która w przeszłości wyrażana była często tymi uśmiechniętymi e-motkami. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeśli użytkownik nie jest w temacie audio a chce zakupić swoje pierwsze no niech będzie drugie po przerwie audio i testuje sprzęt po swojemu. Według znawców w sposób nieprawidłowy. To jako jest sens go w tym poprawiać? Skoro on to tak będzie użytkował. Tendencje na forach osób doświadczonych zawsze byłymi zawsze będą pod pryzmatem patrzenia przez własną osobę. 

Oczywiście są aspekty  gdzie można takiej osobie coś wskazać poprawki. Jak zdjęcie podłogowek z szafki. 

Ale jeśli w teście jak kolwiek by go przeprowadził wskażą ze wybierze jedno to nie widzę sensu go uświadamiać że testy robił źle. 

W restauracji kelner czy kucharz nie podchodzi do nad i nie mówi że zaczął pan od końca jedzenie. A napoje? Po chwilę po jedzeniu dopiero. Piwo przeniósł pani za 45 minut :):)

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli użytkownik nie jest w temacie audio a chce zakupić swoje pierwsze no niech będzie drugie po przerwie audio i testuje sprzęt po swojemu. Według znawców w sposób nieprawidłowy.

Żeby wiedzieć że porównując trzeba wyrównać głośności co jest podstawą porównania i parę innych czynności zabezpieczających przed wpływem zjawisk, które mogą zaburzyć porównanie nie trzeba być "znawcą". Wystarczy odrobina logiki.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Żeby wiedzieć że porównując trzeba wyrównać głośności co jest podstawą porównania i parę innych czynności zabezpieczających przed wpływem zjawisk, które mogą zaburzyć porównanie nie trzeba być "znawcą". Wystarczy odrobina logiki.

A no to takie mega bazowe rzeczy. Jeśli ktoś nie wie i nie porównuje tego choćby nawet wyrównując level głośności no to sorry ale dalsze doradzanie to i tak nie ma sensu 🙂

• 2 tygodnie później...

Na dawno temu postawione pytanie „czy źródło ma wpływ na jakość dźwięku?” mogę odpowiedzieć że… tak, ma.
Do niedawna bawiłem się w PC audio (Win/Mac -> DAC -> PRE -> 🎶) z Roon lub bez. Po optyku lub coax i w zależności od konfiguracji było raz lepiej raz gorzej. Znaczną poprawę odczułem po zastosowaniu izolacji Topping HS-01, ale pierwsze zdziwienie pojawiło się kiedy to w ramach eksperymentu zamiast laptopa za źródło (cokolwiek by to znaczyć miało) zastosowałem… iPhone XR -> HS-O1 (+zasilanie) -> DAC USB itd. Nie powiem że było lepiej, ale przyzwoicie i do tego wyraźnie „inaczej” na średnicy. Tak straciłem wiarę w neutralność jakości „zer i jedynek. Skracając - na olx trafiłem ogłoszenie i kilka dni później zawitał na odsłuch Auralic Altair G1. Dość powiedzieć że obecnie PC robi za Roon server, a układ wygląda tak LAN -> Auralic -> XLR -> końcówka ->🎶 i… jest lepiej, wyraźnie lepiej. 

Każda rzecz ma wpływ na brzmienie sprzętu odtwarzającego.Wystarczy poczytać wątek o shigaraki.Na ale jak ktoś jest po prostu przygłuchy,to jak ma usłyszeć drobną ,ale istotną różnicę dla innego słuchającego.To nie jest tak,że są same jedynki i zera .Tak zakłada teoria na podstawie której zbudowano cyfrowe audio.W takim razie np. po co na wyjściu przetwornika stosowane są filtry?Niby co ma mają filtrować ,skoro my tylko próbkowaliśmy ścieżkę dźwiękową. Mają filtrować dźwięk?

W takim razie np. po co na wyjściu przetwornika stosowane są filtry?Niby co ma mają filtrować ,skoro my tylko próbkowaliśmy ścieżkę dźwiękową. Mają filtrować dźwięk?

Czy masz jakiś pomysł, po co są te filtry? Niektórzy piszą, że jak się je wyrzuci to lepiej brzmi. Podobno nawet przygłusi to słyszą.

To żadna tajemnica.W uproszczeniu- trza filtrować szum (którego w oryginalnym sygnale nie było) który powstał w czasie obróbki sygnału.Kolejny kwiatek.Ograniczenie pasma częstotliwości sygnału próbkowanego przed próbkowaniem jest konieczne ze względu na nakładanie się widm(aliasing)."Wymagania stawiane filtrom dolnoprzepustowym są bardzo duże(strome)tłumienie(co najmniej 80dB)poza tym pasmem."To jest cytat z książki "Magnetofony i gramofony cyfrowe"B.Urbański z 1989 roku.Jeśli ktoś chce się zorientować co w trawie piszczy powinien sobie taką książkę lub podobną przeczytać.

2 minuty temu, wojkubi napisał:

To żadna tajemnica.W uproszczeniu- trza filtrować szum (którego w oryginalnym sygnale nie było) który powstał w czasie obróbki sygnału.Kolejny kwiatek.Ograniczenie pasma częstotliwości sygnału próbkowanego przed próbkowaniem jest konieczne ze względu na nakładanie się widm(aliasing)."Wymagania stawiane filtrom dolnoprzepustowym są bardzo duże(strome)tłumienie(co najmniej 80dB)poza tym pasmem."To jest cytat z książki "Magnetofony i gramofony cyfrowe"B.Urbański z 1989 roku.Jeśli ktoś chce się zorientować co w trawie piszczy powinien sobie taką książkę lub podobną przeczytać.

Jeżeli chcemy uzyskać jakość CD, to nawet powinniśmy filtrować do -96dB, czyli dynamiki tego formatu. Niestety, nie jest to takie proste :)

Widzisz, to nie chodzi o żaden szum, bo prawidłowy tor cyfrowy takiego nie dodaje, a szum kwantyzacji jest znacznie poniżej poziomu szumu analogowego.

Chodzi właśnie o ten aliasing. To wynika teorii o której z niesmakiem wspomniałeś. Widmo częstotliwości sygnału spróbkowanego jest okresowe, dlatego widmo analogowe trzeba "przyciąć" żeby po stronie cyfrowej się nie zniekształciło. Potem w drugą stronę się to widmo okresowe "rozwija" i trzeba je przyciąć, żeby analogowe widmo częstotliwości zawierało tylko jeden okres widma cyfrowego.

Patrząc na to w dziedzinie czasu, w DAC trzeba odfiltrować/wygładzić "te schodki" które pozostają po nadaniu próbkom energii. To wszystko z tej teorii wynika, bez tych operacji cyfrowe audio nie zadziałałoby prawidłowo. Ono działa dzięki tym filtrom.

Sygnał cyfrowy zdekodowany,na wyjściu przetwornika c/a,ma obwiednię schodkową.W wyniku kwantowania sygnału analogowego występują w granicach przedziałów kwantowania różnice między wartościami chwilowymi analogowego sygnału kwantowanego a wartościami chwilowymi sygnału skwantowanego(schodkowego).Te różnice są słyszalne podczas odtwarzania jako szum towarzyszący sygnałowi użytecznemu nazwany SZUMEM kwantyzacji.Koniec cytatu.

8 minut temu, wojkubi napisał:

Sygnał cyfrowy zdekodowany,na wyjściu przetwornika c/a,ma obwiednię schodkową

Nie. Na wyjściu przetwornika c/a nie ma schodków. Chyba, że wydrapiesz filtr, ale wtedy nie jest to już przetwornik tylko coś. 

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Na wyjściu przetwornika c/a nie ma schodków

Jest tylko zniekształcony sygnał analogowy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jest tylko zniekształcony sygnał analogowy  

Na wyjsciu ktorego urzadzenia znajdziemy nieznieksztalcony sygnal analogowy?
Jest tylko zniekształcony sygnał analogowy  
To jest zrekonstruowany sygnał analogowy. Z jakąś dokładnością, czyli pewnym akceptowalnym poziomem zniekształceń. Mierzalnym i stabilnym w czasie dla współczesnej techniki.

Jaka jest alternatywa?

Od lat 80-tych nikt nie inwestuje już w rozwój analogowych technik zapisu sygnałów audio. Bo ta technika osiągnęła wtedy swój praktyczny szczyt rozwoju. A to cyfrowa rejestracja i zapis sygnału zrobiła prawdziwą różnicę w audio. Akceptując nieidealne operacje konwersji a/c i c/a otrzymujemy środki, które, poza niszowymi zastosowaniami, technicznie zdeklasowały taśmę magnetyczną. Płyta winylowa to jest tylko sposób udostępniania materiału dla tych, co taki lubią lub chcą się wyróżnić.
10 godzin temu, wojkubi napisał:

Każda rzecz ma wpływ na brzmienie sprzętu odtwarzającego.Wystarczy poczytać wątek o shigaraki.Na ale jak ktoś jest po prostu przygłuchy,to jak ma usłyszeć drobną ,ale istotną różnicę dla innego słuchającego. [...]

Gorzej kiedy przygłuchy nie odsłucha, poczyta i wie... 

12 godzin temu, wojkubi napisał:

Te różnice są słyszalne podczas odtwarzania jako szum towarzyszący sygnałowi użytecznemu nazwany SZUMEM kwantyzacji.

Są słyszalne czy może tylko mierzalne? Przydał by się jakiś dowód praktyczny w wykonaniu osób z ponad przeciętnym słuchem.

12 hours ago, wojkubi said:

Te różnice są słyszalne podczas odtwarzania jako szum towarzyszący sygnałowi użytecznemu nazwany SZUMEM kwantyzacji.

Jeśli rzeczywiście są "słyszalne", to najwyższy czas się przesiąść z 8 na 16 bitów 🙂

2 godziny temu, danadam napisał:

Jeśli rzeczywiście są "słyszalne", to najwyższy czas się przesiąść z 8 na 16 bitów 🙂

16 bitów to zdecydowanie za mało 😉.

14 godzin temu, Piopio napisał:

Jest tylko zniekształcony sygnał analogowy 😉 

Napisz może jeszcze jak wysokie są to zniekształcenia, nawet przy 20kHz i samplingu 44,1kHz 🙂

Gorzej kiedy przygłuchy nie odsłucha, poczyta i wie... 
A kiedy ktoś nie poczyta, nie zrozumie, ale posłucha i sądzi, że wie, to jest niby lepiej?
6 godzin temu, Lech36 napisał:

16 bitów to zdecydowanie za mało 😉.

Czy ja wiem? Nie przycina wysokich, nie łączy basu w mono, nie kompresuje dynamiki, nie trzeszczy - wciskasz "play" i po prostu gra. Być może da się lepiej, ale 16bit to już jest dobrze.

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Napisz...

Prosząc o odpowiedzieć zobowiązujesz się ją skomentować - przepadłeś.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi