Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ źrodła cyfrowego na jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jaki wpływ ma jakość transportu sieciowego na dźwięk, względem np. PC? Co do kabli USB, z tego co widzę, większość ludzi jest zgodna, że nie mają one żadnego wpływu, ja zresztą też porównywałem kilka kabli i nie byłem w stanie stwierdzić żadnej różnicy - sygnał jest cyfrowy, więc zera i jedynki miałyby być czystsze? Z tego samego powodu nie rozumiem, dlaczego plik wychodzący z PC, transportu X za 2000zł oraz transportu Y za 20000zł miałby się różnić. W przypadku CD rozumiem, że dochodzą jeszcze elementy fizyczne.

Dane się nie różnią. Transporty różnią się ilością zakłóceń elektrycznych, które idą wraz z danymi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale moje pytanie było poważne, a nie prowokacyjne. Zawsze używałem jako źródła PC i nie czułem potrzeby używania do tego celu innego urządzenia, teraz zastanawiam się, czy jeszcze mógłbym coś ulepszyć w torze. Moje pytanie jest skierowane m.in. do ludzi, którzy mieli kilka transportów i porównywali je bezpośrednio, żeby określić, czy różnice są faktycznie spore czy na granicy percepcji.

18 minut temu, LeonidK napisał:

czy jeszcze mógłbym coś ulepszyć w torze.

Możesz dokupić izolację galwaniczną USB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, LeonidK napisał:

To wiem 😀

Lepiej się już nie da. I koniec tematu 😉 

Edytowane przez Piopio

25 minut temu, LeonidK napisał:

Ale moje pytanie było poważne, a nie prowokacyjne. Zawsze używałem jako źródła PC i nie czułem potrzeby używania do tego celu innego urządzenia, teraz zastanawiam się, czy jeszcze mógłbym coś ulepszyć w torze. Moje pytanie jest skierowane m.in. do ludzi, którzy mieli kilka transportów i porównywali je bezpośrednio, żeby określić, czy różnice są faktycznie spore czy na granicy percepcji.

Standardowy PC średnio się nadaje, do audio są dedykowane komputery jako transporty.

Roznice między transportami są, raz większe innym razem mniejsze, podobnie z kablami USB, coax.

Wiele zależy od całego systemu, akustyki etc.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Około rok temu kupiłem dac'a, (nutki puszczałem z laptopa) i przy skupieniu się na odsłuchu można było usłyszeć jakieś delikatne artefakty. Kupiłem sławetną izolację galwaniczną i nic to nie pomogło 😉

Dopiero kolega z forum mi podpowiedział o zainstalowaniu sterowników. 

43 minuty temu, LeonidK napisał:

Moim zdaniem jeżeli chciałbyś coś ulepszyć to warto popracować nad czymś co ma faktyczny wpływ na brzmienie systemu, mianowicie akustyka pomieszczenia oraz kolumny, które posiadasz. 

Co do transportu cyfrowego to wielu uważa, że np. telefon komórkowy nie nadaje się jako źródło audio po czym sami zasuwają na odsłuch i puszczają muzykę ze spotify lub tidal ze swojego telefonu... No cóż, ile głów tyle opinii. Nie ma co na siłę do swojego zdania przekonywać bo gorzej na tym wyjdziesz. Najlepiej samemu się o tym przekonać w miarę możliwości testując to co się da.

23 minuty temu, Kw202 napisał:

Około rok temu kupiłem dac'a, (nutki puszczałem z laptopa) i przy skupieniu się na odsłuchu można było usłyszeć jakieś delikatne artefakty. Kupiłem sławetną izolację galwaniczną i nic to nie pomogło 😉

Warto też optymalizatory pod windowsa jak fidelizer, aplikacje do odtwarzania też mają znaczenie.

To nie ważne że pytasz poważnie i faktycznie chcesz się czegoś dowiedzieć. 

Ale to jest temat do gownoburzy. Na ten temat był już nie jeden topic otwarty.

Transportu mają wpływ na brzmienie. Nie oznacza to że PC jest zły. Długo używałem i czadem nadal to robię. 

I różnice w samych transportach JAK I wejściach na DAC są słyszalne. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Transportu mają wpływ na brzmienie.

A wiesz dlaczego ? Tak od strony technicznej. 

Sam jestem ciekaw.

A najbardziej jak można połączyć wpływ akustyki na różnicę między transportem czy kablem USB.

To jest wiedza tajemna niczym objawienie w drzewie.

7 godzin temu, Piopio napisał:

Od strony technicznej transport wpływu na dźwięk mieć nie powinien, więc jeśli ma, to zamiast cieszyć "poprawianiem jakości, wypadałoby poszukać technicznego problemu... albo pokłonić w końcu nad psychoakustyką.

9 godzin temu, Kw202 napisał:

Nie mylmy usterki technicznej skutkującej np "trzaskami", chociażby z "poprawą sceny".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 hours ago, Piopio said:

Zakłócenia elektryczne, szumy, jitter i nieprecyzyjny zegar?

Tylko pytanie na jaką skalę te rzeczy występują i czy są faktycznie słyszalne...

17 minut temu, ferszcik napisał:

Zakłócenia elektryczne, szumy, jitter i nieprecyzyjny zegar?

Tylko pytanie na jaką skalę te rzeczy występują i czy są faktycznie słyszalne...

Są słyszalne. Oczywiście wszystko zależy od sprzętu towarzyszącego. W przypadku budżetówki różnice są marginalne. 

W dniu 28.06.2023 o 18:00, Piopio napisał:

Szczerze? To oglądałem i czytałem wiele artykułów na ten temat. Jeden mądrzejszy drugi mniej. I wiesz co? Ja nie jestem na etapie analizy. 

Widzę że odpowiedź już padła 

Nie szukam cyferek , naturalnego brzmienia. Słucham. 

22 godziny temu, miętowy napisał:

Sam jestem ciekaw.

A najbardziej jak można połączyć wpływ akustyki na różnicę między transportem czy kablem USB.

To jest wiedza tajemna niczym objawienie w drzewie.

Ja bym te dwie rzeczy oddzielił i akustykę postawił wyżej 

W sensie że ważniejsza.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Są słyszalne. Oczywiście wszystko zależy od sprzętu towarzyszącego. W przypadku budżetówki różnice są marginalne. 

Exactly

W dniu 28.06.2023 o 14:56, LeonidK napisał:

Ale moje pytanie było poważne, a nie prowokacyjne. 

Było ich dziesiątki. Poszukaj. 

?👈

A u mnie wszystko "gra jak dzwon", instrumenty są takie jak na żywo pomimo zakłóceń elektrycznych, szumów, jittera i nieprecyzyjnego zegara. Czasem daje o sobie znać zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej, które daje wymierny wpływ na brzmienie, ale kto by się takimi bzdetami zajmował. Ważniejsze jest "bicie piany" o zakłóceniach, jitterze i nieprecyzyjnym zegarze degradującym sygnał cyfrowy. Aż dziw bierze że docierają do nas cyfrowe transmisje z kosmosu a obraz jest jak "żyleta". Jak oni to robią 😉?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 minut temu, Lech36 napisał:

Ważniejsze jest "bicie piany" o zakłóceniach, jitterze i nieprecyzyjnym zegarze degradującym sygnał cyfrowy.

Ignorujesz  technikę bo Ci nie pasuje do przekonań 😉 Owszem zegar i zasilanie transportu mają duży wpływ na ostateczne brzmienie w przypadku połączenia COAX. Optyczne jest z góry skazane na porażkę. 

Na szczęście połączenie USB jest już idealne jeśli zastosujemy izolację galwaniczną USB. 

No ale Ty nie jesteś w stanie tego doświadczyć. Bo Twoje bicie piany jest teoretyczne. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 28.06.2023 o 14:35, LeonidK napisał:

Co do kabli USB, z tego co widzę, większość ludzi jest zgodna, że nie mają one żadnego wpływu

Mam do Coplanda DAC-215 przewód USB za kilka złotych i nie słyszałem różnicy pomiędzy droższym i to samo było jak CD puściłem w roli transportu poprzez COAX, żadnych szumów czy innych zakłóceń a sprawdzałem te przewody z różnymi sprzętami.

W dniu 28.06.2023 o 15:23, sir.jax napisał:

Standardowy PC średnio się nadaje, do audio są dedykowane komputery jako transporty.

Idealnie się nadaje kiedy używasz sterownika DAC-a, wtedy oprogramowanie systemowe jest pomijane i cały dźwięk ogarnia DAC 😉 

Mało tego aż mnogo od plusów a największym z nich to sterowniki i aktualizacje, później dochodzi DSP jeśli się posiada mikrofon.

48 minut temu, Piopio napisał:

Owszem zegar i zasilanie transportu mają duży wpływ na ostateczne brzmienie w przypadku połączenia COAX

Zegar itd. to już zadanie DAC który odbiera plik od transportu.

19 minut temu, MarcinStereo napisał:

Zegar itd. to już zadanie DAC który odbiera plik od transportu.

Serio ? Widać nie wiesz jak działa połączenie koaksjalne i jaki ma wpływ zegar transportu. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ignorujesz  technikę bo Ci nie pasuje do przekonań

Technikę zawsze należy rozpatrywać w kontekście progów percepcji naszego (ludzkiego) słuchu. Przekonania nie mają tu nic do rzeczy. Technika to po prostu inna kategoria oceny, też ważna i mogąca stanowić płaszczyznę wyboru sprzętu.

Optyczne jest z góry skazane na porażkę. 

Twardziel z Kolegi, odrzucasz argumenty pomiarowe.

No ale Ty nie jesteś w stanie tego doświadczyć. Bo Twoje bicie piany jest teoretyczne. 

Rozmowa o poziomach w sygnale o który Ty piszesz to jest dopiero ekstremalne bicie piany, ale cóż, jak ktoś to lubi to niech tą pianę bije aż do powtórki testowego spotkania z Wielkopolski 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

53 minuty temu, Lech36 napisał:

Twardziel z Kolegi, odrzucasz argumenty pomiarowe.

Biorę pod uwagę argumenty odsłuchowe. Te wskazują jednoznacznie na słabość połączenia optycznego. Mimo wszystko zabawa w audio polega na słuchaniu. 

53 minuty temu, Lech36 napisał:

Technika to po prostu inna kategoria oceny, też ważna i mogąca stanowić płaszczyznę wyboru sprzętu.

Tak, wszyscy więc powinni grać na chińskich DAC na Sabre bo te mierzą się najlepiej. A o lampach zapomnij ! To jakaś porażka pomiarowa ..

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Piopio napisał:

Biorę pod uwagę argumenty odsłuchowe. Te wskazują jednoznacznie na słabość połączenia optycznego. Mimo wszystko zabawa w audio polega na słuchaniu. 

Chciałbym Ciebie zobaczyć w powtórce testu tego wielkopolskiego. Zabawa w audio może i polega na słuchaniu ale przed słuchaniem jest technika a ta nie wykazuje przewagi w przypadku dobrze zrobionych wyjść cyfrowych poszczególnych typów poza oczywiście ich możliwościami obsługi wyższych częstotliwości samplingu. W zakresie samplingu który obejmuje słuch ludzki te wyjścia są identyczne.    

9 minut temu, Piopio napisał:

A o lampach zapomnij ! To jakaś porażka pomiarowa ..

Zgadza się, lampy są tylko dla audio twardzieli, ale fakt że to sympatyczny element elektroniczny z dużą dozą historycznego sentymentu. 

11 minut temu, Piopio napisał:

Tak, wszyscy więc powinni grać na chińskich DAC na Sabre bo te mierzą się najlepiej.

Ja używam takich na Sabre i innych, nie patrzę jak się mierzą choć pewnie i te na Sabre i te inne mierzą się dobrze względem możliwości ludzkiego słuchu.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Owszem zegar i zasilanie transportu mają duży wpływ na ostateczne brzmienie w przypadku połączenia COAX.

!?

Optyczne jest z góry skazane na porażkę. 

!?

Na szczęście połączenie USB jest już idealne jeśli zastosujemy izolację galwaniczną USB. 

!?

Jesteś w stanie którąkolwiek z tych tez wyjaśnić (chodzi o ciąg przyczynowo-skutkowy), czy ot tak po prostu usłyszałeś to przyczyny szukasz w przypadkowych zjawiskach?

-----

Serio ? Widać nie wiesz jak działa połączenie koaksjalne i jaki ma wpływ zegar transportu. 

Dopóki zegar się zbytnio nie rozjedzie, to wpływ wynosi zero - jeśli się rozjedzie zbytnio nie usłyszysz artefaktu w trwającym 0,00002s fragmencie, a tym bardziej zmiany brzmienia na całej płycie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Idealnie się nadaje kiedy używasz sterownika DAC-a, wtedy oprogramowanie systemowe jest pomijane i cały dźwięk ogarnia DAC

No co Ty? 😉

Optymalizacja fidelizerem lub innym też daje dobre efekty, a bez sterownika to Windows czasem, właściwie zazwyczaj nie widzi urządzenia. 

Dlatego warto dedykowane stery używać.

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, sir.jax napisał:

Optymalizacja fidelizerem lub innym też daje dobre efekty

Ostatnia aktualizacja fidelizera 8.10 (uzywam plusa) przyniosla duzy progres, polecam sprawdzic😉

W dniu 28.06.2023 o 14:35, LeonidK napisał:

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jaki wpływ ma jakość transportu sieciowego na dźwięk, względem np. PC? Co do kabli USB, z tego co widzę, większość ludzi jest zgodna, że nie mają one żadnego wpływu, ja zresztą też porównywałem kilka kabli i nie byłem w stanie stwierdzić żadnej różnicy

Każdy transport brzmi inaczej. Peceta sam używam w drugim systemie i jest ok, ale nie do poważnego grania na drogich gratach. Niestety. Zależy co wstawisz po nim. Temat rzeka. 

Pożycz sobie np Lumina i oceń jak taki pecet się ma to do tego. Możesz się zdziwić. 

A kable usb też różnią się brzmieniem. To nie są jakieś ogromne różnice, ale słychać. Zrobiłem z kolegą duży test i nie było wątpliwości. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• Pokaż nowe odpowiedzi