Skocz do zawartości
IGNORED

Dolby Digital z DVB-T - dziwne zachowanie CinemaDSP (Yamaha AX-V1067)

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie może z gatunku dziwnych, ale... Czy Dolby Digital/Dolby Digital+ nadawane w DVBT jest kodowane tylko na 2 kanałach?

Bo na to wskazuje zachowanie DSP w amplitunerze, kiedy źródłem sygnału jest właśnie DVBT. Zarówno TV jak i amplituner rozpoznają dźwięk DVBT jako DD, ale w momencie przejścia z trybu Straight na Cinema DSP automatycznie aktywują się dekodery Dolby ProLogic II, co sugeruje, że sygnał źródłowy jest nadawany tylko na 2 kanałach.

Dla porównania jeżeli sygnał źródłowy pochodzi z BD lub plików zawierających ścieżkę DD lub DTS to nic takiego się nie dzieje.

Generalnie dzwięk z DVBT jest wyraźnie gorszej jakości w porównaniu do innych źródeł - lokalizacja źródeł jest kiepska, a emulacja kanałów SR (vritual cinema) praktycznie nie funkcjonuje. Całe pole dźwiękowe jest kreowane właściwie tylko z przodu, tak jakby Cinema DSP działał na ćwierć gwizdka albo wręcz wcale.

Jeszcze odnośnie konfiguracji:

- Yamaha AX-V1067 spięta z TV przez HDMI (dźwięk z TV po ARC),

- głośniki tylko Fronty (reszta emulowana przez virtual cinema DSP)

Z naziemnej jest chyba tylko stereo... tak słyszałem. Ale nie mam naziemnej, więc niech ktoś to jeszcze potwierdzi.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.06.2023 o 12:45, gonarek napisał:

Czy Dolby Digital/Dolby Digital+ nadawane w DVBT jest kodowane tylko na 2 kanałach?

Przeważnie tak. 5.1 włączane jest przez mało kogo I sporadycznie, przy transmisji np. jakiegoś koncertu.

Podobnie jest na DVB-S2. Sporo stacji ma dźwięk DD, ale jest to niemal zawsze 2.0. Jedyna stacja, nadająca stale DD 5.1 to austriacka Oe1 DD (na platformie Canal+ kanał 912 z satelity Astra).

W dniu 29.06.2023 o 12:45, gonarek napisał:

Yamaha AX-V1067 spięta z TV przez HDMI (dźwięk z TV po ARC)

Tu jeszcze dodatkowo zależy od telewizora. Niektóre po ARC wypuszczają tylko 2.0.

Dziękuję Kolegom za rozjaśnienie tematu. W międzyczasie ze zdziwieniem odkryłem, że również większość platform streamingowych nadaje w 2.0, a materiały 5.1 udało mi się spotkać jak na razie jedynie na Disney+.

Przy okazji w końcu zrozumiałem po co we współczesnych AVR nadal obecne są anachroniczne dekodery ProLogic, bo do tej pory naiwnie sądziłem, że ten system kodowania dźwięku bezpowrotnie przeszedł do historii wraz z VHS i LD. A tu taka niespodziewajka...

Co do ARC, to też był on moim pierwszym podejrzanym, ale ta teza szybko upadła. Pliki zawierające ścieżkę DD lub DTS odtwarzane z poziomu TV normalnie wypuszczają dźwięk w 5.1 po ARC, więc nie stanowi on wąskiego gardła w tym przypadku.

10 godzin temu, gonarek napisał:

W międzyczasie ze zdziwieniem odkryłem, że również większość platform streamingowych nadaje w 2.0, a materiały 5.1 udało mi się spotkać jak na razie jedynie na Disney+.

Czy ja wiem. Netflix i HBO Max nadają w 5.1 praktycznie wszystko. Amazon chyba podobnie, więc może jednak masz coś tam skopane w ustawieniach.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

13 godzin temu, qbakos napisał:

Czy ja wiem. Netflix i HBO Max nadają w 5.1 praktycznie wszystko. Amazon chyba podobnie, więc może jednak masz coś tam skopane w ustawieniach.

Odkąd zacząłem się tej sprawie przyglądać to 5.1 uzyskałem jedynie na Disney'u. Na Sky Showtime wszystko co do tej pory obejrzałem było w 2.0 (i to nawet nie w DD tylko MPEG/PCM), również na Amazonie jak na razie tylko 2.0.

Netflixa i HBO jeszcze nie  sprawdzałem.

2 godziny temu, RAF77 napisał:

A może kolega używa player TVN i Polsat VOD...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Używam playera typu Google TV -  

Ukryta Zawartość

Być może tutaj tkwi jakiś problem. Sprawdzę jeszcze aktualizacje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gonarek

Nie o to mi chodziło

Ale faktycznie, jeśli nie używasz aplikacji w telewizorze, tylko na takim "patyku", to może być problemem.
Amazon prawie wszystko jest 5.1, trafia się atmos.
W stereo to mogą być ewentualnie jakieś filmy dokumentalne, (na Amazonie).

TV jest z 2018r. (WebOS 2.0) i poza chyba tylko netflixem to reszta wewnętrznych apek streamingowych już dawno nie działa ze względu na brak aktualizacji - dlatego używam tego patyka. Jest też o wiele wygodniejszy w obsłudze, bo nie trzeba się każdorazowo przełączać pomiędzy aplikacjami, żeby zmienić platformę.

Ja mam chyba starszego lg I ostatnio jakaś aktualizacja którejś apki była.
Tak że z wewnętrznej Amazon i netflix 100% będzie 5.1