Skocz do zawartości
IGNORED

TIDAL zacina się

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mimo całej mojej sympatii do firmy Arcam, chyba nigdy w życiu nie słyszałem gorzej grającego urządzenia (jako streamer).

Też słuchałem i nie zauważyłem jakiejś odchyłki od normy in minus. Bardzo kontrowersyjnie słyszysz 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Też mi się zacina Tidal na wyższej jakości dźwięku.

Zarówno na Bluesound Node 2i (TidalConnect), jak i na aplikacji Tidal z PC. Jak zmienię ustawienia z max. jakości dźwięku na wysoką - wszystko jest wtedy OK. Na Quobuz wszystko pięknie działa, nawet w jakości 192. Mam światłowód z Orange. Problem leży na pewno po stronie Tidala lub współpracy Tidal-Orange

5 minut temu, pdkl napisał:

Problem leży na pewno po stronie Tidala lub współpracy Tidal-Orange

Ja mam Play i jest ok 😉 Więc to wina współpracy Tidal-Orange. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Też słuchałem i nie zauważyłem jakiejś odchyłki od normy in minus. Bardzo kontrowersyjnie słyszysz 😉 

Bardzo małe wymagania macie... chromecast audio gra o niebo lepiej

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, Piopio napisał:

wina współpracy Tidal-Orange

Raczej skopany routing Orange. On chyba dalej idzie przez Francję dla zwykłego Kowalskiego.

2 minuty temu, NRK napisał:

Raczej skopany routing Orange. On chyba dalej idzie przez Francję dla zwykłego Kowalskiego.

To miałem na myśli 😉 

28 minut temu, Piopio napisał:

Tylko, że Play korzysta z sieci korowej i szkieletowej OPL, jak większość polskich operatorów.

19 minut temu, Piopio napisał:

Raczej skopany routing Orange

Ale dlaczego problemy ma w zasadzie tylko Tidal?? Jak wspomniałem, korzystam z kilku platform streamingowych VOD (kupuję sobie na zmianę co miesiąc inną, by nadrobić ciekawe sezony 😉 ) i na żadnej nie ma problemów, także na b. wysokich bitrate'ach wymaganych przez materiały FullHD i 4K, wielokrotnie wyższych niż do audio. Tu istotnie musi być coś na linii tego konkrtentego serwisu i dostawcy netu, albo samego Tidala. 

Na TV tez Tidal tnie?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Miałem Play i było źle. Teraz mam Orange i jest to samo. W komputrze muszę zmienić jakość z max na wysoką.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Mimo całej mojej sympatii do firmy Arcam, chyba nigdy w życiu nie słyszałem gorzej grającego urządzenia (jako streamer). Nie mam więcej pytań, ale może nie udzielaj wszystkim tylu porad w temacie jakości dźwięku 😉 

Obecnie robi za transport, więc jego własna jakość dźwięku mnie nie dotyczy. 

Wymieniłem Cambridge CXN v2-2 na Arcam CDS50 i wreszcie mogłem posłuchać muzyki jak człowiek. Więc chyba niewiele słyszałeś streamerów, skoro narzekasz na brzmienie Arcam. Inne są dużo gorsze.

Edytowane przez Gargan

Ja ? Do mnie to było? Mam tidal na kompie i na tv, na tv chodzi ale przez optyka z tv jest dźwięk o wiele gorszy, ewidentnie słychać,z kompa przez usb było najlepiej!! Dźwięku głośniejszy i bardziej aksamitny i rozdzielczy,ale ja mam windows 8.1 i u mnie tidal przestał działać, więc dałem mojej mamie niech szaleje na tidal i słucha całe dnie  z kompa i telefonu itd, jakiegoś Połomskiego i tam u niej tylko tnie net i tidal,bo tam szóste piętro i kiepski zawsze miała zasięg, ale zależy od dnia,mamy Play internet,ja chwilowo nie mam kasy na zmianę windowsa na 10, bi miałem inne wydatki domowe 

7 godzin temu, Gargan napisał:

Obecnie robi za transport, więc jego własna jakość dźwięku mnie nie dotyczy. 

Wymieniłem Cambridge CXN v2-2 na Arcam CDS50 i wreszcie mogłem posłuchać muzyki jak człowiek. Więc chyba niewiele słyszałeś streamerów, skoro narzekasz na brzmienie Arcam. Inne są dużo gorsze.

przecież wiesz, że o gustach/preferencjach nie dyskutuje się 

Tobie akurat odpowiada sygnatura brzmienia Arcam (ze wszystkimi innymi przypadłościami) - inni preferują CA, Lumin, Rose...

poza tym nie napisałeś z jaką pozostałymi częściami zestawu, brzmienie CXN v2 nie przypadło Ci do gustu ☺️

Edytowane przez Zbi_Rek

Zbirek -------->    Zacinał mi na Asus Xonar, OPPO Sonica, TEAC NT-505 i teraz na UD-701N. 

Nie robiłem aktualizacji oprogramowania, bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Obecnie jest pierwotne 1.0.

Widziałem na ich stronie chyba już 1.17.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Godzinę temu, rafał50 napisał:

Ja ? Do mnie to było? Mam tidal na kompie i na tv, na tv chodzi ale przez optyka z tv jest dźwięk o wiele gorszy, ewidentnie słychać,z kompa przez usb było najlepiej!! Dźwięku głośniejszy i bardziej aksamitny i rozdzielczy,ale ja mam windows 8.1 i u mnie tidal przestał działać, więc dałem mojej mamie niech szaleje na tidal i słucha całe dnie  z kompa i telefonu itd, jakiegoś Połomskiego i tam u niej tylko tnie net i tidal,bo tam szóste piętro i kiepski zawsze miała zasięg, ale zależy od dnia,mamy Play internet,ja chwilowo nie mam kasy na zmianę windowsa na 10, bi miałem inne wydatki domowe 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

34 minuty temu, mgrkleszcz napisał:

Zbirek -------->    Zacinał mi na Asus Xonar, OPPO Sonica, TEAC NT-505 i teraz na UD-701N. 

Nie robiłem aktualizacji oprogramowania, bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Obecnie jest pierwotne 1.0.

Updejt maniual do TEAC 

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Zbi_Rek napisał:

przecież wiesz, że o gustach/preferencjach nie dyskutuje się 

Tobie akurat odpowiada sygnatura brzmienia Arcam (ze wszystkimi innymi przypadłościami) - inni preferują CA, Lumin, Rose...

poza tym nie napisałeś z jaką pozostałymi częściami zestawu, brzmienie CXN v2 nie przypadło Ci do gustu ☺️

Zestaw niskobudżetowy, żeby pasował poziomem do taniego Cambridge: Yamaha A-S2000 plus kolumny Opera Prima 2015.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety melduję się w grupie osób, które mają problemy z zacinaniem się Tidal. Wiim mini (max jakość), android telefon i światłowód od ... Orange. Mam ten problem od kilku dni.

MUSIC NON STOP

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Ja tego nie rozumiem, bo dla mnie Cxn v2 jest normalnie, przyzwoicie grającym streamerem. Trzyma poziom. Arcam Cd50 jako streamer, sypie piachem, wyostrza, wręcz przesteruje. Sprawdzaliśmy u znajomego na 2 czy 3 wzmacniaczach więc to nie była kwestia wzmaka. Jako CD nie było czegoś takiego. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ja tego nie rozumiem, bo dla mnie Cxn v2 jest normalnie, przyzwoicie grającym streamerem. Trzyma poziom. Arcam Cd50 jako streamer, sypie piachem, wyostrza, wręcz przesteruje. Sprawdzaliśmy u znajomego na 2 czy 3 wzmacniaczach więc to nie była kwestia wzmaka. Jako CD nie było czegoś takiego. 

O innych "drobiazgach" nie wspominając, chociażby internet radio, apka StreamMagic, aktualizacje !!!

Więc wszystko wskazuje na to, że niechęć @Gargan do CA ma bardzo złożone i skomplikowane podłoże 🤭

1 godzinę temu, mgrkleszcz napisał:

Teac przyjął aktualizacje bez problemu ?

@Zbi_Rek ja czuję niechęć do 90% produktów HiFi-podobnych na rynku.

Cambridge CXN z Yamaha to porażka podwójna. Połączyłem goowniano brzmiący streamer z debilnym upscalingiem do wzmacniacza ze zbyt czułem wejściem i podbitym fragmentem pasma. To nie mogło zagrać szczególnie na moich kolumnach. 

23 minuty temu, Gargan napisał:

@Zbi_Rek ja czuję niechęć do 90% produktów HiFi-podobnych na rynku.

Cambridge CXN z Yamaha to porażka podwójna. Połączyłem goowniano brzmiący streamer z debilnym upscalingiem do wzmacniacza ze zbyt czułem wejściem i podbitym fragmentem pasma. To nie mogło zagrać szczególnie na moich kolumnach. 

byłeś przez kilka utworów dżamahowcem i uprzedziłeś się do wszystkiego co miało miejsce w okolicy tego zdarzenia w okresie kilku miesięcy/lat/do tej chwili. I trauma z tym związana, jak przyplaćkane goovno pod butem towarzyszy Ci do dzisiaj w drodze przez góry i doliny świata audio 😚

Edytowane przez Zbi_Rek

U mnie tez sie zacina i również mam internet od Orange. Zacina się przy jakości max, zwykle wieczorem. Testuję obecnie Amazon Music HD i tego typu problemy nie występują. Także coś na linii Orange - Tidal jest nie tak.

Edytowane przez sojer2005

Takie coś znalazłem dla Orange

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

Teac przyjął aktualizacje bez problemu ?

Na razie nic nie robiłem. Nie chcę doprawić peździe uszu. Czekam na córkę, która jest bardziej biegła w komputeryzacji.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

4 minuty temu, mgrkleszcz napisał:

Na razie nic nie robiłem. Nie chcę doprawić peździe uszu. Czekam na córkę, która jest bardziej biegła w komputeryzacji.

Ok 😊

A jak wrażenia odnośnie Qobuz ?

7 godzin temu, jar1 napisał:

Takie coś znalazłem dla Orange

Tak, też tam zabrałem głos. Co ciekawe, Orange po zgłoszeniu mojej usterki stwierdziło, że COŚ na mojej linii jest nie tak i COŚ poprawiło, zdalnie, nie mówiąc co. Po tym wzrósł bitrate Netflixa. 🙂 Tidal początkowo przestał przerywać i ucieszyłem się, że to poprawili, ale to był raczej przypadek, "lepsza chwila", bo potem znów zaczał. Zmiany IP4/IP6 też nic nie dały, statyczne IP dla streamera też nie (jak ktoś zauważył po tym poprawę i się przedwcześnie ucieszył, to pewnie też trafił akurat przypadkiem na tę "lepszą chwilę"). Żadna z sieciowych recept nie działa, lepiej sobie odpuścić grzebanie w routerach i ustawieniach w nieskończoność.

Po ptostu Tidal dostarcza badziewie za pieniądze. Pozostaje czekać, że sami to może kiedyś ogarną. Albo zlikwidują serwis hi-res (tak jak zachwalane latami MQA) zapewniając, że najnowsze badania amerykańskich uczonych dowiodły, że nie ma nic lepszego w audio, niż stary sprawdzony red book, zasada Nyquista i 44/16. 

44 minuty temu, MacP napisał:

Po ptostu Tidal dostarcza badziewie za pieniądze

Przestań siać popelinę. Napisałem wyraźnie, że problemem jest routing Orange i nic więcej. 

• Pokaż nowe odpowiedzi