Skocz do zawartości
IGNORED

TIDAL zacina się

Rekomendowane odpowiedzi

No i słucham sobie paru ulubionych albumów na Apple Music. Na Tidalu miały 96/24, tutaj są oznaczone tylko jako Hi-Res Lossless, Chromecast chyba i tak nie przepuści więcej niż 96. Ważne, że nie słyszę jakiejś degradacji jakości. A gra absolutnie płynnie. Co za ulga.

I ogólnie działa to pewniej, responsywnie. Oczywiście jest kwestia pewnych przyzwyczajeń, niektórych funkcjonalności Tidala może brakować. Al ostatecznie ważne jest, żeby w ogóle grało 🙂

Jedno mnie w tym systemie wkurza szczególnie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , po chyba ponad roku jakiś przeróbek w końcu go uruchomił. Generalnie działa to bardzo przyzwoicie i przynajmniej nie ma koszmarnego bałaganu obecnego na przykład w Tidalu, który ma ogromny zasób klasyki, ale jej przeszukiwanie jest absolutnym koszmarem i żenadą. Konto AMC jest skoordynowane z tym w Apple Music, chociaż są do nich różne aplikacje. No i właśnie, nic nie może być idealne na tym świecie... Aplikacja Apple Music Classical nie streamuje na żadne zewnętrzne urządzenia (chyba że ktoś ma wszystko w "ekosystemie" jabłka). Nawet Chromecast nie jest widoczny, chociaż w bliźniaczym Apple Music jest. Co za kretyństwo.... Zawartość tracków się pokrywa, więc można skorzystać z uporządkowanej struktury AMC tylko by coś konkretnego znaleźć, a potem wejść do zabałaganionego AM i tam ponownie ręcznie wyszukać znalezioną wcześniej muzykę i odtworzyć ją na zewnątrz. Nie jestem w stanie pojąć, czemu w tej klasycznej aplikacji nie mogli dodać choćby tego chromecasta. 

Screenshot_20250221_201912_Apple Music.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

58 minut temu, MacP napisał:

Mam na własność jakieś 2000 płyt które kupowałem przez lata, starannie wybierając, bo budżet oczywiście nie był nieskończony. Serwisy streamingowe dają mi dostęp do setek tysięcy. Że jakość nie ta?  Że nie ma książeczek? Że nie można dotknąć i napawać się fizycznym kontaktem? Mam prawie 60 lat, jestem raczej dziadarsem starej daty, ale nie mam aż takiego sentymentu do fizycznych nośników. Kocham streaming i poruszam się w nim z ogromną swobodą (nawet większą, niż większość młodych ludzi, którzy nawet nie wiedzą czego i jak szukać, zdają się na gotowe playlisty i sugestie). Coś za coś. Mogę eksplorować płyty których nigdy sobie nie kupię, podążać ścieżkami określonych wykonawców, stylów. Mogę posłuchać czegoś i ucieszyć się że tego nie kupiłem, bo nie było warto. Albo znaleźć 100 nagrań, które mnie zachwycają, a których wcześniej nigdy bym nie kupił, nawet nie przeczuwając że istnieją. Czasem potrzebuję czegoś zawodowo i na pewno nie wydałbym na to kasy, a mam w streamingu w groszowym abonamencie. Więc zdecydowanie wyżej cenię ten abonament - koszt połowy czy 1/4 nowej płyty miesięcznie, niż własność. Co oczywiście wcale się nie wyklucza! Gdy zechcę, kupię sobie jakąś płytę. Może znacznie staranniej wybraną skoro za pieniądze naprawdę śmieszne mam dostęp do tylu innych.

sama prawda i popieram 100% czy może  90%  Ja przestałem kupować płyty jak parę lat temu nabyłem kombajn Naim Uniti Star i zripowałem wszystkie swoje CD. Potem nie miałem odtwarzacza CD samodzielnego aż do zeszłego piątku 🙂 trochę nie mam miejsca na więcej płyt w domu - wszystko jest w „living roomie”, z tysiąc winyli i setki cd. A są jeszcze książki i inne rzeczy. Ale wracam do CD bo gra to super i jest frajda z wkładania do szuflady napędu 😉

????

Godzinę temu, MacP napisał:

Serwisy streamingowe dają mi dostęp do setek tysięcy

tyle Ci jest potrzebne?
Zamierzasz żyć 1000 lat?

Zakładając,że jedna " płyta" to 40 minut:

1000 płyt to słuchanie 12 godzin dziennie przez 55 dni
100 000 płyt to słuchanie 12 godzin dziennie przez 1388 dni,czyli ok  prawie 4 lata
non toper przez 12 godzin dziennie

BEZ POWTÓRKI

Setki tysięcy?

Litości-marketig wmowil Ci wartość,z ktorej nigdy nie skorzystasz,a musisz placić-nic dalej nie mając,poza ułudą dostepności.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

tyle Ci jest potrzebne?
Zamierzasz żyć 1000 lat?

100 000 płyt to słuchanie 12 godzin dziennie przez 1388 dni,czyli ok  prawie 4 lata

BEZ POWTÓRKI

Setki tysięcy?

Litości-marketin wmowil Ci wartość,z ktorej nigdy nie skorzystasz,a musisz placić-nic dalej nie mając,poza ułudą dostepności.

Zbiór setek tysięcy do wyboru.

A Ty słuchasz wszystko jak leci "od deski do deski" ?

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

tyle Ci jest potrzebne?
Zamierzasz żyć 1000 lat?

BEZ POWTÓRKI

Setki tysięcy?

Litości-marketig wmowil Ci wartość,z ktorej nigdy nie skorzystasz,a musisz placić-nic dalej nie mając,poza ułudą dostepności.

Chyba nie zrozumiałeś przekazu kolegi. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

tyle Ci jest potrzebne?

Oczywiście że nie, przecież nie twierdzę że zamierzam słuchać setek tysięcy płyt. Ważne jest tylko to, że w tym ogromnym wyborze mogę znaleźć to co mnie konkretnie interesuje. To nie jest żadna ułuda, to po prostu jest nieograniczona możliwość dostępności do tego co potencjalnie może mnie zainteresować. Naprawdę nie jestem szaleńczo podatny na marketing. A cena 20-30 zł miesięcznie jest po prostu śmieszna 🙂 naprawdę nie czuję się wykorzystywany przez pazerne koncerny. Raczej jestem im szczerze wdzięczny, że oferują mi tak wiele, za takie żenujące grosze. Dzięki temu mogę "rozgałęzić" jakieś zainteresowanie na dyskografię określonego wykonawcy, określony gatunek. Jeśli coś mnie zainteresuje jednego wieczoru, to w ciągu tygodnia mogę przesłuchać sobie dużą część dyskografii konkretnego wykonawcy. Na przykład 20 płyt, to jest realne.  Żeby je kupić, musiałbym wydać min.  1000 zł, i może już nigdy do tego nie wrócić.

Śmieszą mnie te trochę sekciarskie wyrazy potępienia fanatyków płyt wobec sympatyków streamingu, jakby te sfery się całkowicie wykluczały. Nie, nie czuję się gorszy, że często słucham materiałów streamingowych.

Edytowane przez MacP
Teraz, Mieciu napisał:

Chyba nie zrozumiałeś przekazu kolegi. 

Odniosłem sie tylko do "setek tysięcy"

Wiadomo,z wiekiem człowiek staje sie wygodny-a przy streamingu-czynności odbiorcy są zredukowane do minimum-cóż,może i o to chodzi.

2 minuty temu, MacP napisał:

Śmieszą mnie te trochę sekciarskie wyrazy potępienia fanatyków płyt wobec sympatyków streamingu

Hm,nie ma tu sekty.
To róznica w systemie wartości-własnosc prywatna-i całkowite panowanie nad swoimi plikami/lp/cd
lub
wygoda,brak własności i oddawanie setek swoich danych do firm,których nie kontrolujesz-ani tego,co z tymi danymi robią.

Każdy ma wybór.

4 minuty temu, MacP napisał:

Nie, nie czuję się gorszy, że często słucham materiałów streamingowych.

Tego nikt nie twierdzi-czuje tu jakis kompleks....

kazdy może korzystać z tego,z czego chce.
jesli uzna,że wartość,która dostaje,warta jest kompromisów i utracie prywatności w kolejnej z setek dziedzin-to tez dobrze.

Chcącemu nie dzieje się krzywda.

MI się CD/LP/PLIKI nie zacinają,nie mam żadnego problemu.
Wiem,że jak jutro się obudze,wszystkie CD beda dostepne,podobnie jak LP/PLIKI.

Nie musze sie bac,że usuna jakąs treść,bo artysta (weżmy taki Roger Waters) powiedział coś,co nie jest poprawne czy cuś...

Ja wybrałem ta drogę.

A co do poszukiwań-na forum ludzie wklejąja tyle dobrych wykonawców-i w jazzie,i w rocku,i w prog i w innych stylach,że żaden streaming nie jest potrzebny do poszukiwań.
Chyba-że ktos ma ADHD i niepohamowany apetyt i brak adrenaliny

Ja korzystam tez z YTM,bardzo wiele ciekawych treści tam jest

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Wiadomo,z wiekiem człowiek staje sie wygodny-a przy streamingu-czynności odbiorcy są zredukowane do minimum-cóż,może i o to chodzi.

żyj i daj żyć innym... 

Jaki masz cel w tym, aby narzucać swój punkt widzenia jako jedynie słuszny ?

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak, streaming to wygoda za niską kasę, przecież to o to chodzi, żeby sobie ułatwiać, a nie utrudniać ;-)

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

żyj i daj żyć innym... 

Jaki masz cel w tym, aby narzucać swój punkt widzenia jako jedynie słuszny ?

A skąd pomysł-że narzucam.
Wyraziłem swoje zdanie-z którym nie trzeba sie zgadzać.

ja nie uzywam
ktos uzywa-tez dobrze.

Przepraszam za offtop-
wracam do słuchania CD i Winyli-a Wy,bez przeszkód z mojej strony możecie dalej rozmawiac o tym-jak TIDAL sie zacina.

MIłego Wieczoru!

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie musze sie bac,że usuna jakąs treść,bo artysta (weżmy taki Roger Waters) powiedział coś,co nie jest poprawne czy cuś...

Roger still present (tu na Apple Music), mimo że wygłosił żenujące poglądy plasujące go wśród onuc (inna sprawa że identyczne głosi teraz POTUS, Roger może spodziewać się wręcz nobilitacji). Sam słucham go mniej, bo mam dysonans, ale nikt go nie ocenzurował. Nie fetyszyzuję też "własności". Mam kilka własnych płyt, za które kilkanaście lat temu relatywnie sporo zapłaciłem, ale coś im się z biegiem lat stało i już nie grają. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpaliłem na apce Tidala i connect. Tnie, wraca do komórki. No masakra...

@NRK jak twoje teorie co do oranża, mam UPC, dziś mi kumpel zadzwonił, też ma UPC czy u mnie tak tnie bo u niego na Roon/Sotm Ultra co chwila wywala komunikat "Tidal media is loading slowly... bla bla bla..." i przerywa...

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Przepraszam za offtop-
wracam do słuchania CD i Winyli-a Wy,bez przeszkód z mojej strony możecie dalej rozmawiac o tym-jak TIDAL sie zacina.

i gitara - najem Tidala za 35zł konto rodzinne dla 6 osób to nie wynajem mieszkania i samochodu... bez Tidala mogę żyć, niech się tnie 😛 ale pomarudzić moje prawo 😄 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

i gitara - najem Tidala za 35zł konto rodzinne dla 6 osób to nie wynajem mieszkania i samochodu... bez Tidala mogę żyć, niech się tnie 😛 ale pomarudzić moje prawo 😄 

A pewnie.
Trzeba byc usmiechniętym:)

Na reddit problem zgłaszają ludzie z UK, Szwecji, Portugalii. Pojawił się komentarz, że może to mieć związek z przeciętym kablem na dnie Bałtyku. Nie wiem, w którym kraju są serwery Tidala. Ale na pewno problem mają nie tylko użytkownicy z Polski.

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Trzeba byc usmiechniętym:)

teraz się wszyscy musimy uśmiechać, ci co chcieli i ci co nie chcieli 😛 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

36 minut temu, gimza napisał:

Ktoś zna adres IP serwera Tidala albo domenę której używa w EU?

Mało prawdopodobne, aby zawsze łączyło z tym samym serwerem... U mnie ostatnio jest 199.232.18.142. Jeśli chcesz sprawdzić z apki pod Windowsem, to musisz w Monitorze zasobów na karcie Sieć zaznaczyć na liście proces TIDALPlayer.exe (po odpaleniu odtwarzania) i zobaczyć, z jakim IP się łączy.

Jestem ciekaw czy można by było zgłosić u nich reklamację i żeby oddawali za te pełne miesiące pieniądze w których nie da się tego słuchać może to by ich przyspieszyło do reakcji. 

Ja skladalem reklamacje dawniej w UPC później w Play na internet potrzebny mi był do pracy a po prostu go nie było z ich winy to zawsze mi odliczali od abonamentu. 

Urząd ochrony konsumentów myślę że powinien się tym zająć skoro pobierają abonament za usługę której nie dostarczają

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jestem ciekaw czy można by było zgłosić u nich reklamację i żeby oddawali za te pełne miesiące pieniądze w których nie da się tego słuchać może to by ich przyspieszyło do reakcji. 

Ja skladalem reklamacje dawniej w UPC później w Play na internet potrzebny mi był do pracy a po prostu go nie było z ich winy to zawsze mi odliczali od abonamentu. 

Urząd ochrony konsumentów myślę że powinien się tym zająć skoro pobierają abonament za usługę której nie dostarczają

Ja na szczescie mam Tidala od miesiaca, wiec wydałem cale 4 zł za aktywacje. 
Próbować możesz, tylko Tidal nie ma w Polsce nawet przedstawicielstwa, wiec nie bardzo wiem nawet jak to ugryźć. 

15 minut temu, Mieciu napisał:

Ja na szczescie mam Tidala od miesiaca, wiec wydałem cale 4 zł za aktywacje. 
Próbować możesz, tylko Tidal nie ma w Polsce nawet przedstawicielstwa, wiec nie bardzo wiem nawet jak to ugryźć. 

Pewnie przez UOKiK.

Skoro udało im się nałożyć na Amazon olbrzymią milionową karę to i myślę że z takim tidalem sobie poradzą

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

A skąd pomysł-że narzucam.
Wyraziłem swoje zdanie-z którym nie trzeba sie zgadzać.

ja nie uzywam
ktos uzywa-tez dobrze.

Przepraszam za offtop-

MIłego Wieczoru!

No to próbuj i dawaj znać ;-)

12 godzin temu, tym napisał:

Mało prawdopodobne, aby zawsze łączyło z tym samym serwerem... U mnie ostatnio jest 199.232.18.142. Jeśli chcesz sprawdzić z apki pod Windowsem, to musisz w Monitorze zasobów na karcie Sieć zaznaczyć na liście proces TIDALPlayer.exe (po odpaleniu odtwarzania) i zobaczyć, z jakim IP się łączy.

Dzięki nie mam Tidala dlatego pytam😀 Wygląda, że Tidal hostuje akurat streamowanie w Fastly - robią geolokację i Polskę pchają do datacenter w Niemczech co jest logiczne - wpadamy do jednego worka z Austrią i Niemcami  co ma sens.

Jak ktoś ma zacięcie może sprawdzić sobie kiedy tnie i nie tnie nslookup na jaki Tidal przekierowuje w danej chwili:

nslookup tidal.map.fastly.net
Non-authoritative answer:
Name:    tidal.map.fastly.net
Address:  146.75.118.142

I potem popatrzeć mtr na żywo czy coś się wysypuje, ale niestety nawet jak coś dropuje na jakimś linku to nie znaczy, że usługa nie działa - providerzy tną ruch ping, traceroute, itd.

Ja mam Orange światłowód - Wrst 96ms wszystko wygląda bdb, 66% loss na jednym hopie też nie ma się co przejmować bo na następnych hopach czysto. Dojście do Tidala wygląda dobrze, a co się dzieje między Fastly, a serwerami Tidal tylko oni  wiedzą😀 

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                        ZenWiFi_XD4-8670 -    0 |  688 |  688 |    0 |    0 |    3 |    0 |
|                   poz-bng2.neo.tpnet.pl -    0 |  688 |  688 |    3 |    6 |   41 |    5 |
|                        poz-r11.tpnet.pl -    0 |  688 |  688 |    1 |    2 |   14 |    2 |
|             hbg-b2-link.ip.twelve99.net -    0 |  687 |  687 |   12 |   13 |   57 |   13 |
|            hbg-bb3-link.ip.twelve99.net -    0 |  688 |  688 |   12 |   12 |   25 |   13 |
|            ffm-bb1-link.ip.twelve99.net -    1 |  684 |  683 |   18 |   19 |   32 |   19 |
|            ffm-b11-link.ip.twelve99.net -   66 |  192 |   67 |    0 |   20 |   96 |   20 |
|   fastly-ic-373945.ip.twelve99-cust.net -    0 |  688 |  688 |   18 |   19 |   29 |   19 |
|                          146.75.118.142 -    0 |  687 |  687 |   27 |   28 |   34 |   29 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v1.00 GPLv2 (original by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider)

Edytowane przez gimza

Ja mam internet od Play dawniej UPC. 

Tidal chodzi bez zająknięcia na 24/192.

Farciarz ze mnie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Piopio napisał:

Ja mam internet od Play dawniej UPC. 

Tidal chodzi bez zająknięcia na 24/192.

Farciarz ze mnie 😉 

Bo masz izolację galwaniczną 😎

1 godzinę temu, gimza napisał:

Ja mam Orange światłowód - Wrst 96ms wszystko wygląda bdb, 66% loss na jednym hopie też nie ma się co przejmować bo na następnych hopach czysto. Dojście do Tidala wygląda dobrze, a co się dzieje między Fastly, a serwerami Tidal tylko oni  wiedzą😀 

Generalnie od wczoraj dużo się poprawiło -- wygląda na to, że zrobił się spory dym na forach itp. i jakoś musieli zareagować. Pożyjemy, zobaczymy 😉 

Edytowane przez tym

Zrobimy dzisiaj test o 18tej. Ja od wczoraj na Amazonie absolutnie zero przycinki. Powoli sie przyzwyczajam. 

• Pokaż nowe odpowiedzi