Skocz do zawartości
IGNORED

TIDAL zacina się

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

Z tego co można wywnioskować to problemem jest tutaj dostawca netu a dokładnie Orange 🫤

Nie do końca tak myślę choć pośrednio masz rację. Mam światłowód od TMobile, ale blok okablowany przez Orange. Magentowi korzystają z kabli pomarańczowych. 

Wcześniej miałem UPC bez światłowodu 200 mega i Tidal działał elegancko. Dwa tygodnie temu podpięli mi światłowód 600 mega i zaczęły się takie jazdy jak koledzy opisują. 

Dlatego sądzę, że to nie kwestia dostawcy (TMobile) ale na jakich kablach (światłowód Orange) ten dostawca realizuje usługę. Czyli nie z kim ja mam umowę (TMobile), ale z kim ma umowę ten z którym ja mam umowę i z jakich łączy korzysta (Orange).

To nie kwestia prędkości. Trzeba czekać na aktualizacje tidala.

Na zagranicznych newsach/ forach też o tym jest.

Chyba coś skopali srogo. Skoro to tyle trwa. 

Tak, to nie problem lokalny. Na forum Wiima piszą o tym udzie z Australii, Danii czy Szwecji. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Ja teraz słucham sobie na Amazon Music i leci w pełnej jakości bez zająknięcia. Jak się przełącze na Tidala, to od razu po kilka sekundach dźwięk znika i sto w miejscu. Tragedia. Czas zrezygnować i wrócić jak się coś poprawi. W Orange nie znają przyczyny, dostałem info, że pracują nad rozwiązaniem problemu, czyli może to potrwać. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Nie wiem skad mam internet bo to lokalna usluga GawexMedia na pomorzu srodkowym.Telewizja napewno od Toya.Wszystko smiga dobrze tylko nie tidal.Ale skoro w innych krajach tez sa problemy to faktycznie trzeba poczekac na rozwój sytuacji.

Dzisiaj ożywcza nowość: Tidal zaczął się zacinać także na plikach 16/44 🤣 (Wam też?).  Trochę mi wszystko jedno, czy to zły routing, czy zła sama usługa, chyba się z niej po prostu wypiszę. Trzeba dać szansę Apple Music, na Wiim działa przez Chromecasta i nie brzmi źle. 

@MacP

Zgadza się, jakość 16/44 też się tnie. Nie mam zamiaru zmieniać teraz wszystkich usług w domu bo Tidal gryzie się z Orange. Prościej pozbyć się Tidala, co też uczyniłem instalując Apple Music. Nie lubię produktów z nadgryzionym jabłkiem w logo ale cóż trzeba dać im szansę. Za taką samą cenę jakość jest taka sama a przynajmniej działa. Do apki można się przyzwyczaić.

Potwierdzam. W Tidalu teraz 16/44 sie tnie. Wlasnie przenoszà mi sie playlisty na Amazon Music i wypisuje sie z Tidala. 
Apple Music odpada póki co, bo nie chce wracać do AirPlaya 16/44. 
Na Amazon idzie gładziutko wszystko. I jako ciekawostka … jest najtańsze ze wszystkich. 

A ja na luzaku słucham z Amazona … nie męczcie się. 

Teraz, Mieciu napisał:

A ja na luzaku słucham z Amazona … nie męczcie się. 

Nie no, teraz sp#@#$@#$dolili do tego stopnia, że chyba będą musieli jakieś ruchy wykonać 😉 Traceroute do serwera nie wygląda jakoś tragicznie, więc nie rozumiem, w czym rzecz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, przmor napisał:

Dobrze byłoby gdybyś użytkownicy Tidala na łączach innych niż Orange napisali czy u nich też się tnie czy nie. To że się tnie 16/44 to dla mnie nowość

Ukryta Zawartość

Już pisałem, że u mnie nie stwiedziłem, na razie. Netia,

Ukryta Zawartość

coś jest ewidentnie zjebane z kompatybilnością urządzeń, to samo źródło netu (orange):

1. komp win 10 nie da sie słuchać, 3s gra 5s cisza,

2.  tidal conect gra co jakiś czas sie zatnie system volumio,

3. iphone gra bez zacinki stabilnie...

4. chromecast patrz punkt 2 tylko rzadziej

Zamieniliscie własność na abonament.
Własne CD,LP,PLIKI na coś,co może zostać w każdej chwili zmienione,odłączone,gdzie może być usunieta treść,która nie nalezy do was...
Zamieniliście własność na pseudo-wygodę,
jedzenie w dobrej restauracji na ulicznego fast fooda....

To są pierwsze problemy.

Ale "chcącemu nie dzieje się krzywda"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Własne CD,LP,PLIKI na coś,co może zostać w każdej chwili zmienione,odłączone,gdzie może być usunieta treść,która nie nalezy do was...
Zamieniliście własność na pseudo-wygodę,
jedzenie w dobrej restauracji na ulicznego fast fooda....

To są pierwsze problemy.

Ale "chcącemu nie dzieje się krzywda"

Ja z tym nie mam problmu, streaming traktuje jako wstęp przed zakupem płyty. Mam ich kilkaset i to jest moje główne źródło dźwieku. Ale w robocie czy na siłowni nie bede nosił ze sobą discmana przecież. Wszystko jest dla ludzi. 

4 minuty temu, Mieciu napisał:

Ja z tym nie mam problmu, streaming traktuje jako wstęp przed zakupem płyty. Mam ich kilkaset i to jest moje główne źródło dźwieku. Ale w robocie czy na siłowni nie bede nosił ze sobą discmana przecież. Wszystko jest dla ludzi. 

tak.
Chcącemu nie dzieje się krzywda.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

23 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Mam na własność jakieś 2000 płyt które kupowałem przez lata, starannie wybierając, bo budżet oczywiście nie był nieskończony. Serwisy streamingowe dają mi dostęp do setek tysięcy. Że jakość nie ta?  Że nie ma książeczek? Że nie można dotknąć i napawać się fizycznym kontaktem? Mam prawie 60 lat, jestem raczej dziadarsem starej daty, ale nie mam aż takiego sentymentu do fizycznych nośników. Kocham streaming i poruszam się w nim z ogromną swobodą (nawet większą, niż większość młodych ludzi, którzy nawet nie wiedzą czego i jak szukać, zdają się na gotowe playlisty i sugestie). Coś za coś. Mogę eksplorować płyty których nigdy sobie nie kupię, podążać ścieżkami określonych wykonawców, stylów. Mogę posłuchać czegoś i ucieszyć się że tego nie kupiłem, bo nie było warto. Albo znaleźć 100 nagrań, które mnie zachwycają, a których wcześniej nigdy bym nie kupił, nawet nie przeczuwając że istnieją. Czasem potrzebuję czegoś zawodowo i na pewno nie wydałbym na to kasy, a mam w streamingu w groszowym abonamencie. Więc zdecydowanie wyżej cenię ten abonament - koszt połowy czy 1/4 nowej płyty miesięcznie, niż własność. Co oczywiście wcale się nie wyklucza! Gdy zechcę, kupię sobie jakąś płytę. Może znacznie staranniej wybraną skoro za pieniądze naprawdę śmieszne mam dostęp do tylu innych.

Kolekcję płyt posiadam ale nie posiadam sprzętu na którym bym ich mógł posłuchać. Kupuję płyty ulubionych wykonawców by ich wesprzeć a i fajnie jest wziąć w rękę książeczkę. Słucham tylko w streamingu.

6 godzin temu, Ma_cieQ napisał:

Z tego co można wywnioskować to problemem jest tutaj dostawca netu a dokładnie Orange

To nie dostawca internetu. Tak podejrzewałem i zmieniłem Playa na Orange a problem pozostał. Hiresów z każdego radia mogę słuchać a Tidala nie mogę.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

3 minuty temu, mgrkleszcz napisał:

To nie dostawca internetu. Tak podejrzewałem i zmieniłem Playa na Orange a problem pozostał. Hiresów z każdego radia mogę słuchać a Tidala nie mogę.

kup Qobuz i ciesz się muzyką

8 minut temu, mgrkleszcz napisał:

Czytając ten wątek zrobiłbym odwrotnie. 

To jest problem w różnych częściach świata. Na reddit jest wątek o tym.

Są świeże wpisy, wygląda na to, że problem z godziny na godzinę jest coraz większy, albo ludzie wrócili do domu i odpalili Tidala.

Edytowane przez rad_ek
  • Pokaż nowe odpowiedzi