Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Powernode czy używany Marantz PM7000N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
na początku zaznaczę, że stawiam swoje pierwsze kroki w branży Hi-Fi i stoję przed zakupem zestawu stereo, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Do nagłośnienia mam salon z otwartą kuchnią o powierzchni ok 40m2, a przeznaczony na to budżet to ok 8000zł.

Rozglądam się za urządzeniem typu all-in-one, które również będę mógł spiąć z telewizorem. Początkowo wertując internet przymierzałem się do urządzeń Yamahy, bo zawierają wszsystko czego oczekuję, sporo dobrego o nich poczytałem, a ponad to odpowiada mi ich klasyczny wygląd. Niestety okazało się, że w komodzie brakuje kilku centymetrów głębokości i pomysł musiałem porzucić. 
W salonie Top Hi-Fi zaproponowano mi Powernode + kolumny Elac Doubt Reference F5, byłem na odsłuchu i przyznam, że brzmienie całkiem przypadło mi do gustu, ale jakoś nie do końca przekonuje mnie to małe pudełeczko swoim wyglądem (jakoś wolę klasyczne pokrętełka).
Kontynuując swoje poszukiwania trafiłem na urządzenie Marantz PM7000N, które można trafić użwane w osiągalnej dla mnie cenie, tylko:
- po pierwsze, czy jest to w ogóle dobry pomysł w stosunku do Powernode?
- po drugie, jakie klumienki do niego w cenie ~2000zł/szt? Czy te Elac'i z zestawu powyżej by się nadawały? Bo ich brzmienie, rozmiar i wygląd mi odpowiadały.

A może macie zupełnie inna propozycję dla mnie?

Na koniec dodam, że rozpiętość muzyczna jest bedzie dosyć szeroka od rocka, przez pop, elektronikę, a na hip-hopie kończąc.

Z góry dziękuję za Wasze opinie.

Edytowane przez barsky
Dopisałem pytanie dodatkowe.

W budżecie 8000 zł. możemy Ci zaproponować system, zbudowany na bazie wzmacniacza all-in-one Audiolab 6000A Play oraz mocnych kolumnach, które będą w stanie dobrze nagłośnić Twój salon, np. Pylon Audio Sapphire 31Monitor Audio Bronze 500Kef Q950. Każda z tych opcji moim zdaniem będzie znacznie lepsza.

Wybór konkretnej konfiguracji to oczywiście indywidualne preferencje. Pamiętaj jednak, że masz dosyć duży salon, musisz zastosować większe, mocniejsze kolumny. 
Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny, atrakcyjne dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 28.07.2023 o 22:05, barsky napisał:

W salonie Top Hi-Fi zaproponowano mi Powernode + kolumny Elac Doubt Reference F5, byłem na odsłuchu i przyznam, że brzmienie całkiem przypadło mi do gustu, ale jakoś nie do końca przekonuje mnie to małe pudełeczko swoim wyglądem (jakoś wolę klasyczne pokrętełka).

Tylko, że tutaj budżet poszedł nie na piękną obudowę, a na to jak gra i na to jaki ma system, a BluOS to klasa sama w sobie 🙂 Ciężko przebić Powernode w podobnym budżecie jeśli chcemy mieć taką funkcjonalność jaką on oferuje (chociażby HDMI, MQA, Tidal Connect, dwukierunkowy BT itd)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Skoro budżet jest 8 kpln to co najmniej połowa musi być na kolumny. Za 4 kpln ciężko jest kupić sensowny all-in-one poza tym Power Node. Ten Audiolab będzie pewnie lepszy jako wzmacniacz ale Node będzie miał bardziej dopracowany soft pod streaming. Marantza bym odpuścił ze względu na soft. Mój kumpel go kiedyś słuchał i wybrał tańszy amplituner Denona (soft ten sam).

Alternatywą może być zakup wzmacniacza z wejściami cyfrowymi i do tego niedrogiej przystawki do streamingu za kilkaset zeta np. Wiim. Np. Denon ma solidny wzmacniacz za 3,5 kpln. W tej lub podobnej cenie powinno być jeszcze kilka propozycji z gałkami.

Jeśli audiolab to czysty wzmacniacz. Żaden model Play. Sam czysty wzmacniacz jest całkiem w porządku w stosunku do ceny jaką można za niego uzyskać w q21.

Ale tutaj faktycznie pomieszczenie jest spore i większość budżetu skierowałbym na kolumny.

Monitor audio bronze 500: które dostaniesz u kolegów z branży wyżej w bardzo atrakcyjnej cenie. No chyba że już ich nie mają bo wysłałem tam ostatnio osobę do nich po nie.

Do nich cieplejszy wzmak. Właśnie audiolab, 6000a albo mocniejszy magnat mr780.

Albo cieplejsze Aurora 1000 napędzane Cambridge axr100, Cyrus one. 

Do kompletu wiim mini

W dniu 28.07.2023 o 22:05, barsky napisał:

Kontynuując swoje poszukiwania trafiłem na urządzenie Marantz PM7000N, które można trafić użwane w osiągalnej dla mnie cenie, tylko:
- po pierwsze, czy jest to w ogóle dobry pomysł w stosunku do Powernode?
- po drugie, jakie klumienki do niego w cenie ~2000zł/szt? Czy te Elac'i z zestawu powyżej by się nadawały? Bo ich brzmienie, rozmiar i wygląd mi odpowiadały.

PM7000N to znacznie wyższa liga od Powernode i nie ma co nawet tego porównywać. Co do kolumienek sprawdź Dali Oberon 7 lub Monitor Audio Bronze 500. 

Edytowane przez S4Home

U nas jest aktualnie Hegel H95 za 6499 PLN, a H120 7800 PLN. Za takie pieniążki warto rozważyć 🙂

O funkcjonalności sieciowej i dac nie będę się rozpisywał, zainteresowanych zapraszam da YT:

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

U nas jest aktualnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 6499 PLN, a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 7800 PLN. Za takie pieniążki warto rozważyć 🙂

O funkcjonalności sieciowej i dac nie będę się rozpisywał, zainteresowanych zapraszam da YT:

Warty zdecydowanie rozważenia w tej cenie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )