Skocz do zawartości
IGNORED

Audio stereotypy i recenzenckie aksjomaty

Rekomendowane odpowiedzi

A no właśnie. A lab nie jest w stanie ich pokazać. Dlatego tak ciekawe jak ludzie zawierzają ASR i innym tego typu testom które jedynie oceniają SINAD na przykład. Znowu dochodzimy. Odsłuch 🙂

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A no właśnie. A lab nie jest w stanie ich pokazać. Dlatego tak ciekawe jak ludzie zawierzają ASR i innym tego typu testom które jedynie oceniają SINAD na przykład. Znowu dochodzimy. Odsłuch 🙂

Czego pomiar nie jest w stanie wykazać, kilku procentowych zniekształceń? Głupoty piszesz. 

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Czego pomiar nie jest w stanie wykazać, kilku procentowych zniekształceń? Głupoty piszesz. 

Serio? A gdzie?

Gdzie kab pokazuje cię które zniekształcenia będą akurat tobie odpowiadać w charakterystyce dźwięku. ?

Które wykresy pokazują czy wzmacniacz lub kolumny grają ciepłej czy chłodno i analitycznie?

Chętnie się doucze:)

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Serio? A gdzie?

Gdzie kab pokazuje cię które zniekształcenia będą akurat tobie odpowiadać w charakterystyce dźwięku. ?

Które wykresy pokazują czy wzmacniacz lub kolumny grają ciepłej czy chłodno i analitycznie?

Chętnie się doucze:)

Jeżeli wiem, jakie zniekształcenia mi odpowiadają, to z ich pomiaru dowiem się, czy ten aspekt brzmienia urządzenia będzie mi odpowiadał. Ludzie są różni, ale jeżeli chodzi o zniekształcenia to akurat były badania. Generalnie ludzie lubią parzyste i jak najniższych stopni, zwłaszcza w przypadku nieparzystych jeżeli są.

Co to jest chłodno to nie wiem, ale barwa "ciepła" obok "ciemnej" i "jasnej" jest jedną z lepiej określonych - to oznacza więcej dołu. Czyli tak, da się określić - jak chcesz ciepłe urządzenie, musi mieć więcej dołu. 

Generalnie jeżeli zdefiniujemy te przymiotniki o których piszesz, to da się je zmierzyć. Albo odwrotnie - może lepiej byłoby po prostu używać do opisu już zdefiniowanych parametrów?

nagrywamy.com

12 hours ago, przemak said:

Jeżeli wiem, jakie zniekształcenia mi odpowiadają, to z ich pomiaru dowiem się, czy ten aspekt brzmienia urządzenia będzie mi odpowiadał. Ludzie są różni, ale jeżeli chodzi o zniekształcenia to akurat były badania. Generalnie ludzie lubią parzyste i jak najniższych stopni, zwłaszcza w przypadku nieparzystych jeżeli są.

Co to jest chłodno to nie wiem, ale barwa "ciepła" obok "ciemnej" i "jasnej" jest jedną z lepiej określonych - to oznacza więcej dołu. Czyli tak, da się określić - jak chcesz ciepłe urządzenie, musi mieć więcej dołu. 

Generalnie jeżeli zdefiniujemy te przymiotniki o których piszesz, to da się je zmierzyć. Albo odwrotnie - może lepiej byłoby po prostu używać do opisu już zdefiniowanych parametrów?

Mnie zawsze ciekawiło jak duże muszą być różnice w znieszktałceniach, żeby je usłyszeć jako zmianę brzmienia.

No właśnie czy ciepła oznacza więcej dołu? To wszystko?

Było by to takie proste?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.2744bf2016ac914577da6a597c76615a.png

Który jest cieplejszy?

image.thumb.png.b05e8270bfcc0ca274b5c6eb9edbf3bf.png

image.thumb.png.7e055b5cc7fc9f512bfd4d1998d5431d.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.08.2023 o 18:27, Piotr Sonido napisał:

Było by to takie proste?

Problemem (nie tylko w audio) jest, że czasem na jedno subiektywne wrażenie składa się wypadkowa wielu parametrów, a czasem jeden parametr pociąga za sobą zmianę wielu subiektywnych wrażeń.

W dniu 23.08.2023 o 18:27, Piotr Sonido napisał:

Który jest cieplejszy?

Drugi... choć skoro różnica jest tylko na wysokich, to powiedziałbym raczej, że pierwsze są bardziej przejrzyste - trafiłem?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Hi endowe pasmo przenoszenia:

Ukryta Zawartość

BBC7B5DF-2536-4315-BBFA-CFC008EFEB75.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 23.08.2023 o 08:34, Gabaryton napisał:

Mnie zawsze ciekawiło jak duże muszą być różnice w znieszktałceniach, żeby je usłyszeć jako zmianę brzmienia.

Cały czas je słyszysz z kolumn bo przeciętnie są na poziomie 1,5-0,3% a ucho ludzkie przestaje je słyszeć na poziomie 0,03%

Wstawiasz inne kolumny gra inaczej...

Za tym jak cały tor audio  zejdzie poniżej tego poziomu i nie będziesz miał w paśmie ponadakustycznym zniekształceń wpływających na pasmo akustyczne to będziesz happy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

10 hours ago, szymon1977 said:

Problemem (nie tylko w audio) jest, że czasem na jedno subiektywne wrażenie składa się wypadkowa wielu parametrów, a czasem jeden parametr pociąga za sobą zmianę wielu subiektywnych wrażeń.

Należy dodać, że część z tych parametrów nie dotyczy systemu audio i w żaden sposób nie wpływa na sygnał 🙂

W dniu 22.08.2023 o 19:36, przemak napisał:

Co to jest chłodno to nie wiem, ale barwa "ciepła" obok "ciemnej" i "jasnej" jest jedną z lepiej określonych - to oznacza więcej dołu. Czyli tak, da się określić - jak chcesz ciepłe urządzenie, musi mieć więcej dołu

Dla mnie więcej basu od liniowego grania to grube granie a mniej to chude granie. Ciepłe granie to taki dołek w liniowym graniu 1,5-3KHz i ciut wyżej  eliminujący głoski szeleszczące. Jest gładko płynnie nic nie szeleści no miód na uszy😉

Zamiast dołka w paśmie można dać wysokiej klasy przetworniki o małych THD, wtedy zniekształcenia głośników nie będą się tak dodawać  do sybilantów

Lub na te pasmo wstawiamy przetworniki o dużej tłumienności własnej membrany za tym otrzymujemy mniej detalu bo membrana także tłumi to co jest w sygnale

Jak dla mnie właściwy kierunek to wysokiej klasy przetworniki no i reszta toru za tym niestety kosztownie ale...koszernie

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Drugi... choć skoro różnica jest tylko na wysokich, to powiedziałbym raczej, że pierwsze są bardziej przejrzyste - trafiłem?

Ale strzelałeś? Czy analizowałes?

Kolega który widzę że realnie prowadził dyskusje jak już do czegoś przyszło to nie odpowiedział.

Mam już podać wynik czy ktoś jeszcze okresli?

Podaj wyniki.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

No to drugi jest chłodniejszy. Bardziej analityczny. I to raczej nie podlega kwestii przy odsłuchu. 🙂

a jak widać przy analizie wykresów można mocno się zdziwić. 

W dniu 23.08.2023 o 19:27, Piotr Sonido napisał:

Było by to takie proste?

Tak się to określa. Łatwiej jest dojść do wniosków. Można komplikować, jasne, wtedy się do wniosków nie dochodzi.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

jak widać przy analizie wykresów można mocno się zdziwić

Trzeba by mieć co analizować, to raczej pasmo na obciążeniu rezystancyjnym więc tak se.

nagrywamy.com

No bo ja na przykład nie uważam że więcej dołu to wyznacznik czy to cieplejszego wzmacniacza czy kolumn. Słuchałem i jednych i drugich takich których ilość dołu jest spora a nie są ciepłe.

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale strzelałeś?

Strzelałem.

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to drugi jest chłodniejszy

Spudłowałem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No bo ja na przykład nie uważam że więcej dołu to wyznacznik czy to cieplejszego wzmacniacza czy kolumn. Słuchałem i jednych i drugich takich których ilość dołu jest spora a nie są ciepłe.

Trudno, co robić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

11 hours ago, ASURA said:

Dla mnie więcej basu od liniowego grania to grube granie a mniej to chude granie. Ciepłe granie to taki dołek w liniowym graniu 1,5-3KHz i ciut wyżej  eliminujący głoski szeleszczące. Jest gładko płynnie nic nie szeleści no miód na uszy😉

Zamiast dołka w paśmie można dać wysokiej klasy przetworniki o małych THD, wtedy zniekształcenia głośników nie będą się tak dodawać  do sybilantów

Lub na te pasmo wstawiamy przetworniki o dużej tłumienności własnej membrany za tym otrzymujemy mniej detalu bo membrana także tłumi to co jest w sygnale

Jak dla mnie właściwy kierunek to wysokiej klasy przetworniki no i reszta toru za tym niestety kosztownie ale...koszernie

Proszę - przemyślenia domorosłego konstruktora. Można i tak. Ameryki nie odkrywa, ale lepsze to niż ramka ze żwirkiem.

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Proszę - przemyślenia domorosłego konstruktora. Można i tak. Ameryki nie odkrywa, ale lepsze to niż ramka ze żwirkiem.

Aj tam.
Czasami ktoś odkrywa zamiast Ameryki własne wnętrze...
Ramka może dać to,czego całe Audiostereo nie da...
Poczucie własnej wartości.
A na to nie ma ceny....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gorzej jak to poczucie ma gliniane nogi ....

Oczywiście poczuwający się tego nie zauważa ....

Co jest naturalne i typowe.

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Juruś zrób własnymi łapkami cokolwiek zamiast tu klepać w klawiaturę...

14 godzin temu, przemak napisał:

Trudno, co robić.

Ukryta Zawartość

To pisał człowiek. Ma jakieś zdanie. Nawet nie wchodzę nie czytam. 

Opisywanie dźwięku 🙂

no ja tak uważam i tyle. Powtórzę. Słyszałem systemy że spora dawka dolu ktore nie grały ciepło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr Sonido
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To pisał człowiek. Ma jakieś zdanie. Nawet nie wchodzę nie czytam. 

Opisywanie dźwięku 🙂

no ja tak uważam i tyle. Powtórzę. Słyszałem systemy że spora dawka dolu ktore nie grały ciepło.

Akurat te trzy określenia, które tam są, to jest efekt wieloletnich badań i generalnie jest konsensus co do tego. Ale oczywiście nie można nikogo zmuszać, żeby coś wiedział.

nagrywamy.com

14 hours ago, ASURA said:

Juruś zrób własnymi łapkami cokolwiek zamiast tu klepać w klawiaturę...

A ty skończ pleść androny i udawać, że rozumiesz to o czym piszesz.

W dniu 8.08.2023 o 09:35, Piopio napisał:

To kawałek recenzji Luxman L-595ASE:

"Luxman L-595ASE dobrze sobie radzi z symfoniką, którą również kształtuje na swój sposób. Nie ma ograniczeń lamp, już choćby z uwagi na umiejętność odwzorowania solidnego basu. Preferuje jednak składy kameralne, wokale, starsze nagrania – klasyków rocka, jazz akustyczny, bluesa, wreszcie klimaty soulowe. Tam się otwiera i wprowadza element magiczny. Dociąża i ociepla wokale, dodając im jedynego w swoim rodzaju nadrealizmu. Podobnie traktuje saksofony, gitary, skrzypce, wiolonczele i trąbki. Powiększa je, przybliża do słuchacza. Wprowadza słodycz i ciekawie ujętą potęgę. Pozbawioną agresji, ale nie siły."

To daje klasa A i SE. Realizm. A jak poznać jak "brzmi" realizm ? To kwestia doświadczenia i osłuchania. 

Tyle,że Luxman L-595A SE to nie Single Ended,a Second Edition.

" Końcówki mocy umieszczono po bokach. Solidny radiator każdego kanału odprowadza ciepło z trzech par tranzystorów bipolarnych, pracujących w konfiguracji push- pull i połączonych równolegle."

Całość tutaj:

Ukryta Zawartość

I właśnie tak powstaje na naszych oczach kolejny MIT

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Tyle,że Luxman L-595A SE to nie Single Ended,a Second Edition.

Oczywiście. Napisałem "To daje klasa A i SE". Albo klasa A albo SE. Chyba umiesz czytać ze zrozumieniem ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

Oczywiście. Napisałem "To daje klasa A i SE". Albo klasa A albo SE. Chyba umiesz czytać ze zrozumieniem ?

Ja tak.
Jak skończysz pisać,co wiesz,a zaczniesz wiedzieć co piszesz-innym "czytanie ze zrozumieniem" tez pójdzie łatwo
😁
Warto nad sobą popracować,dla wspólnego dobra.

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Pseudodrummer napisał:

I właśnie tak powstaje na naszych oczach kolejny MIT

28 minut temu, Piopio napisał:

tak, nie jest to wzmacniacz SE tylko Pull -Push

końcówka mocy zbudowana jest na tranzystorach bipolarnych na parach komplementarnych

tylko ,że w takim wypadku mówienie o czystej klasie A jest lekkim nadużyciem

bo wzmacniacz spokojnie może przejść do klasy AB

Klasa A charakteryzuje się stałym prądem biasu płynącym przez parę tranów wyjściowych

wzmacniacz od włączenia i bez względu na poziom sygnału oraz impedancję kolumny nie odda więcej prądu niż jego bias

w przypadku P-P mozna wyobrazić sobie sytuację ,że skomplikowana impedancja kolumn lub wielki poziom sygnału wymusi większy przepływ prądu niż bias pary wyjściowej

i tak bardzo często się dzieje ,że wzmacniacz nawet z dużym biasem rzędu kilku amper przechodzi do klasy AB

dlatego w przypadku tego Luxmana warto wiedzieć ,że bez względu na bias może on zagrać znacznie większą mocą w klasie AB

i to jest wg mnie pożądana właściwość

Głęboka klasa A a więc duzy bias pozwala na grę w tej klasie przez większość czasu ale przy pikach dynamicznych wzmacniacz nie zakrztusi się nie obetnie sygnału bo może zagrać w klasie AB

Moim zdaniem jest to z technicznego punktu widzenia najlepszy sposób konstruowania wzmaków

Edytowane przez slawek.xm
3 godziny temu, przemak napisał:

Akurat te trzy określenia, które tam są, to jest efekt wieloletnich badań i generalnie jest konsensus co do tego. Ale oczywiście nie można nikogo zmuszać, żeby coś wiedział.

Znowu. Pisałem. Z doświadczenia wiem..... dobra. Bo to nie ma sensu idźmy dalej.

😛

• Pokaż nowe odpowiedzi