Skocz do zawartości
IGNORED

Czy też tak macie, że czasem jest już przesyt tego audio i ma się go po prostu dość?

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, Tajitsu napisał:

Ważne, aby nie był jazgotliwy.

Na AVS zszokowaly mnie Blumenhoffer'y, straszne druciarstwo, ale ma to swoich zwolenników 😁

8 minut temu, Ajothe napisał:

Na AVS zszokowaly mnie Blumenhoffer'y, straszne druciarstwo, ale ma to swoich zwolenników 😁

Ale że ostre? Jeden znajomy ma jakieś kolumny od nich, po zdjęciach wnioskuję że Tempesta i bardzo sobie chwali. A troche już tego przerzucił... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 6.08.2023 o 13:13, slaaawek napisał:

No właśnie … przeszliśmy różne etapy sprzętu związane przede wszystkim z finansami - od tańszych po drogie… a i tak na każdym gra ta sama muzyka. Natomiast jakość muzyki czyli efekty stereo, rytm, tempo i scena itp pojawia się wraz ze wzrostem ceny za sprzęt. To oczywiste. Gonienie za jeszcze większymi odczuciami dźwiękowymi mnie znużyło ponieważ przyrost tej jakości jest znikomy. A i tak na końcu gra muzyka. Może nawet i lepiej ze bez tych audiofilskich subtelności…

Natomiast fakt, ze warto to zbadać i dojść do jakichś wniosków jest niezaprzeczalny. 

Nie zgadzam się z z Tobą. Wraz z xena zawsze poprawia się jakość dźwięku. To łatwo wychwycić, to słychać. Tani sprzęt  16 bitów, wkładka MM, tanie głośniki tekstylne w kolumnach. Wraz ze wzrostem ceny pojawiają się lepsze membrany, lepsze wkładki MC itp. To po prostu gra czyściej, mniej zniekształceń. Większą przestrzeń.

Natomiast brzmienie to inna sprawa. Tłumaczyłem już ze brzmienie i jakość to 2 różne sprawy, powinniście tonpamuetac inaczej szkoda mojego czasu.

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale że ostre? Jeden znajomy ma jakieś kolumny od nich, po zdjęciach wnioskuję że Tempesta i bardzo sobie chwali. A troche już tego przerzucił... 

Ostre 😁, ale jak pisałem są tacy melomani co takie lubią i ja to szanuje, dla mnie druciarnia. 

35 minut temu, Audroc napisał:

Tłumaczyłem już ze brzmienie i jakość...

Ot to! Więc na co komu pogoń za wyższą jakością, skoro brzmienie gorszego systemu mu odpowiada?

-----

30 minut temu, Ajothe napisał:

Ostre 😁, ale jak pisałem są tacy melomani co takie lubią...

Lubią, nie lubią - i to się zmienia. Kiedyś lubiłem jak Slayer* plumkał godzinami na Tannoy Mercury i Revolution - teraz lubię gdy na B&W robi koncertowy rozpi.dol. A że nie da się słuchać całymi dniami? Po godzinie słuchania jestem naładowany pozytywną energią na te kilka dni.

Czy B&W gra lepiej niż Tannoy oceniać nie będę, nie znoszę gdy ktoś trafienie w swój subiektywny kaprys przedstawia na Forum jako obiektywny wyznacznik jakości.

-----

* - zasadniczo nie jest to Slayer, ale wybrałem ten zacny zespół aby nie było wątpliwości jakiej muzyki słucham.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, PawelP napisał:

faktycznie jest problem z jakością w audio, mierzalny i/lub powszechnie uznawany postęp jest od wielu lat słaby, praktycznie od ostatniego wielkiego skoku jakościowego jakim było wprowadzenie zapisu cyfrowego, co obiektywnie zlikwidowało szumy/trzaski. Ale nawet ten obiektywny postęp jest kwestionowany przez część audiofili i to (bardzo) nie pomaga temu hobby. 
Kolejna rzecz, która nie pomaga to pogląd wyznawany przez znaczną część audioflii, że nie ma obiektywnie lepszego dźwięku, tylko taki jaki komuś subiektywnie się bardziej podoba. 
A to w końcu jest dziedzina techniki i inżynierii, jedynie zmagająca się z wyjątkowymi trudnościami w znalezieniu właściwych parametrów opisu jakości dźwięku.

Audio to architektura.

To nie jest dziedzina inżynierii a psychologii albo socjologii.

Tzn. rozwinę: Na czym polega to że Polacy klaszczą nie do rytmu (w przeciwieństwie do Holendrów)? I to że polski rock Angole często klasyfikują w Wiki  w dziale/półce/genre/stylu: latino?

No to wracam do tezy początkowej: audio czyli architektura. Co innego trafia do Polaka, co innego do Niemca a co innego do Francuza.

Obiektywna w architekturze jest statystyka. Tylko tak prognozuje się gust*.

Tzn. mogłoby tak być gdyby chciano to robić.

Niestety socjolog psycholog** nie potrafi prognozować gustu.

*Objaśniam: gust jest tym co się komu podoba. Nie da się go nauczyć.

**Psycholog lub socjolog to zawodowiec od marketingu tylko dla masowej publiki a czasem dla indywiduów.

|

Audio nie jest dla inżynierów, to inżynier dostosowuje audio do publiki. Nigdy odwrotnie.

Specyfika tego co się lubi jest spokrewniona z kulturą (lub inaczej - z pokrewieństwem kulturowym).

A co do architektury:

Mamy postmodernizm. Venturi ironicznie napisał: less is boring nawiązując do modernistycznego : less is more

No to mamy więcej. Bo: "mniej znaczy nudno". Czyli: hulaj dusza! To lubi tutejszy kapitał. Czyli rezydencję Nowaka (Piaseczno, ul. Redutowa 64)

Postmodernizm dominuje w całej kulturze, technicznej też.

Skoro bezstylowość i eklektyzm przyciąga uwagę to znaczy że nie nudzi. Łączyć można to co się komu podoba ze świadomością że jutro może się przestać podobać.

Solpol (Wrocław) i Holiday Inn (Warszawa) już są wyburzone. Podobnie i z niemodnym audio. Nikogo nie obchodzi.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, PawelP napisał:

pogląd wyznawany przez znaczną część audioflii, że nie ma obiektywnie lepszego dźwięku, tylko taki jaki komuś subiektywnie się bardziej podoba. 

No to właśnie jak tak mam.

Opisać swoich preferencji sprzętowych (bez odniesienia do muzyki)  to ja nie umiem.

Jedynie może to że z takiego archiwalnego podkładu z serialu wydostałem właściwy tekst (bez wersu ze środkowej zwrotki, która zaczyna się od słów:

"Przygoda piątą strona jest...")

Wtedy pasują akcenty.

Gdyby to było: "Bo piąta strona to przygoda..." to akcenty by nie pasowały.

Część zwrotki:

Przygoda piątą stroną jest/Ośmiel się (?) by ją przeżyć

(_ _ _ _ ?)/By świat w fantazję zmienić.

Więc szóstą jest fantazja twa/A siódmą stroną świat

Odwaga bracie gdy ją masz/Możesz (_ _ _ ?)

Siedem stron świata, siedem stron swiata...

I Gawęda i Korcz i Chotomska i Marczewski i Domagała wtedy mieli świetny czas i warto to odtworzyć (ach te synkopy! ), ale WFO jakoś ociąga się w cyfryzacji. Na razie jest jak jest.

To znakomity przykład do karaoke, ale nie w tej zgrubnej postaci jaka teraz jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wtedy nawet dzieci w chórze uprawiały dżez. Co za czasy.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Miałem na myśli doslowne męczenie, czyli np po godzinie boli głowa

Dlatego założyłem klub Ultrasone.

Mnie nie boli.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Na AVS zszokowaly mnie Blumenhoffer'y, straszne druciarstwo, ale ma to swoich zwolenników

W jakim sensie? Dźwięki* trąby czy jakoś tak. Wiem że nosowe wybrzmienia na wokalu mnie irytują. Ja to nawet nie wiem które to były. Na co innego na takich imprezach zwracam uwagę. Na to czy gdziekolwiek byłem ponownie.W 2019, 2022 jakoś nie. Gdybym był ponownie to już ze swoimi płytami. No ale wcale mi się nie chciało.

*Chyba nie lubię: tubowych, hornów, membran hiperbolicznych** (a nie stożkowych)

**Taką miałem w MS 30 (Mordaunt Short), których już nie mam.

|

Cokolwiek (jeszcze o dominantach otaczającej rzeczywistości):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mamy i co więcej, tego chcemy.

Dlatego "chcemy", bo to przyciąga uwagę- kogokolwiek. Nie tylko bywalca to rusza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

Słucham muzyki od czasu "Rejdio Laxemberg" z trzeszczącego, gwiżdżącego  radioodbiornika.

Dla mojego środowiska ta muzyka  była powiewem z innego świata...

I tak mi zostało:  muzyka jest powiewem z innego świata, choć dotyczy innych kompozytorów i wykonawców.

Notka dla młodych:

Radio Luxembourg – nazwa potoczna „LUXY” – w latach 60.-80. XX wieku stacja radiowa, nadająca muzykę młodzieżową i lansująca modę muzyczną wśród nastolatków Europy Zachodniej i Centralnej, w tym Polski.

Radio Luxembourg to niezależna, komercyjna rozgłośnia radiowa nadająca w wielu językach (miała również incydentalnie okienka w języku polskim), nadająca z terenu Wielkiego Księstwa Luksemburga.

W rozumieniu Wielkiej Brytanii, której rząd w roku 1973 ponownie przyznał BBC monopol na nadawanie transmisji radiowych na wyspach, lecz nadal zakazał jej emisji jakichkolwiek reklam, Radio Luxembourg przez długie lata było pionierem piractwa radiowego i jednocześnie wzorem nowoczesnej radiofonii komercyjnej.

Źródło : Wikipedia

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Lubię radio.

Słuchałem Jedynki, Dwójki i Trójki. Obecnie Radio Kraków na zmianę z Dwójką.

Zaskakująco dobre brzmienie.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

53 minuty temu, piramidon napisał:

Słucham muzyki od czasu "Rejdio Laxemberg" z trzeszczącego, gwiżdżącego  radioodbiornika.

do tego bieganie z kawałkiem drutu żeby lepiej "łapało" 

56 minut temu, piramidon napisał:

Słucham muzyki od czasu "Rejdio Laxemberg"...

Jaką muzykę grali?

1 minutę temu, fan64 napisał:

Ty wymiana kabla może mieć sens.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, fan64 napisał:

robiliśmy z wujkiem antenę płat blachy w koło opony rowerowej , która wisiała na karniszu 🙂

a na koloniach w 79 roku wypisując tytuły piosenek na kartce (fonetycznie) kłóciliśmy się o pierwszą trójkę na liście przebojów 🙂

fajne to były czasy nic się nie liczyło poza pasją absolutnie nic

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Jaką muzykę grali?

rocka głównie

moje trzydziestoletnie dzieciaki dziś nazywają tamten okres dadrock 🙂

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

robiliśmy z wujkiem antenę płat blachy w koło opony rowerowej , która wisiała na karniszu 🙂

Wiedziałem! Wiedziałem - czytając Twoje posty-  że Masz niezwykle głęboko zakorzenione podstawy designu! ;)))

A teraz : Twoje open baffle! (Kiedy je zobaczymy? - też próbuję coś zmajstrować)

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, piramidon napisał:

Twoje open baffle! (Kiedy je zobaczymy? - też próbuję coś zmajstrować)

pokazanie tych kolumn właściwie nic nikomu nie da

w swoim wątku pokazałem wiele kolumn OB zresztą nie tylko ja

podawałem wiele informacji na temat konstrukcji , projektowania głośników itd

myślałem ,że zachęci to kolegów do konstruowania kolumn ale nic takiego się nie stało

poza jednostkowymi przypadkami

myslę czy jest sens ekshibicjonizmu tylko po to by przeczytać,że komuś nie podoba się kolor dywanu dla przykładu 🙂

jeśli to zrobię to musi być jakaś konkretna okazja , którą pokaz uświetni

jeszcze nie mam odpowiedniego pomysłu

Edytowane przez slawek.xm
43 minuty temu, slawek.xm napisał:

a na koloniach w 79 roku wypisując tytuły piosenek na kartce (fonetycznie) kłóciliśmy się o pierwszą trójkę na liście przebojów 🙂

fajne to były czasy nic się nie liczyło poza pasją absolutnie nic

rocka głównie

moje trzydziestoletnie dzieciaki dziś nazywają tamten okres dadrock 🙂

Zawsze miło się wraca do tego co było dobre.

De gustibus non est disputandum

U mnie muzyka jest najważniejsza, poznaję nową i słucham ulubionych kawałków, pozwala się zrelaksować, oderwać od problemów, przenieść się w inny świat. Zmiany w sprzęcie i akustyce robię powoli, aby grał zestaw coraz lepiej, ale traktuję to jako środek do osiągnięcia, aby moja muza brzmiała jak najlepiej dla mnie. Doceniam co mam, pomimo że to nie sprzęt z najwyższej półki.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

pokazanie tych kolumn właściwie nic nikomu nie da

w swoim wątku pokazałem wiele kolumn OB zresztą nie tylko ja

podawałem wiele informacji na temat konstrukcji , projektowania głośników itd

myślałem ,że zachęci to kolegów do konstruowania kolumn ale nic takiego się nie stało

poza jednostkowymi przypadkami

myslę czy jest sens ekshibicjonizmu tylko po to by przeczytać,że komuś nie podoba się kolor dywanu dla przykładu 🙂

jeśli to zrobię to musi być jakaś konkretna okazja , którą pokaz uświetni

jeszcze nie mam odpowiedniego pomysłu

Jak to nie, możesz nagrać komórką i wrzucić na youtube, a każdy sobie odsłuchu na swoich komórkach i oceni brzmienie 🤣

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Prewwit napisał:

U mnie muzyka jest najważniejsza, poznaję nową i słucham ulubionych kawałków, pozwala się zrelaksować, oderwać od problemów, przenieść się w inny świat. Zmiany w sprzęcie i akustyce robię powoli, aby grał zestaw coraz lepiej, ale traktuję to jako środek do osiągnięcia, aby moja muza brzmiała jak najlepiej dla mnie. Doceniam co mam, pomimo że to nie sprzęt z najwyższej półki.

Bardzo mądre podejście do tego trudnego tematu.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

zrobię pokaz , bilety po 10 tysi ... wystawię cenę dwie bańki ... i niech się o nie biją 🙂

I mógłbyś być zaskoczony....

5 minut temu, slawek.xm napisał:

zrobię pokaz , bilety po 10 tysi ... wystawię cenę dwie bańki ... i niech się o nie biją 🙂

Wszystko zależy od kabli jakie masz 😋

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Ajothe napisał:

Wszystko zależy od kabli jakie masz 😋

kable zostają u mnie to moje oryginalne konstrukcje .... nie udostępniam

8 minut temu, Yankes napisał:

I mógłbyś być zaskoczony....

wiem , że to obecnie realne ceny

ale nie chce mi się konstruować następnych kolumn , bo te co mam to spełnienie wszystkich marzeń a wiek zdrowie i zadowolenie nie pozwala mi na szukanie alternatyw

skupiam się teraz na innych aspektach systemu , chcę jeszcze parę pomysłów wprowadzić w życie

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

kable zostają u mnie to moje oryginalne konstrukcje .... nie udostępniam

Najważniejsze, że to Ty jesteś zadowolony!

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Yankes napisał:

Najważniejsze, że to Ty jesteś zadowolony!

też tak myślę 🙂

i każdemu tego zadowolenia z systemu życzę

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

też tak myślę 🙂

i każdemu tego zadowolenia z systemu życzę

Niestety ciągle chcemy gonić króliczka...

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Yankes napisał:

Niestety ciągle chcemy gonić króliczka...

gdybym miał drugie życie pewnie też bym nie ustawał 🙂

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie, to tylko kilku userów co łażą po forum by czepiać się innych. Poza nimi jest ok.

Moim zdaniem nie jest ok. W co niektórych wątkach jest wręcz nie fajnie. Jest tego sporo ostatnio. Nie moja sprawa. ale dla dobra forum to nie wróży.

20 godzin temu, szpakowski napisał:

Nie wiesz? Szymonowi ban się skończył ...

A miał

?

Nie wiedziałem.

Piszmy proszę w temacie wątku. Zapraszam

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

gdybym miał drugie życie pewnie też bym nie ustawał 🙂

Każdy dojdzie do tego momentu...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, slaaawek napisał:

Piszmy proszę w temacie wątku. Zapraszam

sorry za boczenie z tematu czasem tak wychodzi ...

• Pokaż nowe odpowiedzi