Skocz do zawartości
IGNORED

Młodym totalnie odbiło - nie chce im się już pracować.

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, micwoj napisał:

Patologia. To firmy które nie potrafią wykorzystać potencjału i tyle. Albo zajmują się zawijaniem gówna w pazłotko żeby opchnąć klientowi, a nie trudnymi tematami.

Prawdziwa wiedza ekspercka zaczyna się po 40stce. Trzeba w życiu zrobić te kilkaset projektów, zobaczyć jak się realizują, zobaczyć jakie problemy generują żeby powiedzieć że ma się doświadczenie czy wyższy poziom wiedzy.

Później wiadomo, ze zdrowiem różnie, ale nierzadko w swoim życiu zawodowym spotykałem ludzi przed 70ką od których starałem się nauczyć jak najwięcej. Nieczęsto już niestety, ale bywają wyjątki i później - jeśli zdrowie, kondycja i zaangażowanie pozwalają. Ale patrząc na strukturę wieku myślę, że te wyjątki przestaną być wyjątkami. 

Krzywa uczenia się kłania. Jest niestety prawdziwa i nieubłagana. Młodszym wydaje się że już wszystko widzieli, ale w rzeczywistości jeszcze nawet nie wiedzą jakie pytania mogą postawić. 

G prawda 🙂

Masz przestarzale pojecie na temat tego co to jest "potencjal" 😉

Moze potencjalem jest mlody pracownik, ktorego stan doswiadczenia to tylko 70% doswiadczenia starszych pracownikow ( i przez to ma moze mniejsza wydajnosc), ale za to kosztuje polowe z tego co starszy pracownik, nie choruje (nie wypada z pracy), jest zaangazowany (nie jest wypalony) i jest innowacyjny.

A do tego dochodzi fakt, ze w miedzyczasie rynek wcale nie oczekuje tych nonplus-ultra jakosciowych produktow. Czesto wystarczy "gowno zawiniete w pazlotko". Ja nie potrzebuje smartfona ktory dziala 20 lat i jest niezniszczalny. Po 5 latach jest przestarzaly i nadaje sie do smietnika. Ja nie potrzebuje butow, ktore moge nosic 10 lat. Po 2, 3 latach mi sie znudzily. I dokladnie tak jest z wieloma produktami.

A wiedze "expertska" mozna w miedzyczasie dobrze "zakonserwowac" 

Wystarczy popatrzec, jakiego typu zawody/"expertska" wiedza beda w przyszlosci najbardziej zastapione przez AI 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
21 minutes ago, xajas said:

G prawda 🙂

Moze potencjalem jest mlody pracownik, ktorego stan doswiadczenia to tylko 70% doswiadczenia starszych pracownikow ( i przez to ma moze mniejsza wydajnosc), ale za to kosztuje polowe z tego co starszy pracownik, nie choruje (nie wypada z pracy), jest zaangazowany (nie jest wypalony) i jest innowacyjny.

A do tego dochodzi fakt, ze w miedzyczasie rynek wcale nie oczekuje tych nonplus-ultra jakosciowych produktow. Czesto wystarczy "gowno zawiniete w pazlotko". Ja nie potrzebuje smartfona ktory dziala 20 lat i jest niezniszczalny. Po 5 latach jest przestarzaly i nadaje sie do smietnika. Ja nie potrzebuje butow, ktore moge nosic 10 lat. Po 2, 3 latach mi sie znudzily. I dokladnie tak jest z wieloma produktami.

A wiedze "expertska" mozna w miedzyczasie dobrze "zakonserwowac" 

Wystarczy popatrzec, jakiego typu zawody/"expertska" wiedza beda w przyszlosci najbardziej zastapione przez AI 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko zalezy od branzy. U mnie szefowa koncernu ma 34 lata, ale najbardziej fachowa i ceniona kadra techniczna to ludzie tuz przed emerytura ktorzy maja bogate doswiadczenie. Ja mam 40+ i ciagle sie ucze czegos nowego poniewaz ciagle jest postep i rozwoj, ale to nie jest tak ze ktos na nowo kolo wymysla. A co do nauki to wlasnie dorabiam specjalizacje xD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A bo to nie każdy wie, nie każdy umi, nie każdy potrafi.

gf-qtC9-mpZj-WKdf_grabowski-ma-kompleks-

To jest chyba jasne i tego nie trzeba przedstawiać!

W dniu 3.08.2023 o 21:04, ałopos napisał:

Ukryta Zawartość

I starym i młodym wpojono, że uczciwość to patologiczna cecha charakteru. Żeby żyć trzeba kombinować, np. ukraść pierwszy milion, kogoś oszukać, odrzeć do gołej skóry, jak nie ma innego wyjścia zabić itd. Do tego z racji chorej chciwości wielu pracodawców i przełożonych mobbing stał się stałym elementem naszej codzienności. Zboże dojrzało i teraz nadszedł czas na zbieranie plonów. "Szlachta" nie pracuje, więc ją również będziesz musiał utrzymywać.

2 godziny temu, xajas napisał:

G prawda 🙂

1. Moze potencjalem jest mlody pracownik, ktorego stan doswiadczenia to tylko 70% doswiadczenia starszych pracownikow ( i przez to ma moze mniejsza wydajnosc), ale za to kosztuje polowe z tego co starszy pracownik, nie choruje (nie wypada z pracy), jest zaangazowany (nie jest wypalony) i jest innowacyjny.

2. A do tego dochodzi fakt, ze w miedzyczasie rynek wcale nie oczekuje tych nonplus-ultra jakosciowych produktow. Czesto wystarczy "gowno zawiniete w pazlotko". Ja nie potrzebuje smartfona ktory dziala 20 lat i jest niezniszczalny. Po 5 latach jest przestarzaly i nadaje sie do smietnika. Ja nie potrzebuje butow, ktore moge nosic 10 lat. Po 2, 3 latach mi sie znudzily. I dokladnie tak jest z wieloma produktami.

3. Wystarczy popatrzec, jakiego typu zawody/"expertska" wiedza beda w przyszlosci najbardziej zastapione przez AI.

Ad 1 - Zgadzam się, ale piszesz tu o typowych starszych pracownikach, spod znaku komunistycznego reżimu. Kawa, śniadanie, sranie, sprawdzanie zawartości nosa itd.

Ad 2 - Też masz rację. Dzięki temu jakość produktów drastycznie spadła i ta tendencja nadal jest utrzymywana. Nie ma znaczenia, czy to ekspres do kawy, czy samochód. Kupuje używasz, po jakimś czasie klniesz, wyrzucasz i bierzesz kolejny kredyt.

Ad 3 - Tu wiek nie będzie miał znaczenia. Np. 40% zostanie zwolnionych na pniu i tyle.

1 + 2 + 3 = bez względu czy jesteś młody, czy stary z czasem nie będzie coraz lepiej tylko gorzej. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok

To ja pokarzę coś pozytywnego. Ile roboty i zacięcia i umiejętności. Ktoś napisał komentarz:

"dude is a carpenter, mechanic, electrician, tailor, and plumber. He can run a whole town by himself"

W dniu 8.08.2023 o 21:26, xajas napisał:

Syn przyjaciela skonczyl St. Gallen i jako nowicjusz po studiach wystartowal w Frakfurcie w Consultingu z poczatkowym rocznym zarobkiem 100.000€

Syn drugiego przyjaciela konczy prawo i jako student zarabia w kancelarji adwokackiej w Monachium za 3 dni pracy w tygodniu 5000€ na miesiac.

fajnie się podpierać innymi... synowie znajomych, żony koledzy... to i ja się pochwalę, znajomy zaczynał prace od 20 tyś funtów miesięcznie. Fajnie co ? i co z tego ....

23 godziny temu, jezz napisał:

To znaczy bawią się?

Bardzo dobrze, niech się bawią, póki są młodzi.

nie wiem, ale jeśli tak to zabawa przez cały tydzień, miesiąc, rok to trochę długo...

12 godzin temu, xajas napisał:

Ale z jednym wyjatkiem: obibokow!
Nie trawie obibokow/pasozytow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a o takich głównie pisaliśmy....

12 godzin temu, costa brava napisał:

Zasiłek dogania najniższa płace

Najnizsza płaca dogania średnią,  a tak sie dzieje w Polsce 

za dużo wariatów z konfy słuchasz,  u nas zasiłek to marne grosze. 1200 zł zasiłku a 2700 zł netto najniższej pensji to jednak jest różnica, pomijam już fakt że zasiłek jest ograniczony czasowo i powiązany z obowiązkiem pracy.

12 godzin temu, xajas napisał:

Nie rozumiem co masz na mysli

to że u was jest, było i będzie tak samo.

6 godzin temu, micwoj napisał:

Krzywa uczenia się kłania. Jest niestety prawdziwa i nieubłagana. Młodszym wydaje się że już wszystko widzieli, ale w rzeczywistości jeszcze nawet nie wiedzą jakie pytania mogą postawić. 

Nie do końca się z tym zgodzę bo mając 30 lat doświadczenia i dobre wykształcenie nadal mamy potężne braki, dużo się zmienia zawsze jest się czego uczyć.

Co nie zmienia faktu że do pewnych rzeczy trzeba po prostu dorosnąć, zmienić podejście.

9 godzin temu, costa brava napisał:

No to wlasnie trwa ich likwidacja, a w ich miejsce wchodzą korpo, ktore płacą "lepiej" .  Tzn średnią krajową którą zjada inflacja i dogania waloryzowana powyżej inflacji najnizsza krajowa 

tylko że korpo ludzi ma za nic inny wymiar niewolnictwa, a wy chyba zapominacie od czego to wszystko się zaczęło i dlaczego pracownicy wpadli w sidła korpo.

5 godzin temu, piter z napisał:

Wszystko zalezy od branzy. U mnie szefowa koncernu ma 34 lata, ale najbardziej fachowa i ceniona kadra techniczna to ludzie tuz przed emerytura ktorzy maja bogate doswiadczenie. Ja mam 40+ i ciagle sie ucze czegos nowego poniewaz ciagle jest postep i rozwoj, ale to nie jest tak ze ktos na nowo kolo wymysla. A co do nauki to wlasnie dorabiam specjalizacje xD.

Z pierwszą częścią się zgadzam  z drugą nie koniecznie ale połączenie młodych i starszych doświadczonych pracowników daje najwięcej korzyści, szkoda że tak mało firm to rozumie, zwłaszcza szpitale.

Niestety starsi ludzie to często rutyna, braki z nowoczesnych technik itd. a każdym im dłużej na przysłowiowym stołku tym mniej widzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
Fajnie co ? i co z tego…

„Ucz sie ucz, bo nauka to do potegi klucz“

Dawno temu nie bylo internetu, ale byly „pamietniki“. Kazdy zawieral powyzszy wpis. Ja go potraktowalem powaznie
W dniu 8.08.2023 o 10:25, fetek napisał:

mięso armatnie jak jest obrotne potrafi wyciągnąć 7 do ponad 10 tyś w okresie świątecznym w marketach z elektroniką. Mało jak na praktycznie zerowe wymagania jeśli chodzi o doświadczanie i wykształcenie ? 

Te 7-10 to chyba jak sprzeda w miesiącu tysiąc pralek i telewizorów siedząc od świtu do zmierzchu i przy okazji biegając jeszcze z kawą za kierownikiem sklepu żeby tylko czasem premii nie zapomniał. 

W dniu 9.08.2023 o 08:41, xajas napisał:

Jesli:

A) jako obibok nic nie robiac moge zakasowac 1500€ zasilku na miesiac

B) jako pracownik z najnizszymi zarobkami ciezko zapiendralam za 1700€ netto na miesiac

To w Polsce tak dobrze jest? 

?👈

11 godzin temu, fetek napisał:

nie wiem, ale jeśli tak to zabawa przez cały tydzień, miesiąc, rok to trochę długo...

Reasumując, młodzi nie chcą pracować, nie chcą się uczyć, nic nie umieją gdy rozpoczynają pracę. nie chcą pracować za darmo w nadgodzinach, są roszczeniowi,  nie znają się na zegarku analogowym, no i chleją, a jak chleją, to pewnie o ćpają.

Czy coś pominąłem?

Edytowane przez jezz
21 godzin temu, stench napisał:

Praca ma dawać godne wynagrodzenie, a gadka pracodawcy że przecież płaci najniższą krajową to należy mu się turbowdzięczność to kpina. Najniższa krajowa jest dla najprostszych i niewymagających żadnych kwalifikacji prac. Dobrze sprzątająca sprzątaczka czy Babcia dbająca należycie o miejski szalet powinna zarabiać więcej. Firmy dziadujące na najniższych krajowych mogą się zlikwidować i zrobić miejsce dla tych którzy zapłacą ludziom lepiej.

Taka duża, szanująca się zachodnia firma od lat 90 prężnie rozwija się w moim mieście. Zarobienie tam czegoś więcej niż najniższa krajowa graniczy z cudem. Są dwie drogi, albo znajomości albo wlazenie w dupe. Ewentualnie już jak trafisz jako inz praca za nieco większe pieniądze. Za to dyspozycyjność 100% bez znaczenia. Dzień, noc czy niedziela. To samo cała kadra kierująca. Plus do tego oczywiście chamstwo ze strony samej góry. Ta firma od lat niszczy, a w zasadzie zniszczyła już tutaj rynek pracy. Najpierw przetrzepala cale miasto. Jak już nie było chętnych, zaczęli ludzi wozić busami z okolicznych wsi (busy wiadomo skad, za tą place połowa nie miała swego auta a jak już to chyba z 30% pensji poszło by na paliwo). Jak już nie było chętnych w promieniu 50km i na prawdę nikt nie chciał tam pracować zaczęli ściągać Ukrainę, a nawet ludzi z dalszych krajów. Wszystko przez agencje pracy. Problem był nawet poruszany na szczeblu władz miejskich, ale co z tego. 

?👈

Poseł Radosław Lubczyk ma ferrari, porsche, bmw, kilka nieruchomości i dobrze prosperującą spółkę dentystyczną, która tylko w ostatnim roku zarobiła "na czysto" ponad pół miliona zł. Mimo to w ciągu ostatnich siedmiu lat parlamentarzysta pobrał z kasy Sejmu ponad 778 tys. zł z uwagi na swoją trudną sytuację majątkową.

Ukryta Zawartość

Jak takie rzeczy sie czyta to faktycznie ruszać palcem w bucie sie nie chce 

Ukryta Zawartość

To w Polsce tak dobrze jest? 

Nie, jeszcze lepiej, przynajmniej tak twierdzi Fetek, Caleb i podobni

Jak takie rzeczy sie czyta to faktycznie ruszać palcem w bucie sie nie chce 

Ty nie masz ruszac palcem w bucie, tylko glowa na karku. Inni tez, to moze cos z tego wyjdzie
21 godzin temu, xajas napisał:

a nie potrzebuje smartfona ktory dziala 20 lat i jest niezniszczalny. Po 5 latach jest przestarzaly i nadaje sie do smietnika. Ja nie potrzebuje butow, ktore moge nosic 10 lat. Po 2, 3 latach mi sie znudzily.

Ze szczerego serca nie znoszę kupować. Byłoby super jakby smartfon nie był ubijany przez producentów, bo przecież skoro na telefonie sprzed 10 lat dało się oglądać stronę, wysłać maila, czy policzyć coś w arkuszu kalkulacyjnym, to czemu kurna teraz już nie jestem w stanie włączyć na nim przeglądarki? Żebyś kupił. 

Jak trafiłem na buty które lubię i są wygodne, to ciucham je do śmierci technicznej i mam nadzieję że ta śmierć nastąpi jak najpóźniej, a nie "bo mi się znudzą" 

Ale producenci mają interes w sprzedaży nowych, nie robieniu solidnych, więc jestem zmuszany do kupowania tego gówna w papierki. I wcale mi się to nie podoba. Więc wolałbym jakby poziom wiedzy jednak rósł, a nie taniał. 

21 godzin temu, piter z napisał:

Wszystko zalezy od branzy. U mnie szefowa koncernu ma 34 lata, ale najbardziej fachowa i ceniona kadra techniczna to ludzie tuz przed emerytura ktorzy maja bogate doswiadczenie. Ja mam 40+ i ciagle sie ucze czegos nowego poniewaz ciagle jest postep i rozwoj, ale to nie jest tak ze ktos na nowo kolo wymysla.

Ototo... Podobnie. Też cały czas pracuję, czytam i się szkolę, a i tak zawsze znajdzie się ktoś od kogo mogę się nauczyć kolejnej rzeczy. 

I zgadzam się, jeśli firma coś trudnego robi, a nie sprzedaje garnki przez telefon, to robienie mieszanych wiekowo zespołów to najlepsze co można sobie wymyśleć. 

26 minut temu, micwoj napisał:

Jak trafiłem na buty które lubię i są wygodne, to ciucham je do śmierci technicznej i mam nadzieję że ta śmierć nastąpi jak najpóźniej, a nie "bo mi się znudzą" 

A nawet kupił bym ten sam model ,  bo poprzednie wytrzymały były wygodne itd. przez kilka, kilkanaście lat  

9 godzin temu, costa brava napisał:

A to tylko 1 zasilek jest w Polsce? A reszta "słusznie należnych " świadczeń? 😆

uzależnionych od pracy ? na pewno jest rodziny w śmiesznej kwocie a dalej nie wiem możesz poświecić trochę czasu i się dokopać

9 godzin temu, xajas napisał:

„Ucz sie ucz, bo nauka to do potegi klucz“

Dawno temu nie bylo internetu, ale byly „pamietniki“. Kazdy zawieral powyzszy wpis. Ja go potraktowalem powaznie

Ukryta Zawartość

G prawda że tak powiem 🙂 zwłaszcza dzisiaj.

8 godzin temu, rafal735r napisał:

Te 7-10 to chyba jak sprzeda w miesiącu tysiąc pralek i telewizorów siedząc od świtu do zmierzchu i przy okazji biegając jeszcze z kawą za kierownikiem sklepu żeby tylko czasem premii nie zapomniał. 

Nie wiem, nie mam dostępu do tych danych ale sam się zastanawiam jak market na prowincji bez problemu wyrabia milion obrotu netto po za sezonem... 

Ukryta Zawartość

A nawet kupił bym ten sam model ,  bo poprzednie wytrzymały były wygodne itd. przez kilka, kilkanaście lat  

Nie jest zabronione kupic wiecje niz jedna pare

Jak mi sie szczegolnie podobaja, to kupuje 3 pary, jedna „na codzien“, jedna „na wyjscie“ a jedna na rezerwe

Wiec nie ma co narzekac na gowno w zlotce. Na wszystko jest rozwiazanie.

To samo z ciuchami.

Ukryta Zawartość

G prawda, ze tak powiem.

Jesli jedyne czego sie uczysz, to jak przysrac niemcom, to nie dziwota. Naucz sie czegos bardziej sensownego

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Jesli jedyne czego sie uczysz, to jak przysrac niemcom, to nie dziwota. Naucz sie czegos bardziej sensownego

umiem wymienić żarówkę i przykręcić lampę a to już dużo więcej niż Ty i przeciętny Niemiec 😅

umiem wymienić żarówkę i przykręcić lampę a to już dużo więcej niż Ty i przeciętny Niemiec 
Jesli dla ciebie umiejetnosc przykrecenia lampy to "potega", to juz wszystko rozumiem

PS.
Chyba nie znasz lamp, ktore majstruje, ale do tego nie potrzeba potegi

Ale przyznaje, tego nie potrafi przecietny Niemiec.
fetek tez nie

Ukryta Zawartość

IMG_5597.thumb.jpg.3d0fd700bc4a8e492a52b8f7643f5e92.jpg

Oj fetek, jak sie nie obrocisz, dupa zawsze zostanie z tylu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polska to jest kraj dobrze wyksztalconej, taniej sily roboczej i dlatego tyle duzych koncernow otwiera u nas placowki i fabryki. Zeby w Polsce byly naprawde dobre zarobki to najpierw musza powstac duze firmy/koncerny ktore bazuja na technologii, a nie jedynie tanszej sile roboczej niz na zachodzie.

9 godzin temu, jezz napisał:

no i chleją, a jak chleją, to pewnie o ćpają.

a jak chleja i cpaja to napewno kradna.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

3 godziny temu, xajas napisał:

Ale przyznaje, tego nie potrafi przecietny Niemiec.
fetek tez nie

Ukryta Zawartość

niet, takich zbieraczy kurzu nie umiem robić

ale wracając do tematu to ci znienawidzeni młodzi powiedzą Ci to samo... po co. ? będę vlogerem, albo poklikam sobie na CFD z godzinkę dziennie, rodzice dadzą.. a jak nie to państwo... po co się męczyć

😅

3 godziny temu, piter z napisał:

Polska to jest kraj dobrze wyksztalconej, taniej sily roboczej i dlatego tyle duzych koncernow otwiera u nas placowki i fabryki. Zeby w Polsce byly naprawde dobre zarobki to najpierw musza powstac duze firmy/koncerny ktore bazuja na technologii, a nie jedynie tanszej sile roboczej niz na zachodzie.

wchodzą jedne z największych korpo na świecie ale nadal nie jest to produkcja, z punku widzenia państwa to jest nam potrzebne .

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, fetek napisał:

G prawda że tak powiem 🙂 zwłaszcza dzisiaj.

jak się nie ma chodów, znajomości, pieniążków rodziców na rozruch i innych takich to bez nauki jeszcze ciężej 😉 

2 godziny temu, kostropaty napisał:

jak się nie ma chodów, znajomości, pieniążków rodziców na rozruch i innych takich to bez nauki jeszcze ciężej 😉 

To się wyprowadzam do Niemiec czy Holandii i ściemniam.

do wielu czynności przynoszących dzisiaj kasę wystarczy komputer a nawet telefon i internet.

Nie wiem jak w Niemczech, ale w Norwegii papiery z panstwowej szkoly na wszystko to podstawa. Nikogo nie interesuje cos sie potrafi jak sie nie ma na to papieru.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.