Skocz do zawartości
IGNORED

kef r3 vs chario Delphinus vs evo 4.2 do cxa81

Rekomendowane odpowiedzi

Mój mały upgrade sprzętu rozrósł się do większych rozmiarów. Po początkowych zamysłach wymiany samego wzmacniacza bardzo szybko przyszła kolej na kolumny. Nowa Integra to CXA81 + wiim, będę chciał wymienić swoje polki se20 na paczki lepszej klasy. Czego oczekuje względem Polków:

• wyciągnąć średnice do przodu,
  • zwiększyć przestrzeń, poprawić separację
  • ogólnie oczekuje wyższej klasy dźwięku

Preferuję ocieplone brzmienie, dolnych zakresów mi nie brakuje w obecnych kolumnach, może być ilościowo podobnie jak w polkach. Fajnie jakby dobrze grały od niskich poziomów głośności (emity 20 chyba odpadają?) i nie były kapryśne na ustawienia, będą stały maksymalnie 15 cm od tylnej ściany. 

Muzyka wszelaka ale głównie metal, rock, poważna.

do ok 4-5k

Po długich poszukiwaniach w kręgu moich zainteresowań są:

1. chario Delphinus - choruję na nie od dawna, przeczytałem kiedyś trochę opisów jakie to nie są świetne, że grają jak dobrej klasy podłogówki itp. 
  2. kef r3 - sporo opinii, że grają nad wyraz dobrze jak na swoją półkę cenową. Ponoć mają fajną średnicę?
  3. wharfadele evo 4.2 trochę czarny koń, pisze się o nich niewiele na polskich forach, ale na zagranicznych bardzo chwalone. Ale chyba odstają dynamiką i ilością dołu od powyższych?

To moich trzech głównych pretendentów do odsłuchów, nie mam niestety możliwości sprawdzenia ich w jednym miejscu, więc o porównanie będzie trudno.

W wielu tematach jako dobre klocki do cxa81 pojawiają się takie typy jak elac carina 243.4 (choć opinie o nich są różne), MA silver 100 (nie będą za "chude" do ca?), emit 20 (wiele opinii, że zaczynają grać od pewnego poziomu głośności, przy cichym słuchaniu przeciętnie)

Z góry dziękuję za każdą dodatkową opinię. 

Oczywiście, wzmak jest ważny, ale to do głośników powinniśmy dobierać wzmak. I zapewne kolega teraz kupi lepsze monitory i zacznie szukać później wzmacniacza. Każdy ma swoją drogę.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Równie dobrze można powiedzieć, że wysokiej klasy elektronika więcej wyciśnie ze słabych głośników niż słaba elektronika z głośników wysokiej klasy. Nie raz spotkałem się z taką opinią i w dużej mierze odpowiada moim własnym doświadczeniom 

A źródło jest tak samo ważne jak wzmacniacz. 

37 minut temu, piotrek7 napisał:

Wymień tą Kambodżę na porządny wzmacniacz i zadbaj o wartościowe źródło a na głośniki też przyjdzie czas 

uważasz że 81 to słaba Integra w swojej cenie?

czym jest dla ciebie porządny wzmacniacz i wartościowe źródło?

w zeszłym miesiącu założyłem temat z pomysłem na wymianę wzmacniacza, miałem jeszcze bardziej budżetową wersję CA, głos forum mówił żebym zostawił wzmaka a w pierwszej kolejności wymienił kolumny. 

widzicie ten cyrk? to forum nie powinno istnieć. Przychodzisz uzyskać odpowiedź na jedno pytanie, a wychodzisz z kilkoma nowymi pytaniami bez odpowiedzi. 

ale rozumiem, że każdy ma inną percepcję dźwięku więc luz.

Edytowane przez JanJan
4 minuty temu, JanJan napisał:

uważasz że 81 to słaba Integra w swojej cenie?

Tak

5 minut temu, JanJan napisał:

widzicie ten cyrk? to forum nie powinno istnieć.

To co tu robisz? 

Może cyrkiem jest to, że strzeliłeś focha uzyskując odpowiedź inną, niż ta, której oczekiwałeś? 

CA???? WOOOOW!!!!! Super wzmacniacz. Kurde ale zaszalałeś!!! Cudo!!! 

Tak lepiej? 

10 minut temu, piotrek7 napisał:

Tak

To co tu robisz? 

Może cyrkiem jest to, że strzeliłeś focha uzyskując odpowiedź inną, niż ta, której oczekiwałeś? 

CA???? WOOOOW!!!!! Super wzmacniacz. Kurde ale zaszalałeś!!! Cudo!!! 

Tak lepiej? 

kolega się nie unosi i jak już cytuje to przynajmniej cały akapit. 

poza tym to zachowanie kolegi wygląda mi na focha, zapytałem bardzo serio czym dla ciebie jest "porządny" wzmacniacz, nadal nie raczyłeś odpowiedzieć ani w żaden sposób nie poparłeś swojego stwierdzenie jakimkolwiek argumentem. Liczę na merytoryczną dyskusję a nie teksty "bo tak".  

Edytowane przez JanJan
27 minut temu, JanJan napisał:

Liczę na merytoryczną dyskusję a nie teksty "bo tak".

44 minuty temu, JanJan napisał:

widzicie ten cyrk? to forum nie powinno istnieć.

To rozumiesz przez "merytoryczną dyskusję? 

Ponieważ dla mnie wzmacniacze zawsze miały drugorzędne znaczenie zaproponuję

pozostanie przy dotychczasowej firmie. Lepsza wysokotonówka, wyrównane

pasmo bez woalowania średnicy a w gratisie również dobry bas.

Spróbuj posłuchać R200, a są teraz do kupienia poniżej 3,5 kzł.

Mam świadomość, że to też jest nie na temat 😉 ale mam za sobą lektury

dotyczące zarówno Delphinusów, jak Evo. Z kolei Kef R3 nie należy do moich

ulubieńców ze względu na metalową kopułkę i impedancję jeszcze niższą,

niż choćby R200.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Ponieważ dla mnie wzmacniacze zawsze miały drugorzędne znaczenie zaproponuję

pozostanie przy dotychczasowej firmie. Lepsza wysokotonówka, wyrównane

pasmo bez woalowania średnicy a w gratisie również dobry bas.

Spróbuj posłuchać R200, a są teraz do kupienia poniżej 3,5 kzł.

Mam świadomość, że to też jest nie na temat 😉 ale mam za sobą lektury

dotyczące zarówno Delphinusów, jak Evo. Z kolei Kef R3 nie należy do moich

ulubieńców ze względu na metalową kopułkę i impedancję jeszcze niższą,

niż choćby R200.

Ukryta Zawartość

jeszcze nie tak dawno r200 były na czele mojej listy, ale wraz z zagłębianiem się w temat i krótkim odsłuchu pojawiło się coraz więcej wątpliwości, że to po prostu ulepszone polki signature, z całą ich charakterystyką. Czyli nadal grają lekką V z wycofaną średnicą (może nie aż tak jak se20) i nadal nie mają tej przestrzeni i powietrza co konkurencja. Nie słuchałem ich bezpośrednio w porównaniu do innych wyżej wymienionych podstawek. Wymiana na r200 na pewno przyniesie poprawę, ale oczekuję większej ilości zmian 😉 Czy możesz napisać coś więcej o chario i Evo?

Ukryta Zawartość

Pisałem o lekturze forum. Cień wątpliwości, to głośniejsze granie Delphinusów

już nie takie gładkie i mimo wstęgi w Evo nie wszyscy podzielają zachwyty

co do góry pasma. Z drugiej strony trudno znaleźć same złe czy same dobre

opinie o wielu gratach i zdecyduje to, co się komu spodoba, czasem przy zbyt

może krótkim posłuchaniu konkurentów ... Co do średnicy R 200:

Ukryta Zawartość

to do tych wycofanych raczej nie należy ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, JanJan napisał:

widzicie ten cyrk? to forum nie powinno istnieć. Przychodzisz uzyskać odpowiedź na jedno pytanie, a wychodzisz z kilkoma nowymi pytaniami bez odpowiedzi.

Trudno rzeczywiście czasami uzyskać konkretną odpowiedź na nurtujące nas pytania zwłaszcza gdy pozycjonujemy własny sprzęt z innymi i ogólnie nie ma w tym nic złego jednak sposób w jaki to robimy może nas jedynie zdystansować i zniechęcić do wymiany doświadczeń bo przecież każdy z nas ma taki sprzęt jaki nam odpowiada o czym wydaje mi się często zapominamy.

W związku z czym nie przejmuj się zaadresowaną krytyką bo nie jest absolutna i ostateczna. Zdążyłem już się przyzwyczaić do czego i Ciebie zachęcam że jeśli skierowane jest jakieś pytanie czy prośba lub porada to zazwyczaj zawsze znajdzie się ktoś kto podważy jakość jakiegoś elementu toru sugerując gruntowną przebudowę systemu pytającego. 

W założonym temacie niestety nie słuchałem żadnych z wymienionych przez Ciebie kolumn więc nie podpowiem jednak chciałbym zachęcić Cię do wpisania na listę monitorów Elac Vela BS403 które miałem przyjemność posiadać i które uważam za idealne uwzględniając Twoje wymagania. To bardzo przyjemnie brzmiące monitory o wyrównanym, plastycznym i szczegółowym dźwięku. Są neutralne i przejrzyste, średnica nie jest wycofana ale nasycona i szczegółowa. Głośnik wysokotonowy JET to klasa sama w sobie i pięknie przenosi wysokie tony bez oznak zapiaszczenia czy jazgotu a przy tym jest delikatny i gładki. Tak się składa że słucham od metalu po klasykę i Elaci okazały się bardzo uniwersalnymi kolumnami. Świetnie oddawały tempo, selektywność i dynamikę w metalu ale super też odtwarzały barwę i ton instrumentów klasycznych. To moim zdaniem fenomenalne monitory w swojej cenie na które również można i oko zawiesić. Szczerze polecam 😉

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Też dam głos na Elacki - nie słyszałem Delphinusów ani Evo, ale od R3 są jednak - moim zdaniem - sporo lepsze. Grają zdecydowanie spójnej od KEFa - chociaż do CXA81 potęga basu z R3 mogła by się przydać i w połączeniu może okazać się lepszą kolumną. Z tą jednak uwagą że słuchałem starszej wersji 244.3.

Musisz uważać na konstrukcje prądożerne - takie jak Emit 20 bo CXA nie jest demonem mocy - niestety.

16 godzin temu, Tal napisał:

chciałbym zachęcić Cię do wpisania na listę monitorów Elac Vela BS403

Znacząco przekraczają budżet 4-5K ... Choć oczywiście to najlepsza propozycja.

Gdyby trzymać się budżetu to wybrałbym KEF R3. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Do CXA moim zdaniem KEF>Chario>Wharfedale. Warto też sprawdzić Buchardt P300 oraz S300. To też cieplej grające kolumny, z bardzo fajną średnicą i obrazowaniem. Ustawienie tak blisko ściany jednak im nie służy, ale i tak uważam, że warto by było je sprawdzić. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

23 minuty temu, Piopio napisał:

Znacząco przekraczają budżet 4-5K ... Choć oczywiście to najlepsza propozycja.

Jeśli się dobrze poszuka...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ja bym zostawił ten wzmacniacz bo on gra tak jak potrzebujesz tylko faktycznie wymieniłbym kolumny.

I zgadzam się z branżą powyżej pod kątem hierarchii wybranych przez ciebie modeli to znaczy tak że za faworyta uważałbym kefy. 

Jak po wymianie kolumn po pewnym czasie nadal będzie szczuł niedosyt to wtedy pomyślisz o wzmacniaczu.

• 3 tygodnie później...
W dniu 6.08.2023 o 21:16, Tal napisał:

Elac Vela BS403 ... to moim zdaniem fenomenalne monitory w swojej cenie na które również można i oko zawiesić. Szczerze polecam 😉

Oj tak;)

I za 5K da się kupić używane w super stanie. 

W dniu 6.08.2023 o 17:28, JanJan napisał:

W wielu tematach jako dobre klocki do cxa81 pojawiają się takie typy jak elac carina 243.4

Moim zdaniem to bardzo dobra oferta jako używane do 3K, ale jeżeli jest budżet 5K na używane Vele, to różnica jest zdecydowanie warta dopłaty. Miałem Cariny, mam Vela.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W dniu 6.08.2023 o 17:28, JanJan napisał:

MA silver 100 (nie będą za "chude" do ca?)

Zdecydowanie Elac, choć te MA są OK (sam miałem kiedyś MA Silver RX2). Ale Vela to jest inna, czytaj wyższa, klasa. 

Emit 20 - miałem 3 modele Dynaudio (akurat nie Emity, tylko Excite) i każdy z nich wymagał sporo wolnego miejsca (na pewno więcej, niż 15 cm), aby dobrze zagrać, bez pogrubionego basu, z oddechem i zwiewnością. A na to chyba nie możesz sobie pozwolić ("będą stały maksymalnie 15 cm od tylnej ściany").

Poza tym skoro w Twoim repertuarze na początku jest metal i rock, to Dynie raczej bym sobie odpuścił. 

Chario, KEF, Wafle - nie znam, nie mam pojęcia. Tzn. kiedyś śp. kumpel miał Wafle Diamond 8.1, ale Evo 4.2 to inna klasa, więc nie będę próbował szukać analogii na siłę;)

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

4 godziny temu, tomek11 napisał:

Zdecydowanie Elac,

Jeśli grają z odpowiedniej jakości elektroniką. Jeśli idziemy tu na skróty, są jedynie ładnym, wydającym dźwięki mebelkiem

Wszystkie ktore wymieniles sluchalem i stawiam na Chario Delphinus. Sam do nich niedawno wrocilem  i jestem bardzo zadowolony. 

Wharfedale wg mnie klasa nizej. 

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Na Twoim miejscu szukałbym kolumn w obudowie zamkniętej lub czegoś z osłabionym basem. Trudno mi sobie wyobrazić coś co zagra w miarę dobrze 15 cm od ściany, nie mówiąc już nawet o wyciśnięciu maxa z kolumn. Nie chcę Cię dołować ale chyba wszystko ustawione tak blisko ściany zagra maksymalnie na pół gwizdka. 

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

1 godzinę temu, Sz@tynbury napisał:

Nie chcę Cię dołować ale chyba

nie uwzględniasz głośników z BR skierowanym do przodu lub membranie biernej. Zagrają blisko ściany. OZ - zdecydowanie tak. Głośniki z osłabionym basem? Czyli do d...... lub z założenia zaprojektowane tak aby grać zestrojone w systemie z subwooferem 

6 minut temu, piotrek7 napisał:

nie uwzględniasz głośników z BR skierowanym do przodu lub membranie biernej. Zagrają blisko ściany. OZ - zdecydowanie tak. Głośniki z osłabionym basem? Czyli do d...... lub z założenia zaprojektowane tak aby grać zestrojone w systemie z subwooferem 

Dla mnie kolega może sobie nawet kupić kolumny z BR skierowany w sufit. To, że coś zagra nie oznacza, że dobrze zagra. Tu chodzić zarówno o bas jak i kreowanie naturalnej sceny.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Przeczytaj jeszcze raz moją pierwszą wypowiedź w tym temacie, w trybie niekonfrontacyjnym, proszę. 

Zgadzam się położenie baz refleks nie ma tu kompletnie nic do rzeczy.

Taka bliskość ściany nie zaburzy prawidłowego wylotu powietrza z portu. Nie o to chodzi.

Kolumny zamknięte lepiej radzą sobie z problemami z bliskością ściany jeżeli chodzi o sekcję niskotonową. Ona się nie wzmaga. 

Podobnie ma linia transmisyjna. Pmc czy topowe castle.