Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.03.2025 o 22:35, Kris2024 napisał:

(zacznij od konfiguracji YPAO w swoim pomiezzczeniu) 1. Sprawdź a usłyszysz 2. Regulacja wzmacniacza a sygnału przed wzmacniaczem czyni różnicę 3. Korektor wówczas ma inny punkt odniesienia.( końcowo uzyskujesz większą detaliczność i precyzje nawet przy cichych odsuchach) 

Mam zrobioną korekcję, ale dalej w ustawieniach YPAO, korektor wyłączam, a zostawiam włączone YPAO Volume, tak mi bardziej odpowiada. 

1 minutę temu, koover napisał:

Mam zrobioną korekcję, ale dalej w ustawieniach YPAO, korektor wyłączam, a zostawiam włączone YPAO Volume, tak mi bardziej odpowiada. 

Robię identycznie :))) korektor zabiera bas :)))

Edytowane przez Kris2024

Ypao jest bardziej do "ratowania się" jak ANC w słuchawkach. Jeśli warunki są względnie optymalne, to zapewne bez "ulepszaczy" będzie lepiej. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

14 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ypao jest bardziej do "ratowania się" jak ANC w słuchawkach. Jeśli warunki są względnie optymalne, to zapewne bez "ulepszaczy" będzie lepiej. 

Yapo precyzyjnie ustawia odległość kolumn do miejsca odłsuchu a korektor mozna wyłaczyć :)) A to czy jest lepiej czy gorzej jest kwestią dyskusyjną napewno jest inaczej 😉 jeden woli sex z córka tesciowej  inny z tesciowa 😉

Edytowane przez Kris2024

W temacie:dość nieoczekiwanie stałem się posiadaczem Denona DCD 3000 NE.Jest napędem do Naim NDac łączone koaksjalem Kimber Select.Brzmienie? Świetne!😀

W dniu 23.03.2025 o 16:42, Kris2024 napisał:

I miałes rację nazywajac go tak . Bo żadna kolumna z basrefleksem z tyłu NIE MA PRAWA STAC ANI PRZY SCIANIE TYLNEJ JAK I BOCZNEJ I ZADNE PODSTAWKI NIC NIE POMOGĄ to nie zagra tak jak zagra j kolumna która ma przestrzeń.

A ja bym uważał z formułowaniem takich stwierdzeń i jeszcze podkreślania ich pisownią wersalikami.
Po pierwsze mam kolumny z BR z tyłu oddalone mniej niż 30 cm od ściany tylnej i jeszcze mniej od bocznych elementów ściana/szafka. I najwidoczniej kolumny nie znają Twojego "prawa" i nie wiedzą, że nie mogą grać. Biedne nieświadome kolumny. 🙂
Po drugie... wiesz, że istnieją kolumny z BR skierowanym do dołu? Wiesz jaka jest tam odległość od podłogi/dolnej płaszczyzny?
To, że kolumny odstawione od ściany tylnej czy bocznej zagrają lepiej nie musi/nie ma nic wspólnego z wylotem BR z tyłu.

7 godzin temu, MagneticFields napisał:

A ja bym uważał z formułowaniem takich stwierdzeń i jeszcze podkreślania ich pisownią wersalikami.
Po pierwsze mam kolumny z BR z tyłu oddalone mniej niż 30 cm od ściany tylnej i jeszcze mniej od bocznych elementów ściana/szafka. I najwidoczniej kolumny nie znają Twojego "prawa" i nie wiedzą, że nie mogą grać. Biedne nieświadome kolumny. 🙂
Po drugie... wiesz, że istnieją kolumny z BR skierowanym do dołu? Wiesz jaka jest tam odległość od podłogi/dolnej płaszczyzny?
To, że kolumny odstawione od ściany tylnej czy bocznej zagrają lepiej nie musi/nie ma nic wspólnego z wylotem BR z tyłu.

Ciesze się, że jesteś zadowolony z takiego ustawienia swoich kolumn i cieszę się, że uważasz, że jest to najlepesze ustawienie a przy tym ich  brzmienie :))) Gratuluję 🙂. A co do wylotu BR lub nawet zainstalowanego głosnika niskotonowego w spodzie kolumny zastanów sie na czym polega różnica i jak rozkłądaja się fale w takiego typu kolumnie w stosunku do BR z tyłu.

Edytowane przez Kris2024
11 godzin temu, MagneticFields napisał:

Charly Anolinii płyta KnockOut 2000 (fantastycznie nagrana płyta)  zabrzmi u Ciebie przy Twoim ustawieniu jakby to ująć najlepiej: nietuzinkowo i nieszablonowo. Zastanawia mnie tylko czy wyłączysz ją już przy pierwszym czy przy drugim utworze.....

Edytowane przez Kris2024
8 godzin temu, Kris2024 napisał:

Ciesze się, że jesteś zadowolony z takiego ustawienia swoich kolumn i cieszę się, że uważasz, że jest to najlepesze ustawienie a przy tym ich  brzmienie :))) Gratuluję 🙂. A co do wylotu BR lub nawet zainstalowanego głosnika niskotonowego w spodzie kolumny zastanów sie na czym polega różnica i jak rozkłądaja się fale w takiego typu kolumnie w stosunku do BR z tyłu.

Celowo napisałem o "uważaniu" z formułowaniem tak zdecydowanych stwierdzeń odnośnie umiejscowienia otworu BR.
I celowo opisałem tylko jeden przykład z mojego doświadczenia, bo w drugim systemie [woda na Twój młyn] odsłuchowym w innym pomieszczeniu zmieniałem kolumny na takie z BR z przodu, bo te z BR na dole nie grały, a takich z BR z tyłu nie rozważałem. Ale to nie znaczy, że to są wzory z Sevres.
Ktoś może brać takie stwierdzenia jak Twoje jako prawdę objawioną i wtopić z wyborem albo jakiegoś wyboru zaniechać, a moim zdaniem tego gdzie jest otwór BR nie można sprowadzić do 0/1 metody wyboru kolumn.

4 godziny temu, Kris2024 napisał:

Charly Anolinii płyta KnockOut 2000 (fantastycznie nagrana płyta)  zabrzmi u Ciebie przy Twoim ustawieniu jakby to ująć najlepiej: nietuzinkowo i nieszablonowo. Zastanawia mnie tylko czy wyłączysz ją już przy pierwszym czy przy drugim utworze.....

O! Nie dość, że fachowiec, który wszystko wie najlepiej, to jeszcze jasnowidz!
Gratuluję posiadania umiejętności nieosiągalnych powszechnie! 😄
PS. Muszę Cię jednak rozczarować – to forum to już niejednego takiego jasnowidza widziało.

• 2 tygodnie później...
(zacznij od konfiguracji YPAO w swoim pomiezzczeniu) 1. Sprawdź a usłyszysz 2. Regulacja wzmacniacza a sygnału przed wzmacniaczem czyni różnicę 3. Korektor wówczas ma inny punkt odniesienia.( końcowo uzyskujesz większą detaliczność i precyzje nawet przy cichych odsuchach) 

Nie nakręcajcie się tak na ten YPAQ, jego możliwości są mocno ograbiczone i ograniczeń wzmacniacza on nie przeskoczy. Niestety to jest wydmuszka w porównaniu z możliwościami Diraca. Miałem go w Yamaha 3060, nowy Arcam 850 niewygrzany wyjęty z pudełka zagrał lepiej niż ta Yamaha po roku zabawy z YPAQ. Odpalenie potem Diraca na Arcam spowodowało spakowanie Yamahy do pudełka.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Każdy zachwala co lubi i każdy ma teorie na uzasadnienie swojej wizji. Choć czasem jest tylko "kup MBL" bo kup (nawet jeśli miało być ok 15k a nie 39k). Ok, ale jednak kto miał okazję porównać tego konkretnego MBL'a z tym konkretnym TEAC'iem i Luxem? Chętnie odpowiem: NIKT. Także polecam spróbować posłuchać, reszta to trochę bajki. Oczywiście można się kierować np. oczami (MBL brzydki koszmarnie, pasuje do chaty Magdy Gessler), TEAC i LUX mi się podobają oba. 
"KUP topowy napęd z dawnych czasów" -ile jeszcze podziała? Ile będzie nerwów a naprawianiem? Jakie będdą koszty naprawy luksusowego cuda z dawnych lat?

MBL ma w środku napędy Philipsa serii CDPro więc są serrwisowalne tak samo jak każdy inny napęd z tym transportem. I tak samo pdtwarzają płyty dualne z watstwą SACD jak inne CD ` tymi transportami vzy;o grumaszą bo CDPro trzymają się bardzo standardu Red Book Philipsa.
b0ca85d2020eb6a91354d93ce74a1a6d.file
Co poza tym - masz na zdjeciu - policz sekcje zasilania I to jest sam transport 1521 efefd1b3598be1eca28be2de327bac6d.file

Trafo z Toroidy było dołożone wraz z dodatkowym zegarem podczas przeglądu transportu więc teraz pewnie mu bliżej do 1621 niż 1521. Z cyfrówek AES/EBU niesamowicie podszedł mu Illuminati (robił go Stereovox a później sprzedał go do Kimbera). Ważne w nim aby nie były do wyjścia cyfrowego podpięte naraz dwa kable czyli coax i AES/EBU.

13 godzin temu, barni napisał:

Trafo z Toroidy było dołożone wraz z dodatkowym zegarem podczas przeglądu transportu więc teraz pewnie mu bliżej do 1621 niż 1521. Z cyfrówek AES/EBU niesamowicie podszedł mu Illuminati (robił go Stereovox a później sprzedał go do Kimbera). Ważne w nim aby nie były do wyjścia cyfrowego podpięte naraz dwa kable czyli coax i AES/EBU.

Stereovox Sommovigo Illuminati?

22 godziny temu, barni napisał:

Nie nakręcajcie się tak na ten YPAQ, jego możliwości są mocno ograbiczone i ograniczeń wzmacniacza on nie przeskoczy. Niestety to jest wydmuszka w porównaniu z możliwościami Diraca. Miałem go w Yamaha 3060, nowy Arcam 850 niewygrzany wyjęty z pudełka zagrał lepiej niż ta Yamaha po roku zabawy z YPAQ. Odpalenie potem Diraca na Arcam spowodowało spakowanie Yamahy do pudełka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
MBL ma w środku napędy Philipsa serii CDPro więc są serrwisowalne tak samo jak każdy inny napęd z tym transportem. I tak samo pdtwarzają płyty dualne z watstwą SACD jak inne CD ` tymi transportami vzy;o grumaszą bo CDPro trzymają się bardzo standardu Red Book Philipsa.
b0ca85d2020eb6a91354d93ce74a1a6d.file
Co poza tym - masz na zdjeciu - policz sekcje zasilania emoji57.png I to jest sam transport 1521 efefd1b3598be1eca28be2de327bac6d.file

To zajmuje całe pomieszczenie:) Żona by mnie z tym z domu wyrzuciła 🙂 Twoja kobita musi byc bardzo wyrozumiała :))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kris2024
W dniu 7.04.2025 o 11:54, dekoracja napisał:

ok, czy to jest odtwarzacza w cenie do 15k?

Tak, w używce z ebay ten transport kosztował mnie 1800 Euro wiec na uzywanego Meitnera MA1v1 zostanie z jakim na poczatku grałem - kapitalny zestaw. 

39 minut temu, bum1234 napisał:

Na marginesie - nie wiedziałem, że płyta CD to jest coś w co można wierzyć.

Wiara kolego jest indywidualną, osobistą  i bardzo delikatną kwestią...... i tak jak o gustach trudno dyskutować podobnie jest z  wiarą ( np w CD , DVD lub HBO czy Netflixa ...... kazdy ma prawo .... i fajowo jest....)......wiara podobno  cuda  czyni.....ktokolwiek to  widział ktoklwiek to wie...( zaznaczam podobno) ... historycznie na przestrzeni wieków ludzie wierzyli w różne bóstwa, stany pogodowe, zwierzęta, zjawiska atmosferyczne, słońce itd ..... Ja dla przykładu stawiam na Tolka Banana.... chociaż juz  niekoniecznie w niego wierzę ... ;))))))))) ps. reasumując już teraz wiesz, ze wierzyć też można w płytę CD......

Edytowane przez Kris2024
11 godzin temu, Kris2024 napisał:

Wiara kolego jest indywidualną, osobistą  i bardzo delikatną kwestią...... i tak jak o gustach trudno dyskutować podobnie jest z  wiarą ( np w CD , DVD lub HBO czy Netflixa ...... kazdy ma prawo .... i fajowo jest....)......wiara podobno  cuda  czyni.....ktokolwiek to  widział ktoklwiek to wie...( zaznaczam podobno) ... historycznie na przestrzeni wieków ludzie wierzyli w różne bóstwa, stany pogodowe, zwierzęta, zjawiska atmosferyczne, słońce itd ..... Ja dla przykładu stawiam na Tolka Banana.... chociaż juz  niekoniecznie w niego wierzę ... ;))))))))) ps. reasumując już teraz wiesz, ze wierzyć też można w płytę CD......

nie karm trola, szkoda  czasu

????

Jakieś ogólne wnioski ? 🙂

Aktualnie rozpatruję CEC TL-5 i Moon 260D T coś w tej kategorii cenowej jeszcze testować ? Podobają mi się top loadery

• Pokaż nowe odpowiedzi