Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

A ja pamiętam swój pierwszy odtwarzacz CD z Niemiec zaraz po ich pojawieniu się na świecie. 

Pamiętam że żadnego zauroczenia nie było.

Byliśmy wszyscy już wtedy audiofilski, chodziliśmy na giełdy płytowe, zmienialiśmy wzmacniacze, kaseciaki czy gramofony oraz wkładki.

Pociągani woziliśmy kolumny.

Potem jak pojawiły się płyty CD to zgrywaliśmy je na kasety chromowe żeby brzmiały bardziej analogowo.

Słuchaliśmy Wieczorów Płytowych i nowinek o nowych DACach mających sprawić że CD będzie lepiej grało.

Pamiętam jak zgrywałem CD na Damę Pik i to był kosmos, ale to tylko wtedy kiedy nie miało się dostępu do oryginału na winylu. A tych było z roku na rok coraz mniej.

Potem zaczęły się pliki i w końcu powrót winyli, na które tak naprawdę wszyscy czekaliśmy.

Tym bardziej że producenci dali dupy z wprowadzaniem nowych lepszych wersji srebrnych krążków.

Nie udało się z HDCD, nie udało się z XRCD, nie udało się z DVDAudio ani z SACD.

Ostatnio wielka klapa z płytową wersją MQA.

Część ludzi wróciła do winyli, większość przeszła na gęste pliki I tyle.

Pozostała grupa takich kolekcjonerów jak ja kupujących najlepsze i najdroższe wydania japońskie itp.

99% nowych tematów na Forum audiostereo dotycz tak czy inaczej plików. Zakładka hiend upadła, analog to sztuka dla sztuki.

Może parę osób żyjących w równoległym świecie widzi to inaczej...

10 minut temu, Audroc napisał:

A ja pamiętam swój pierwszy odtwarzacz CD z Niemiec zaraz po ich pojawieniu się na świecie. 

Pamiętam że żadnego zauroczenia nie było.

Byliśmy wszyscy już wtedy audiofilski, chodziliśmy na giełdy płytowe, zmienialiśmy wzmacniacze, kaseciaki czy gramofony oraz wkładki.

Pociągani woziliśmy kolumny.

Potem jak pojawiły się płyty CD to zgrywaliśmy je na kasety chromowe żeby brzmiały bardziej analogowo.

Słuchaliśmy Wieczorów Płytowych i nowinek o nowych DACach mających sprawić że CD będzie lepiej grało.

Pamiętam jak zgrywałem CD na Damę Pik i to był kosmos, ale to tylko wtedy kiedy nie miało się dostępu do oryginału na winylu. A tych było z roku na rok coraz mniej.

Potem zaczęły się pliki i w końcu powrót winyli, na które tak naprawdę wszyscy czekaliśmy.

Tym bardziej że producenci dali dupy z wprowadzaniem nowych lepszych wersji srebrnych krążków.

Nie udało się z HDCD, nie udało się z XRCD, nie udało się z DVDAudio ani z SACD.

Ostatnio wielka klapa z płytową wersją MQA.

Część ludzi wróciła do winyli, większość przeszła na gęste pliki I tyle.

Pozostała grupa takich kolekcjonerów jak ja kupujących najlepsze i najdroższe wydania japońskie itp.

99% nowych tematów na Forum audiostereo dotycz tak czy inaczej plików. Zakładka hiend upadła, analog to sztuka dla sztuki.

Może parę osób żyjących w równoległym świecie widzi to inaczej...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Audroc napisał:

Zakładka hiend upadła

Musiała upaść, skoro brzmienie tych hiendów sprzed kilku(nastu) lat oferuje dziś byle Chińczyk za czapkę śliwek. 🙂 

Na co tu się dziś snobować? Na Quangzhou? 😄 Jeszcze tylko kolumny się bronią ale i tu już Chinole wytaczają ciężkie działa. No bo kto, jak nie oni, może zaoferować LS3/5a w takiej cenie? I to ponoć gra! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 minut temu, il Dottore napisał:

Musiała upaść, skoro brzmienie tych hiendów sprzed kilku(nastu) lat oferuje dziś byle Chińczyk za czapkę śliwek. 🙂 

Na co tu się dziś snobować? Na Quangzhou? 😄 Jeszcze tylko kolumny się bronią ale i tu już Chinole wytaczają ciężkie działa. No bo kto, jak nie oni, może zaoferować LS3/5a w takiej cenie? I to ponoć gra! 

Ukryta Zawartość

za parę :))) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Kris2024 napisał:

RN2000A ma zbalansowany wzmacniacz mocy ! (AS 1200 tego nie ma )  pomimo braku zbalansowanych wejść.

Taką konstrukcję miał już 1100.

1200 dostał dodatkowo trafo toroidalne.

RN2000 dostał do kompletu funkcje sieciowe i dac'a.

Widzę, że jesteś zafascynowany swoim RN2000 ale niestety, to 1200/1100 z dodatkowymi funkcjami, co wcale mu nie umniejsza 🙂

2200 i 2100 są w pełni zbalansowane: pre i końcówki. 3200 i 3000 też ale tam dochodzi jeszcze top wykonanie.

U nas jest zbyt mało użytkowników tych wzmacniaczy. Warto poczytać zagraniczne/zaoceaniczne fora. Tam jest multum informacji. Szczególnie, że ludzie mają tam warunki do odsłuchu i łączą te wzmaki śietnymi kalblami z naprawdę bardzo wysokiej klasy głośnikami, co raczej u nas nie ma miejsca.

Większość tego sprzętu ląduje w mieszkaniach z tv po środku i popularnymi głośnikami. Dlatego tutejsze opinie mają wartość (sorry) ale bardzo niską. O czym się już wielokrotnie przekonałem.

6 minut temu, Kris2024 napisał:

za parę

Ale nie widać czy to Sound Artist. Może być tak, że Chińczyki zjadają już własny ogon i podrabiają samych siebie! 🙂 

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

15 minut temu, miki450 napisał:

Taką konstrukcję miał już 1100.

1200 dostał dodatkowo trafo toroidalne.

RN2000 dostał do kompletu funkcje sieciowe i dac'a.

Widzę, że jesteś zafascynowany swoim RN2000 ale niestety, to 1200/1100 z dodatkowymi funkcjami, co wcale mu nie umniejsza 🙂

2200 i 2100 są w pełni zbalansowane: pre i końcówki. 3200 i 3000 też ale tam dochodzi jeszcze top wykonanie.

U nas jest zbyt mało użytkowników tych wzmacniaczy. Warto poczytać zagraniczne/zaoceaniczne fora. Tam jest multum informacji. Szczególnie, że ludzie mają tam warunki do odsłuchu i łączą te wzmaki śietnymi kalblami z naprawdę bardzo wysokiej klasy głośnikami, co raczej u nas nie ma miejsca.

Większość tego sprzętu ląduje w mieszkaniach z tv po środku i popularnymi głośnikami. Dlatego tutejsze opinie mają wartość (sorry) ale bardzo niską. O czym się już wielokrotnie przekonałem.

U mnie gra to włoskimi kolumnami Opera (mało znana marka w Polsce). Przywiazuję również dużą wagę zarówno do kabli głośnikowych jak i zasilajacych.

Edytowane przez Kris2024

Może taki? Mieści się w budżecie, nie jak ten Rotel, najlepsze chipy AK, malutki ale waży słuszne 7kg, więc audiofilskiego powietrza nie sprzedają, czyta MQA-CD. Ma funkcje sieciowe i wyjścia cyfrowe w tym I2S HDMI (programowane). Obsługa z apki. Kiedyś słuchałem cedeka Shanling takiego wypasa na lampach + VTL wielkości kiosku Ruchu + Tannoye na wypasie. I grało to więcej niż OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tej stronie są te same produkty różnych "marek", jak te niby głośniki BBC.

Do tego cała paleta podróbek Dynaudio. To chińskie klony.

27 minut temu, miętowy napisał:

Na tej stronie są te same produkty różnych "marek", jak te niby głośniki BBC.

Do tego cała paleta podróbek Dynaudio. To chińskie klony.

:)))) Spokojnie. Za 15 lat wszystko będzie chińskie, wykupią cały świat  :))) po co wojna jak mozna kupić :)))

Edytowane przez Kris2024
38 minut temu, miętowy napisał:

To chińskie klony.

Jak na to wpadłeś drogi Watsonie? 😄 

Ja tam widzę nawet Harbethy!

Nieważny design! Jeśli grosze kosztuje i dobrze gra - to czemu nie?

11 minut temu, Kris2024 napisał:

:)))) Spokojnie. Za 15 lat wszystko będzie chińskie, wykupią cały świat  :))) po co wojna jak mozna kupić :)))

Tak jest! 😄 

social.jpg

To się nazywa wrogie przejęcie. Popieranie w imię kupionej konsumpcji głupiego aktywu. Wystarczy że bedzie go odlowiednio dużo.  Odpowiada? Smacznego, a rano koniecznie odepnij elektryka od gniazdka. Bejinga.

11 minut temu, miętowy napisał:

To się nazywa wrogie przejęcie. Popieranie w imię kupionej konsumpcji głupiego aktywu. Wystarczy że bedzie go odlowiednio dużo.  Odpowiada? Smacznego, a rano koniecznie odepnij elektryka od gniazdka. Bejinga.

Wiesz ? Ja jeżeli mam swiadomość, że na cos nie ma wpływu to kompletnie się nie denerwuję i nie stresuję tylko sobie obserwuję oraz staram sie dostosować i odnaleźdź w tym wszystkim :)))) To bardzo pragmatyczne podejście bynajmniej ja osobiście tak uważam :)))) To coś jak magiczny potencjometr Loudnes jak trzybe to wyłaczam pure direct i uzywam tego potencjomatru i precyzyjnie dostosowuje dzwięk i słucham tak jak chce  i jestem szczęsliwy ;)))))

Edytowane przez Kris2024
Godzinę temu, miętowy napisał:

Ja nie mam z tym problemu. Skoro Chińczyk oferuje dobry towar za grosze - to biorę. Jeśli się przekonam, że chiński samochód bardziej mi podpasuje niż europejski - też kupię.

Europa sama siebie pozbawiła konkurencyjności i ja płakać po EU przemyśle nie zamierzam. I przepłacać za ich towar - droższy i gorszy od chińskiego.

Pamiętaj o tańszej ruskiej ropie i gazie, a za chwilę może resztę. Krwi i ludzkich nieszczęść na tym nie widać.

Biznes idzie. Wybierajcie co chcecie,  mieć w d... i konsumować podróbki, czemu nie. Jak nort fejs kurtki. Nie moje pieniądze.

Edytowane przez miętowy

A co to?
Tu tez polityka?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, miętowy napisał:

Pamiętaj o tańszej ruskiej ropie i gazie, a za chwilę może resztę. Krwi i ludzkich nieszczęść na tym nie widać.

Biznes idzie. Wybierajcie co chcecie,  mieć w d... i konsumować podróbki, czemu nie. Jak nort fejs kurtki. Nie moje pieniądze.

Otóż Ty tez jezdzisz na rosyjskiej ropie kuionej od firm fasadowych 🙂 Cała Europa na niej jezdzi i udaje ze tego nie wie  🙂 A teraz jak już to wiesz pozostają Ci dwa wyjścia 1. Jezdzic na niej dalej 2. Przestać tankować paliwo. Twój wybór ........Napiszę wiecej polskie elektrownie spalają rosyjski węgiel (polski jest 3 razy droższy) Zatem postaje Ci w ramach protestu wyłaczyć prad w swoim domu.....

Edytowane przez Kris2024
16 godzin temu, miętowy napisał:

Pamiętaj o tańszej ruskiej ropie i gazie, a za chwilę może resztę.

Pamiętam. Nie mam pojęcia, czy nie korzystam. Przecież na dystrybutorze nie jest napisane, skąd diesel. Tak samo gazownia mi się nie tłumaczy skąd biorą gaz.

A pamiętajmy że na ruskie węglowodory UE wydała w 2024 WIĘCEJ niż na pomoc Ukrainie.

17 godzin temu, miętowy napisał:

mieć w d... i konsumować podróbki

Mam w tej chwili następujące chińskie rzeczy w systemie (mówię o chińskich wyprodukowanych pod chińską marką, bo ktoś może mieć w domu rzeczy  firm europejskich, będących własnością Chińczyków i wcale o tym nie wiedzieć):

- DAC MHDT Havana (z Tajwanu)

- DDC Singxer SU-6

- kabel digital coax od Audio-gd

- kable USB Nikkai

Powiedz mi, czego podróbką jest Havana albo Singxer. Chętnie kupię oryginały.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Pamiętam. Nie mam pojęcia, czy nie korzystam. Przecież na dystrybutorze nie jest napisane, skąd diesel. Tak samo gazownia mi się nie tłumaczy skąd biorą gaz.

A pamiętajmy że na ruskie węglowodory UE wydała w 2024 WIĘCEJ niż na pomoc Ukrainie.

Mam w tej chwili następujące chińskie rzeczy w systemie (mówię o chińskich wyprodukowanych pod chińską marką, bo ktoś może mieć w domu rzeczy  firm europejskich, będących własnością Chińczyków i wcale o tym nie wiedzieć):

- DAC MHDT Havana (z Tajwanu)

- DDC Singxer SU-6

- kabel digital coax od Audio-gd

- kable USB Nikkai

Powiedz mi, czego podróbką jest Havana albo Singxer. Chętnie kupię oryginały.

Chińskie nie zawsze  oznacza gorszej jakości (tak było kiedyś) Dzisiejszy swiat to Chino-Ameryka i następuja zmiana hegemona... (historycznie patrząc różne potegi miały zawsze swój początek i koniec) . Jest cała masa  chińskich produktów przewyzszajacych jakością produkty z innych krajów. Swiat sie zmienia a my razem z nim (powinnismy... sie dostosować bo tak jest łatwiej i rozsadniej 😉 ) nie którzy jednak tego nie dostrzegają i kopią sie z koniem.... Pytanie zasadnicze brzmi w jakim celu sie kopią ;)))))

Edytowane przez Kris2024
6 godzin temu, Kris2024 napisał:

Chińskie nie zawsze  oznacza gorszej jakości (tak było kiedyś) Dzisiejszy swiat to Chino-Ameryka i następuja zmiana hegemona... (historycznie patrząc różne potegi miały zawsze swój początek i koniec) . Jest cała masa  chińskich produktów przewyzszajacych jakością produkty z innych krajów. Swiat sie zmienia a my razem z nim (powinnismy... sie dostosować bo tak jest łatwiej i rozsadniej 😉 ) nie którzy jednak tego nie dostrzegają i kopią sie z koniem.... Pytanie zasadnicze brzmi w jakim celu sie kopią ;)))))

wybacz...to jest postawa niewolnika.

nie są mi znane jakieś wyjątkowe produkty chińskie.

a

23 minuty temu, tomek7776 napisał:

wybacz...to jest postawa niewolnika.

nie są mi znane jakieś wyjątkowe produkty chińskie.

Masz prawo do własnej opinii :)))) Inną kwestią jest fakt ( wywnioskowałem tylko na podstawie Twojej wypowiedzi) ,  że  mało widziałeś, mało wiesz  i nie potrafisz myśleć wielowymiarowo .... Miłego wieczoru :))))

Edytowane przez Kris2024

Nie chce mi się polemizować z tokiem rozumowania nastolatków. 

Serio. Ale nawet dobrze wychowany nastolatek odróżnia sprawy na które ma wpływ od tych na które nie ma.

Audiofantasta co odkrył takie same ładne,  identyczne jak te o których śnił, ależ tańsze bo z placu Tiananmen,  będzie się mądrzył o geopolityce. Opuszczam spotkanie, za pizzę Wam zapłacę,  pogadajcie jeszcze. 

14 minut temu, miętowy napisał:

Nie chce mi się polemizować z tokiem rozumowania nastolatków. 

Serio. Ale nawet dobrze wychowany nastolatek odróżnia sprawy na które ma wpływ od tych na które nie ma.

Audiofantasta co odkrył takie same ładne,  identyczne jak te o których śnił, ależ tańsze bo z placu Tiananmen,  będzie się mądrzył o geopolityce. Opuszczam spotkanie, za pizzę Wam zapłacę,  pogadajcie jeszcze. 

Przeżyję jakoś tę stratę.... 😉 Masz pozdrowienia od mojego syna podejrzewam, że jest w Twoim wieku ale jest mniej drażliwy ....;) ps trudno polemizować z jakimkolwiek tokiem rozumowania (awykonalne) . Polemika  występuje jedynie pomiędzy dwoma myślącymi osobami.

Edytowane przez Kris2024

Pojawił sie znów w poprzedniej cenie Pionek PD-50AE 

Ukryta Zawartość

Myślę że to lepsza opcja niz Denon 1700NE 

Nie ma co prawda Digital in coax/optical, ale chociaż wejście usb dac, zawsze coś 

Zastanawiało mnie czy nie można dokupić takiej przejściówki   zeby z wyjścia coax lub opt streamera puścić na usb dac, ale to chyba marzenie ściętej głowy 

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Kris2024 napisał:

a

Masz prawo do własnej opinii :)))) Inną kwestią jest fakt ( wywnioskowałem tylko na podstawie Twojej wypowiedzi) ,  że  mało widziałeś, mało wiesz  i nie potrafisz myśleć wielowymiarowo .... Miłego wieczoru :))))

to..że ci nie odpowiadam na tę agresje wynika tylko z tego faktu..że mam dużo przyjemniejsze zajecie....

bo bym odpowiedział ci tak....ze by juz ci żaden psycholog nie był w stanie pomóc.

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

to..że ci nie odpowiadam na tę agresje wynika tylko z tego faktu..że mam dużo przyjemniejsze zajecie....

bo bym odpowiedział ci tak....ze by juz ci żaden psycholog nie był w stanie pomóc.

Tomciu gdzie Ty odczytałeś agresję w moim poscie ?:) Po co ta dziecinada z Twojej strony wyluzuj chłopie :)))

51 minut temu, zildjian napisał:

Co sądzicie o Denon DCD 3000 NE?

Że jest bardzo dobrym odtwarzaczem. Zamieniłem 1700NE na 3000NE. Pisałem już o tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez D850
  • Pokaż nowe odpowiedzi