Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, zildjian napisał:

Jutro będzie u mnie😀

Miłych wrażeń życzę 🙂 Kazdy nowy sprzecik to radocha 🙂 

46 minut temu, zildjian napisał:

Jutro będzie u mnie😀

Wiem ze masz R-N2000A. nie wiem czy próbowałeś ustawień YAPO i po jego ustawieniu  juz ręcznego podciągnięcia w ustawieniach każdego kanału o 4-5db w górę (w Aplikacji Music Cast miejscu gdzie wyrównuje się elektronicznie poziom głośności pomiędzy kanałami) to kolejne beleczki pod opóżnieniami/odległoscią . Efekt jest zaskakujący spróbuj ja wpadłem na to po ponad roku użytkowania 😉 To tak jakby zwiększyło się skuteczność kolumn o 5 db całkowicie inne brzminie nawet przy cichcych odłsuchach

Edytowane przez Kris2024
W dniu 26.02.2025 o 21:22, D850 napisał:

Że jest bardzo dobrym odtwarzaczem. Zamieniłem 1700NE na 3000NE. Pisałem już o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałeś wspomnieć o pilocie😀

Czegoś tak ładnego jeszcze nie widziałem...

Ukryta Zawartość

Czy ktoś miał okazję porównać bezpośrednio CD Teac Vrds 701 vs Luxman D-03X.
Jakie są wady i zalety (mocne/ słabe strony) który wybrać. Jak to wypada dźwiękowo.

Ostatnio mam dość plików i streamingu i myślę o odtwarzaczu CD.
Do Teac mam sentyment ponieważ posiadam jeszcze stary Teac T1 ale nie mam DAC na chwilę obecną dlatego jest na sprzedaż (jest czarny, a potrzebuję coś srebrnego).

3 godziny temu, doktor_mun napisał:

Czy ktoś miał okazję porównać bezpośrednio CD Teac Vrds 701 vs Luxman D-03X.
Jakie są wady i zalety (mocne/ słabe strony) który wybrać. Jak to wypada dźwiękowo.

Ostatnio mam dość plików i streamingu i myślę o odtwarzaczu CD.
Do Teac mam sentyment ponieważ posiadam jeszcze stary Teac T1 ale nie mam DAC na chwilę obecną dlatego jest na sprzedaż (jest czarny, a potrzebuję coś srebrnego).

ciekawy wątek, trochę mnie kusiło posłuchać teac’a, ale skoro mam wzmacniacz luxmana to cd też ostatecznie wziąłem. Ale dalej jestem ciekaw takiego pojedynku. 

????

2 godziny temu, dekoracja napisał:

ciekawy wątek, trochę mnie kusiło posłuchać teac’a, ale skoro mam wzmacniacz luxmana to cd też ostatecznie wziąłem. Ale dalej jestem ciekaw takiego pojedynku

Ja na chwilę obecną również posiadam wziął Luxmana, dlatego bardziej jestem skłonny iść w kierunku CD Luxmana. Teraz się zorientowałem że ten CD D03-X nie ma opcji SACD tylko jakieś zdymane MQA (inne modele CD teraźniejsze i poprzednie Luxa mają funkcję odczytu płyt SACD). 
Ten TEAC 701 również ma MQA, a nie posiada SACD. To w zasadzie lipa jeden i drugi (po co komu MQA). 

płyty cd mqa są dostępne na rynku. Nie słuchałem jeszcze, ale kupię jakieś na testy. SACD to też średnio popularny format. Nie wiem, czemu taki dla ciebie ważny. 

Pliki MQA są dalej na Tidal bo czasem się zapalają światełka w d03 sygnalizujące ten format. Czyli jednak jakiś sens to ma.

????

MQA można przyjąć że umarł. Tidal oficjalnie się z niego wycofał i jakieś niedobitki są. Wrócili do FLAC .
SACD fakt nie ma za dużo płyt ale ciągle nowe się pojawiają. Ostatnio zaskoczony byłem jak Niemena na SACD widzialem. Format się nie spopularyzował ale zdecydowanie jest lepszej jakości tylko pamiatacie że jeśli jest SACS to laser jest DVD. Co do zasady mniej trawaly niż CD choć nie wiem co teraz jest trwałe .

Mnie od dawne interesuje Teac VRDS-25 ale jakoś nie znam nikogo kto by miał a chętnie bym posłuchał i obadal czy coś lepiej niż mój Sony CDP-X7ESD czy poprostu inaczej .

Wysłane z Wrocławia

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ostatnio zaskoczony byłem jak Niemena na SACD widzialem.

Niemena Katharis na SACD kupiłem, działa na standardowym odtwarzaczu również. Ostatnio kupiłem również Manam. Pomyślałem żeby kupić sobie odtwarzacz SACD.

Jeżeli jednak to prawda co piszesz że odtwarzacze SACD mają gorszy laser od zwykłych to może jednak muszę nie zwracać uwagi na ten format i wtedy Luxman D-03X byłby na plus ponieważ jako jedyny CD Luxmana nie posiada funkcji SACD. Również Teac 701 byłby ok.

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Mnie od dawne interesuje Teac VRDS-25 ale jakoś nie znam nikogo kto by miał a chętnie bym posłuchał i obadal czy coś lepiej niż mój Sony CDP-X7ESD czy poprostu inaczej .

Słuchałem tego TEAC 25 kilka ładnych lat temu i ciężko mi się odnieść do tego Sony, ale jednak obawiam się, że mógłby to być raczej skok w bok, a nie jakiś znaczący progres. Mogę jednak się mylić i jak sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz.

Jednak nie jest łatwo dziś kupić jakiś sensowny odtwarzacz CD, za w miarę rozsądną kwotę. Są jeszcze Esoteric, ale bardzo drogie. Słuchałem kiedyś takiego modelu za kilkadziesiąt koła i brzmiał dla mnie metalicznie i trochę sztucznie i nie podobał mi się, choć był precyzyjny i rozdzielczy.

8 godzin temu, dekoracja napisał:

płyty cd mqa są dostępne na rynku

Nawet nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak płyty CD MQA.
Wiedziałem że jest taki format na Tidal, ale już dawno nie używałem Tidala to nie miałem z tym formatem do czynienia. 

Może trzeba po prostu przestać zwracać uwagę na te różne formaty przy zakupie CD. Ważne żeby czytał „normalne” CD. 
Ze względu, że na obecną chwilę posiadam wzmak Luxmana, gdybym dokupił CD Luxman to mógłbym to chyba obsługiwać jednym pilotem od wzmacniacza. Wizualnie również by było dobrze.

1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

ciekawe jak takie zagra.

dla mnie brzydkie te dcs, przekombinowane

jakas pierwsza lepsza lista płyt mqa 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekoracja
dodanie więcej tekstu

????

31 minut temu, dekoracja napisał:

lista płyt mqa

MQA to scam. Jest tu wątek na AS który opisuje kłamstwa dotyczące tego skoku na kasę jakim jest MQA.
Droższy a gorszy od zwykłego PCM i do tego z wbudowanym DRM.
A juz nazywanie MQA CD hi-res to jakiś obłęd. Sam twórca MQA, Robert Stewart przyznał, ze rozdzielczosc bitowa MQA CD to 15 bit. Nawet mniej niz zwykły CD.

13 godzin temu, doktor_mun napisał:

odtwarzacze SACD mają gorszy laser od zwykłych

Czego to człowiek się dowie nowego.

Warto odwiedzać czasem AS. Choćby na poprawę nastroju 🙂 

11 godzin temu, maxijazz napisał:

MQA to scam. Jest tu wątek na AS który opisuje kłamstwa dotyczące tego skoku na kasę jakim jest MQA.
Droższy a gorszy od zwykłego PCM i do tego z wbudowanym DRM.
A juz nazywanie MQA CD hi-res to jakiś obłęd. Sam twórca MQA, Robert Stewart przyznał, ze rozdzielczosc bitowa MQA CD to 15 bit. Nawet mniej niz zwykły CD.

jak już dojdzie płyta to posłucham i dam znać, czy to gra 🙂

????

9 godzin temu, miki450 napisał:

Czego to człowiek się dowie nowego.

Warto odwiedzać czasem AS. Choćby na poprawę nastroju 🙂 

23 godziny temu, doktor_mun napisał:

Jeżeli jednak to prawda co piszesz że odtwarzacze SACD mają gorszy laser od zwykłych

Ja nie napisałem że odtwarzacze CD mają gorszy laser od SACD. Napisałem w oparciu o to co przeczytałem powyżej w poście #613, na temat wpisu dotyczącego laserów w którym było napisane:

W dniu 8.03.2025 o 23:59, Marcin Wielgus napisał:

Format się nie spopularyzował ale zdecydowanie jest lepszej jakości tylko pamiatacie że jeśli jest SACS to laser jest DVD. Co do zasady mniej trawaly niż CD choć nie wiem co teraz jest trwałe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Miki 450.
Zacytowałeś kilka wyrazów z mojej wypowiedzi, co jest doskonałym przykładem manipulacji. Tak właśnie działa wycinanie wypowiedzi z kontekstu. Dlatego ja praktycznie tutaj nie wchodzę.
Jak ktoś jest osobą publiczną to najlepiej nic nie mówić, ponieważ zaraz ktoś zacytuje ułamek wypowiedzi i się okaże, że jednym zdaniem to i historię można zmieniać.

Nie wiem jak wygląda trwałość laserów SACD względem zwykłych CD, nie mam o tym pojęcia. To co napisałem było wynikiem tego co przeczytałem chwilę wcześniej, odnoście właśnie trwałości laserów SACD. Generalnie mam nadzieję że tak nie jest.

Ukryta Zawartość

59 minut temu, doktor_mun napisał:

Zacytowałeś kilka wyrazów z mojej wypowiedzi, co jest doskonałym przykładem manipulacji.

Nie zamierzałem Cię urazić.

Warto jednak w necie pisać wyraźnie, bo strony są indeksowane i wyszukiwarka pokazuje później takie głupoty jako prawy objawione.

A z kontekstu całej Twojej wypowiedzi rzeczywiście wynika nieco inaczej.

I powiem CI, że ja też staram się unikać as. Chyba, że chcę sobie poprawić humor.

Pozdrawiam 🙂

Godzinę temu, miki450 napisał:

Nie zamierzałem Cię urazić.

Ok, nie ma problemu.

Mam takie pytanie zatem.
Czy jeżeli kupię współczesny Teac VRDS 701 lub współczesny CD Luxman i „padnie” laser, to czy lasery do takich sprzętów są powszechnie dostępne, czy też jest problem jak w przypadku wielu ,,starych” odtwarzaczy CD.
Czy te nowoczesne CD się naprawia czy zostaje elektrośmieć?

2 godziny temu, miki450 napisał:

Warto jednak w necie pisać wyraźnie, bo strony są indeksowane i wyszukiwarka pokazuje później takie głupoty jako prawy objawione.

To nasze audiostereo chyba jest w topie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, doktor_mun napisał:

Ok, nie ma problemu.

Mam takie pytanie zatem.
Czy jeżeli kupię współczesny Teac VRDS 701 lub współczesny CD Luxman i „padnie” laser, to czy lasery do takich sprzętów są powszechnie dostępne, czy też jest problem jak w przypadku wielu ,,starych” odtwarzaczy CD.
Czy te nowoczesne CD się naprawia czy zostaje elektrośmieć?

wszystko sie naprawia.

kup topowy naped z dawnych czasów ..i do tego wspólczesny dobry DAC. dobry....nie chiński.

albo kup dzielonke MBL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy zachwala co lubi i każdy ma teorie na uzasadnienie swojej wizji. Choć czasem jest tylko "kup MBL" bo kup (nawet jeśli miało być ok 15k a nie 39k). Ok, ale jednak kto miał okazję porównać tego konkretnego MBL'a z tym konkretnym TEAC'iem i Luxem? Chętnie odpowiem: NIKT. Także polecam spróbować posłuchać, reszta to trochę bajki. Oczywiście można się kierować np. oczami (MBL brzydki koszmarnie, pasuje do chaty Magdy Gessler), TEAC i LUX mi się podobają oba. 

"KUP topowy napęd z dawnych czasów" -ile jeszcze podziała? Ile będzie nerwów a naprawianiem? Jakie będdą koszty naprawy luksusowego cuda z dawnych lat?

????

3 minuty temu, dekoracja napisał:

Każdy zachwala co lubi i każdy ma teorie na uzasadnienie swojej wizji. Choć czasem jest tylko "kup MBL" bo kup (nawet jeśli miało być ok 15k a nie 39k). Ok, ale jednak kto miał okazję porównać tego konkretnego MBL'a z tym konkretnym TEAC'iem i Luxem? Chętnie odpowiem: NIKT. Także polecam spróbować posłuchać, reszta to trochę bajki. Oczywiście można się kierować np. oczami (MBL brzydki koszmarnie, pasuje do chaty Magdy Gessler), TEAC i LUX mi się podobają oba. 

"KUP topowy napęd z dawnych czasów" -ile jeszcze podziała? Ile będzie nerwów a naprawianiem? Jakie będdą koszty naprawy luksusowego cuda z dawnych lat?

masz problemy egzystencjalne...udaj sie do specjalisty.

Po pierwsze to jest chamski atak ad hominem - do moderacji się nadaje. Po drugie z niczego nie wynika taki wniosek. 

????

5 godzin temu, dekoracja napisał:

Może podziałać dłużej niż współczesny nowy. A nowy na tym poziomie kosztuje zwykle kilka razy tyle. Każdy może wybrać sam, tylko nie przekonuj później że nowy CD z średniej półki gra jak topowe konstrukcje sprzed paru lat.

Godzinę temu, dekoracja napisał:

grunt, że wierzą w to wszyscy, których nie stać na aktualny haj end 

Takiego "aktualnego haj enda" niszczy dziś byle Chińczyk za czapkę śliwek.

Czasy, kiedy amatorzy dobrego brzmienia byli zmuszeni dawać się chędożyć w 4 litery pazernym europejskim/amerykańskim/japońskim firmom na szczęście minęły.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 godzin temu, dekoracja napisał:

grunt, że wierzą w to wszyscy, których nie stać na aktualny haj end 

Nic nie rozumiesz.

doskonale rozumiem, ludzie chcą dotknąć absolutu a że ich nie stać na aktualny to kupują 20-30 letni 

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Takiego "aktualnego haj enda" niszczy dziś byle Chińczyk za czapkę śliwek.

Czasy, kiedy amatorzy dobrego brzmienia byli zmuszeni dawać się chędożyć w 4 litery pazernym europejskim/amerykańskim/japońskim firmom na szczęście minęły.

konkretny przykład daj - gdzie posłuchałeś aktualnego jak endu vs chińskie za śliwki 

????

• Pokaż nowe odpowiedzi