Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

O Reymo trochę czytałam, pytanie jak z dostępem do lasera. Tzn inaczej, czy tam jest ttadycyjny laser czy DVD. 

Tradycyjnych to wiem, że do żadnej marki już nie ma beż względu czy popularna czy nie.

9 minut temu, sylwia.sjk napisał:

Tzn inaczej, czy tam jest ttadycyjny laser czy DVD.

CD

10 minut temu, sylwia.sjk napisał:

O Reymo trochę czytałam, pytanie jak z dostępem do lasera.

Ten model niestety ma swoje lata wiele zależy od stanu i przebiegu konkretnego egzemplarza . Jak wygląda dostępność poszczególnych części zamiennych (i ich cena) trzeba by poszukać w necie.

@sylwia.sjk Może moja propozycja będzie obrazoburcza ale zastanów się nad OPPO UDP-205. Może nie jest high-endowy odtwarzacz ale zapewni odczyt nośników: CD, DVD, DVD-Audio, Bluray, Ultra HD Bluray i SACD. Dodatkowo odczyt plików przez USB i z sieci LAN. Nie pamiętam jakie ma inne wejścia cyfrowe oprócz USB. Ma chyba podwójny przetwornik ESS. Dostępny jedynie na rynku wtórnym ale są egzemplarze nie używane.

Edytowane przez payong

To obawiam sie, że moze być podobnie jak w przypadku Audio Research. Próbowałam się dowiedzieć czy ewentualnie laser jest dostępny. Ciężko i minimum 6,5tys 😞

1 minutę temu, payong napisał:

@sylwia.sjk Może moja propozycja będzie obrazoburcza ale zastanów się nad OPPO UDP-205. Może nie jest high-endowy odtwarzacz ale zapewni odczyt nośników: CD, DVD, DVD-Audio, Bluray, Ultra HD Bluray i SACD. Dodatkowo odczyt plików przez USB i z sieci LAN. Nie pamiętam jakie ma inne wejścia cyfrowe. Ma chyba podwójny przetwornik ESS. Dostępny jedynie na rynku wtórnym ale są egzemplarze nie używane.

Nie napisałam, że nie używam plików ani żadnego innego formatu poza cd. Tylko na tym mi zależy by cd był o klasowym, analogowym brzmieniu

Nie miałem okazji posłuchać, mam UDP-203 - ten model jest mniej audio a bardziej wideo i wykorzystuje inny DAC.

Cytat z magazynu Audio o UDP-205:

"Brzmienie

Zrównoważone, czyste, płynne, trzymające nie tyle w napięciu, co w stanie bliskiego kontaktu z muzyką, świetnie włącza detaliczność w całą kompozycję; bogate i nienatarczywe, scena w optymalnym dystansie, wokale plastyczne, ale nieudramatyzowane, bas konkretny, dokładny i zwinny. Trzyma klasę również na "starych" kompaktach, bardziej uzależniając rezultaty od jakości nagrania, niż od formatu."

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ponawiam propozycję:

Ukryta Zawartość

Gdzieś już to wklejałem ale na wszelki wypadek powtórzę:

Ukryta Zawartość

Można  poczytać co w czym siedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01
8 minut temu, audiofan01 napisał:

Ponawiam propozycję:

Ukryta Zawartość

Pamiętam spotkanie z CEO przy prezentacji cd-67 🙂

kupe lat minęło i w tym czasie nigdy nie myslalam o Marantzie. 

przyjrzę się temu ogłoszeniu, dziękuję 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, sylwia.sjk napisał:

Pamiętam spotkanie z CEO przy prezentacji cd-67 🙂

kupe lat minęło i w tym czasie nigdy nie myslalam o Marantzie. 

przyjrzę się temu ogłoszeniu, dziękuję 

Oczywiście lepszy byłby SA-10 ale to prawie 30 tys. a używek nie ma.

Kupiłem kiedyś przerobionego sony serii ES. W zasadzie z oryginału został tylko laser ( ciągle dostępny). W środku głównie skrzypce gra DAC Stelmacha. Gra tak dobrze, że to jedyny element tory, którego nie zmieniłem. 

Jak znajdziesz coś takiego, to bierz :)

ale nikt się tego raczej nie pozbywa...

Edytowane przez 1siedem

Po doświadczeniach ze wzmacniaczami Moona, marzy mi się odtwarzacz CD od Moon. Tylko ta cena.
W podobnym budżecie jest jeszcze jubileuszowy Denon DCD-A110, który wygląda bardzo przyzwoicie i chyba ma całkiem niezły napęd.

Przy okazji, czy ktoś mi może wytłumaczyć, o co chodzi z tym długim wczytywaniem płyty?
Bo dla mnie to jakiś wyimaginowany problem. Rzuciła mi się kiedyś w oczy opinia o jakimś odtwarzaczu CD, że ma taką wadę, że "długo wczytuje płytę, bo 5 sekund". Nigdy tego nie sprawdzałem i w pierwszym momencie przyjąłem ten fakt do wiadomości, ale za chwilę coś mnie tknęło postanowiłem sprawdzić długość wczytywania płyty w odtwarzaczu, który mam obecnie obok siebie [Rotel RCD 1572MKII]. W zależności od płyty, od momentu zamknięcia szuflady do wczytania umożliwiającego rozpoczęcie odtwarzania mija 8-10 sekund. I nigdy nie stanowiło to dla mnie problemu i nie miałem myśli, że to za długo, a to jest 2x dłużej niż wspomniane już 5 sekund, które było gdzieś podane jako straszna wada. 🙂

5 godzin temu, MagneticFields napisał:

Po doświadczeniach ze wzmacniaczami Moona, marzy mi się odtwarzacz CD od Moon. Tylko ta cena.
W podobnym budżecie jest jeszcze jubileuszowy Denon DCD-A110, który wygląda bardzo przyzwoicie i chyba ma całkiem niezły napęd.

Przy okazji, czy ktoś mi może wytłumaczyć, o co chodzi z tym długim wczytywaniem płyty?
Bo dla mnie to jakiś wyimaginowany problem. Rzuciła mi się kiedyś w oczy opinia o jakimś odtwarzaczu CD, że ma taką wadę, że "długo wczytuje płytę, bo 5 sekund". Nigdy tego nie sprawdzałem i w pierwszym momencie przyjąłem ten fakt do wiadomości, ale za chwilę coś mnie tknęło postanowiłem sprawdzić długość wczytywania płyty w odtwarzaczu, który mam obecnie obok siebie [Rotel RCD 1572MKII]. W zależności od płyty, od momentu zamknięcia szuflady do wczytania umożliwiającego rozpoczęcie odtwarzania mija 8-10 sekund. I nigdy nie stanowiło to dla mnie problemu i nie miałem myśli, że to za długo, a to jest 2x dłużej niż wspomniane już 5 sekund, które było gdzieś podane jako straszna wada. 🙂

Generalnie odtwarzecze SACD z napędem DVD długo wczytują płyty. Mój poprzedni Yamaha Cd-s2100 tak miał i obecny accu też. Dla mnie to jedyny minus ale też żaden problem.

@Shabranido nie poważa napędów DVD ale zapytany z jakich konkretnie powodów milczy😉

Edytowane przez audiofan01
27 minut temu, audiofan01 napisał:

Generalnie odtwarzecze SACD z napędem DVD długo wczytują płyty. Mój poprzedni Yamaha Cd-s2100 tak miał i obecny accu też. Dla mnie to jedyny minus ale też żaden problem.

@Shabranido nie poważa napędów DVD ale zapytany z jakich konkretnie powodów milczy😉

Już napisałem,napędy typu dvd nijak mają się do topowych transportów CD.Transport na KSS190a błyskawiczne wczytywanie utworów,pancerna budowa,laser z soczewką szklaną,poruszający się w polu magnetycznym,odlewany ciśnieniowo aluminiowy zespół transportowy.

Edytowane przez Shabranido
15 minut temu, Shabranido napisał:

Już napisałem,napędy typu dvd nijak mają się do topowych transportów CD.Transport na KSS190a błyskawiczne wczytywanie utworów,pancerna budowa,laser z soczewką szklaną,poruszający się w polu magnetycznym,odlewany ciśnieniowo aluminiowy zespół transportowy.

Ok ale jak to się przekłada na dźwięk? 

24 minuty temu, audiofan01 napisał:

Ok ale jak to się przekłada na dźwięk? 

Dźwięk to indywidualna sprawa i preferencje każdego z osobna.Cały czas rozmawiamy o technicznej stronie i dopracowaniu,a w tym przypadku jest to transport w odtwarzaczu.Oczywiście,że jak najlepsze dopracowanie elementów ma wpływ na dźwięk.Nikogo tutaj nie namawiam do kupowania konkretnych odtwarzaczy,przedstawiam tylko osobisty punkt widzenia.Każdy wybiera to co uważa za słuszne.

Edytowane przez Shabranido
3 minuty temu, Shabranido napisał:

Dźwięk to indywidualna sprawa i preferencje każdego z osobna.Cały czas rozmawiamy o technicznej stronie i dopracowaniu,a w tym przypadku jest to transport w odtwarzaczu.Nikogo tutaj nie namawiam do kupowania konkretnych odtwarzaczy,przedstawiam tylko osobisty punkt widzenia.Każdy wybiera to co uważa za słuszne.

Co powiesz o tym:

Ukryta Zawartość

też ma czytnik DVD, a sama konstrukcja napędu waży ponad 10kg czyli wiecej niż nie jeden odtwarzacz w całości. Też lipa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01
43 minuty temu, audiofan01 napisał:

Co powiesz o tym:

Ukryta Zawartość

też ma czytnik DVD, a sama konstrukcja napędu waży ponad 10kg czyli wiecej niż nie jeden odtwarzacz w całości. Też lipa?

Nie miałem styczności z tym modelem, więc nie wypowiem się.Raczej nie kupimy tego modelu do 15tys złotych,a o takim budżecie tutaj mówimy.Ten odtwarzacz kosztował prawie 100 tys.zł i siłą rzeczy jest dopracowany za taką cenę.To nie Cary z plastikowym napędem. 

Dodam tylko tyle,że gdyby dzisiaj Sony produkowało swoje topowe odtwarzacze z takim wykonaniem jakie było w najwyższych wersjach,kosztowałyby teraz porównywalnie do tego Acuu. Dzisiaj Sony w tej dziedzinie się nie liczy,nie istnieje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Shabranido
Godzinę temu, tomek7776 napisał:

a jak ''plastikowy'' napęd Cary przeklada się na jego brzmienie...moze coś o tym bys napisal.

Cały czas piszemy o technicznej stronie,a jak wpływa przekonaj się sam.Druga kwestia,może czas nauczyć się pisać poprawnie w ojczystym języku?

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

a jak ''plastikowy'' napęd Cary przeklada się na jego brzmienie...moze coś o tym bys napisal.

Kto by się tam brzmieniem przejmował? Najważniejsze jak to jest wykonane! To, że "nie gra" i to, że jest nienaprawialne" nie ma najmniejszego znaczenia ... 

7 minut temu, Shabranido napisał:

Cały czas piszemy o technicznej stronie,a jak wpływa przekonaj się sam.Druga kwestia,może czas nauczyć się pisać poprawnie w ojczystym języku?

Uciekasz od odpowiedzi.

16 minut temu, szpakowski napisał:

Kto by się tam brzmieniem przejmował? Najważniejsze jak to jest wykonane! To, że "nie gra" i to, że jest nienaprawialne" nie ma najmniejszego znaczenia ... 

Nie gra może dla Ciebie,Twoje zdanie jest jakimś wyznacznikiem co gra a co nie?Może dla takiego kogoś jak Ty nienaprawialne.Już pisałem,nikogo nie namawiam do kupowania takich odtwarzaczy!

Ukryta Zawartość

Choćby taki 557ESD.Cytując "Dodam jeszcze, że CDP-557ESD, podłączony do wejścia cyfrowego znakomitego odtwarzacza CD Audio Research Reference 9 CD SE poprawił jakość brzmienia względem wbudowanego napędu"

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o solidność i pancerną budowę to są też stare TEACi np. ten:

Ukryta Zawartość

Jednak nie wiele wiem o ew. "nienaprawialności" i brzmieniu.

Ukryta Zawartość

15 minut temu, audiofan01 napisał:

Jeśli chodzi o solidność i pancerną budowę to są też stare TEACi np. ten:

Ukryta Zawartość

Jednak nie wiele wiem o ew. "nienaprawialności" i brzmieniu.

Zgadza się,stare Teac z vrdesem są również bardzo dobrymi i solidnymi odtwarzaczami.

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, Shabranido napisał:

Nie gra może dla Ciebie,Twoje zdanie jest jakimś wyznacznikiem co gra a co nie?Może dla takiego kogoś jak Ty nienaprawialne.Już pisałem,nikogo nie namawiam do kupowania takich odtwarzaczy!

Ukryta Zawartość

Choćby taki 557ESD.Cytując "Dodam jeszcze, że CDP-557ESD, podłączony do wejścia cyfrowego znakomitego odtwarzacza CD Audio Research Reference 9 CD SE poprawił jakość brzmienia względem wbudowanego napędu"

Ten napęd w środku to jednak bardzo plastikowy jest.

Ukryta Zawartość

16 minut temu, audiofan01 napisał:

Ten napęd w środku to jednak bardzo plastikowy jest.

Widać,że "pojęcie" masz.

15 minut temu, Shabranido napisał:

Widać,że "pojęcie" masz.

a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to czarne to tytan może? 😉

a tutaj dla porównania marantz, którego polecałem:

Beznazwy.jpg.63cf46961314f06a3d47a9d3d988aa0d.jpg

Ukryta Zawartość

19 minut temu, audiofan01 napisał:

a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to czarne to tytan może? 😉

a tutaj dla porównania marantz, którego polecałem:

Beznazwy.jpg.63cf46961314f06a3d47a9d3d988aa0d.jpg

Czarne to żadne tworzywo,ale odlewana tacka napędu.W późniejszych modelach jak x707 stosowano inny rodzaj materiału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Shabranido

Faktycznie, oceniłem po wyglądzie (nie robi wrażenia dobrego bo nie błyszczy😉), a teraz doczytałem dokładnie i zwracam honor.

15 minut temu, audiofan01 napisał:

Faktycznie, oceniłem po wyglądzie (nie robi wrażenia dobrego bo nie błyszczy😉), a teraz doczytałem dokładnie i zwracam honor.

Accuphase stosował ten mechanizm w topowych swoich odtwarzaczach z tamtego okresu.

3 minuty temu, Shabranido napisał:

Accuphase stosował ten mechanizm w topowych swoich odtwarzaczach z tamtego okresu.

też to przeczytałem

• Pokaż nowe odpowiedzi