Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel rb1050/rc 1070 plus Exposure 2010

theli28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich szanownych forumowiczów,

W przeciągu bieżącego roku zamierzam mocny upgrade obecnego sprzętu. Założyłem budżet max 6k za klocek. Słucham głównie muzyki rockowej (szczegóły w "o mnie"), zależy mi na mocnym, dynamicznym dźwięku, przejrzystym ale nie za ostrym, muzykalnym, z krótkim i sprężystym basem. To ma być "kulturalny wykop". Do tej pory przesłuchałem, mniej lub bardziej szczegółowo:

1. Creek 5350/cd 50/53 - bez rewelacji. Generalnie proste rozwinięcie tego co mam w domu - kulturalny dźwięk ale..... brakuje tego czegoś co sprawia że muzyki chce się słuchać w nieskończonośc....... Poza tym nie jestem pewien korzystnej relacji jakość/cena......

2. Arcam cd 73/a80/90 - spoko sprzęcik. Ale tylko spoko :) Jasny, żywiołowy dźwięk - tyle że właśnie za jasny, szczególnie wzmacniacze, cd są naprawdę dobre.

3. Zestaw Exposure 2010 - i to jest to gdyby nie mały szczegół - wzmak nie ma wyjścia słuchawkowego a bardzo mi na tym zalezy. Wiem że to może nie powinno mieć znaczenia, ponieważ dźwięk przede wszystkim ale..... Mam słuchawki a jak rodzina śpi to jestem zmuszony z nich korzystać. Dlatego też z tego zestawu biorę pod uwagę cedeczka który jest rewelacyjny.

4. Jolida- nie pamiętam jaka - tu chyba zwyciężyła autosugestia i mój brak zaufania do hybryd i lamp w ogóle - w każdym razie to nie to.........

5. No i Rotele - zintegrowane 1062/1072 i dzielony 1050/1070 - myślę o tym dzielonym ale na zasadzie pewnego kompromisu - dynamika, rytm etc naprawde na medal ale taka sobie stereofonia, wolałbym jednak coś co bardziej otoczy mnie magią i dźwiękiem..........

Myślę jeszcze o odsłuchach Primare i Musical Fidelity oraz Cairn. Może Copland, tyle że drogi........?

Proszę uprzejmie o jeszcze inne sugestie, oraz zestawienia które być może pominąłem a które są warte uwagi. Jesli wiążę się to z delikatnym przekroczeniem budżetu to damy radę :)

Z różnych względów nie jestem zainteresowany second handem oraz klockami Nad, Vincenta, Baltlaba. Kolumny myślę wymienić w przyszłym roku i na razie stawiam na podłogowe Yara ale to pieśń przyszłośći.

Z góry dzięki za wpisy wszelakie.

Pozdrawiam.

The odd get even.

https://www.audiostereo.pl/topic/16466-rotel-rb1050rc-1070-plus-exposure-2010/

Jeśli chcesz wydać trochę mniej to tylko Rock albo zestaw Exposure 2010S. Ale w Twoim budżecie mieści się akurat zestaw Primare 30. Gdzieś w Polsce w AK powinieneś go dostać razem lub osobno w granicach 11kpln. Wychodzi z produkcji to może da się jeszcze coś utargować. Do tego w przyszłości albo ProAc-ki albo AP (Tempo, Virgo) oraz bardzo dobre kabelki, w tym sieciówki (koniecznie) i masz zestaw podchodzący pod klasę A, który zagra wszystko, nawet jeśli zmienisz z czasem swoje preferencje muzyczne:) A wzmak słuchawkowy od Piotrka 608 za 800 pln, który jest rewelacyjny w tej cenie.

Pzdr.

Na Nowogrodzkiej widziałem wczoraj Primare serii 30 CD + wzmak za 11k zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Idealne kolumny dla Ciebie ( powiedzmy ,prawie ) - Visatony 200 . Mają one też następcę . Nowe w granicach 7 kzł były. Mam nadzieję ,że nie nie pomyliłem modelu ,pamięć jest zawodna niestety ,zainteresuj się.

Froju, myslisz, ze polaczenie Nait'a 5i z Arcam'em 73t i kolumnami Epos m22, to dobry wybor? A tak w ogole, to czy SoundArt ma swoja strone? Gdzie mozna zobaczyc jak ten wzmacniacz wyglada? Pozdrawiam.

Witam,

IHMO Exposure to właśnie ucielesnienie "kulturalnego wykopu" - bardzo dobra dynamika, pulsacja rytmu, przejrzystość średnicy, bardzo dobra góra i niezła paleta kolorów - co właśnie świadczy o kulturze. Ja bym Exposura brał gdyby nie brak cholernego gniazda słuchawkowego, nie wiem czy to taki problem techniczny? Żeby dziurę wywiercić?

Generalizując Rotela (wspomniane wyżej dzielone i integry) - to jest taki trochę bezczelny dźwięk :) Jak trzeba to da w ryja i poprawi z kopa ale brakuje finezji....... Tego czegoś co ma Exposure. Poza tym jest odrobinę zimno-kliniczny (chociaż to bardziej cecha integr niż dzielonego). Ale tak czy siak do samego w sobie wykopu, hardrockowej imprezy i wkurzenia sąsiadów Rotel jest the best....

Pozdrawiam.

The odd get even.

>>Carlo

Nie wiem:-)

Słuchałem zestawu Naima tylko jako komplet z kolumnami też tego producenta.

Dla mnie rewelacja.

Tylko, że ja jestem z tych "innych" co wolą barwę od przestrzeni :-)

Istniej opinia doświadczonych forumowiczów, że Naim "koloryzuje" czy coś takiego...

Ja tego do końca nie rozumiem.

Dla mnie muzykę rozrywkową gra po prostu pięknie i z duszą...

Kiedys będę go miał... :-)

Pozdrawiam,

Froju

Thieli28,

jeśłi podobająci się CD Arcama, sprawdź jeszcze CD 192, opinie w niemal kżdym periodyku (polskich i zagranicznych) ma bardzo dobre, cena 6k zł. Ponoć spory drive, energetyczny.

Sprawdziłbym też zestawienie MF A5 (integra) - cena niestety 8kzł z CD 192 Arcama. To może być co najmniej wybitne zestawienie. A5 odbiega nieco od dotychczasowego firmowego brzmienia, jest jaśniejsza, ma natomiast sporą dynamikę w skali makro - tu nie ustęuje dużo 400xi Krell`a. Tak iwęc przytup nogą do rytmu gwarantowany. Proponuę takie zestawienie ponieważsam miałem A3 + Arcam Alpha 8SE (CD) i w połączeniu z VA Mozart oraz okablowaniem AQ od Bedrocka w górę uzyskałem napawdę fantastyczne brzmienie. Ku zasokoczeniu panó z Top hi fi - zagrało to świateni w każdym repertuarze , włącznie z rockiem. Sporo powietrza, drive, plastyk itd. W miejsce A5 możesz poszukać używanego A3.2, też będzie dobrze , ale to już nie ta dynamika co A5, różnica jest naprawdę duża. Warunek jedna by MF tak zagrał - dać mu energetyczne CD.

>theli28

Przesłuchiwałem wzmacniacze: Rotel RA-1070 i Exposure 2010. Exposure 2010 zraziłem mnie swoją drapieżnością i wybrałem Rotela.

Poza tym sądzę, że należy zacząć od dopasownia koumn do posiadanego pomieszczenia a dopiero potem brnąć we wzmacniacz. Oszczedzi to niepotrzebnych rozczarowań i konieczności dalszej wymiany klocków. Oczywiście jest to moja subiektywna opinia.

Życze powodzenia.

>theli28

Też podoba mi się brzmienie Exposure 2010, ale wydaje mi się że powinieneś sporóbować posłucjać go przez dłuższy czas - ponieważ możesz o nim zmienić zdanie, według mnie Exposure jest bardzo efekciarski i co poniktórych po pewnym czasie może zmęczyć, acha i moim zadaniem on trochę lepeij wypada w muzyce bardziej tecnicznej niż rockowej.

Sam słucham dość sporo rocka progresywnego (stary Marillion, Camel) i ostatnio byłem mile zaskoczony wzmakiem Vincent 233, którego Ty skreśliłeś w przedbiegach - moja rada weż swoje płyty i posłuchaj go - też ma niezłego kopa.

Pozdrawiam

Witek

Dziękuję wszystkim za cenne sugestie, z cała pewnościa przyjrzę się bliżej Primare i MF. Co do Naima to o ile dobrze się orientuję ma wyjścia na dinach więc jestem skazany na cały system i tylko Naim. Jak mnie położy na kolana no to OK :)

Natomiast na pewno nie zamierzam korzystać na szybko z wyprzedaży, okazji na Primare - co zamierzam zrobić to poświęcić najbliższe miesiące na odsłuchy i zamęczyć paru gości z obsługi sklepów :) Może nie zrobię na tym dobrego interesu pod względem finansowym ale dobre hi-fi i satysfakcja nigdy nie będzie dobrym interesem :)

Poza tym dochodzę powoli do wniosku że najlepiej mieć w domu dwa systemy - jeden grający szczegółowo i analitycznie dla poznania muzyki i gdy głowa nie boli, drugi dla relaksu grający ciepło i muzykalnie..... Po roku czasu wiedziałbym czy zostawić dwa czy zdecydować się na jeden.....

Pozdrawiam.

The odd get even.

Thieli28

Po co dwa systemy? Wystarczą dwa źródła i neutralna reszta. Zobacz w "o mnie". A całkiem poważnie to jedno źródło do jazzu i rozrywki a drugie do klasyki. Jest to związane z różną filozofią realizacji nagrań przez dźwiękowców w tych rodzajach muzyki. A niezależnie od tego czy źródło jest "ciepłe" czy "zimne" musi być muzykalne bo to podstawa.

Pzdr.

>>theli28

Co do Naim to już nie....

....jest tak jak myslisz :-)

W nowych urządzeniach (a do tych 5i się zalicza) jest wiecej RCA niz DIN :-)

Mozesz smiało łaczyć wszystko po RCA.

Pozdrawiam,

Froju

Mam troche podobny problem... Nie moge odżałować MUSICAL FIDELITY A- 300 za $900 ( głupi żyd- cwaniak nie mogłem się dogadać).. Teraz poluje na NU VISTA M3 - słuchałem go już dwa razy ..jestem chory.... ale nie dam więcej niż $2200 tzn. około 6600zł. Znajdż i posłuchaj ... Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Froju,

Masz powód aby pytać :)) Precz z analityką! Wezmę.... Naima. Czarujacy. Litościwy dla źle zrealizowanych rockowych płyt, eksponujący za to ich zalety. Kilka szczegółów diabli biorą ale wraz ze wszystkimi trzaskami etc. I ta barwa. To nie jest ani podbicie skrajów pasma ani ocieplenie ani słodzenie. Po prostu magia. I tego szukałem. Dzięki Froju - Naima nie brałem pod uwagę :) Na razie będzie grało z Avancami, nie od razu Kraków zbudowano.

Pozdrawiam i dzięki raz jeszcze.

The odd get even.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.