Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

36 minutes ago, spokojnie said:

Tak, większość określiła ten wpływ w przedziale 10-20%, pisałem o tym wielokrotnie. To świadczy o tym, że uczestnicy ankiety są racjonalnymi osobami, dalekimi od skrajnych ocen i fantazji, co według mnie uwiarygadnia wyniki badania.

Co ma do tego populacja? Tutaj są ludzie zainteresowani audio i tutaj odbywają się dyskusje na temat wpływu kabli, a nie na forum wiatrówkowym, ogrodniczym czy fotograficznym. Dlatego tutaj jest odpowiednie miejsce na taką ankietę. Co ludzi niezainteresowanych audio obchodzi czy kable "grają" i jakie znaczenie ma ich opinia w tej kwestii?

Wyniki ankiety właśnie dlatego są miarodajne, że została ona umieszczona na tym forum, a nie innym, bo tutaj są osoby, które mają z tym zagadnieniem mniej lub bardziej praktyczną styczność i wyrobione zdanie.

Przeczytałeś do końca moją odpowiedź, bo z tego co napisałeś, wynika że nie.

Więc przeczytaj do końca i odnieś się do całości.

Napiszę o moim  subiektywnym odczuciu przy słuchaniu 3 próbek dźwiękowych Audioquest ,Chord i Van den hul. - pierwszy utwór .  Audioquest i Van den hul  były dla mnie podobne  , jedynie jakby uderzenia stopy perkusji były subtelniej pełniejsze  przy próbce Van den hul. Ciężko je odróżnić . Za to próbka dźwięku Chorda była dla mnie znacznie bardziej krzykliwa. Fortepian jakby zyskał blask i moc której nie odczuwałem na dwóch wcześniejszych  . Miałem wrażenie że dźwięk nawet momentami lekko raził mnie w uszy , czego w ogóle nie odczuwałem przy próbkach Audioquest i Van den hul.

Nie słuchałem innych, bo nadmiar słuchanych próbek pewnie wywołałby mętlik.

Słuchałem z kompa stacjonarnego i głośniczków  Logitech  026-4b z membraną bierną.

Proszę mnie nie krzyżować , to tylko moje subiektywne odczucia.

Edytowane przez dzeus67
2 godziny temu, bum1234 napisał:

Przeczytałeś do końca moją odpowiedź, bo z tego co napisałeś, wynika że nie.

Więc przeczytaj do końca i odnieś się do całości.

Przeczytałem całość i odniosłem się do tego co było warte odniesienia się.

Reszta Twojego posta to jakbym Szymona czytał, więc wybacz... 

14 godzin temu, bum1234 napisał:

Oczywiście. Wpływ kabli na brzmienie to zwykłe oszustwo (z małymi wyjątkami). 

Ale zawsze znajdzie się niestety ktoś, kto chce to wykorzystać i oszukuje.

Każda firma, która sprzedaje kable i wypisuje bajki na temat ich wpływu. Są wśród nich spece od manipulacji - jak np. założyciel firmy shunyata. A z naszego rodzimego podwórka - bazodrut, wile, Asura i wielu innych.

Masz widocznie bolesne doświadczenia 😊 na grubą kasę pojechałeś ? 

4 hours ago, tedi02 said:

Masz widocznie bolesne doświadczenia 😊 na grubą kasę pojechałeś ? 

Ja nie, wy tak ….

Ale nie kasa tu najważniejsza. Doskonale wiecie jak to jest, kiedy zostanie się zrobionym  w balona, prawda?

Jakie to uczucie?

6 hours ago, spokojnie said:

Przeczytałem całość i odniosłem się do tego co było warte odniesienia się.

Reszta Twojego posta to jakbym Szymona czytał, więc wybacz... 

Piękny unik. Typowe w sytuacji, w której nie wie się co odpowiedzieć …..

Edytowane przez bum1234

Długo jeszcze?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

I co z tym zamierzasz zrobić?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Ja nie, wy tak ….

Ale nie kasa tu najważniejsza. Doskonale wiecie jak to jest, kiedy zostanie się zrobionym  w balona, prawda?

Jakie to uczucie?

Piękny unik. Typowe w sytuacji, w której nie wie się co odpowiedzieć …..

Wiesz ,zajmij się sobą ! Nie wtykaj nosa w czyjąś kieszeń ,czyjeś życie .Nie masz nic do powiedzenia ,nie trolluj.Nikt cię nie wywołał do tablicy. Smiecisz tylko wątek.

33 minuty temu, bum1234 napisał:

Bez końca....

Bo głupota ludzka nie ma granic ....

Jak się patrzy na twoje wpisy ,masz rację .

Ja myślę kupić zasilające i przeznaczyć ok.20 000 zł , ale teraz jestem w kropce 🤔 mogę sobie pozwolić?  Na raty ,rozłożę na trochę lat....

23 minuty temu, tedi02 napisał:

Na raty ,rozłożę na trochę lat....

Będzie to nieracjonalne działanie z ekonomicznego punktu widzenia, że o technicznym już nie wspomnę. Nie dość, że kable nie mogą mieć wpływu na dźwięk to jeszcze występuje duża utrata wartości ... 😁 ... 😇

Z której strony nie spojrzeć robisz źle. 

Jeszcze niewdzięczniku nie doceniasz, że koledzy dbają o Twoje interesy i ile wysiłku i zaangażowania w to wkładają ... 😉

41 minutes ago, tedi02 said:

Wiesz ,zajmij się sobą ! Nie wtykaj nosa w czyjąś kieszeń ,czyjeś życie .Nie masz nic do powiedzenia ,nie trolluj.Nikt cię nie wywołał do tablicy. Smiecisz tylko wątek.

Jak się patrzy na twoje wpisy ,masz rację .

Ja myślę kupić zasilające i przeznaczyć ok.20 000 zł , ale teraz jestem w kropce 🤔 mogę sobie pozwolić?  Na raty ,rozłożę na trochę lat....

Wkurzyliśmy się? 😄

Tak, prawda w oczy kole 😄

Zwłaszcza jak się nie ma argumentów 😄

10 godzin temu, dzeus67 napisał:

Napiszę o moim  subiektywnym odczuciu przy słuchaniu 3 próbek dźwiękowych Audioquest ,Chord i Van den hul. - pierwszy utwór .  Audioquest i Van den hul  były dla mnie podobne  , jedynie jakby uderzenia stopy perkusji były subtelniej pełniejsze  przy próbce Van den hul. Ciężko je odróżnić . Za to próbka dźwięku Chorda była dla mnie znacznie bardziej krzykliwa. Fortepian jakby zyskał blask i moc której nie odczuwałem na dwóch wcześniejszych  . Miałem wrażenie że dźwięk nawet momentami lekko raził mnie w uszy , czego w ogóle nie odczuwałem przy próbkach Audioquest i Van den hul.

Słuchałem z kompa stacjonarnego i głośniczków  Logitech  026-4b z membraną bierną.

To ciekawe spostrzeżenia, natomiast z dobrego serca zalecam sprzedanie tych wszystkich kabli i kupienie lepszych głośniczków 😉

11 godzin temu, dzeus67 napisał:

Bardzo fajny link tak w ogółe.
No i bardzo fajny wpis, w którym ktoś posłuchał i napisał o różnicach. Byłoby super, gdyby więcej osób spróbowało i się podzieliło. 
Jest to o tyle bardziej zaciekawiające, że dla mnie Chord się wyraźnie wyróżnia kluczowymi parametrami technicznymi od pozostałych kabli i spodziewałbym się właśnie takiego odbioru, jak napisałeś - krzykiwości, to b. dobre określenie. To w sumie się tak b. ogólnie kierunkowo zgadza z tym co napisali recenzenci w linku, tyle że później ubrali to w relatywizujące określenia jak, że ożywi zamulony system, itp. Czyli jak to nierzadko w recenzjach audio, primum non nocere (interesom rynkowym ...) i nie zrażać ...
Ciekawe, może ktoś jeszcze na forum słuchał i ma opinie o kabelku Chorda ?

Ja mam w sumie techniczne obserwacje co do innych kabelków też, które by wskazywały na ich wyraźną dźwiękową sygnaturę (szczególnie chyba jeden), ogólnie na przeciwległym biegunie od Chorda, to jeszcze mniej wyszło u recenzentów w linku, ciekawe jak by wyszło jakby nasi słyszący z forum się wypowiedzieli ?

Edytowane przez PawelP
18 godzin temu, Tajitsu napisał:

Mnie zastanawia anty-kablarska nagonka.

Bo to sa jak te stare znudzone baby na wsi co siadaly dawniej na lawkach przed domem i sprawdzaly kto przechodzi, po co i co ma w torbie 😉 Jak sie nie ma swojego zycia to sie zyje cudzym zyciem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Wkurzyliśmy się? 😄

Tak, prawda w oczy kole 😄

Zwłaszcza jak się nie ma argumentów 😄

Nie ma jakich argumentów? Że słyszy różnicę, a Ty nie? Dobre.

26 minut temu, PawelP napisał:

zgadza z tym co napisali recenzenci w linku,

Jeszcze nic nie czytałem z tej recenzji/testu, bo to mogłoby wpłynąć na moje wrażenia.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

sprzedanie tych wszystkich kabli i kupienie lepszych głośniczków

No uzbierało się trochę kabli tak jak i sprzętu ,ale to pozwala mi wyrobić sobie własne zdanie. Traktuje to jako fajne hobby -zabawę, bo audio ma sprawiać przyjemność a nie frustrować.

Kupno nowszych kolumn, sprzętu nie oznacza od razu że zyskujemy automatycznie poprawę i skok jakościowy.Byłem w salonach i z 3 razy słuchałem nowszej wersji  jednych z moich kolumn . No i ich dźwięk w połączeniu z różnymi wzmacniaczami mi nie podchodził . Zastanawiałem się za co miałbym dopłacić z 9-10 tysięcy skoro w salonie mam odczucie że  mimo zasilania dużo droższymi i  lepszymi wzmacniaczami gra dużo mniej fajnie. A teraz w necie trafiłem na porównanie ''chyba'' fachowca z GR-Research gdzie łącznie z wykresami pokazuje że nowsza wersja jest gorsza od starego modelu. Znajdź na You Tube  film  - Vienna Acoustics Mozart VS Mozart Grand! Unbelievable...

38 minut temu, rafa napisał:

Jak sie nie ma swojego zycia to sie zyje cudzym zyciem.

Smutne jest takie życie.

2 minuty temu, dzeus67 napisał:

Jeszcze nic nie czytałem z tej recenzji/testu, bo to mogłoby wpłynąć na moje wrażenia.

No uzbierało się trochę kabli tak jak i sprzętu ,ale to pozwala mi wyrobić sobie własne zdanie. Traktuje to jako fajne hobby -zabawę, bo audio ma sprawiać przyjemność a nie frustrować.

Kupno nowszych kolumn, sprzętu nie oznacza od razu że zyskujemy automatycznie poprawę i skok jakościowy.Byłem w salonach i z 3 razy słuchałem nowszej wersji  jednych z moich kolumn . No i ich dźwięk w połączeniu z różnymi wzmacniaczami mi nie podchodził . Zastanawiałem się za co miałbym dopłacić z 9-10 tysięcy skoro w salonie mam odczucie że  mimo zasilania dużo droższymi i  lepszymi wzmacniaczami gra dużo mniej fajnie. A teraz w necie trafiłem na porównanie ''chyba'' fachowca z GR-Research gdzie łącznie z wykresami pokazuje że nowsza wersja jest gorsza od starego modelu. Znajdź na You Tube  film  - Vienna Acoustics Mozart VS Mozart Grand! Unbelievable...

Zrozumiałem, że słuchasz na logitechach z PC 😉

21 godzin temu, Ajothe napisał:

Kabel to powinien być bezpośrednio lutowany, a nie przez dodatkowy wtyk

Ja mam lutowany, więc mnie nie korci wymieniać. Ale czy lutowany odpowiednim stopem? Ze srebrem, rodem i grafenem? Jak teraz mam dalej żyć..

22 minuty temu, marek666 napisał:

Ja mam lutowany, więc mnie nie korci wymieniać. Ale czy lutowany odpowiednim stopem? Ze srebrem, rodem i grafenem? Jak teraz mam dalej żyć..

Nie wiem, ale ważna też była temperatura lutowania. 

30 minut temu, marek666 napisał:

To nic nie pomoże. Wszystkie ścieżki na płytkach musiałbyś zastąpić stopem cyny z innym audiofilskim pierwiastkiem, lecz to raczej niewykonalne ☹️

Cyne najlepiej zmieszac z mascia na bol dupy 😄 byc moze pomoze w waszym przypadku..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 godzin temu, bum1234 napisał:

Z kablami jest tak samo. Jak ktoś nie chce wiedzieć dlaczego wypisuje bzdury jego sprawa, ale wypominanie komuś, że uważa że 2+2=5 nie jest przestępstwem, ani też zachowaniem obraźliwym.

I to jest bardzo dobre podsumowanie tematu kabli.

W końcu każdy z nas słyszy, co słyszy i wydaje kasę, na co ma ochotę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
14 godzin temu, dzeus67 napisał:

Powiem szczerze że faktycznie jest to duży rynek zbytu na kable zasilające. Trzeba było wypełnić tą lukę... Nawet w logitech znajdują zastosowanie. Brawo!! 😄😄

Edytowane przez trueman
7 godzin temu, trueman napisał:

Nawet w logitech znajdują zastosowanie. Brawo!! 

Napisałem tylko na czym słuchałem a nie że użyłem kabli do Logitecha. Szkoda że tyle stron i nikt nie napisał o wrażeniach z odsłuchu próbek dźwiękowych .

8 godzin temu, trueman napisał:

Powiem szczerze że faktycznie jest to duży rynek zbytu na kable zasilające. Trzeba było wypełnić tą lukę... Nawet w logitech znajdują zastosowanie. Brawo!! 😄😄

Jak już koniecznie chcesz z kogoś drzeć łacha i ironizować, to może najpierw wyjaśnij nam równie błyskotliwie, o jakich kablach zasilających wspominasz? 

21 godzin temu, rafa napisał:

Cyne najlepiej zmieszac z mascia na bol dupy 😄 byc moze pomoze w waszym przypadku..

Osobiście wolałbym mieć ból dupy, kiedy dostałbym kopa za szerzenie fikcji, niż wieczny ból głowy, co jeszcze mogę poprawić w swoim systemie przy pomocy drucików 😀

4 minuty temu, Kostucha napisał:

Osobiście wolałbym mieć ból dupy, kiedy dostałbym kopa za szerzenie fikcji, niż wieczny ból głowy, co jeszcze mogę poprawić w swoim systemie przy pomocy drucików 😀

Odnoszę nieodparte wrażenie, że jesteś sceptycznie nastawiony do przewodów.

• Pokaż nowe odpowiedzi