Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Odnoszę nieodparte wrażenie, że jesteś sceptycznie nastawiony do przewodów.

Jestem, ale nie całkowicie. Pisałem już o tym. Te niby niuanse, możliwe. Holografie, dodatkowe plany, scena rozdęta na cały pokój, w porównaniu do zwykłego kabla, może rodzić się tylko w wyobraźni. Czysta fikcja. Dobry zestaw nie jest w stanie tego dokonać, bo musi być naprawdę dobry, a kabelek miałby coś takiego zainicjować? 

To wina zasilania.
Potrzebujesz stabilne 240V.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

23 minuty temu, Tajitsu napisał:

To wina zasilania.

Domyślam się. Jakiś kondycjoner w kuwecie. Bezpiecznik Audiophile. Pyton Pana Edmunda. Ekranowane gniazdko w ścianie i najlepiej kablem prosto do tafostacji 😉

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

To wina zasilania.

G. prawda.

Może garażowy hajend, ezoteryczna mimoza.

Prawidłowa konstrukcja ma gdzieś wahania +/-10% nominału, a nawet większe.

Jak są większe wahania, trzeba reklamować u dostawcy.

P.S. nominalne to 230, nie 240

Edytowane przez iro III

G. Prawda.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 27.08.2023 o 13:21, bum1234 napisał:

Oczywiście. Wpływ kabli na brzmienie to zwykłe oszustwo (z małymi wyjątkami). 

Ale zawsze znajdzie się niestety ktoś, kto chce to wykorzystać i oszukuje.

Każda firma, która sprzedaje kable i wypisuje bajki na temat ich wpływu. Są wśród nich spece od manipulacji - jak np. założyciel firmy shunyata. A z naszego rodzimego podwórka - bazodrut, wile, Asura i wielu innych.

No a tu na forum?

Fajny test, taki nie za dokładny 😉

Kawałek z porównania dwóch kabli - zwykłego i uznanego za równy shunyata:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać w stockowym mamy w pewnym momencie składową ok 3Hz (górny rysunek) - raczej nie jest to wpływ kabla, tylko ktoś coś stuknął 😉

Tak czy inaczej, po odfiltrowaniu poniżej 10Hz obu próbek i wyrównaniu jak się da (a nie da się za dobrze, bo to z łapy nagrywane) mamy plik różnicowy o następujących parametrach:

roznica.thumb.JPG.1583c34b18322bc0f19462e5b7ae8433.JPG

zależnie od tego, na co chcemy patrzeć, mamy maksymalne różnice między tymi próbkami 0,8dB (jeżeli wg wartości szczytowych) albo 0,3dB (wg średnich ważonych). Czyli normalnie, jak to kable różnią się parametrami RLC i jak rzeczywiste obciążenie wpływa na zachowanie się kabla. 

Niestety, taki test obarczony jest ogromnym błędem. Maks co się uda uzyskać przy podwójnym i synchronicznym przegraniu tego samego bez ruszania kabli ani dotykania niczego to jakieś -40 do -50dB czyli błąd w zakresie ok +/-0,1dB jest nieunikniony. Gdy mamy do czynienia z niesynchronicznym analogowym przegraniem, to do ustalenia pliku różnicowego trzeba korzystać z różnych algorytmów przesuwających (np. diffmaker) które może zwiększają dokładność ale za bardzo nie wiadomo co i jak robią. Wyrównywałem próbki w 96k, nie mam chwilowo systemu 192, może dałoby się dokładniej. Tak czy inaczej różnice oczywiste są, czy warto walczyć to każdy sam musi sobie odpowiedzieć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Niechcący wpisałem zapytanie o interpretację wykresu z tytułowego posta do innego tematu.. ale uzyskałem odpowiedź, że różnicę między kablami wynoszą mak 0.4 dB.

Różnice tego rzędu są  poza zakresem detekcji ludzkiego ucha. A jak dodamy fakt że różnica może dotyczyć konkretnej częstotliwości, a takowych w nagraniu jest sporo, to gratuluję słuchu temu, kto to wyłapie.

Metodologia pomiarów jest totalnie amatorska, czyli wadliwa. 

A zaślepiona próba to taka, że nie wiesz co jest wpięte w danej chwili. 

14 godzin temu, 1siedem napisał:

mak 0.4 dB

A zmierzono wszystkie harmoniczne i porownano?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 28.08.2023 o 22:20, Berbeć napisał:

Jak już koniecznie chcesz z kogoś drzeć łacha i ironizować, to może najpierw wyjaśnij nam równie błyskotliwie, o jakich kablach zasilających wspominasz? 

W swoim poście zacytowałem wypowiedź kolegi. Proszę przeczytać.. W mojej wypowiedzi stwierdzam fakt że jest to duży rynek który jak widać cały czas się rozwija. 

54 minuty temu, trueman napisał:

W swoim poście zacytowałem wypowiedź kolegi. Proszę przeczytać.. W mojej wypowiedzi stwierdzam fakt że jest to duży rynek który jak widać cały czas się rozwija. 

Albo ja czegoś nie rozumiem, albo ślepy jestem, bo nic o kablach zasilających tam nie widzę. Mogłbyś przytoczyć cytat z wypowiedzi, do której się odnosisz?  

Dobra, kable kablami, a co z drewnianymi stojaczkami pod kable ??? Był szał na AVS swojego czasu 😁 w jaki sposób to działa na dzwiek a raczej kable ?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No to wyjaśnia dlaczego takie drogie 😛

No i dobrze, zaoszczędziłem sporo kasy, u mnie za meble nie wejdą 😆

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Tylko z drewna księżycowego. 

Moje są z metalu, za to każdej nocy naświetlane Księżycem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to z metalu to źle. Nie jesteś audiofilem 

Ufff... całe szczęście. 

8 godzin temu, bum1234 napisał:

czy można komuś zazdrościć ignorancji?

He he, czasami chyba można ;). Przypomniał mi się odcinek "Pingwiny z Madagaskaru", w którym Kowalski stwierdza, że Morta otacza pole niewiedzy i dlatego nie reaguje na ukąszenia szerszeni.Po prostu nie wiedział, że od tych ukąszeń jest ból i swędzenie :)

Edytowane przez JacekPlacek
W dniu 28.08.2023 o 09:16, tedi02 napisał:

Ja myślę kupić zasilające i przeznaczyć ok.20 000 zł , ale teraz jestem w kropce 🤔 mogę sobie pozwolić?  Na raty ,rozłożę na trochę lat....

Ktoś Ci zabrania? 

Masz problem z akceptacją tego, że dla wielu ludzi jest to nierozsądne lub po po prostu głupie? 

Skąd wiesz, czy @bum1234 nie stać? Płacisz mu?

Ja myślę kupić zasilające i przeznaczyć ok.20 000 zł , ale teraz jestem w kropce mogę sobie pozwolić?  Na raty ,rozłożę na trochę lat....

A mozesz mozesz. Nawet na takie za 200.000 zl.

Cos trzeba przekazac w spadku.
Dlugi po dziadku.
Wnuki beda splacac

Przy okazji pieniedzy.

Ceny magicznych kabli są ustalane w myśl zasady, że sprzedajemy za cenę, którą ktoś jest gotów zapłacić. 

Aby chciał to już można wykorzystać nawiedzonych pismaków, szeptaniec internetowy, nie wspominając o poetyckich opisach, wymyślnych nazwach ogólnie stosowanych technologii itd

Koszt produkcji takiego kabla jest znikomy. Świetnie to widać na przecenach. Przy czym po obniżce zysk handlowców ( producent, dystrybutor, sklep) nadal jest duży.

Niech każdy płaci ile chce, jego sprawa. Ale nie jest uczciwe, tak po ludzku, wmawianie klientom bredni. 

51 minut temu, xajas napisał:

A mozesz mozesz. Nawet na takie za 200.000 zl.

Cos trzeba przekazac w spadku.
Dlugi po dziadku.
Wnuki beda splacac

Ukryta Zawartość

Widzisz a niektórych szlag chce trafić  że tyle można wydać na kable ,bo to przekręt ,bo voodoo  , to moja kasa mogę wydawać na co tylko mam ochotę .  

8 minut temu, 1siedem napisał:

Przy okazji pieniedzy.

Ceny magicznych kabli są ustalane w myśl zasady, że sprzedajemy za cenę, którą ktoś jest gotów zapłacić. 

Aby chciał to już można wykorzystać nawiedzonych pismaków, szeptaniec internetowy, nie wspominając o poetyckich opisach, wymyślnych nazwach ogólnie stosowanych technologii itd

Koszt produkcji takiego kabla jest znikomy. Świetnie to widać na przecenach. Przy czym po obniżce zysk handlowców ( producent, dystrybutor, sklep) nadal jest duży.

Niech każdy płaci ile chce, jego sprawa. Ale nie jest uczciwe, tak po ludzku, wmawianie klientom bredni. 

A co z resztą towaru na rynku ? A drogie auta np.ciuchy ,perfumy ,tu ceny są ok? Czepiliscie się kabli ,fakt ,dobrze je złapać😊

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, tedi02 napisał:

A co z resztą towaru na rynku ? A drogie auta np.ciuchy ,perfumy ,tu ceny są ok?

To nie wątek o autach czy perfumach.

Widzisz a niektórych szlag chce trafić  że tyle można wydać na kable...

Nikogo to nie obchodzi ci robisz w domu, ale argumentowanie na Forum stanem czyjegoś konta owszem.

Czepiliscie się kabli ,fakt ,dobrze je złapać😊

Sam się dałeś złapać.

-----

32 minuty temu, 1siedem napisał:

Prawo rynku: towar sprzedasz za tyle, ile klient zapłaci - a że nijak się to ma do jego wymiernych właściwości? Osobiście jako krakowski centuś nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto, może dlatego zamiast kabla kupiłem córci najlepszego (funkcjonalnie a nie cenowo) w klasie Chrombooka do szkoły? Posiadanie drogiego kabla mi nie imponuje, umiejętność zarobienia szanuję.

14 minut temu, tedi02 napisał:

A co z resztą towaru na rynku ? A drogie auta np.ciuchy ,perfumy ,tu ceny są ok? Czepiliscie się kabli ,fakt ,dobrze je złapać😊

Tego typu przegięcia są pewnie w każdej dziedzinie handlu. 

38 minut temu, 1siedem napisał:

Koszt produkcji takiego kabla jest znikomy. Świetnie to widać na przecenach

Równie znikomy wpływ na brzmienie: wymierna wartość około zera.

• Pokaż nowe odpowiedzi