Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, szpakowski napisał:

A niektórzy zaczną mówić ludzkim głosem ... ? 

Nie sądzę ... nawet w Wigilię takie rzeczy się nie zdarzają ...

Gdybyś w 99% wpisów nie robił OT drwinami z oponentów, to kliknął bym Ci lajka.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 godzin temu, Wito76 napisał:

A to po prostu kierunek ciągnięcia druta w hucie.

Jaaaaasne, bo ten co te strzałki "malował" to wie, bo huta go poinformowała. 🤣

Btw. to już sami nie odlewają tych "monokryształów" i "ciąąąągną" przez walce DIY w garażu, tylko biorą z huty!?

Już na poważnie, zapytaj techników z "estrady" po co i dla kogo są te strzałki.

9 minut temu, xajas napisał:

Dla ciebie za skomplikowane. Reszta pojela, dlatego pisze.

O matko 🤣 czytasz w ich myślach ? Może na durne wpisem nie chcą reagować .

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Gdybyś w 99% wpisów nie robił OT drwinami z oponentów, to kliknął bym Ci lajka.

To jakby ktoś o tobie napisał .

34 minuty temu, iro III napisał:

Jaaaaasne, bo ten co te strzałki "malował" to wie, bo huta go poinformowała. 🤣

Btw. to już sami nie odlewają tych "monokryształów" i "ciąąąągną" przez walce DIY w garażu, tylko biorą z huty!?

Już na poważnie, zapytaj techników z "estrady" po co i dla kogo są te strzałki.

Wydaje ci się że wiesz gdzie dzwon bije .....daleko ,daleko.Choc w ostatnim akapicie możesz (?) mieć rację .

A najwiekszy ma „religia“

Tutaj troche wiecej o „religii“ (ponizej nazwana „mystique“ )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0012.thumb.jpg.c6d667ed85e5eb1606b32106f0a3d8df.jpg

IMG_0013.thumb.jpg.24f098f6caee0901226af4b1f18d9c13.jpg

IMG_0014.thumb.jpg.e1f348138d403cc1de9c7670b261ac17.jpg

IMG_0015.thumb.jpg.700f6220a2dc48cca6ab7ecd11d5f647.jpg

IMG_0016.thumb.jpg.ca733a3c53f9b18fe24c83b1857434f7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.10.2023 o 10:47, ASURA napisał:

Ja tam lubię czystą,czystą,czystą

Czystą każdy lubi. Najlepiej zimną.

Edytowane przez marek666
  • 2 tygodnie później...

Sporo wątku przeczytałem i sam się przekonałem że kable grają - nie wiem czy przez rezystancje kabla czy indukcyjność ,ale sam byłem zaskoczony zmianą kabla z melodiki na cardasa. Nie rozumiem tego dlaczego tak jest. Kolega ma fezza silver luna - jedna z pierwszych wersji. Przewody w niej są kiepskie i długie zwłaszcza z selektora wejść. Ale wymiana kabla rca zmiania dźwięk - jakim „cudem” ? Nie jestem fizykiem nie mam pojęcia.

Dlatego pytanie czy warto dawać dobre kable do wnętrza wzmacniacza czy przedwzmacniacza? 
Czy ekranowane do połączeń z pcb do rca czy raczej bez ? 

• 2 tygodnie później...
W dniu 18.10.2023 o 11:42, TomKordas napisał:

Sporo wątku przeczytałem i sam się przekonałem że kable grają - nie wiem czy przez rezystancje kabla czy indukcyjność ,ale sam byłem zaskoczony zmianą kabla z melodiki na cardasa. Nie rozumiem tego dlaczego tak jest. Kolega ma fezza silver luna - jedna z pierwszych wersji. Przewody w niej są kiepskie i długie zwłaszcza z selektora wejść. Ale wymiana kabla rca zmiania dźwięk - jakim „cudem” ? Nie jestem fizykiem nie mam pojęcia.

Dlatego pytanie czy warto dawać dobre kable do wnętrza wzmacniacza czy przedwzmacniacza? 
Czy ekranowane do połączeń z pcb do rca czy raczej bez ? 

To pytanie czy jest mi potrzebny kask czy nie...

7 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To pytanie czy jest mi potrzebny kask czy nie...

Nie.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

To pytanie na które sam muszę sobie odpowiedzieć …..tak warto dawać dobre lub bardzo dobre przewody wewnątrz, ale rozsądnie. 
Nie rozumiem tych którzy składają wzmacniacz czy inne urządzenie audio  na kiepskich podzespołach ale kabelek srebro za 500zł chętnie wrzucą. Ale każdy niech robi jak chce. 

W dniu 31.10.2023 o 14:03, TomKordas napisał:

To pytanie na które sam muszę sobie odpowiedzieć …..tak warto dawać dobre lub bardzo dobre przewody wewnątrz, ale rozsądnie. 
Nie rozumiem tych którzy składają wzmacniacz czy inne urządzenie audio  na kiepskich podzespołach ale kabelek srebro za 500zł chętnie wrzucą. Ale każdy niech robi jak chce. 

Wystarczy jak dasz odpowiednie, przeznaczone do swojego zadania, przyzwoite kable.
Ekranowanie nie zawsze jest wymagane, przecież większość PCB jest nieekranowana. Jeśli długie przewody na pewno nie zaszkodzi a może być wymagane. 5cm połączenia między modułami i z dala od źródeł potencjalnych zakłóceń to, IMHO, ekranowanie można sobie darować.

Pooglądaj jak to wygląda w fabrycznych wykonaniach i to renomowanych firm. Cudownych kabli tak jak na lekarstwo...

12 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wystarczy jak dasz odpowiednie, przeznaczone do swojego zadania, przyzwoite kable.
Ekranowanie nie zawsze jest wymagane, przecież większość PCB jest nieekranowana. Jeśli długie przewody na pewno nie zaszkodzi a może być wymagane. 5cm połączenia między modułami i z dala od źródeł potencjalnych zakłóceń to, IMHO, ekranowanie można sobie darować.

Pooglądaj jak to wygląda w fabrycznych wykonaniach i to renomowanych firm. Cudownych kabli tak jak na lekarstwo...

Bo gdy się pojawi tam ,,cudowny kabel,, to w opisach producenta ,znacząco podnosi koszty urządzenia🤣.

16 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ekranowanie nie zawsze jest wymagane

Dotyczy to tylko systemów z połączeniami symetrycznymi np. XLR. Przy RCA ekran jest potrzebny i to możliwie najsolidniejszy, co przy kablach, zwłaszcza tych o większych długościach jest dosyć trudne.

16 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

przecież większość PCB jest nieekranowana.

Ale są zamontowane w metalowej obudowie, często bardzo solidnej, ta obudowa to ekran.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Temat z ostatniego miesiąca - Dac z analogiem lampowym, gdzieś tam nawet wstawiałem zdjęcia w wersji płytki i okablowanie typu pająk. Leżało to sobie na kawałku deski, płytki, transformatory, jakieś pierwsze lepsze kabelki od starego CD by połączyć płytki, wyjść na gniazda rca, kabelki zasilające (2szt) to jakieś też "od lampki nocnej" a ściślej taka bida od starego cedeka. No prowizorka jednym słowem. Dziś wszystko włożone już w obudowę, zamontowane gniazdo IEC, dalej ekranowany kabel zasilający do traf, zewnętrzny kabel zasilający również podwójnie ekranowany tzw audiofilski, połączenia wewnętrzne sygnałowe wykonane ekranowanym kabelkiem Wireworld (no bo tu wiadomo powinien być "cichy" kabelek skoro sygnały są rzędu miliamperów). Oczywiście spodziewałam się, że może rewolucji nie będzie, ale jeden plus jeden i jakiś tam ułamek będzie to lepiej grać. Muszę przyznać że miło się zaskoczyłem. Wyraźna, słyszalna różnica w graniu. Zniknęły jakieś a'la zniekształcenia, sybilanty, szorstkości, taka nerwowość w graniu. Dźwięk się wygładził, wyszlachetniał. Kto robił takie rzeczy to wie, Ameryki nie odkrywam, że takie są efekty, a jak ktoś chce bawić się w kopanie mnie ślepymi testami, placebo itd to trudno, mam to gdzieś i wiem po co mam na dłoni środkowy palec.

Witam serdecznie

Cieszy mnie każda reakcja z Waszej strony. Kontrowersje budzi podana cena sprzętu, dobrze że marki nie podałem:) Oczywiście to niefortunne sformułowanie dotyczy sprzętu lepszej jakości. Lepsza jakość to także kontrowersyjne , więc nie wiem jak nazwać sprzęt na którym można usłuszeć różnice w kablach. Może mały ranking kto z Panów trafniej to opisze :) Dodam że nie brałem pod uwagę przy jakości kabli środków halucynogennych, indiańskich metod porozumiewania się z duchami i najprostszej metody C₂H₆O. Dodam że nie interesują mnie subiektywne odczucia bo mój najbliższy przyjaciel audiofil zawiódł mnie ostatnio. Wybrał się wreszcie do aryngologa i po tym jak wypadły mu czopy to teraz zupełnie co innego gada. Jeden człowiek dwa zdania i jak tu ludziom ufać. Pozdrawiam.

PS. Dawno temu wyleczyłem się z ustawiania poprawnego koloru w TV fabrycznym przyrządem, ludzie są przyzwyczajeni do "swojego" koloru.

Osoby, ktore znam a ktore zajmuja sie projektowaniem i wykonywaniem osprzetu audio, mierza rezultaty optymalizacji polaczen. Nie zajmuja sie "jakimis a'la znieksztalceniami", nie dumaja nad wrazeniami i nie gmeraja srodkowym palcem. Po prostu mierza, zeby wiedziec na czym stoja i czy kierunek zmian jest wlasciwy. Tyle w temacie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W audio to jest normalne. 

Będziesz gadał z dziesięcioma osobami i może znajdziesz 2 pary podobnych zdań. 

To nie znaczy że nie należy, trzeba, nie wolno im ufać.

Po prostu w audio to jest normalne.

Moim zdaniem im więcej rozmawia się ze znajomymi o audio tym lepiej. Chociaż też nie zawsze mam na to ochotę.

Nie kojarze koncepcji "sluchania pomiarow", pomijajac moze null testy, ale jak ktos lubi, nic mi do tego.

5 minut temu, Wito76 napisał:

I wszyscy wiemy do jak absurdalnych wniosków można dojść słuchając pomiarów a nie muzyki.

W jaki sposob "slucha sie pomiary"?

Ja porafie je poczytac, zanalizowac, zinterpretowac, ale takie czesto powtarzane argumenty jak powyzej to bzdura dzialajaca na tych, ktorzy o pomiarach nie maja zielonego pojecia

Edytowane przez xajas

No i wychodzi z tych analiz, że najnowszy dac gra obłędnie bo ma 4dB lepsze parametry od poprzedniego modelu a lampa w analogu to rypie takimi zniekształceniami, że szok. Miłego oglądania.

55 minut temu, Wito76 napisał:

I wszyscy wiemy do jak absurdalnych wniosków można dojść słuchając pomiarów a nie muzyki.

Nie rozpędzaj się za bardzo.

Nikt normalny nie "słucha pomiarów"...tymczasem istnieją (para)normalni, którzy słuchają sieciówek, wtyczek, bolcow do nich, podkładek, bezpieczników...ale to Ciebie jakoś niespecjalnie bulwersuje, hę?

Edytowane przez iro III

Owszem, bulwersuje. Zaskoczony? Staram się zachować równowagę i rozsądek w takich kwestiach. A przede wszystkim mam swoje wnioski i obserwacje oparte na własnych doświadczeniach. Sam widzę gdzie coś przyniosło mi efekty a co dało jedynie lekkość w portfelu. Pisałem to już kilkanaście razy, są rzeczy które minimalnie wpływają na granie i jednocześnie skandalicznie kosztują i są proste, wręcz darmowe tematy które przynoszą duże efekty. Pisałem to już tutaj i dostałem kilkanaście lajków z obydwu stron barykady, że kable to akurat taki upgrade, o często bardzo niskim stosunku przyrostu jakości do zainwestowanych środków. Co oczywiście nie oznacza, że tego przyrostu (choć może być też krok w bok lub tył) nie ma i to fantastyka. Oczywistym dla mnie jest fakt, że zakup kabla w cenie mojego wzmacniacza to absurd i poza frustracją nic nie osiągnę.

P. S.
I dzięki za to zdanie, że nikt normalny nie słucha pomiarów. Mam nadzieję że fan Wiima i ASR weźmie to do siebie jako materiał do przemyśleń.

Tak samo nie slucha pomiarow, jak nie gryzie powietrza i nie pakuje fal dzwiekowych do kieszeni. Chcesz sie jakimis dziwactwami swoimi dzielic, czy jak?

Krótko, wypowiedz się - uważasz że po opisanej przeze mnie zmianie okablowania wewnętrznego nic się nie zmieniło, nic nie miało prawa się zmienić? Tylko konkretnie, bez tych twoich barokowych zawijasów, uników i mętnego budowania zdań?

Krotko - jesli chcesz mnie zachecic do jakiejs wypowiedzi, zastanow sie nad forma. Dziwne insynuacje nie pomoga.

Jesli uroiles sobie, ze masz jakies moce sprawcze, to pospiesznie wyprowadzam cie z bledu. Powtorze - liczysz na moja odpowiedz na zadanie pytanie? Propracuj nad forma tegoz.

• Pokaż nowe odpowiedzi