Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, greg190872 napisał:

Posiadalem Sony,Onkyo,Exposure,Caspiana,Bel Canto,Rotela.Wszystkie reagowaly na zmiane okablowania.

Jeżeli chodzi o Onkyo to chyba miałeś zepsuty egzemplarz ... 😉

4 godziny temu, greg190872 napisał:

Posiadalem Sony,Onkyo,Exposure,Caspiana,Bel Canto,Rotela.Wszystkie reagowaly na zmiane okablowania.

Szczerze współczuję.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 godzin temu, greg190872 napisał:

To nie sprzęty, to Ty reagowałeś na zmianę okablowania. 

15 godzin temu, Wito76 napisał:

A tak serio test "na kota" może coś nam powiedzieć. Cholera wie co i jak one słyszą.

To "żona z kuchni" wyszła już z mody?

Teraz koty będziecie "molestować" graniem okablowania?

Przecież taka zabawa z kotem, tylko może potwierdzać to, że jeśli jakieś "zmiany" są, to tylko takie, których człowiek jednak usłyszeć nie może...

Może jakiś przypadkowy, domowy nietoperz byłby tu również bardzo pomocny? 

😁

Edytowane przez iro III

Widzisz, życie nie jest wcale takie proste i paradoksalne. Jedni mają żonę, inni mają kota, a jeszcze inni mają żonę, kota i kable.

P.S.

Nawet żona z kuchni ostatnio powiedziała, że mamy fajnego kota.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

i kable.

A to pech 😉. A na poważnie to zawsze należy myśleć przy testach porównawczych i stosować procedury. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

A to pech 😉. A na poważnie to zawsze należy myśleć przy testach porównawczych i stosować procedury. 

A wracając przedmiotowego do testu: z testowanych siedmiu wytypowano pięć, a z tych pięciu na słuch wybrali trzy najlepsze z trafnością około 70% Napisali "nieźle!"

Spróbujmy z pięciu wybrać trzy, ale wszystkie źle - nie da się, jeden musimy trafić. Czyli wybrać trzy z pięciu nie da się z trafnością mniejszą niż 33,(3)% Zostaje jeszcze wybrać dwa z czterech... dwa z czterech? Mamy takie same szanse trafić jak nie trafić. Summa summarum po prostu losując na oślep uzyskamy wynik 66,(6)% czyli około 70% - faktycznie "nieźle".

-----

5 godzin temu, Wito76 napisał:

Jedni mają żonę, inni mają kota, a jeszcze inni mają żonę, kota i kable.

P.S.

Nawet żona z kuchni ostatnio powiedziała, że mamy fajnego kota.

Żona ma kota, audiofil ma kable,

Żona ma kable, audiofil ma kota,

Kot ma kable, audiofil ma żonę,

Ale czy żona usłyszy kable z kuchni?

Edytowane przez szymon1977

Teraz, Wito76 napisał:

Czytając powyższe, te procenty itd mam jakieś matematyczno-erotyczne doznania. Ktoś tu pie***li do potęgi.

Dokładnie, ale tym kimś nie jestem ja.

W dniu 18.11.2023 o 06:08, greg190872 napisał:

Niepotrzebnie.

Współczuję Ci przeświadczenia, że niedobrany kabel popsuł Ci brzmienie.

Edytowane przez szymon1977

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale czy żona usłyszy kable z kuchni?

Ciekawsze pytanie to czy kot słyszy zmianę kabli 😉? A na poważnie, to czy nie lepiej posłuchać muzyki a nie tracić czas na bzdety? 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Tu zgoda - na pewno lepiej posłuchać muzyki ... niż stale grać w pomidora 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Współczuję Ci przeświadczenia, że niedobrany kabel popsuł Ci brzmienie.

Niepotrzebnie.Nigdzie nie napisalem ze kabel popsul mi brzmienie.

3 godziny temu, audioburak napisał:

Tu zgoda - na pewno lepiej posłuchać muzyki ... niż stale grać w pomidora 😉 

Dziś słucham non stop 🙂.

P.S. Kable zachowują się normalnie przenoszą sygnał bez strat większych niż określają ich parametry RLC.

Godzinę temu, greg190872 napisał:

Niepotrzebnie.Nigdzie nie napisalem ze kabel popsul mi brzmienie.

Nie szkodzi. Skoro jeden Ci poprawił, to o drugim pisać nie musisz nic.

Gd

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie szkodzi. Skoro jeden Ci poprawił, to o drugim pisać nie musisz nic.

W ktorym watku napisalem ze jeden mi poprawil?

1 minutę temu, greg190872 napisał:

Gd

W ktorym watku napisalem ze jeden mi poprawil?

Nie wiem... może to nie byłeś Ty? Jeśli tak, to przepraszam za pomyłkę.

W dniu 18.11.2023 o 13:05, iro III napisał:

To nie sprzęty, to Ty reagowałeś na zmianę okablowania. 

To "żona z kuchni" wyszła już z mody?

Teraz koty będziecie "molestować" graniem okablowania?

Przecież taka zabawa z kotem, tylko może potwierdzać to, że jeśli jakieś "zmiany" są, to tylko takie, których człowiek jednak usłyszeć nie może...

Może jakiś przypadkowy, domowy nietoperz byłby tu również bardzo pomocny? 

😁

... człowiek usłyszeć nie może, chyba że ma w miarę dobry słuch i w miarę dobrą percepcję słuchową. Kiedyś u mnie po zmianie kabla zmieniło się tak, ze się ciężko słuchało. Nie była to autosugestia bo kabel był wypasiony, że srebrnej taśmy i oczekiwanie miałem dokładnie przeciwne do tego co usłyszałem. 

Obecnie bardzo jest "modna" i epidemiczna wręcz dysleksja. Problem z ortografią to nie wszystko. Pełno jest wokół ludzi, którzy mają problem z poprawnym wypowiadaniem nawet niezbyt skomplikowanych słów,  ponieważ mają zaburzna percepcję słuchową. Niby słyszą dobrze ale z problemami. Ciekawe jak to się ma do słyszenia różnić w muzyce i tego czy kable "grają " czy nie. Może w tym jest problem?

W dniu 15.11.2023 o 17:06, Lech36 napisał:

Myślę że odpowiedź powinna być tylko jedna, taki co nie reaguje na normalne kable. Normalne kable to takie bez różnych udziwnień typu jakiś filtr w puszce lub we wtyczkach.

Wiesz że ja mam swoje zdanie na ten temat ale już naprawdę nie chce mi się o tym pisać 

W dniu 17.11.2023 o 00:11, szymon1977 napisał:

Biorąc pod uwagę funkcje kabla w systemie, to ideałem jest przesył sygnału bez strat czyli brak reakcji systemu. Jeśli dwa kable grają inaczej, to znaczy, że co najmniej jeden z nich wprowadza słyszalne zniekształcenia sygnału. Który? Na szczęście jestem wolny od tych rozterek, bo u mnie wszystkie kable grają tak samo. Nie mam więc powodów zakładać, że którykolwiek z nich słyszalnie zniekształcił sygnał. Trafiłem na idealne kable? A może mój system ma idealne wejścia/wyjścia? To także nie mój problem.

A może oba.

Może oba i wtedy dobór kabla do systemu ma jednak sens prawda?

Zwracam się do kolegów, którzy słyszą różnicę po zmianie kabli, proszę o poradę jakie kable do dzielonego zestawu Macintosha do 4 tys, sygnałowe są cardasa, kolumny audio monitor gold 5 g 300. Z góry dziękuję

@Aramis1

Jakbyś dodał - jakich używasz ( np. jaki Cardas itp ) i czego oczekujesz, jakich zmian,

to na pewno będzie łatwiej kolegom coś doradzić w temacie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, audioburak napisał:

@Aramis1

Jakbyś dodał - jakich używasz ( np. jaki Cardas itp ) i czego oczekujesz, jakich zmian,

to na pewno będzie łatwiej kolegom coś doradzić w temacie.

Sygnałowe cardas parsec ze źródła do pre rca i z pre xlr do końcówki mocy, głośnikowe robione przez gościa z Pruszkowa, przy dobrze zrobionych albumach, i wersjach japońskich super, ale nie wiem czy może być jeszcze lepiej, czy z tego zestawienia można wyciągnąć coś więcej.

Jeszcze tylko - co znaczy lepiej - tu piszesz - "coś więcej" 🙂 

Za jasno , za ciemno, szczegółów za dużo czy za mało.

A w końcu podstawa - naturalna agresja jest czy raczej śladowa 😉 

Pamiętaj, że są tu użytkownicy Chorda, Tellurium czy Nordosta i każdy

z nich szukał czegoś innego.

A może wiesz coś bliżej o tych kablach "gościa z Pruszkowa" ?

52 minuty temu, audioburak napisał:

Jeszcze tylko - co znaczy lepiej - tu piszesz - "coś więcej" 🙂 

Za jasno , za ciemno, szczegółów za dużo czy za mało.

A w końcu podstawa - naturalna agresja jest czy raczej śladowa 😉 

Pamiętaj, że są tu użytkownicy Chorda, Tellurium czy Nordosta i każdy

z nich szukał czegoś innego.

A może wiesz coś bliżej o tych kablach "gościa z Pruszkowa" ?

Wiem tylko tyle, iż gość ma 50 letni staż w audio,miał dużo pozytywnych opinii, kable te nabyłem do zestawu  pioneera z lat dziewięćdziesiątych i tak mi został, teraz kompletuje drugi zestaw i poszukuję tego czegoś, jest szeroka, wysoka, głęboka scena, jest powietrze i punktowy bas, lecz te wszystkie parametry, zmieniają się w zależności od jakości cd.wydaje mi się że powinno być momentami bardziej wyraziście. Czy ktoś może coś napisać o cardas clear sky speacer 4x, bo myślałem iść w tym kierunku.

Możesz w głośnikowe też iść w cardasa. 

Chodź ja bym sprawdził purist audio design Aqueos.

Osobiście podobały mi się także oehlbach XXL A będą pewnie tańsze

W dniu 20.11.2023 o 11:47, Piotr Sonido napisał:

A może oba.

Może oba i wtedy dobór kabla do systemu ma jednak sens prawda?

- Ojciec, prać? 

- Prać, ale tylko w proszku Pollena 2000: nie widać różnicy, więc po co przepłacać?

• Pokaż nowe odpowiedzi