Skocz do zawartości
IGNORED

Demagnetyzer do płyt winylowych

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam. Szukam i nie mogę znaleść. Czy coś takiego w ogóle istnieje? 

Odrazu nadmienię że nie chodzi mi o coś takiego https://www.psychosonda.pl/newsy/innowacyjny-demagnetyzer-do-winyli

Mam coś podobnego podpiętego do uziemienia i mimo to płyty są naładowane ładunkiem elektrostatycznym bezpośrednio po skończeniu odtwarzania i zdjęciu płyty z talerza.

Druga sprawa, „Myjka do Winyli”

Używacie? Ma to sens kupna takiego urządzenia? 

Ja np odkurzam płyty odkurzaczem a później ściereczka z mikrofibry a przed odsłuchem specjalną szczoteczką robie https://www.winyle.pl/szczotki-do-plyt/4683-szczoteczka-dynavox-carbon-4250019104169.html i mimo tego płyty są naładowane… 

proszę o pomoc co można zrobić z tym fantem?

https://www.audiostereo.pl/topic/164857-demagnetyzer-do-p%C5%82yt-winylowych/

Kiedyś kupiłem pistolet Milty.
Działa.

Koledzy tu na forum robili cos podobnego z dużych zapalniczek, ale że ja mam dwie lewe ręce i brak cierpliwości to kupiłem tego "pistoleta".
Cena jaka jest taka jest, no cóż....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zajrzyj do wątku "Czarna, okragła".

Tam jest opisanych kilka domowych a skutecznych sposobów.

Na mycie, na falujące brzegi plyt, na usuwanie ładunków elektrostatycznych ...i nie tylko, warto cały poczytać.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, xniwax napisał:

Działa.

Koledzy tu na forum robili cos podobnego z dużych zapalniczek, ale że ja mam dwie lewe ręce i brak cierpliwości to kupiłem tego "pistoleta".

1.thumb.jpg.2b9fa8cb2befbf55eb01bac0992f28cf.jpg

Dziękuję bardzo, kupione.

Przyjdzie to dam znać czy działa☺️

2 godziny temu, iro III napisał:

Zajrzyj do wątku "Czarna, okragła".

Tam jest opisanych kilka domowych a skutecznych sposobów.

Na mycie, na falujące brzegi plyt, na usuwanie ładunków elektrostatycznych ...i nie tylko, warto cały poczytać.

Bardzo dziękuję, zajrzę☺️

3 godziny temu, Stary200 napisał:

przed odsłuchem

Polecam jeszcze czyścik do igły.
Niedrogie, a też skuteczne, na pewnie nie zaszkodzi.
Używam tego poniżej.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Stary200 napisał:

Przyjdzie to dam znać czy działa☺️

Tylko stosuj się do instrukcji, można też używać z mniejszej odległości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

40 minut temu, xniwax napisał:

Polecam jeszcze czyścik do igły.

Jako czyścik do igły, nie ma chyba tańszego jak...gąbka "Jan niezbędny", dostępna w drogeriach dla ...kuchni i łazienki.

To taka dwukolorowa, dwuczęściowa gąbka a używać  trzeba białej strony. 

Sprawdzone, działa. 🙂 

No właśnie pistolet antyELEKTROSTATYCZNY. Nie można mylić ładunków statycznych z magnetyzmem, bo to całkiem inne zjawiska. Na takim podobieństwie bazują oszuści, sprzedając nie działające demagnetyzery, bo niby co demagnetyzować w winylach?

A swój pistolet antystatyczny opisałem w DIY/ ukończone projekty. Działa, jak należy.

18 minut temu, porlick napisał:

A swój pistolet antystatyczny opisałem w DIY/ ukończone projekty. Działa, jak należy.

Podaj linka proszę, bo nie mogę znaleźć.

Godzinę temu, gitarrra napisał:

Podaj linka proszę, bo nie mogę znaleźć.

Proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, xniwax napisał:

Działa.

Ukryta Zawartość

... rozważam zakup tego pistolecika. Na filmikach z YT sprawuje się rewelacyjnie.

A u klieta, działa to to skutecznie ?

Ukryta Zawartość

A czemu ma nie działać? Jonizuje otoczenie płyty i ładunek statyczny z niej uchodzi. 

Nic już nie trzyma kurzu, włosków i paprochów i można je z powierzchni płyty zdmuchnąć. Jeśli tak działa mój, zrobiony z zapalarki do gazu, to tym bardziej będzie działać oryginał. 👍

Godzinę temu, porlick napisał:

A czemu ma nie działać? Jonizuje otoczenie płyty i ładunek statyczny z niej uchodzi. 

Nic już nie trzyma kurzu, włosków i paprochów i można je z powierzchni płyty zdmuchnąć. Jeśli tak działa mój, zrobiony z zapalarki do gazu, to tym bardziej będzie działać oryginał. 👍

... oglądając współczesne i dostępne w handlu zapalarki do gazu odnoszę wrażenie, że moc ładunku może być znikoma ?

Ruskie z dawniejszych bazarków nie zachowały się, podobnie jak zamontowana w kuchni czteropalnikowej z Wrozametu... ta swoją iskrą mogła zabić konia. Niestety od momentu jej premiery minęło ca 50 lat😂.

I dlatego trza coś zastępczego, może Milty ?

Edytowane przez Lisor

Może paralizator? 😁

Taki o niskich parametrach Dżulowych, można posiadać bez pozwolenia "na broń".

Niskich dla człowieka, ale w porównaniu z zapalarką do gazu, nawet ruską, to przecież "perszing" jest.

32 minuty temu, iro III napisał:

Może paralizator? 😁

Nie wiem czy zadziała na płytę ,ale na pewno zadziała na żonę ,jak będzie zawracać d...pę ,że się słucha za dużo płyt.😁

• 2 tygodnie później...

Zawsze myślałem, że mycie płyty pomaga w tym problemie. Jeśli nie pomaga to weź płyn do płukania i umyj matę gramofonu - jeśli masz z gumy.

MUSIC NON STOP

13 godzin temu, przemek696 napisał:

Zawsze myślałem, że mycie płyty pomaga w tym problemie. Jeśli nie pomaga to weź płyn do płukania i umyj matę gramofonu - jeśli masz z gumy.

Oczywiście, że mycie pomaga.

Tyle, że nie zawsze chce się myć czystą, dobrze przechowywaną płytę, która jednak trochę ładunków z czasem przyjęła.

Nie pomoże mycie płyty ani maty jeżeli mamy założoną pokrywę gramofonu ,  kiedy jeszcze na gramofon  padają przez okno promienie słoneczne , to zapomnijcie .

Proponuję zdjąć i schować pokrywę  na kilka dni .

Pozdrówko .

KALIBER vel rydz .

8 minut temu, KALIBER napisał:

Proponuję zdjąć i schować pokrywę  na kilka dni .

Brak pokrywy ,przynajmniej u mnie nie pomaga. Nie mam jej wcale na jednym z gramofonów a płyty elektryzują się jak cholera.

Obecnie jestem w trakcie robienia pewnego "patentu" pozbawiającego płyty elektryczności statycznej.

Jak skończę i zda egzamin to dam znać.

2 minuty temu, gitarrra napisał:

Brak pokrywy ,przynajmniej u mnie nie pomaga. Nie mam jej wcale na jednym z gramofonów a płyty elektryzują się jak cholera.

Może być , tworzywa z jakich są wykonane mogą się różnić .

Ja zdjąłem eksperymentalnie z Telefunkena i mam spokój .

Uwaga też na " ciuchy " ! 

KALIBER vel rydz .

57 minut temu, KALIBER napisał:

Może być , tworzywa z jakich są wykonane mogą się różnić .

Ja zdjąłem eksperymentalnie z Telefunkena i mam spokój .

Uwaga też na " ciuchy " ! 

... mam grajka usadowionego w  odległości 60-70 cm od południowego okna, zakrywam go dorobioną pokrywą, którą muszę zdjąć i odłożyć na bok... i nadmiernego problemu związanego z  elektryzowaniem płyt nie obserwuję. Jest normalnie. Ale pamiętam jak na starym mieszkaniu w bloku płyty kleiły się do maty z syntetycznego filcu, obecnie mam korkowo-gumową, płyty myję, przechowuję w koszulkach antystatycznych, szczotkuję każdorazowo przy odtwarzaniu i mam względny spokój. Chociaż widzę jak podczas odtwarzania drobiny kurzu padają na płyty i czegoś się kleją do winyla😂

Chyba przyszedł czas na pistolecik od Milty-ego. Taki mały, zgrabny Zerostacik. Powinien pomóc😁.

Właścicieli oryginalnego proszę o opinię.  Warto wydać czysta ?

Edytowane przez Lisor
W dniu 27.09.2023 o 22:17, Lisor napisał:

Warto wydać czysta ?

Janie nie narzekam na efekt, jest ok.
Żadna cena subiektywnie nie jest ok 😉
Kupiłem i po prostu o tejże zapomniałem.

• 2 tygodnie później...

... mój pistolecik już opłacony. W środę premiera😁.

Kupiłem sporo kopert z wkładką z papieru ryżowego... Płyty suszę, czyszczę, myję i pakuję w ,,ryże,,. / we właściwej kolejności/.

• 1 miesiąc później...
W dniu 26.09.2023 o 21:15, przemek696 napisał:

Możesz podać jakim płynem do płukania można umyć gumową matę gramofonu?

5 godzin temu, Kashikoi doragon napisał:

Możesz podać jakim płynem do płukania można umyć gumową matę gramofonu?

Każdy, używany do prania tyle i aż tyle.

MUSIC NON STOP