Skocz do zawartości
IGNORED

Studio 16 Hertz ethos ultimo signature

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, plastik1989 napisał:

To po co pytasz? Co to za policyjne metody stosujesz, typu: "czy ukradł Pan rower i kiedy". Zostaw takie zagrywki jakimś krawężnikom przesłuchujących małolatów. Sam piszesz, że forum służy do wymiany doświadczeń, więc potraktuj mój wpis jako wymianę doświadczenia. 

Pokręciłeś:

- czy ukradł Pan ten rower?

albo

- kiedy ukradł Pan ten rower?

🙂 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Moderatorzy
3 godziny temu, S0nic napisał:

Jakim cudem ty jesteś na tym forum moderatorem to jest dla mnie zagadka 🙂

Słuchaj, jeśli uważasz, że poradziłbyś sobie lepiej, to zapraszamy. Zawsze dodatkowe ręce do pracy w moderacji się przydadzą. 

-----------------

2 godziny temu, plastik1989 napisał:

Słuchaj, jeśli uważasz, że poradziłbyś sobie lepiej, to zapraszamy. Zawsze dodatkowe ręce do pracy w moderacji się przydadzą. 

Chyba żartujesz 😄

obiektywnie o audio

• Moderatorzy
12 minut temu, S0nic napisał:

Chyba żartujesz 😄

No to przestań psioczyć. Jak Ci się nie podoba to może sobie stąd pójść, albo coś poprawić własną pracą jeśli widzisz niedociągnięcia. 

-----------------

Już był tu taki jeden Moderator współpracujący niegdyś z 16 Hertz... Trochę ludziom krwi też popsuł. W ogóle mam wrażenie, że każdy kto miał do czynienia z tą firmą był/jest jakiś odklejony. Trochę mi to przypomina "fenomen" Pana Prezesa Jarosława

Miałem kiedyś parę lat temu okazje słuchać jakiś wysoki model kolumn Studio 16Hz u Rafał M w Łodzi. W jego całkowicie zaadaptowanym pomieszczeniu.

3.jpg

I bardzo mi się podobało. Innym dwóm kolegom z Warszawki się nie podobało. Jak to zwykle bywa z blondynkami i brunetkami 🙂 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, pmcomp napisał:

Miałem kiedyś parę lat temu okazje słuchać jakiś wysoki model kolumn Studio 16Hz u Rafał M w Łodzi. W jego całkowicie zaadaptowanym pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I bardzo mi się podobało. Innym dwóm kolegom z Warszawki się nie podobało. Jak to zwykle bywa z blondynkami i brunetkami 🙂 .

Pozdro

Też byłem i mi się podobało 🙂

nikt mi nic nie chciał sprzedać a chciałem kupić 🙂

53 minuty temu, piorasz napisał:

Już był tu taki jeden Moderator współpracujący niegdyś z 16 Hertz... Trochę ludziom krwi też popsuł. W ogóle mam wrażenie, że każdy kto miał do czynienia z tą firmą był/jest jakiś odklejony. Trochę mi to przypomina "fenomen" Pana Prezesa Jarosława emoji3.png

Ja miałem do czynienia, miałem kiedyś canto grandy na testach, byłem u Rogali, byłem u Rafała 🙂

czy to znaczy że jestem odklejony :D?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

20 godzin temu, cortes napisał:

Oprócz bycia moderatorem robisz za adwokata? 🙂 Od kiedy?

Akurat w tej kwestii jesteśmy nadzwyczaj zgodni z Plastikiem. Udzieliłem mu pełnomocnictwo  😀

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Czy można gdzieś zobaczyć pomiary kolumn 16hz?

Masz na mysli pomiary w komorze bezechowej? Wątpię. Komory bezechowe nie stoją na każdym rogu.

Bo inne w danym pomieszczeniu będą mierzyć ... kolumny w pomieszczeniu.

Pozdro

34 minuty temu, pmcomp napisał:

Masz na mysli pomiary w komorze bezechowej? Wątpię. Komory bezechowe nie stoją na każdym rogu.

Bo inne w danym pomieszczeniu będą mierzyć ... kolumny w pomieszczeniu.

Pozdro

Czyli mam rozumiec, że te kolumny nie są projektowane na podstawie pomiarów w komorze lub chociaz na podstawie przyzwoitych pomiarów bramkowanych? 

7 minut temu, meloV8 napisał:

Czyli mam rozumiec, że te kolumny nie są projektowane na podstawie pomiarów w komorze lub chociaz na podstawie przyzwoitych pomiarów bramkowanych? 

Mnie pytasz? Pytaj producentów kolumn. Wszystkich.

Na stronie producentów rzadko albo praktycznie prawie nigdy nie zobaczysz takich wykresów. Chlubnym wyjątkiem, który znam są kolumny nowej UNITRA'y.

Przykład pierwszy z brzegu, topowy produkt: 

Ukryta Zawartość

Stawiam dulary przeciwko orzechom, że wszelkie wykresy przynajmniej w polskiej prasie fachowej i mediach internetowych, jeśli są zamieszczane to ... kolumn w pomieszczeniu. Ale to moja teza niczym nie poparte.

Na szybko internet wypluł mi jedną: 

Ukryta Zawartość

Drugą znam z Wydziału Elektroniki Politechniki Warszawskiej w Warszawie. Strzelam, że w Polsce nie ma ich więcej niż 10.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Mnie pytasz? Pytaj producentów kolumn. Wszystkich.

Zadałem pytanie ogólnie, lecz w temacie konkretnej marki, a pytam, bo miałem okazję wykonywać pomiary i nowe zwrotnice do jednego modelu 16hz i chętnie bym porównał, to co mi wyszło z innym źródłem. Niestety chyba innych źródeł pomiarów nie ma, a producent w tej kwestii jest niezwykle oszczędny... 

5 minut temu, meloV8 napisał:

Zadałem pytanie ogólnie, lecz w temacie konkretnej marki, a pytam, bo miałem okazję wykonywać pomiary i nowe zwrotnice do jednego modelu 16hz i chętnie bym porównał, to co mi wyszło z innym źródłem. Niestety chyba innych źródeł pomiarów nie ma, a producent w tej kwestii jest niezwykle oszczędny... 

A jak chcesz porównać? Do wykresów gdzie pomiary były robione kompletnie w innym środowisku pomiarowym w stosunku do twojego? Przecież to nie ma sensu !!!

Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. Żeby pomiary były porównywalne i wiarygodne muszą być robione w TAKICH SAMYCH WARUNKACH POMIAROWYCH ... w komorze bezechowej. Inaczej mierzysz kolumny w pomieszczeniu czyli kolumny i odpowiedź pomieszczenia. Zrozumiałeś?

Chyba, że ty robiłeś w komorze, w co raczej wątpię 😉 .

Moja odpowiedź jest jak najbardziej ogólna i nie dotyczy Studio 16Hz.

Edytowane przez pmcomp

Mhm, a w jak dużej komorze bezechowej muszą być zrobione, aby były porównywalne? Bo komora komorze nierówna. 

Szkoda jednak, ze producent nie podaje na ten temat żadnych informacji, no chyba że do projektowania zwrotnicy nie były używane żadne pomiary, a całość jest strojona "na ucho", to w takim wypadku pytanie o pomiary uznaje za nietrafione. 

12 minut temu, meloV8 napisał:

Mhm, a w jak dużej komorze bezechowej muszą być zrobione, aby były porównywalne? Bo komora komorze nierówna. 

Jesteś pewien?

Poczytaj ...

Zakładam, że skład powietrza w takich komorach jest porównywalny albo błąd wynikający z takich różnic jest pomijalny. Skład powietrza u mnie, u ciebie i w komorze bezechowej z punktu widzenia takich pomiarów jest identyczny. Ciśnienie jest atmosferyczne (komór raczej nie buduje się na Rysach). Ważna może być temperatura ale zakładam, że wynosi ona powiedzmy 20 st.C +/-2st.C i te różnice też są pomijalne. Poszukaj jakie są wymogi dla budowy takiej komory to się dowiesz. Być może i ciśnienie i wilgotność i temperatura są regulowane i ustawiane na jakieś zadane wartości, tego nie wiem.

Ja mam lepsza metodę, pisałem kilka razy, ustaw swój sprzęt i kolumny na dużym trawniku w ogrodzie. Tak żeby kolumny stały tak 5-10 metrów od jakichkolwiek, ścian, drzew, krzaków, płotów itp. Posłuchaj jak to brzmi, potem pomierz. Potem kolejne kolumny ...

Szczękę przywiąż dobrze do swojego kadłuba żeby się nie zgubiła.

Wtedy będziesz miał powtarzalne i porównywalne pomiary "na warunki domowe". Usłyszysz sprzęt i kolumny "bez pomieszczenia".

Bardzo pouczający eksperyment.

Edytowane przez pmcomp

Jestem pewien. Komory różnią się przede wszystkim kubatura, która ma bezpośredni wpływ na dokładność pomiaru niskich częstotliwości. Poza tym, nie prosilem o porady pomiarowe - bo tych nie potrzebuje- lecz pytałem o źródła niezależnych pomiarów np. testów w gazetach, bo z tego co się orientuję producent nie udostępnia żadnych informacji pomiarowych. 

11 minut temu, meloV8 napisał:

Jestem pewien. Komory różnią się przede wszystkim kubatura, która ma bezpośredni wpływ na dokładność pomiaru niskich częstotliwości. Poza tym, nie prosilem o porady pomiarowe - bo tych nie potrzebuje- lecz pytałem o źródła niezależnych pomiarów np. testów w gazetach, bo z tego co się orientuję producent nie udostępnia żadnych informacji pomiarowych. 

Odesłałem cię do netu żebyś poszukał o wymogach dotyczących budowy komory bezechowej. Jak nie znajdziesz to zawsze możesz do takiej pojechac i osobiście popytać. A potem podzielić się z nami maluczkimi tą wiedzą. Jak takowej nie posiadam ale zakładam, że nie robi się komory 5x5x5 metrów tylko raczej większą choć i taka wystarczyłaby dla wszystkich częstotliwości pasma akustycznego. Chyba, że uprzesz się na 20Hz ale ... czy dotrze do ściany w węźle czy w strzałce czy pomiędzy, czy w całej długości ... to raczej nie ma znaczenia. Nie jestem fachowcem, popytaj pracowników takiej komory.

Ale ... gdybys przeczytał link, który podałem to bys wiedział że ta komora ma 1000 m3 czyli w uproszczeniu 10x10x10. Oblicz, na pewno wystarczy 😉  do zastosowań audiofilskiego audio hi-end. Objętość użyteczna (pomiędzy klinami) to około 342 m3 (6,7 m x 7,1 m oraz 7,2 m wysokość). 

Teraz już wiesz?

A te pomiary w gazetach to jaki i gdzie są robione ... wiesz?

Edytowane przez pmcomp

Powtórzę, bo kolega coś nie łapie.

Nie Interesuje mnie teoria pomiarów. Interesują mnie pomiary kolumn 16hz i jeśli takich nie posiadasz, lub nie znasz z innych źródeł, to szkoda Twojego i mojego czasu na jałowa dyskusje. 

8 minut temu, meloV8 napisał:

Powtórzę, bo kolega coś nie łapie.

Nie Interesuje mnie teoria pomiarów. Interesują mnie pomiary kolumn 16hz i jeśli takich nie posiadasz, lub nie znasz z innych źródeł, to szkoda Twojego i mojego czasu na jałowa dyskusje. 

Czy takie w mojej piwnicy z kartofelkami będą ci pasować? Zadzwonię do Grześka, przywiezie do mojej piwnicy, pomierzymy. Jesteś zainteresowany?

Bo chyba to jednak Kolega kompletnie nie rozumie co napisałem  ...

😡

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Może być, lepsze takie niż żadne. 

A nie możesz po prostu zadzwonić do Rogali jeśli chcesz jakiekolwiek?

4 minuty temu, J4Z napisał:

Podobno są sposoby robienia pomiarów, dzięki którym wyklucza się wpływ pomieszczenia. Podobno na ASR takie robią. 💩

Co to jest ASR?

5 minut temu, J4Z napisał:

Żartujesz. 

Nie żartuję.

Masz na myśli tego niemieckiego producenta audio?

Bo mi sie raczej z systemami samochodowymi kojarzy.

A może tych pomiarowców: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ... tylko nie wiem jak oni mierzą i wiem że mnóstwo userów na świecie ma do tego swoje ale. Ja się nie wypowiadam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Gdzieś Ty się uchwał, że żaden fan chińskiej myśli technicznej Cię nie napadł? 😅

Audio Science Review (ASR) Forum

Edytowane przez J4Z

.

47 minut temu, J4Z napisał:

Gdzieś Ty się uchwał, że żaden fan chińskiej myśli technicznej Cię nie napadł? 😅

Audio Science Review (ASR) Forum

No popacz pan … przeca napisalem.

Pacz Pan … mam w moim systmie Jay’s Audio CDT-3. I ten jest super. Nikt mnie nie musi napadac.

Inne Chinole, przede wszyatkim DACki jakos mi nie podchodza. Wolno?

Pokaz mi na AST pomiary czegos nowego z bardzo wysokiej polki. Palcow starczy.

I dalej brak opisow o srodowisku pomiarowym. Jakas komora bezechowa?

Ehh.

Poczytaj wiecej moich wpisow nt. Chinoli, doglebniej … mozesz sie zdziwic.

A moj wpis dotyczyl raczej @Piopio ktory ostatnio raczej para sie Chinolami.

Edytowane przez pmcomp

A paczam, edytowales już po moim wpisie chyba.

A no pacz, jednak żeś się nie uchował. 😀

Edytowane przez J4Z

.

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Pokaz mi na AST pomiary czegos nowego z bardzo wysokiej polki. Palcow starczy.

I dalej brak opisow o srodowisku pomiarowym. Jakas komora bezechowa?

Tam ogólnie jest dość mało testów drogich sprzętów, ponieważ są bardzo często od czytelników. Oczywiście nie tylko, ale myślę, że w większości. Amir wykonuje pomiary na Klippelu. Kolega MeloV8 wie na pewno co to za urządzenie.

7 godzin temu, J4Z napisał:

Podobno są sposoby robienia pomiarów, dzięki którym wyklucza się wpływ pomieszczenia. Podobno na ASR takie robią. 💩

Amir z ASR używa do pomiarów system NFS Klippela, którego dokładność i możliwości pomiarów są większe niż w komorze bezechowej. Niestety koszt takiego urządzenia to ponad 100 tysięcy euro, więc raczej nie jest to sprzęt dla przeciętnego zjadacza chleba. Plus taki, że nie ma potrzeby budowania jeszcze droższej komory bezechowej. 

• Pokaż nowe odpowiedzi