Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiemy przecież, że płyta Komedy to jazz fusion. Tam nigdy nie ma melodii. A, że dobrze gra? Zdecydowana większość jazzowych jest dobrze lub świetnie nagrana.

Niektórzy narzekają na jakość nagrania, przeczytajcie to proszę:

Krywań, Krywań - Skaldowie | Muzyka Sklep EMPIK.COM

Szczególnie "ciekawe" jest zdanie Skaldów o nagraniu płyty, cytuję " Album ten nagraliśmy w noc z 22-23.V.72 r. pomiędzy godziną 18-tą i 2-gą. w sali Filharmonii Narodowej w Warszawie”.

Jaka ma być jakość gdy tak się nagrywa? Nie narzekajmy, ale kupujmy! 🙂

15 godzin temu, kosbor napisał:

Wiemy przecież, że płyta Komedy to jazz fusion. Tam nigdy nie ma melodii. A, że dobrze gra? Zdecydowana większość jazzowych jest dobrze lub świetnie nagrana.

Niektórzy narzekają na jakość nagrania, przeczytajcie to proszę:

Krywań, Krywań - Skaldowie | Muzyka Sklep EMPIK.COM

Szczególnie "ciekawe" jest zdanie Skaldów o nagraniu płyty, cytuję " Album ten nagraliśmy w noc z 22-23.V.72 r. pomiędzy godziną 18-tą i 2-gą. w sali Filharmonii Narodowej w Warszawie”.

Jaka ma być jakość gdy tak się nagrywa? Nie narzekajmy, ale kupujmy! 🙂

Akuratnie płyta Skaldów broni się dobrze na SACD... Tak wtedy nagrywano na sprzęcie jakim wtedy dysponowano . 

17 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Te uwagi na temat Komedy to takie trochę infantylne. Jazz doskonale obchodzi się bez melodii ale oczywiście może także ją zawierać .  Po prostu nie czujesz jazzu i tyle. Ja dzisiaj odebrałem Skaldów i zastanawiam się nad Mrowiskiem . Komedy chyba nie wezmę bo mam poprzednie wydanie.

Czy nie czuję jazzu ..? Coś chyba czuję bo mam setki płyt z muzyką jazzową wydaną w formacie SACD. I słuchanie jej sprawia mi przyjemność . Akuratnie taki rodzaj jazzu jaki zapodał pan Komeda na tej płycie nie trafia do mnie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, jacekm22 napisał:

Akuratnie płyta Skaldów broni się dobrze na SACD... Tak wtedy nagrywano na sprzęcie jakim wtedy dysponowano . 

Czy nie czuję jazzu ..? Coś chyba czuję bo mam setki płyt z muzyką jazzową wydaną w formacie SACD. I słuchanie jej sprawia mi przyjemność . Akuratnie taki rodzaj jazzu jaki zapodał pan Komeda na tej płycie nie trafia do mnie. 

Ukryta Zawartość

I to się nazywa kolekcja.

Ukryta Zawartość

W dniu 10.12.2023 o 21:27, kosbor napisał:

Słuchałem dziś Budki Suflera- Cień wielkiej góry, z warstwy zwykłej, nie sacd. Brzmi przyzwoicie.

Jak dla mnie to "czyszcząc" i próbując nadać "analogowy" sznyt, zabrali dużo energii gitarom i Cugowskiemu. Troszkę zbyt mocna ingerencja. Ogólnie bardziej podoba mi się moja stara wersja. Natomiast ta jest chyba przyjemniejsza, do spokojnego wieczornego odsłuchu. To tak na szybko pierwsze wrażenia. Mam wrażenie, że materiał wejściowy niestety nie pozwala na zbyt dużo. Słucham warstwy CD. 

Dla porównania Niemen Vol.1 i Vol.2 podszedł mi dużo bardziej.

System gra dobrze, albo nie....

9 godzin temu, barmanekm napisał:

Jak dla mnie to "czyszcząc" i próbując nadać "analogowy" sznyt, zabrali dużo energii gitarom i Cugowskiemu. Troszkę zbyt mocna ingerencja. Ogólnie bardziej podoba mi się moja stara wersja. Natomiast ta jest chyba przyjemniejsza, do spokojnego wieczornego odsłuchu. To tak na szybko pierwsze wrażenia. Mam wrażenie, że materiał wejściowy niestety nie pozwala na zbyt dużo. Słucham warstwy CD. 

Dla porównania Niemen Vol.1 i Vol.2 podszedł mi dużo bardziej.

Pisząc "stara wersja", którą masz na myśli?

W dniu 15.12.2023 o 07:14, broniasz napisał:

Pisząc "stara wersja", którą masz na myśli?

Przepraszam, że nie napisałem od razu, ale akurat byłem wtedy w pracy. Pisząc "stara wersja", miałem na myśli wydanie od Budka Suflera Productions. Niestety nie ma tam ani książeczki, ani szczegółowych informacji o miksie lub masterze. Dźwięk jest bardziej skompresowany niż na CD, dosyć ostry, ale dosyć energetyczny. Moim zdaniem w w wydaniu SACD, próbowano się pozbyć tej ostrości. Częściowo się to udało, ale dosyć sporym kosztem. Ogólnie, żadna z tych wersji nie jest audiofilska, a sam miks stereo też jest daleki od doskonałości. Np. w utworze "Cień Wielkiej Góry", wokal Cugowskiego ma wielkość niemal całej sceny. Może taki był zamiar (że to jakieś wołanie gór, czy coś w tym stylu)... W innych utworach jest lepiej.
Ta płyta po prostu broni się muzyką, więc i tak słucham jej stosunkowo często. Ta nowa wersja jest mniej męcząca, to niezobowiązującego odsłuchu, ale jak tylko zacznę się wsłuchiwać to brakuje mi pazura gitar, a Cugowski utracił wiele ze swojej mocy.

Edytowane przez barmanekm

1 godzinę temu, barmanekm napisał:

Przepraszam, że nie napisałem od razu, ale akurat byłem wtedy w pracy. Pisząc "stara wersja", miałem na myśli wydanie od Budka Suflera Productions. Niestety nie ma tam ani książeczki, ani szczegółowych informacji o miksie lub masterze. Dźwięk jest bardziej skompresowany niż na CD, dosyć ostry, ale dosyć energetyczny. Moim zdaniem w w wydaniu SACD, próbowano się pozbyć tej ostrości. Częściowo się to udało, ale dosyć sporym kosztem. Ogólnie, żadna z tych wersji nie jest audiofilska, a sam miks stereo też jest daleki od doskonałości. Np. w utworze "Cień Wielkiej Góry", wokal Cugowskiego ma wielkość niemal całej sceny. Może taki był zamiar (że to jakieś wołanie gór, czy coś w tym stylu)... W innych utworach jest lepiej.
Ta płyta po prostu broni się muzyką, więc i tak słucham jej stosunkowo często. Ta nowa wersja jest mniej męcząca, to niezobowiązującego odsłuchu, ale jak tylko zacznę się wsłuchiwać to brakuje mi pazura gitar, a Cugowski utracił wiele ze swojej mocy.

Każdy realizator ma swoją koncepcję. D. Lipiński wybrał taką. Jak zwykle kwestie gustu czy się podoba czy nie. Według mnie płyta brzmi dobrze, jest muzykalnie i nie ostro, cyfrowo.

Właśnie słucham Skaldów i to chyba najlepsza, obok Marionetek Niemena, realizacja.

Jakie jest Wasze zdanie?

2 godziny temu, barmanekm napisał:

Dźwięk jest bardziej skompresowany niż na CD

Bardziej skompresowany niż na wersji SACD (Hybrid) miało być. Dopiero teraz zobaczyłem, że mi się źle napisało.

Godzinę temu, kosbor napisał:

Właśnie słucham Skaldów i to chyba najlepsza, obok Marionetek Niemena, realizacja.

Po pierwszym odsłuchu Grechuta "Anawa", też jest bardzo fajnie zrealizowany.

Jednak zdecydowałem się na Astigmatic Komedy . Mam poprzednie wydanie z 2004r. I jakie wrażenia ? Jest lepiej, właściwie w każdym aspekcie . Brzmienie jest bardziej miękkie , delikatne. Szczegółowości więcej, zwłaszcza w zakresie sekcji rytmicznej . Również scena jest lepiej zaznaczona . Słucham na CD .

Czekam na Ewę Demarczyk .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
W dniu 24.12.2023 o 10:26, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Jednak zdecydowałem się na Astigmatic Komedy

Dziękuję za informację. Pewnie też kupię, bo jest to jedna z częściej słuchanych przeze mnie płyt. Mam któreś wznowienie z Polskich Nagrań.

W dniu 7.12.2023 o 11:38, payong napisał:

Czy książkowe Fugazi to takie jak na zdjęciu poniżej?

Ukryta Zawartość

Witam.

Gdzie można kupić? Widziałem na allegro, ale cena zaporowa.

Perfect nowe wydanie jak dla mnie super

Ukryta Zawartość

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

23 godziny temu, choina napisał:

Witam.

Gdzie można kupić? Widziałem na allegro, ale cena zaporowa.

Perfect nowe wydanie jak dla mnie super

Amazon uk 35 funciaków.

W dniu 26.12.2023 o 20:06, payong napisał:

Jaka warstwa?

CD

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

W dniu 17.12.2023 o 13:26, barmanekm napisał:

Przyznam się bez bicia,miałem nie kupować,ale kochany empik przy zakupie Flojdów dał mi 20% rabatu na kolejny zakup ,no to zdecydowałem się na Budkę .I to był strzał w przysłowiową dychę.Do tej pory słuchałem z wydania z serii Kultowe winyle na CD z 2014roku , gdzie,jak się wczoraj przekonałem,panował chaos,bałagan i zgrzyt dźwiękowy.Za to co zrobił pan Damian wielki szacun.Momentami miałem wrażenie jakby panowie nagrali materiał na nowo,tyle tu odkrytych smaczków,których wcześniej nie było mi dane usłyszeć.Tak więc jeśli ktoś ma opory przed zakupem to ja polecam bardzo,mimo wysokiej ceny imho.Dlaczego wysokiej,bo jeśli za książkowe,czteropłytowe wydanie Jethro zrobione przez Wilsona zapłaciłem niecałą stówę,no to wicie,rozumicie.

Zapomniałbym dodać,warstwa cd.

34 minuty temu, broniasz napisał:

książkowe,czteropłytowe wydanie Jethro zrobione przez Wilsona

Możesz podać nazwę tego wydawnictwa? Dawno kupowałeś?

39 minut temu, payong napisał:

Możesz podać nazwę tego wydawnictwa? Dawno kupowałeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, broniasz napisał:

Przyznam się bez bicia,miałem nie kupować,ale kochany empik przy zakupie Flojdów dał mi 20% rabatu na kolejny zakup ,no to zdecydowałem się na Budkę .I to był strzał w przysłowiową dychę.Do tej pory słuchałem z wydania z serii Kultowe winyle na CD z 2014roku , gdzie,jak się wczoraj przekonałem,panował chaos,bałagan i zgrzyt dźwiękowy.Za to co zrobił pan Damian wielki szacun.Momentami miałem wrażenie jakby panowie nagrali materiał na nowo,tyle tu odkrytych smaczków,których wcześniej nie było mi dane usłyszeć.Tak więc jeśli ktoś ma opory przed zakupem to ja polecam bardzo,mimo wysokiej ceny imho.Dlaczego wysokiej,bo jeśli za książkowe,czteropłytowe wydanie Jethro zrobione przez Wilsona zapłaciłem niecałą stówę,no to wicie,rozumicie.

Zapomniałbym dodać,warstwa cd.

Moim zdaniem , wielka szkoda że nie było dobrego  producenta i dobrego realizatora dzwięku podczas nagrywania tej płyty . Miała ona zadatki by być  płytą wybitną nie tylko w PL. 

14 minut temu, jacekm22 napisał:

Miała ona zadatki by być  płytą wybitną nie tylko w PL.

Moim skromnym zdaniem to nie jakość techniczna uniemożliwiła sukces w świecie tylko muzyka i język (chociaż ja ją lubię)

30 minut temu, payong napisał:

Moim skromnym zdaniem to nie jakość techniczna uniemożliwiła sukces w świecie tylko muzyka i język (chociaż ja ją lubię)

Zapomniałem o minusie.Białe literki na srebrnym tle w książeczce, horror.

• 3 tygodnie później...

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami i przypuszczeniami, już 26 stycznia premierę będzie miało kolejnych 5 albumów Niemena z serii na SACD: Sukces, Czy mnie jeszcze pamiętasz, Czerwony Album, Aerolit i Postsciptum.

Z albumów Niemena wydanych przez Polskie Nagrania brakować będzie już tylko składanki wczesnych utworów, która ukazała się w latach 90’tych pod tytułem „Sen o Warszawie”.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

PS jest jeszcze płyta Andrzeja Kurylewicza nagrana z Niemenem i Wandą Warską „Muzyka teatralna i telewizyjna” z 1971 roku, która też była wydana przez Polskie Nagrania. Bardzo lubię tę płytę i myślę, że zasługuje na wznowienie w tej serii, choć jeśli zostanie jednak pominięta to wielka tragedia się nie stanie, bo miała już kilka bardzo dobrych wznowień na CD.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

5 minut temu, Drizzt napisał:

PS jest jeszcze płyta Andrzeja Kurylewicza nagrana z Niemenem i Wandą Warską „Muzyka teatralna i telewizyjna”

Ano była, chyba mam gdzieś winyl z epoki, muszę poszukać 🙂

Edytowane przez payong
13 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Kapitalna płyta !

Pełna zgoda! Mam tę płytę na cd- digipak, dawno to wydano.

W digipaku ta płyta ukazała się w 2006 wydana przez Polskie Nagrania. Wcześniej w 2004 ukazała się też w limitowanym nakładzie w card sleeve, wydana w ramach Klubu Płytowego Yesterday. Mam oba te wydania. Mastering chyba ten sam, Wojciecha Marca zrobiony w 2004, choć wydanie z 2006 o tym milczy. Obie brzmią bardzo dobrze. Minęło od tych wydań znacznie więcej czasu niż sądziłem… winyl z 1971 też gdzieś mam.

Ukryta Zawartość

IMG_2469.jpeg

IMG_2471.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

PS jednak inny mastering, na digipaku z 2006 zrobiła go Karolina Gleinert.

Warto pamiętać o tej płycie, mam nadzieję, że zostanie wznowiona na SACD.

Godzinę temu, broniasz napisał:

W końcu sprzedają w ludzkiej cenie.Niektóre tytuły za 5 dyszek.Empik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi