Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, jacekm22 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena obniżona, słaba sprzedaż. 

Ukryta Zawartość

29 minut temu, mdavis napisał:

Cena obniżona, słaba sprzedaż. 

Tego się obawiałem ... SACD jest wszędzie niszowym audiofilskim formatem poza Japonią  , a w PL to już nisza w niszy. Nie wiem dlaczego Warner Polska nie podjął żadnej kampanii informacyjnej skierowanej do ewentualnego nabywcy tej serii za granicą. Strona Empik jest tylko po polsku , choć wysyłają za granicę. Należało co najmniej umieścić płyty na stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ogladanej przez posiadaczy odtwarzaczy SACD na całym świecie . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jacekm22

Moim skromnym,sacd to tylko "truskaweczka na torcie".Dla mnie głównym wabikiem był nowy mastering, który w przypadku niektórych tytułów jest rewelacyjny,patrz Marionetki.

W dniu 19.01.2024 o 21:44, kosbor napisał:

Pełna zgoda! Mam tę płytę na cd- digipak, dawno to wydano.

Mam to wydanie.

3 godziny temu, broniasz napisał:

Moim skromnym,sacd to tylko "truskaweczka na torcie".Dla mnie głównym wabikiem był nowy mastering, który w przypadku niektórych tytułów jest rewelacyjny,patrz Marionetki.

Oczywiście ,że tak ! Bo ja nie mam odtwarzacza SACD .

13 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Mam to wydanie.

Oczywiście ,że tak ! Bo ja nie mam odtwarzacza SACD .

Nooo , to nie specjalnie rozumiem po co Warner Polska wydał te wznowienia w formacie SACD , bo jak widać po wpisach tutaj , mało kto posiada odtwarzacze tego formatu + zlekceważył ewentualnych zagranicznych nabywców płyt w tym formacie . Nie prościej  i taniej wydać to było w formie plików 24 bitowych lub DSD Hi Res  i  w rozdzielczości CD 16/44 ? 

Edytowane przez jacekm22
17 minut temu, jacekm22 napisał:

Nooo , to nie specjalnie rozumiem po co Warner Polska wydał te wznowienia w formacie SACD , bo jak widać po wpisach tutaj , mało kto posiada odtwarzacze tego formatu + zlekceważył ewentualnych zagranicznych nabywców płyt w tym formacie . Nie prościej  i taniej wydać to było w formie plików 24 bitowych lub DSD Hi Res  i  w rozdzielczości CD 16/44 ? 

Myślę, że Warner dobrze to przemyślał. Przecież można jeszcze raz odgrzać ten sam kotlet, przy okazji dodając tak popularne Obi. 

A pliki? To rzecz rozwojowa. Przyjdzie jak myślę i na to pora.

Ale to już nie dla mnie. Cieszę się z tego co jest i co będzie do końca serii. 🙂

47 minut temu, kosbor napisał:

. Cieszę się z tego co jest i co będzie do końca serii. 🙂

Cieszę się również , jako posiadacz odtwarzacza SACD , no i mam nadzieję , że seria ukaże się  do końca pomimo niezadowalającej sprzedaży. ( ?? )

30 minut temu, jacekm22 napisał:

Cieszę się również , jako posiadacz odtwarzacza SACD , no i mam nadzieję , że seria ukaże się  do końca pomimo niezadowalającej sprzedaży. ( ?? )

Musicie zrozumieć, że teraz praktycznie żadne płyty się dobrze nie sprzedają, czego może nie widać z audiofilskiej niszy. Natomiast seria wznowień na SACD jak na realia obecnego rynku fonograficznego w zaniku sprzedaje się chyba nieźle, skoro wiele pozycji znajduje się na listach bestsellerów Empiku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Jestem po wysłuchaniu dwóch płyt Niemena które ukazały się dzisiaj . Warstwa SACD 

Niemen - Aereolit : jest bardzo dobrze , brzmienie płyty ciemne z wycofaną górą talerzy ( z jednym wyjątkiem na Daj mi wstążkę błękitną )  i wyraźnym basem, dobra dynamika. Brzmienie pasujące do tego typu muzyki . Moim zdaniem najlepsza płyta Niemena pod każdym względem .

Niemen - Czerwony album :  Album który wysłuchałem dzisiaj po raz pierwszy... Co mnie na nim zaskoczyło to bardzo dobre trio organy hammonda + gitara basowa i perkusja  , trochę odstaje od nich gitara brzmieniowo mogło być zdecydowanie lepiej . Jak dla mnie irytujące są chórki żeńskie , no ale wtedy była taka moda. Brzmienie płyty dobre nie wiem po co perkusje przesunięto do lewego kanału . 

Edytowane przez jacekm22

No to mam pytanie bo widziałem cztery nowe tytuły Niemena . Które z nich  powinno się jeszcze mieć ? 1-2 płyty ( z tej nowej transzy ).

45 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

No to mam pytanie bo widziałem cztery nowe tytuły Niemena . Które z nich  powinno się jeszcze mieć ? 1-2 płyty ( z tej nowej transzy ).

Ze względu na zawartość - właśnie Aerolit i Czerwony Album. Ze względu na to, że to pierwsza edycja CD od czasów boxu „Od Początku” - Postscriptum, ale to chyba najsłabszy album Niemena. Sam kupiłem wszystkie 5, ale na razie przesłuchałem tylko „Czy mnie jeszcze pamiętasz”. Brzmi bardzo dobrze.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Mam nadzieję że ta płyta ukaże się również na SACD 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niemen - czerwony album

warstwa SACD ma błędny indeks - utwór 2 jest połączony z pierwszym,

odtwarzając utwór 2 mamy 3 itd., natomiast utwór 9 i 10 jest taki sam - Chwila ciszy.

Czy ktoś może to potwierdzić? Warstwa cd ma poprawny indeks.

14 godzin temu, Adam_66 napisał:

Niemen - czerwony album

warstwa SACD ma błędny indeks - utwór 2 jest połączony z pierwszym,

odtwarzając utwór 2 mamy 3 itd., natomiast utwór 9 i 10 jest taki sam - Chwila ciszy.

Czy ktoś może to potwierdzić? Warstwa cd ma poprawny indeks.

Potwierdzam...Mam to samo

Jest jeszcze ciekawiej   (Niemen - Czerwony warstwa SACD) 😞  :

Skoro utwory 1 i 2 są sklejone w jeden to dlaczego pokazuje 11 utworów na płycie. 11 jest okej, zgadza się indeks i nazwa z nagraniem ale za to podzielony jest utwór 10 na dwie części jedna z indeksem 9 a druga z indeksem 10.

38 minut temu, hipis napisał:

Rozumiem, że da się wysłuchać wszystkie utwory?

Tak wszystkie, 9 i 10 u mnie odtwarza jakby to był jeden czyli prawidłowo.

W dniu 26.01.2024 o 15:08, jacekm22 napisał:

Jestem po wysłuchaniu dwóch płyt Niemena które ukazały się dzisiaj . Warstwa SACD 

Niemen - Aereolit : jest bardzo dobrze , brzmienie płyty ciemne z wycofaną górą talerzy ( z jednym wyjątkiem na Daj mi wstążkę błękitną )  i wyraźnym basem, dobra dynamika. Brzmienie pasujące do tego typu muzyki . Moim zdaniem najlepsza płyta Niemena pod każdym względem .

Niemen - Czerwony album :  Album który wysłuchałem dzisiaj po raz pierwszy... Co mnie na nim zaskoczyło to bardzo dobre trio organy hammonda + gitara basowa i perkusja  , trochę odstaje od nich gitara brzmieniowo mogło być zdecydowanie lepiej . Jak dla mnie irytujące są chórki żeńskie , no ale wtedy była taka moda. Brzmienie płyty dobre nie wiem po co perkusje przesunięto do lewego kanału . 

Warstwa CD.

Niemen Czerwony.Nie mam wrażenia coby perkusja była w lewym kanale.No ale dowiaduję się od was, że różne cuda na warstwie sacd się wyprawiają.

Mały minusik za kolor okładki.Na remastered and restored to on był naprawdę czerwony,tutaj jest "wiaterkowo śmieszny' jak mawiał mój znajomy.

2 godziny temu, broniasz napisał:

Nie mam wrażenia coby perkusja była w lewym kanale

Perkusja nie jest w lewym kanale , tylko przesunięta w stronę lewego kanału od środka. 

Teraz, jacekm22 napisał:

Perkusja nie jest w lewym kanale , tylko przesunięta w stronę lewego kanału od środka. 

Nie słyszę tego.Stare uszy😉

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj odbył się czelendż.Aerolit stare bicie winylowe kontra warstwa cd.Napisać , że jest to przepaść jakościowa,to nic nie napisać 

2 minuty temu, broniasz napisał:

Dzisiaj odbył się czelendż.Aerolit stare bicie winylowe kontra warstwa cd.Napisać , że jest to przepaść jakościowa,to nic nie napisać 

Ale co wygrało? 

1 godzinę temu, tomtu napisał:

Ale co wygrało? 

W tym przypadku cd.Ale idąc za ciosem zczelendżowałem Komunike Strejtsów winylowe bicie z epoki vs warstwa cd wydania Mfsl i tu było na odwrót.Dla mnie oczywista.

29 minut temu, broniasz napisał:

W tym przypadku cd.Ale idąc za ciosem zczelendżowałem Komunike Strejtsów winylowe bicie z epoki vs warstwa cd wydania Mfsl i tu było na odwrót.Dla mnie oczywista.

Wynik dla mnie dość oczywisty. Jakość PRL-owskich winyli była słabiutka, a te nowe remastery na SACD są w większości świetne, nowy Aerolit brzmi doskonale więc nawet nie ma co porównywać. Już prędzej można porównać z winylem Aerolit sprzed kilku lat, który mam, ale dawno go nie słuchałem. Co do drugiego porównania to masteringi MFSL są specyficzne, dla mnie często mocno przesadzone i nienaturalne. Mają robić efekt, co nie zawsze wychodzi. Porównaj lepiej tego winyla do standardowego wydania CD Communiqué, a wynik może być inny bo wydania SBM Dire Straits generalnie brzmią bardzo dobrze.

Edytowane przez Drizzt

15 godzin temu, Drizzt napisał:

masteringi MFSL są specyficzne, dla mnie często mocno przesadzone i nienaturalne.

Też tak uważam... Mam trzy wydania albumu Brothers in Arms -Dire Strait na SACD i wersja wydana przez MFSL brzmi moim zdaniem najgorzej. 

Edytowane przez jacekm22
5 godzin temu, jacekm22 napisał:

Też tak uważam... Mam trzy wydania albumu Brothers in Arms -Dire Strait na SACD i wersja wydana przez MFSL brzmi moim zdaniem najgorzej. 

Która najlepsza?

Godzinę temu, broniasz napisał:

Która najlepsza?

Ta , japońska SHM-SACD UIGY-9547  Single Layer :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie na wtręt, moim zdaniem XRCD JVC 5483572 Hong Kong 😉

Chociaż na forach preferują 1985 West German CD Vertigo

Edytowane przez payong
  • Pokaż nowe odpowiedzi