Skocz do zawartości
IGNORED

Polska znowu przegrała ? | Wybory 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Taka możliwość oczywiście istnieje ale szansa jest mała. W tej chwili PiS to przegryw na fali opadającej . Do takich ludzie nie idą .

do soundchaser

8 godzin temu, barmanekm napisał:

Jak już pisałem czas oczekiwania na specjalistę wydłużył się za PiS.

...ale za sprawą korków wynikłych, ze stworzonej przez WHO/UE/PO/Tuska pseudopandemii.

-----

13 godzin temu, arturp napisał:

Chcesz powiedzieć, że ja mam utrzymywać twoją matkę ?

Czekałem aż się zreflektujesz, ale to raczej nie nastąpi: mama przez 45lat wpłacała do budżetu, za co sfinansowano być może Twoją edukację. Nawet jeśli emeryturę dostanie z tego, co teraz wpłacasz Ty, to wypadałoby powiedzieć "dziękuję Pani". Żebyś mógł z honorem wziąć gdy przyjdzie Twoja kolej, a ja nadal będę wpłacać. Tak ktoś mądry to wymyślił.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czy ja wiem? Tak czy siak mnie to nie dotyczy, ale osobiście nie chciałbym dostać wpierd.l od karła w dwóch różnych butach i flagą Monako w klapie, tym bardziej dostać wpierd.l dwukrotnie. A teraz wygraliście tylko dlatego, że oponent elektoratowi się znudził. Patrząc na to, co dzieje się w UE, szału się nie spodziewam.

Dalszy ciąg pocieszania się po tym, jak pis - mówiąc twoimi słowami - "dostał wpierd.l"?

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Nie do końca to jest pewne. Układy są możliwe, tym bardziej że PiS obiecuje cuda tym, którzy się do nich przyłączą, a polscy politycy nie mają honoru i godności oraz nie wstydzą się kłamstw przedwyborczych.

Układy są możliwe, ale nawet głupi nie wchodzi w układy z przegrywusami.

Gołym okiem widać, że pis jest na opadającej fali i wchodzenie z nimi w układy teraz to polityczne samobójstwo.

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Taka możliwość oczywiście istnieje ale szansa jest mała. W tej chwili PiS to przegryw na fali opadającej . Do takich ludzie nie idą .

do soundchaser

Przeczytałem dopiero po napisaniu swojej uwagi w zasadzie takiej samej. Tak, w tej chwili nawet radny Kałuża nie przyłączyłby się do PiS.

Jestem Europejczykiem.

20 minut temu, Jaro_747 napisał:

Dalszy ciąg pocieszania się po tym, jak pis - mówiąc twoimi słowami - "dostał wpierd.l"?

Nie, uczciwe spojrzenie na to, czego Ty nie chcesz widzieć.

20 minut temu, Jaro_747 napisał:

Układy są możliwe, ale nawet głupi nie wchodzi w układy z przegrywusami.

Układy są po to, by z dwóch słabych stać się jednym mocnym. I tu PO ma problem, bo poza tym, że wszyscy byli za odebraniem władzy PiS, to nic ich w zasadzie nie łączy. Dlatego głosowania mogą być ciekawe, a na przepychanie najgorszych nawet głupot tylko dlatego, że przyszły z UE a PiS jest przeciwko raczej się nie spodziewam.

Wypisujesz zabawne bzdury i poza myśleniem życzeniowym sensu nie tym nie ma żadnego.

Ogarnij się facet, przestań się mazać i zajmij się czymś sensownym. Na początek może być analiza wystąpień wyborczych Pana Premiera Donalda Tuska.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

13 minut temu, Jaro_747 napisał:

Na początek może być analiza wystąpień wyborczych Pana Premiera Donalda Tuska.

Sory kolego, ale mam o wiele szerszy światopogląd niż wyborczy populizm Tuska. Już nie pora na obietnice, a działania i ocenę efektów. Żeby nie wyszło jak z covid, i szczepionkami bez których 8mln elektoratu PiS miało już dawno temu wyginąć. No ale 30% ma nadal PiS, więc niepowodzenia i frustracje będziesz mógł zwalić na nich.

3 godziny temu, cocacol napisał:

" PiS uzyskał 7 640 485 głosów - co oznacza, że w porównaniu do wyborów z 2019 roku PiS stracił 411 450 głosów. Poparcie dla PiS - w liczbach bezwzględnych, zmniejszyło się więc w stosunku do 2019 roku o 5,11 proc. (wówczas PiS poparło 8 051 935 wyborców). PO zyskało ponad 1,5 miliona głosów. "

Toną....

A Ziobro rzuci in jeszcze kowadło.

Tak naprawdę jest jeszcze gorzej. Poparcie dla pis zmalało w warunkach o wiele wyższej frekwencji. Czyli nie dość, że nie zyskali nowych wyborców to jeszcze stracili starych.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Sory kolego, ale mam o wiele szerszy światopogląd niż wyborczy populizm Tuska. Już nie pora na obietnice, a działania i ocenę efektów. Żeby nie wyszło jak z covid, i szczepionkami bez których 8mln elektoratu PiS miało już dawno temu wyginąć. No ale 30% ma nadal PiS, więc niepowodzenia i frustracje będziesz mógł zwalić na nich.

Może masz szerszy światopogląd, ale z jakichś tajemniczych względów pozostaje on ukryty, nawet dla ciebie. Natomiast bez żadnych starań widać frustrację którą żeby się pocieszyć przypisujesz innym.

Stań w prawdzie, jak to powiedział klasyk i ją zaakceptuj, albo dalej będziesz krążyć w kółko niczym pijane dziecko we mgle. Niczym cały ten lud smoleński.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

bez żadnych starań widać frustrację którą przypisujesz innym.

Frustruje mnie bezkrytyczne podejście do PO i UE. Posłużę się porównaniem: którą stroną młotka lepiej przyj*bać sobie w palec? Nie sil się na odpowiedź, bo to że jedna jest gorsza nie sprawia, że druga jest dobra. 

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Stań w prawdzie

Proszę bardzo: UE to kolos, który gospodarczo i obyczajowo kiwa się nad przepaścią na jednej krzywej nodze, niestety lepszej opcji nie ma.

Dobranoc.

9 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

100 to taka ładna , okrągła liczba . Doskonale nadaje się do populistycznych obietnic. A PiS to kwintesencja populizmu.

"Koalicja Obywatelska przedstawiła 100 propozycji na pierwsze 100 dni nowego rządu. "

Czy mogę prosić o komentarz?

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

mama przez 45lat wpłacała do budżetu, za co sfinansowano być może Twoją edukację.

Nawiazując do twojej logiki, na moją edukację wpłacała moja mama, nie twoja, oraz mój tata.

14 minut temu, jezz napisał:

Nawiazując do twojej logiki, na moją edukację wpłacała moja mama, nie twoja, oraz mój tata.

Nawiązując do Waszej: skąd wiesz czyj banknot gdzie poszedł?

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nawiązując do Waszej: skąd wiesz czyj banknot gdzie poszedł?

Sprawdziłem po numerach.

I nie trzeba się do mnie zwracać per "wy", ale rozumiem, przyzwyczajenie.

10 godzin temu, Zbig napisał:
18 godzin temu, Maju napisał:

To co widnieje na stronach "demagog" nie jest do końca prawdą jest też nielogiczne (podkreślone):

"W 2019 roku w programie wyborczym Prawa i Sprawiedliwości znalazła się obietnica budowy 100 obwodnic w ramach Programu Budowy Dróg Krajowych na lata 2014–2023."

Nie ma żadnej nielogiczności, po prostu nie potrafisz najprostszej informacji przeczytać ze zrozumieniem.

Na początek proponuję abyś sprawdził co oznacza termin "w ramach".

Dokładnie tak było, dorzucili te 100 obwodnic do obowiązującego planu, "z perspektywą na 2025" - bo już na początku wiedzieli że to się nijak nie uda do końca kadencji, a potem przedłużyli do 2030, czyli klasyczny bananowy skecz - zbudujemy 100 obwodnic w przyszłości, idealne do wykorzystania w kampanii.

Czytam i rozumiem.
Tyle tylko że ty zdajesz się nie rozumieć że rozmowa dotyczyła obietnic ale nie tych co PiS je urealnił, ale raczej tych w których nic lub bardzo niewiele zrobił.

Jakbyś czytał nie tylko to co cytujesz i usiłujesz podkreślać, dostrzegłbyś ile z tych obwodnic jest nie tylko już wykonanych a ile kolejnych w zaawansowanej realizacji a zwłaszcza te 82 w fazie przetargu (intensywne prace przygotowawcze  78, różnie podają).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tyle tylko, że niniejsza dyskusja nie jest o tym kto więcej naobiecywał, tylko ile kto faktycznie zbudował.

Może tobie się tak wydaje....wtrącasz się do dyskusji którą wprowadził tu @cocacol o niespełnionych obietnicach PiSu i usiłujesz przekierować uwagę i sugerujesz że chodzi o licytację "kto więcej".....mylisz się.

A fakty są takie, że za PO-PSL przez 8 lat oddano do użytku 64 obwodnice, a przez 8 lat PiSu o połowę mniej.

Artykuł w Demagogu precyzyjnie to wszystko opisuje, z mnóstwem odniesień, jak masz jakieś zastrzeżenia to podawaj konkrety a nie rzucaj oszczerstwami bez pokrycia jak masz w zwyczaju.

Znowu mataczysz.....piszę o faktach dotyczących obietnicy, ty pokazujesz jak w "demagog" udowadniają że PiS zrobił mniej obwodnic a ja wcale z tym nie dyskutuję, tego nie podważam.

Przypomnę tylko że PiS przyjął w 2019 roku takie zobowiązanie (obietnica 100) a szybko bo już w 2021 koryguje te obietnice a po tym co podałem wyżej widać że 2023 uaktualniony plan jest bardzo zaawansowany.
W kontekście tych faktów bez sensu jest pisanie że przez 8 lat rządów nic albo niewiele w tej sprawie nie zrobili, że w ogóle nie wywiązują się z obietnicy.

Tyle.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

42 minuty temu, jezz napisał:

"Koalicja Obywatelska przedstawiła 100 propozycji na pierwsze 100 dni nowego rządu. "

Milion samochodów elektrycznych to 10 tys. razy więcej .

11 godzin temu, Zbig napisał:
W dniu 18.10.2023 o 07:10, Maju napisał:
W dniu 17.10.2023 o 19:07, Zbig napisał:

Teraz pozostaje przypomnieć jaka jest obecnie produkcja drewna w Polsce, z pomocą przychodzi GUS: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  który podaje że w 2021 pozyskano 40691,6 tys. m3 grubizny, co jak łatwo policzyć odpowiada wycięciu 197,5 tys. hektarów.  Czyli wycina się prawie 4 razy tyle co sadzi. Jakoś to nie bardzo pasuje do lansowanej tezy o wzroście lesistości.

Przypomnę że to co pokazuje w moim poście wykres to również dane z GUS.

Nie podajesz metodologii twoich wyliczeń, więc nie wiem czy to "łatwo wyliczyłeś", wiem że to bezsensowne wyliczeniem, bo dane te nie obejmują całości pozyskanego drewna a tylko "grubiznę"......dla mnie nie ma to znaczenia że więcej pozyskano, ważnie że link który cytujesz potwierdza  że lasów jest z roku na rok coraz więcej (tablica nr. 1).

Teraz może pojmiesz dlaczego mam wątpliwości co do tego czy zrozumiałeś znaczenie tego co podałem.  🙂

Oczywiście że pojmę - o tym że jesteś funkcjonalnym analfabetą przekonałem się już wcześniej, teraz jedynie to potwierdzasz po raz kolejny.

Przechodząc do meritum - jaką "metodologię"? To jest proste równanie a/b=c, które zrozumie przedszkolak.

Nie prosiłem ciebie byś potwierdził kim jesteś, jak potrafisz chamstwo wprzęgnąć w wymianę zdań.   🙂

Prosiłem byś pokazał wyliczenie, wykazał jakim cudem podają w GUS że przybywa lasów skoro tobie wyszło że powinno ubyć.....udajesz że umiesz liczyć ale coś u ciebie z czytaniem ze zrozumieniem i z logiką kiepsko.

Jak weźmiesz do niego nie tylko grubiznę (to jest termin fachowy, skoro go ujmujesz w cudzysłów to kolejny dowód że nic nie pojmujesz z tematu) ale całą produkcję, to wyciętych hektarów wyjdzie więcej a nie mniej.

Nie tłumacz mi oczywistości.....chyba w swojej bucie nie sądzisz że o tym mogłem nie wiedzieć.....napisałem ci o tym TYLKO po to byś swoje szacunki, "wyliczenia" poprawił.    🙂

Uwagi przyjąłem, cudzysłów zastosuję jak będę cytować dłuższe twoje wywody.....jak zaczniesz pisać z sensem.   🙂

Lesistość to sobie mogą podawać jaką chcą, nikt tego łatwo nie sprawdzi.  Wielkości produkcji już się ściemnić nie da, bo to dane finansowe, poddawane kontroli, chyba że jeszcze jest szara strefa ale to znowu może jedynie oznaczać że wycięli jeszcze więcej niż raportują.  Tu nie ma żadnej filozofii, wycięli 200 tys, hektarów a sami podają że zasadzili drzewa na pięćdziesięciu.

Jasne, już wszystko wiem i rozumiem.

Tobie wyszło ile wycięli i wszystko co podaje GUS to ściema.   🙂
Dziękuję, nie mam więcej pytań.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

51 minut temu, jezz napisał:

@wojciech iwaszczukiewiczmożesz zrobić tak i zacytować tylko ten fragment, który komentujesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Maju napisał:

Czytam i rozumiem.
Tyle tylko że ty zdajesz się nie rozumieć że rozmowa dotyczyła obietnic ale nie tych co PiS je urealnił, ale raczej tych w których nic lub bardzo niewiele zrobił

Skoro rzecz wyłącznie w semantyce, zapraszam do wątku gdzie tworzona jest lista zrealizowanych obietnic PiSu.

23 minuty temu, Maju napisał:

Tyle tylko że ty zdajesz się nie rozumieć że rozmowa dotyczyła obietnic ale nie tych co PiS je urealnił, ale raczej tych w których nic lub bardzo niewiele zrobił.

Nie Ty decydujesz, czego rozmowa dotyczy, chyba że chcesz rozmawiać sam ze sobą, wtedy droga wolna.

6 minut temu, Maju napisał:

Prosiłem byś pokazał wyliczenie, wykazał jakim cudem podają w GUS że przybywa lasów skoro tobie wyszło że powinno ubyć.....udajesz że umiesz liczyć ale coś u ciebie z czytaniem ze zrozumieniem i z logiką kiepsko.

Ja się nie znam na cudach, To ty jesteś od nich specjalistą. To czy kuglują w samym GUSie czy raportują na podstawie nieprawdziwych danych dostarczonych przez Lasy Państwowe mało mnie obchodzi.

8 minut temu, Maju napisał:

Lesistość to sobie mogą podawać jaką chcą, nikt tego łatwo nie sprawdzi.  Wielkości produkcji już się ściemnić nie da, bo to dane finansowe, poddawane kontroli, chyba że jeszcze jest szara strefa ale to znowu może jedynie oznaczać że wycięli jeszcze więcej niż raportują.  Tu nie ma żadnej filozofii, wycięli 200 tys, hektarów a sami podają że zasadzili drzewa na pięćdziesięciu.

Jasne, już wszystko wiem i rozumiem.

Tobie wyszło ile wycięli i wszystko co podaje GUS to ściema.   🙂
Dziękuję, nie mam więcej pytań.  

Jak każdy tchórz któremu wykaże się kłamstwo czarno na białym.

9 minut temu, Maju napisał:

Nie prosiłem ciebie byś potwierdził kim jesteś, jak potrafisz chamstwo wprzęgnąć w wymianę zdań.  

To nie jest żadne chamstwo, funkcjonalny analfabetyzm to fakt potwierdzony naukowo.  Nie rozumiesz prostego wzoru a/b=c

6 minut temu, cocacol napisał:
30 minut temu, Maju napisał:

Czytam i rozumiem.
Tyle tylko że ty zdajesz się nie rozumieć że rozmowa dotyczyła obietnic ale nie tych co PiS je urealnił, ale raczej tych w których nic lub bardzo niewiele zrobił

Skoro rzecz wyłącznie w semantyce, zapraszam do wątku gdzie tworzona jest lista zrealizowanych obietnic PiSu.

Sądząc po laikach jakie tam stawiasz plującym na PiS nie powstał ten temat z dobrych intencji.....dlaczego nie założyłeś tematu o niezrealizowanych obietnicach....nie miałeś, zabrakło pomysłów na ich wskazywanie?
Tyle ci o tym w mediach pisali i nic? Wyparowało?   🙂

Może temu wyżej ktoś wytłumaczy że z jego projekcjami wyobraźni nie zamierzam i nie będę dyskutować.....dziękuję

A coraz częstsze chamstwo zacznę zgłaszać.....

14 minut temu, Zbig napisał:
39 minut temu, Maju napisał:

Nie Ty decydujesz, czego rozmowa dotyczy, chyba że chcesz rozmawiać sam ze sobą, wtedy droga wolna.

Chcesz mnie rozśmieszyć, czy kłamstwo ci w krew wchodzi..... @cocacol uświadom o czym rozmawialiśmy bo ten gość zaczyna znowu mataczyć!

Edytowane przez Maju

37 minut temu, Maju napisał:

piszę o faktach dotyczących obietnicy

fakty dotyczące obietnicy, a to dobre, zacznij pisać slapstickowe scenariusze, masz talent...

1 minutę temu, Maju napisał:

Sądząc po laikach jakie tam stawiasz plującym na PiS nie powstał ten temat z dobrych intencji.....dlaczego nie założyłeś tematu o niezrealizowanych obietnicach....nie miałeś, zabrakło pomysłów na ich wskazywanie?
Tyle ci o tym w mediach pisali i nic? Wyparowało?   🙂

Jak napisałeś- o niespełnionych obietnicach  pisali wiele, więc temat jest opisany.

Jeśli chcesz, to przecież sam możesz taki wątek założyć.

Plusuję wszystkim, którzy przyczyniają się do powiększenia listy sukcesów pisu.

Daj swoją listę

27 minut temu, Zbig napisał:

Nie Ty decydujesz, czego rozmowa dotyczy

No tak, na przebieg dyskusji decydujący wpływ ma skład dyskutujących. Po gronie tym nie można więcej się spodziewać niż wypowiedziane na tysiąc sposobów ***** ***.

Rozliczenie poprzedników z przeszłości - na tym swój elektorat zbudował PiS. A gdybyście powtarzać jego błędy zaprezentowali plany na przyszłość?

Ukryta Zawartość

Oj, z tym może być ciężko. Poza marudzeniem forumowiczów, że oni płacą do budżetu, moja mama dostaje z niego emeryturę, a ja podatki płacę w UK zgody nie widzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

17 minut temu, Zbig napisał:

To nie jest żadne chamstwo, funkcjonalny analfabetyzm to fakt potwierdzony naukowo.  Nie rozumiesz prostego wzoru a/b=c

Piękny wzór.....podstaw swoje dane do wzoru i wylicz "matematyku" a potem dopiero pogadamy o analfabetyzmie.   🙂

2 minuty temu, cocacol napisał:

Plusuję wszystkim, którzy przyczyniają się do powiększenia listy sukcesów pisu.

By uzasadnić sens dla którego założyłeś ten temat?
To jest hipokryzja czystej wody.....napisz lepiej @Zbig prawdę czego dotyczyła nasza dyskusja, bo się mnie tu przestał bez sensu czepiać.

35 minut temu, szymon1977 napisał:

A gdybyście powtarzać jego błędy zaprezentowali plany na przyszłość?

A w jakim języku jest to pytanie?  Bo bez wrzucenia w translator nie sposób zrozumieć 😉 

37 minut temu, szymon1977 napisał:

No tak, na przebieg dyskusji decydujący wpływ ma skład dyskutujących. Po gronie tym nie można więcej się spodziewać niż wypowiedziane na tysiąc sposobów ***** ***.

No to w takim razie ciekawe, czemu Cię to grono tak strasznie przyciąga... 🙂 

Ups - zjadłem słówko:

A gdybyście zamiast powtarzać jego błędy, zaprezentowali plany na przyszłość?

39 minut temu, Maju napisał:
Godzinę temu, Zbig napisał:

Piękny wzór.....podstaw swoje dane do wzoru i wylicz "matematyku" a potem dopiero pogadamy o analfabetyzmie.   🙂

Już to zrobiłem, więc masz wybór: albo cofnąć się do właściwego postu i grzecznie odszczekać, albo dalej udawać głupka.  

Mnie jest absolutnie wszystko jedno co wybierzesz, więc się nie musisz wysilać.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ups - zjadłem słówko:

A gdybyście zamiast powtarzać jego błędy, zaprezentowali plany na przyszłość?

Po pierwsze, jedno drugiemu w niczym nie przeszkadza.

Po drugie, możesz wyjaśnić, czemu uważasz, że PiS popełnił błąd?

6 minut temu, Zbig napisał:

możesz wyjaśnić

Tak, ale musisz zaczekać - jestem już "na zmywaku".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.