Skocz do zawartości
IGNORED

Polska znowu przegrała ? | Wybory 2023

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Meloman napisał:

Poza tym naprawdę wystarczy mieć choć trochę oleju w głowie, żeby zrozumieć, że to była jedna wielka ustawka.

Prawie połowa społeczeństwa nie ma oleju głowie. 😉

Taka jest prawda.

Edytowane przez jar1

i co Cie w tym niby smieszy ? wszystkie dane są dostępne, rankingi są międzynarodowe ale Ty pewno nawet nie wiesz że orlen jest 27 firmą w skali całego globu.

6c956646d42959546dc5c55bf46d4607.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, jar1 napisał:
2 godziny temu, Zbig napisał:

W Polsce w dużych aglomeracjach ponad 500 tys. mieszkańców mieszka prawie połowa populacji.

Ale to się nie przekłada bezpośrednio proporcjonalnie na ilość mandatów w Sejmie.

Liczba mandatów nie jest proporcjonalna do liczby uprawnionych?

5 minut temu, Zbig napisał:

Liczba mandatów nie jest proporcjonalna do liczby uprawnionych?

Nie do końca tak jest, bo mandaty przydzielane są według wyników głosowania w danym okręgu. Ich ilość jest ustalona odgórnie. I wcale nie do końca odpowiada gęstości zaludnienia (uprawnionych do głosowania) W zasadzie przydział mandatów według okręgów powinien być aktualizowany przed każdymi wyborami, a tak nie jest.

Przez wiele ostatnich lat w Polsce nastąpiła spora migracja ludności i trwa. Ze wsi do miast, emigracja za granicę itd.

Z tego też powodu Kaczyński startował w Kielcach a nie w Warszawie, bo tam jego wynik zaważy w mandatach więcej niż w Warszawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i PO za swoich rządów nic z tym nie zrobiła a Ty buczysz o Kaczyńskim z Kielc🤦‍♂️

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

"Największe zwycięstwo PiS zanotował w Chicago — 56,4 proc.,"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cos jakby rewolucyjny entuzjazm maleje ? Kolesie Tuska w Brukseli nie ponosza sie ze szczescia. Nie myslalem, ze ponownie doczekam wyplyniecia tego charakteru na powierzchnie, ale pewnie nie bylo kogo wziasc jako zrodlo nowej " dobrej zmiany". 

Ciekawe kiedy prysnie czar?  Mysle, ze za jakies 6 miesiecy jesli swiat sie nie zacznie walic z kierunku Bliskiego Wschodu w przyszlym tygodniu. 

Edytowane przez limono

Za wyborcza.pl :

Cytat

Nie stała nam się obojętna dyktatura ciemniaków, kłamców i złodziei. Okazało się, że Adam Mickiewicz miał rację: „Nasz naród jak lawa, z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa, lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi…". 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

44 minutes ago, jar1 said:

To, jak posłanka Pawłowicz, wziąść i braść 😉

Ukryta Zawartość

Uch , jestem pewien , ze wybaczysz to nieistotne faux pas imigrantowi cwierc wieku poza granicami kraju. 

Zeby nie bylo niedomowien, to nigdy nie bralem udzialu w polskich wyborach od czasu jak mieszkam za granica. Nie place podatkow , nie ponosze ciezaru moich wyborow wiec nie czuje sie upowazniony do glosowania. Nie rozumiem dlaczego ten przepis wciaz obowiazuje. Absolutnie nie mam problemu z wynikiem wyborow, ale mam problem z panem Tuskiem. czuje do niego antypatie za absolutny brak kregoslupa , sluzalczosc i reprezentowanie tych wlasnie cech jako glowny polski towar exportowy na forach miedzynarodowej polityki. 

Moze jestem w bledzie, ale chodza sluchy , ze te pieniadze z Europy na ktore liczy polski intelektualny elektorat, i te inwestycje ktore niby maja splynac jak rzeka to sa miraze i zludzenia i nastapi szybki powrot do rzeczywistosci. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez limono
13 minut temu, limono napisał:

Moze jestem w bledzie, ale chodza sluchy , ze te pieniadze z Europy na ktore liczy polski intelektualny elektorat, i te inwestycje ktore niby maja splynac jak rzeka to sa miraze i zludzenia i nastapi szybki powrot do rzeczywistosci. 

Gdyby nie pisowieci to już dawno byłaby kasa z KPO. 

20 minut temu, limono napisał:

Uch , jestem pewien , ze wybaczysz to nieistotne faux pas imigrantowi cwierc wieku poza granicami kraju. 

Zeby nie bylo niedomowien, to nigdy nie bralem udzialu w polskich wyborach od czasu jak mieszkam za granica. Nie place podatkow , nie ponosze ciezaru moich wyborow wiec nie czuje sie upowazniony do glosowania. Nie rozumiem dlaczego ten przepis wciaz obowiazuje. Absolutnie nie mam problemu z wynikiem wyborow, ale mam problem z panem Tuskiem. czuje do niego antypatie za absolutny brak kregoslupa , sluzalczosc i reprezentowanie tych wlasnie cech jako glowny polski towar exportowy na forach miedzynarodowej polityki. 

Problem Tuska jest znacznie większym problemem niż te wziąść.  To problem natury innej raczej.

Mniej TVPis i będzie się zmniejszał 😉

Edytowane przez jar1
1 minute ago, Ajothe said:

Gdyby nie pisowieci to już dawno byłaby kasa z KPO. 

A daj wam Boze.

Kolega mnie tu monituje jesli chodzi o prawa emigracji do glosowania . Wg. niego emigracja przez dziesieciolecia juz sle miliardy $$ do polskiej biedy jak do banku investycyjnego i chce miec wplyw na rade nadzorcza tego banku. Nie sprawdzalem wiec nie wiem jaka to skala jesli chodzi o inwestycje. 

5 minut temu, limono napisał:

Kolega mnie tu monituje jesli chodzi o prawa emigracji do glosowania . Wg. niego emigracja przez dziesieciolecia juz sle miliardy $$ do polskiej biedy j

A skąd takie dane?

Akurat sąsiad pomaga córce, która parę lat temu wyjechała do USA, wyszła za mąż za Amerykanina. 

Świat się trochę zmienił (i Polska) przez te ostatnie 20 lat....

Ameryka to już dla Polaków nie jest rajem. 

Owszem, sporo kasy idzie z Europy, ale to nie są jakieś znczące ilości w budżecie.

PiS na kampanię i TVP wydał znacznie więcej. 

52 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Za wyborcza.pl :

Autorytet psia jego mać. Gloryfikująca Stalinowskich zbrodniarzy, morderców żołnierzy AK.

Z tego Co wiem cala moja wies wybudowala sie za pieniadze imigracyjne , caly zachod I poludnie tez. Nie chodzi o proces ostatnich lat tylko o kumulacyjny efekt naplywu pieniedzy z pracy za granica. Efekt nie bedacy miernikiem efektywnosci polskiej gospodarki a zjawiskiem wrecz przeciwnym . 

Faktem  jest, ze" ssanie" rodziny w kraju znaczaco spadlo po wprowadzeniu 500+

4 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

drugim głosowaniu nad wetem

Bez względu na ilość głosowań, za odrzuceniem weta musi zagłosować 3/5 posłów, w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.

16 godzin temu, papageno napisał:

nagle chwalić Tuska

Za co?
Za chwilę rozwali całą opozycję, mieląc ją, wypluje po 100 dniach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

7 minut temu, mariusz05 napisał:

Autorytet psia jego mać. Gloryfikująca Stalinowskich zbrodniarzy, morderców żołnierzy AK.

I tak i nie. A przywołuje akurat autorytet Adama Mickiewicza z konkretnym cytatem. Paradoks? Dla Ciebie to bez znaczenia.

A wyrósł na takiego Wielkiego polskiego poetę: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Mickiewicz to znany lewak .

Może tak może nie ale na pewno nie stalinista /bolszewik jak idole Wyborczej.

1 godzinę temu, limono napisał:

Absolutnie nie mam problemu z wynikiem wyborow,

Jak mawia Rajesh, Thank you for letting us know 🙂

1 godzinę temu, limono napisał:

ale mam problem z panem Tuskiem. czuje do niego antypatie za absolutny brak kregoslupa , sluzalczosc i reprezentowanie tych wlasnie cech jako glowny polski towar exportowy na forach miedzynarodowej polityki. 

Podobno po fazie buntu i sprzeciwu przychodzi faza pogodzenia się z losem.  Dasz radę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.