Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC po Gustard R26 R2R

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, blackromek napisał:

o bardzo zależy o jakim metalu mówimy , jeśli chodzi o stare produkcje rock metal zgadzam się

Na Havanie AC/DC albo Zeppelin chodzą OK. Ale na Motorhead już się wykłada.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, Gargan napisał:

Widzę, że największy problemem audiofile mają gdy DAC przekaże muzykę dokładnie taką jaką ona jest 😄

DS tak nie robi... mimo dobrego sinad. Chord z Fpga jest w pół drogi i faktycznie słychać, ze jest lepiej od DS...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, Gargan napisał:

zainteresuj się nową wersją kolumn Opera Prima

Na razie chcę przy źródle pogrzebać. Na ostateczny dobór kolumn przyjdzie czas w dalszej kolejności.

Spendorów jeszcze nie próbowałem.

No i chętnie bym DeVore O/baby sprawdził. Jest dealer u mnie we wsi. Ale się waham bo potwornie brzydkie. 😄 

1223-DeVore_Obaby-600.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

24 minuty temu, Gargan napisał:

W bardzo prosty sposób można sprawić, że ESS Sabre zagra miękko i wybaczająco. Wystarczy użyć wewnętrzne,j cyfrowej korekty głośności i przyciszyć poniżej -40dB. Świetnie ta sztuczka działa na mojej karcie dźwiękowej z chipsetem ESS Sabre 9018. W związku z tym, że mój wzmacniacz ma beznadziejną regulację głośności wolę przyciszyć kartę a nie dotykać potencjometru we wzmacniaczu. Dlatego czasem słucham nawet na ustawieniu -70dB. Sprawia to, że Sabre robi się wybaczające, miękkie i rozlazłe. Takie w guście @il Dottore

Słuszna obserwacja. A wiesz dlaczego przy cyfrowej regulacji głośności brzmienie Ci się zmienia na mniej rozdzielcze?

Zacytuję naszego Forumowicza @m4tech, który ma rację: "Cyfrowa regulacja głośności degraduje dźwięk, ponieważ cyfrowo odbywa się to na zasadzie redukcji głębokości bitowej i tak dla jakości CD 16bit przy niskich poziomach głośności słuchasz na przykład efektywnie z głębokością 12bit, Ogólnie degradacja jest tym większa im niższy poziom głośności ustawiony cyfrowo."

Także nie idź tą drogą. Zasada: z komputera wypuszczamy dźwięk z głośnością 100%. To jest ABC Digital Audio.

12 minut temu, Gargan napisał:

co to toto jest?! 😲

No właśnie. Problem z DeVore polega na tym, że to naprawdę świetnie gra. Choćby jednak te kolumny śpiewały jak słowiki, to bym musiał ich słuchać chyba z zawiązanymi oczami.

A co by powiedziała żona (aktualnie ZAKOCHANA w palisandrowych Harbethach) to nawet sobie nie jestem w stanie wyobrazić, bo żona takich słów nie używa. 🙂 

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

Chord z Fpga jest w pół drogi i faktycznie słychać, ze jest lepiej od DS

Chord Dave ładnie gra. Ale te kombinacje (jeszcze TEAC tak robi i dCS) to jest pudrowanie trupa.

Poza tym cena Dave to jest 2x Terminator.

Edytowane przez il Dottore

Zależy gdzie cyfrowa regulacja ma miejsce. Inaczej będzie, gdy odbywa się na DACu, przed konwersja DA, a inaczej, gdy na transporcie, przed transferem do DACa.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

@il Dottore ależ ja wiem na czym to polega. Tylko po pierwsze primo mam to gdzieś. Po drugie primo nie mam wyboru z tym Aethos, bo producent zafundował mu zbyt dużą czułość wejściowa. A po primo ultimo, skoro tak się lepiej słucha to co mi będzie ktoś w internecie klepał o jakiś rozdzielczościach. Gdyby wszystkim zależało na rozdzielczości to nie kupiliby 90% sprzętu na rynku. No i gdzie ta rozdzielczość jest w nagraniach? Na Metallica z 4dB dynamiki? 😄

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Zależy gdzie cyfrowa regulacja ma miejsce. Inaczej będzie, gdy odbywa się na DACu, przed konwersja DA, a inaczej, gdy na transporcie, przed transferem do DACa.

Mało jest transportów z regulacją głośności - przynajmniej ja nie znam żadnego. No i jak by miała ona wyglądać? 

6 minut temu, Gargan napisał:

No i jak by miała ona wyglądać? 

Dostosowując się - no tak, że w uj i w ogóle.

Witam walczę z wyborem przetwornika dłuższy już czas teraz posiadam niezłe sabre Matrix Pro , niestety nie wiele udało mi się odsłuchać ( Chord Hugo TT2 nie był zdecydowanie lepszy na pewno nie lepszy o dopłatę plus minus 20 tys ) . Od początku interesowałem się czymś r2r , ale tu jest kwestia muzyki jakiej słucham metal 80% , wiem że w spokojnym repertuarze r2r sprawdza się doskonale ale czy w metalu nie będzie za ciemno i mało dynamicznie ( miałem ostatnio w ciemno nabyć Pontus 15th ale odradził mi to sam sprzedający ) Na razie udało mi się załatwić na odsłuch Gustard x 30 mam nadzieję że wypali . Co sądzicie o r2r  holo spring 3 l2, laiv , lub podobna półka względem ostrego grania 
Posłuchaj Live Harmony DAC, ja miałem Pontusa I R26 teraz mam Laiv i gra jednak najbardziej nasyconym dźwiękiem

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

8 minut temu, Gargan napisał:

Mało jest transportów z regulacją głośności - przynajmniej ja nie znam żadnego.

To je sobie poznaj.

22 minuty temu, il Dottore napisał:

Słuszna obserwacja. A wiesz dlaczego przy cyfrowej regulacji głośności brzmienie Ci się zmienia na mniej rozdzielcze?

Zacytuję naszego Forumowicza @m4tech, który ma rację: "Cyfrowa regulacja głośności degraduje dźwięk, ponieważ cyfrowo odbywa się to na zasadzie redukcji głębokości bitowej i tak dla jakości CD 16bit przy niskich poziomach głośności słuchasz na przykład efektywnie z głębokością 12bit, Ogólnie degradacja jest tym większa im niższy poziom głośności ustawiony cyfrowo."

Także nie idź tą drogą. Zasada: z komputera wypuszczamy dźwięk z głośnością 100%. To jest ABC Digital Audio.

No właśnie. Problem z DeVore polega na tym, że to naprawdę świetnie gra. Choćby jednak te kolumny śpiewały jak słowiki, to bym musiał ich słuchać chyba z zawiązanymi oczami.

A co by powiedziała żona (aktualnie ZAKOCHANA w palisandrowych Harbethach) to nawet sobie nie jestem w stanie wyobrazić, bo żona takich słów nie używa. 🙂 

Chord Dave ładnie gra. Ale te kombinacje (jeszcze TEAC tak robi i dCS) to jest pudrowanie trupa.

Poza tym cena Dave to jest 2x Terminator.

Jest na to rozwiazanie o ktorym pisal nawet szef rme - tlumiki -20 lib -30db

Ostatnio takie wstawilem miedzy koncowke mocy a dac i dawno nie mialem takie przyrostu jakosci w audio. Zwlaszcza ze zaplacilem za niego 200zl a system gra jakbym zmienil kolumny o 3 polki wyzej 🙂

1 minutę temu, biniek napisał:

Ostatnio takie wstawilem miedzy koncowke mocy a dac i dawno nie mialem takie

Dej linka do nich, pliz. 🙂

43 minuty temu, il Dottore napisał:

Na Havanie AC/DC albo Zeppelin chodzą OK. Ale na Motorhead już się wykłada.

To nie jest kwestia dac, wg mnie kolumny lub wzmacniacz nie dojeżdżają, 

6 minut temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prosze 🙂

Daloby sie to zrobic bardziej audiofilsko z jakimis hi endowymi rezystorami ale ja juz na tym slysze taka roznice jakiej dawno nie odczulem w audio

Poprawia sie doslownie wszystko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, przemak napisał:

Tłumiki mikrofonowe mają o rząd wielkości niższe impedancje niż liniowe. Działa, ale po co obciążać źródło? 

Zalezy od impedancji te akurat maja 1,6k a daci rme wytrzymaja nawet 0,6k

Wiadomo ze lepiej byloby jakby mial wyzsza 

16 minut temu, krolewicz napisał:

To nie jest kwestia dac, wg mnie kolumny lub wzmacniacz nie dojeżdżają, 

Bardzo możliwe. Moje PMC powinny to zagrać, więc zapewne to Sugden.

7 minut temu, biniek napisał:

daci rme wytrzymaja nawet 0,6k

W jakim sensie wytrzymają? Mają całkiem spora impedancję wyjściowa i przy pracy z niską wejściowa wykazują już spore spadki napięcia prowadzące do wzrostu zniekształceń.

32 minuty temu, biniek napisał:

Ostatnio takie wstawilem miedzy koncowke mocy a dac i dawno nie mialem takie przyrostu jakosci w audio. Zwlaszcza ze zaplacilem za niego 200zl a system gra jakbym zmienil kolumny o 3 polki wyzej 🙂

Dziękuję bardzo. Po instalacji tłumików poziomu wzmacniacz zgłupiał i co gorsze poraził mnie prądem. Nigdy więcej tego gówna nie będę montować. 

Jak ktoś zainteresowany mogę odsprzedać. Użyte tylko raz 🤪

1 minutę temu, Gargan napisał:

Dziękuję bardzo. Po instalacji tłumików poziomu wzmacniacz zgłupiał i co gorsze poraził mnie prądem. Nigdy więcej tego gówna nie będę montować. 

Jak ktoś zainteresowany mogę odsprzedać. Użyte tylko raz 🤪

A jakich uzyles? I co to za wzmacniacz?

Edytowane przez biniek
33 minuty temu, il Dottore napisał:

Daj adres to Ci takie coś przyślę 🤪 Tylko nie płacz później 🤪

Teraz, biniek napisał:

A jakich uzyles?

Monacor 

13 godzin temu, Gargan napisał:

No nie wmówisz mi, że drabinka rezystorów będzie szybsza od procesora DAC. Czas reakcji matrycy będzie się przekładać na sposób kreacji dźwięku.

Czy ty zdajesz sobie sprawę z jaką prędkością porusza się energia elektryczna?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@blackromek tak, na pewno... Przecież każdy Kowalski obowiązkowo kupuje DAC za 13500,- PLN. Kolejka na 3 kilometry do salonu nawet w niedzielę stoi 😄

Po prostu chcą, żebyś to zamówił, a wcześniej wpłacił kasę. Tak to by musieli to trzymać na stanie i mrozić kasę a to nie jest MF za tysiaka, którego zawsze komuś wciśniesz.

[mention=33224]blackromek[/mention] tak, na pewno... Przecież każdy Kowalski obowiązkowo kupuje DAC za 13500,- PLN. Kolejka na 3 kilometry do salonu nawet w niedzielę stoi
Po prostu chcą, żebyś to zamówił, a wcześniej wpłacił kasę. Tak to by musieli to trzymać na stanie i mrozić kasę a to nie jest MF za tysiaka, którego zawsze komuś wciśniesz.

Wiem o tym piszę w ramach ciekawostki

Mam na biurku do PC ,,tani „ Fiio k9 Akm i bardzo fajnie to gra dorzuciłem ideon recloker USB i jest bardzo fajnie na słuchawkach

• Pokaż nowe odpowiedzi