Skocz do zawartości
IGNORED

Black okazja 2023.

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Wyjątki potwierdzające regółę.

Widocznie słucham wyjątkowej muzyki...albo (już szerzej) interesują mnie wyjątkowe remastery...bo jednak takie są, wystrarczy nie robić sobie samemu "klapek na oczy/uszy" z własnych "widzimisię". 

Poza tym chciał choć JEDEN przykład.

...jaka regUła, takie przekonania...

Edytowane przez iro III
19 minut temu, iro III napisał:

wystrarczy nie robić sobie samemu "klapek na oczy/uszy" z własnych "widzimisię". 

To popularna choroba na tym forum 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minutes ago, iro III said:

Pink Floyd "Animals" 2018 remix

Wszystkie płyty Kraftwerk ("3-D Katalog")

Remastery Jethro Tull, Yes, King Crimson by Steven Wilson

Wszystkie płyty Kate Bush - 2018 Remasters

To tak na szybko, z pominięciem wielu innych.

Miłego słuchania.

Ok, fajnie. Czyli da się zrobić remaster, który nie ma obciętego DR o połowę. Teraz tylko pojawiają się pytania.

Czy te remastery były potrzebne? Brzmią lepiej czy gorzej od oryginału?

------------------------------------------------------------------------------------

Zakładając, że nie brzmią gorzej od oryginału to zapewne takich remasterów nie jest dużo, jednak ja zetknąłem się tylko z takimi co znacznie psują. I w takim przypadku i tak pożytku z Tidala czy innego serwisu nie ma skoro większość to i tak kaszana.

Teraz, ferszcik napisał:

Skoro się jednak takie znalazły, trudno, brniemy dalej?

Tak, brzmią LEPIEJ, znaaaaaaaaacznie lepiej.

Coś jeszcze wymyślisz?

...a może lepiej sam posłuchaj, porównaj?

2 minutes ago, iro III said:

Coś jeszcze wymyślisz?

Ale tu nie chodzi o wymyślanie.

Zakładając, że z mojego repertuaru muzycznego na Tidalu znajdę 20% oryginałów, 10% dobrych remasterów i 70% złych remasterów to jaki pożytek ze streamingu?

Zapewne nie jestem odosobnionym przypadkiem i to jedynie moja odpowiedź na pytanie czy warto mieć CD w dobie streamingu.

Nie wiem @ferszcik czego głównie słuchasz.

Z mojej "działki" muzycznej (tu świadomie pomijam jazz) znam tylko kilku artystów, którzy zawsze przykładali wielką wagę do brzmienia swojej muzyki.

Ich płyty, nawet te nagrywane w latach 70. nie potrzebują remasterów.

Niestety nie jest ich zbyt wielu:

Supertramp

Steely Dan

10 CC

Sparks

Yello

Roger Waters

od pewnego czasu (własne studio) Peter Gabriel

12 minut temu, ferszcik napisał:

jaki pożytek ze streamingu?

Wstępny, poznawczy, by wiedzieć czy sama muzyka mi odpowiada.

Jakości brzmienia za pomocą streamingu nie próbuję nawet zgłębiać.

Edytowane przez iro III
11 minutes ago, iro III said:

Wstępny, poznawczy, by wiedzieć czy sama muzyka mi odpowiada.

Jakości brzmienia za pomocą streamingu nie próbuję nawet zgłębiać.

I to właśnie moim zdaniem jest jedyny pożytek. Pojawiające się często na forum hasło, że nie da się odróżnić CD od Tidala jednak jest już sporym naciągnięciem. 🙂

19 minut temu, ferszcik napisał:

Pojawiające się często na forum hasło, że nie da się odróżnić CD od Tidala jednak jest już sporym naciągnięciem. 🙂

Wcale nie. Jeśli porównujemy to samo nagranie to przy dobrze zestawionym systemie trudno jest odróżnić. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Wcale nie. Jeśli porównujemy to samo nagranie to przy dobrze zestawionym systemie trudno jest odróżnić. 

No a na Sabaju to już w ogóle.... nirwana

57 minut temu, ferszcik napisał:

Ok, fajnie. Czyli da się zrobić remaster, który nie ma obciętego DR o połowę. Teraz tylko pojawiają się pytania.

------------------------------------------------------------------------------------

Zakładając, że nie brzmią gorzej od oryginału to zapewne takich remasterów nie jest dużo, jednak ja zetknąłem się tylko z takimi co znacznie psują. I w takim przypadku i tak pożytku z Tidala czy innego serwisu nie ma skoro większość to i tak kaszana.

W 2016 wyszły nowe edycje wszystkich płyt Pink Floyd, są to nowe mastery z 2011 roku.
Wszystkie brzmią zauważalnie lepiej od wcześniejszych wydań.
Najnowsze remastery PF, czyli wspomniany już Animals, A Momentary Lapse of Reason, Delicate Sound Of Thunder są jeszcze lepsze. Jedynie z najnowszych DSOTM mnie nie powalił, ale to pewnie dlatego, że porównuję go do SACD. 😉

27 minut temu, Piopio napisał:

Żeby tak było to musi zaistnieć takie zjawisko, że dobrze zestawiony system oznacza - dobrze zestawiony pod kątem plików, z jakimś gorszym systemem z odtwarzaczem CD. 🙂

24 minuty temu, japs napisał:

No a na Sabaju to już w ogóle.... nirwana

Nirwana, bo widocznie na Sabaju nie da się usłyszeć różnicy pliki vs. CD. 🙂

35 minut temu, MagneticFields napisał:

Nirwana, bo widocznie na Sabaju nie da się usłyszeć różnicy pliki vs. CD. 🙂

Nie da się usłyszeć bo nie ma różnicy. 

35 minut temu, MagneticFields napisał:

Żeby tak było to musi zaistnieć takie zjawisko, że dobrze zestawiony system oznacza - dobrze zestawiony pod kątem plików, z jakimś gorszym systemem z odtwarzaczem CD. 🙂

A dlaczego gorszym ? Taki Gustard R26 zasilany z Roon rozwala większość CD. Dopiero drogie CD typu Accuphase, Esoteric, Acoustic Research, Lector zagrają być może lepiej. Ale tu chodzi o technikę (jakość sprzętu) a nie wyższość CD nad streamingiem. 

Edytowane przez Piopio

28 minutes ago, Piopio said:

Być może tak jest, jednak jeżeli na Tidalu nie ma dostępnego wydania które dobrze brzmi tylko są zepsute remastery to nie posłucham sobie wybranego albumu. Tylko o to mi chodzi.

3 minutes ago, MagneticFields said:

Wszystkie brzmią zauważalnie lepiej od wcześniejszych wydań.

Czyli jednak się da, super 🙂

Yyy no dobra ale wracając do tematu?

Jest coś w Polsce ciekawego?

Znalazłem dobrą ofertę na Cambridge cxn V2.

Znowu we Francji i UK są rabaty -50 procent na focala. Wychodzi 926 ? Chyba model za 6500 zł para.

Sprowadzenie na palecie około 300 zł.

Głównie w Anglii widziałem także bardzo dobre oferty na naim.

Ale ogólnie to jak na razie to nie ma u nas szału.

Yamaha rn2000 jest u nas w końcu taniej niż na zachodzie.

4 godziny temu, ferszcik napisał:

Być może tak jest, jednak jeżeli na Tidalu nie ma dostępnego wydania które dobrze brzmi tylko są zepsute remastery to nie posłucham sobie wybranego albumu. Tylko o to mi chodzi.

Czyli jednak się da, super 🙂

Pisałem oczywiście o fizycznych nośnikach CD, a nie o plikach. 😉

7 godzin temu, iro III napisał:

Widocznie słucham wyjątkowej muzyki...albo (już szerzej) interesują mnie wyjątkowe remastery...bo jednak takie są, wystrarczy nie robić sobie samemu "klapek na oczy/uszy" z własnych "widzimisię". 

No tak, bo jeśli zrobić sobie "klapki na oczy/uszy" z "widzimisię" Twojego, to trafimy na same dobre remastery. Inna sprawa, że płyty, które wymieniłeś w oryginale nie brzmiały źle, a raczej "nie na czasie". 

-----

7 godzin temu, ferszcik napisał:

Zakładając, że z mojego repertuaru muzycznego na Tidalu znajdę 20% oryginałów, 10% dobrych remasterów i 70% złych remasterów to jaki pożytek ze streamingu?

Ale z Ciebie pechowiec! A nawet przy Twoich założeniech, dobre to aż 1/3, więc jest czego słuchać. A biorąc pod uwagę, że z cenę miesięcznego abonamentu, kupisz co najwyżej przesyłkę z egzotycznego kraju jednej płyty z wymarzonym masterem.

7 godzin temu, ferszcik napisał:

Pojawiające się często na forum hasło, że nie da się odróżnić CD od Tidala jednak jest już sporym naciągnięciem. 🙂

Wprost przeciwnie jeśli wziąć pod uwagę, jak wielka pozostanie różnica pomiędzy masterami nawet, jeśli je skompresować do mp3 128.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Promki

Pioneer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Onkyo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 15.11.2023 o 12:40, D4ncer napisał:

kto wie, może niechcący zmienimy nasz aktualny system?

I kto wie, moze calkiem niepotrzebnie 😉

W dniu 20.11.2023 o 10:43, Piopio napisał:

Chyba raczej przy zle zestawionym, albo wogole slabym. Na dobrym i dobrze zestawionym sprzecie roznica jest ogromna.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 17.11.2023 o 20:25, Ronaldo9 napisał:

Dla porównania  w Polsce  używka 

Screenshot_20231117_192334_Samsung Internet.jpg

To bym polecał każdemu, kto ma około 12 tys. zł na wzmak. Miałem co prawda ten model bez dr, ale ten nowszy ponoć lepszy i nie wiem, czy mozna znaleźć coś fajniej grającego od tej końcówki. IMO.

W HTaudio całosć promocji Black Friday: https://sklep.htaudio.pl/blog/zapraszamy-do-zapoznania-sie-z-nasza-oferta-na-black-friday

W skrócie:

Kolumny

Triangle: od podstawkowych Esprit Comet EZ, przez wielokrotnie nagradzane podłogowe Esprit Antal do dużych Australe.

Audiovector: QR1 i QR3

Canton: m.in. rewelacyjne i piękne kolumny podłogowe Chrono 90 DC obniżka o 32 %

Dali: obniżone ceny 6 modeli od Oberon 3 do Opticon 8

Emotiva: kolumny podłogowe T Zero+

Graham Audio: LS6 BBC i LS5/9

Gramofony

Music hall: MMF 1.3 i MMF 3.3

Pro-Ject: od najtańszego gramofonu T1, automatyczny A1, przez Classic Evo i X1 do modelu X8. W sumie w ofercie Black Friday 10 modeli gramofonów. Oprócz gramofonów także elektronika Pro-Ject w obniżonych cenach: odtwarzacz płyt CD Box S3, rewelacyjny DAC DS2 i przedwzmacniacz gramofonowy Phono Box RS

Przedwzmacniacze gramofonowe Iskra 1 firmy Audiokultura dostępne aż w 5 kolorach.

Wzmacniacze i odtwarzacze CD, DAC

Primare: transporty CD DD15 i DD35, wzmacniacze i15, i35 (także w wersjach DAC i Prisma) i najlepszy wzmacniacz mocy Primare A35.2

Ayon: świetny lampowy wzmacniacz Scorpio II (obniżka ceny o 32 % !)

Nuprime: seria STA-9 końcówka mocy, przedwzmacniacz z DAC, wzmacniacze zintegrowane IDA-8 także w promocyjnym komplecie z kolumnami Triangle

Jay's Audio: transport CD CDT2 MKII

Exposure: szeroka oferta promocyjna-  przedwzmacniacz gramofonowy XM3, przedwzmacniacz z DAC XM7, wzmacniacz zintegrowany 2010, odtwarzacz CD XM i wzmacniacz mocy XM9

Onkyo to promocja na amplituner 8270 z niższą ceną o 1000 zł

Także Arcam zrobił promocję na swój amplituner AVR5 obniżając cenę o 2602 zł

Słuchawki

Słuchawki w promocji Black Friday to Hifiman i Final Audio Design.

Kable

Są także promocyjne ceny na kable audio: Acoustic Zen, Tara labs i Furutech.

Link bezpośredni: https://sklep.htaudio.pl/category/outlet-black-friday

black-friday-w-ht-audio.png

Edytowane przez HTaudio

Kolumienki aktywne Swans OS-10

spacer.png
Black Friday Deal, 136 $

(to mniej niz 150 euro wiec nie ma cla do Polski)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak co roku Roon trochę odpuszcza. W tym roku 3miesiące za 3USD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaxcek
W dniu 23.11.2023 o 07:35, iro III napisał:

Ja w TO wchodzę. 🙂

Ukryta Zawartość

W świecie książki,taniej o całe 7 Zeta.

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, broniasz napisał:

W świecie książki,taniej o całe 7 Zeta.

Z tym, że "regularna cena" - nieco ponad 2 stówki to też jak pół darmo, za 11 płyt.

Właśnie słucham, brzmią bardzo dobrze i chyba zupełnie nie remasterowane, nigdzie nie ma wzmianki o takich zabiegach.

Całkiem ładny i kompletny boxik.

Koperty tekturkowe , mini repliki winylowych wydań.

...wolałbym ten sam "zippo box" na winylach, ale dostępność i kasa to już niestety nie ta sama bajka. 

Co kupiliście dzisiaj? Ja cisnę w śnieżycę po żelazko Tefal. W promocji. Udany czarny piątek.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Trochę słabe to BF w tym roku. Owszem widziałem kilka ciekawych ofert. Ale bardziej pod "o tego szukałem super" niż "cholera nie jadę w Bieszczady biorę to"

Ktoś coś upolował?

We Francji i UK zestawy i stereo focala z serii aria znowu na -50 procent. Dobre ceny na pmc i naima.

1 godzinę temu, iro III napisał:

Z tym, że "regularna cena" - nieco ponad 2 stówki to też jak pół darmo, za 11 płyt.

Właśnie słucham, brzmią bardzo dobrze i chyba zupełnie nie remasterowane, nigdzie nie ma wzmianki o takich zabiegach.

Całkiem ładny i kompletny boxik.

Koperty tekturkowe , mini repliki winylowych wydań.

...wolałbym ten sam "zippo box" na winylach, ale dostępność i kasa to już niestety nie ta sama bajka. 

Jak wyszedł exodus w uhqr to przez znajomą chciałem ze stanōw ściągać.Ale jak się naczytałem, że bywają krzywe,szumio,pykajo i czeszczo to mi zapał ostygł.Co do dźwięku,nikt się nie czepiał.

• Pokaż nowe odpowiedzi