Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 20kzł z potężną podstawą basową do 40m/kw

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, bumbum napisał:

No ale to cena ponad 10tys więcej.

Udało mi się wyhaczyć nówki fabryczne zapakowane za bardzo dobrą cenę w jednym z Warszawskich salonów. Fakt, że dałem więcej niż za Elac ale PMC Twenty 5.26 to już inna liga. Ponadto dotychczas grałem na modelu Twenty 24 tęgo producenta i wiedziałem czego się spodziewać dźwiękowo. No i polowałem na te kolumny choć nie liczyłem, że uda mi się je kupować nowe w cenie uzywanych.

12 minut temu, dlmtb napisał:

grałem na modelu Twenty 24

Na jakim metrazu grałeś nimi? U mnie w sumie 40m/kw ale patrząc na miejce odsłuchowe to jest to fragment salonu 4.5metra na 3.5metra reszta to część jadalna i otwarta kuchnia. Myslisz ze Twenty 24 dałyby radę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

8 minut temu, bumbum napisał:

Na jakim metrazu grałeś nimi? U mnie w sumie 40m/kw ale patrząc na miejce odsłuchowe to jest to fragment salonu 4.5metra na 3.5metra reszta to część jadalna i otwarta kuchnia. Myslisz ze Twenty 24 dałyby

Teoretycznie powinny zagrać ale bas będzie chudy. U mnie grały w 35m ale ja siedziałem bliżej ściany tzn. ściana była za kanapą. W takim ustawieniu było nieźle jak na tak niepozorne w sumie małe kolumny.

31 minut temu, dlmtb napisał:

Udało mi się wyhaczyć nówki fabryczne zapakowane za bardzo dobrą cenę w jednym z Warszawskich salonów. Fakt, że dałem więcej niż za Elac ale PMC Twenty 5.26 to już inna liga. Ponadto dotychczas grałem na modelu Twenty 24 tęgo producenta i wiedziałem czego się spodziewać dźwiękowo. No i polowałem na te kolumny choć nie liczyłem, że uda mi się je kupować nowe w cenie uzywanych.

Zapewne sprzedawca oddał ci wiekszosc badz nawet cala swoja marze bo chcial sie „scashować”.

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Zapewne sprzedawca oddał ci wiekszosc badz nawet cala swoja marze bo chcial sie „scashować”.

To bardzo prawdopodobne. Kiedyś (w latach 90-tych)  robiłem w tej branży i wiem, że po wyżej pewnej ceny nie łatwo coś sprzedać. Poza tym PMC ostatnio osiągnęło Himalaje cenowe a do tego model Twenty5.26 został zastąpiony przez 5.26i

1 godzinę temu, bumbum napisał:

No ale to cena ponad 10tys więcej.

Dżizas-no to co?
Jedna pensja więcej/mniej?

Jak kupic to raz-a dobrze.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Dżizas-no to co?
Jedna pensja więcej/mniej?

Jak kupic to raz-a dobrze.

Też jestem za tym, ale gdyby cena była między 100kzl, a 110 , to dycha miała by mniejsze znaczenie. A tak..

3 minuty temu, hudykot napisał:

Też jestem za tym, ale gdyby cena była między 100kzl, a 110 , to dycha miała by mniejsze znaczenie. A tak..

ej,kredyt-payu itp???
dzizas

Marzenia trzeba spełnić,nie dążyć do niego przez 10 erzacy

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• 2 tygodnie później...
W dniu 25.11.2023 o 15:14, bumbum napisał:

Planuje zmianę moich Tannoy XT8F na cos lepszego.

Usher Mini One

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 25.11.2023 o 15:14, bumbum napisał:

Planuje zmianę moich Tannoy XT8F na cos lepszego. Za nowe planuje dać nie więcej niż 20tyś (raty) lub używki do 15tyś. Pokój około 40m/kw, wzmacniacz Atoll IN200, muzyka rock głównie , jazz, blues. Lubię brzmienie z mocną podstawą basową, bas powinien być tez szybki, dobrze kontrolowany ale i ma schodzić dość nisko. Góra po jaśniejszej stronie z racji tego ze in200 gra dość ciepło ale szczegółowo.

Ostatnio byłem ze swoim Atollem u kolegi który ma Bowersy 702s3 i takie brzmienie mi odpowiada. Niestety cena dla mnie zaporowa.

Chciałbym po prostu wiedzieć jakie modele brać pod uwagę kiedy będę umawiał się na odsłuchy w salonie, względnie do jakich warto jechać i targać swój wzmacniacz.

Zakup dopiero po nowym roku więc mam sporo czasu.

@bumbum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A autor tematu już z tydzień jak kupił nowe kolumny, a tu nie chce się pochwalić.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

59 minut temu, treinerek napisał:

A autor tematu już z tydzień jak kupił nowe kolumny, a tu nie chce się pochwalić.

No własnie.

15 minut temu, pmcomp napisał:

A po co ma pisać … slucha muzyki. I tak trzymać.

No tak-ale nie ma czym oka nacieszyć...

17 godzin temu, treinerek napisał:

No tak, sorki, ale zanim miałbym coś napisac musiałem osłuchać sie. Pojexdziłem po salonach ze swoim wzmacniaczem.Przesłuchałem Dynaudio Evoke, Audiovector QR7,Bowersy 703 i Proac. W salonie podłaczono mi jeszcze Focale Vestia 4 i powiem ze zabrzmiały nadzwyczaj dobrze. Niestety po postawieniu w moim salonie okazało się ze duze wcale nie znaczy dobre. Zniknęła średnica, pojawił się wszechobecny bas, dudniący. Odesłałem i pomyslałem skoro pasowała mi barwa w salonie to moze Aria. No i wziąłem Arie Evo x n2. Na razie jestem zachwycony. jest nisko schodzący bas, nawet jak słucham cicho, nic nie dudni, ładna srednica z mnóswem szczegółów , dobrą lokalizacją i wyraźne wysokie tony. Doszedłem też do wniosku ze nie ma co przesadzać z wielkością kolumn.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gratulacje, ale jeszcze chyba będziesz gonił zwierzaka, skoro bas z głośniczka 6" jest satysfakcjonujący i z potężną podstawą.

33 minuty temu, bumbum napisał:

pojawił się wszechobecny bas, dudniący

To nie win kolumn a akustyke swojego pomieszczenia. Zadbales jakos o ten aspekt?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To jest w tych kolumnach najlepsze:

- impedancja nominalna: 8 Ω

- impedancja minimalna: 2,9 Ω

8 ohm a do napedzenia potrzeba niezly piecyk. No coż … marketing.

2 godziny temu, rafa napisał:

Zadbales jakos o ten aspekt?

Tyle ile się da w salonie a nie studiu odsłuchowym.

25 minut temu, pmcomp napisał:

potrzeba niezly piecyk

Atoll in200 w zupełności wystarcza.

2 godziny temu, Allmr napisał:

Gratulacje, ale jeszcze chyba będziesz gonił zwierzaka, skoro bas z głośniczka 6" jest satysfakcjonujący i z potężną podstawą.

Jest lepszy niż z 8" głośnika w Tannoy 

2 godziny temu, rafa napisał:

To nie win kolumn a akustyke swojego pomieszczenia. Zadbales jakos o ten aspekt?

Jak zadbać o Moda na basie?

.

32 minuty temu, J4Z napisał:

Albo adaptacja akustyczna pomieszczenia albo korektor parametryczny. Ale w tym drugim przypadku zlikwidujesz górki ale nie zasypiesz dołków. Często sprawdza się zastosowanie obu metod.

Na początek należy zrobić pomiary akustyczne.

32 minuty temu, J4Z napisał:

Zrobic pomiar charakterystyki pomieszczenia a potem dobrac pulapki basowe z rezonatorem helmholtza dostrojone pod dana czestotliwosc.

Problemy w okolicach 50Hz (+- kilka Hz) sa jednymi z najczestszych wiec takie pulapki mozna kupic bez problemu bo sa produkowane seryjnie. Na jakies mniej popularne trzeba skorygowac pulapke/zamowic pod dana czest

Najwazniejszy jest pomiar zeby wiedziec jak zaadresowac problem.

42 minuty temu, bumbum napisał:

Tyle ile się da

Czyli konkretnie co sie zmienilo i na jakiej czestotliwosci po tych zabiegach?

14 minut temu, rafa napisał:

Zrobic pomiar charakterystyki pomieszczenia a potem dobrac pulapki basowe z rezonatorem helmholtza dostrojone pod dana czestotliwosc.

Problemy w okolicach 50Hz (+- kilka Hz) sa jednymi z najczestszych wiec takie pulapki mozna kupic bez problemu bo sa produkowane seryjnie. Na jakies mniej popularne trzeba skorygowac pulapke/zamowic pod dana czest

Najwazniejszy jest pomiar zeby wiedziec jak zaadresowac problem.

Czyli konkretnie co sie zmienilo i na jakiej czestotliwosci po tych zabiegach?

Poproszę o przykład seryjne produkowanych pułapek które zbiją mi spl na 50hz.

14 minut temu, pmcomp napisał:

Albo adaptacja akustyczna pomieszczenia albo korektor parametryczny. Ale w tym drugim przypadku zlikwidujesz górki ale nie zasypiesz dołków. Często sprawdza się zastosowanie obu metod.

Na początek należy zrobić pomiary akustyczne.

Czy korektorem parametrycznym zasypiesz dołki na basie? Edit: przepraszam pmcomp, źle przeczytałem Twojego posta. 

Edytowane przez J4Z

.

12 minut temu, J4Z napisał:

Poproszę o przykład seryjne produkowanych pułapek które zbiją mi spl na 50hz.

Prosze bardzo. I to polskiej produkcji. Sam mam 4 sztuki. Dwoch kolegow co je tez uzywa maja jeden 3 sztuki a drugi 4 wiec powiedzialbym to taka typowa sprawdzona ilosc na przecietny pokoj 12-22m2

Ukryta Zawartość

U mnie problem zmalal o ok 4dB co juz wystarczylo zeby nic nie dudnilo. 1-2 wiecej zrobilaby jeszcze rowniej w tym zakresie ale wazne ze nie ma dyskomfortu dudnienia w pokoju.

Rezonator H. o ile dosc precyzyjny na szczescie ma kilka Hz zakresu dzialania wiec robi tez niezla robote w zakresie 45-55

Ukryta Zawartość

Prosze bardzo. I to polskiej produkcji. Sam mam 4 sztuki.

U mnie problem zmalal o ok 4dB co juz wystarczylo zeby nic nie dudnilo. 1-2 wiecej zrobilaby jeszcze rowniej w tym zakresie ale wazne ze nie ma dyskomfortu dudnienia w pokoju.

A teraz jeszcze pokaz, jak zbijaja ten bas 50Hz

Rezonator H. o ile dosc precyzyjny na szczescie ma kilka Hz zakresu dzialania wiec robi tez niezla robote w zakresie 45-55

Ile dB i jaki wielki
10 minut temu, xajas napisał:

Ile dB i jaki wielki

A trzeba bylo sobie wejsc na strone producenta i przeczytac charakterystyke jaka deklaruje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem o tych pułapkach od mega, ale poszedłem inaczej. Bardziej mnie boli SBIR niż pik na 50hz. Może kiedyś coś zbuduje. 

.

• Pokaż nowe odpowiedzi