Skocz do zawartości
IGNORED

Dotyczy pomocy przy wyborze wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

Chciałbym prosić o pomoc w zakresie wyboru wzmacniacza. Mam 3 egzemplarze na których się skupiłem i między nimi oscyluję. Każdy z nich ma jednak jakieś wady i zalety. I w tym względzie ma trochę dylemat. Poniżej pokrótce napiszę co o nich wiem, co mi w nich "leży" a co nie. No chyba że jeszcze o czymś nie wiem to chętnie z podpowiedzi skorzystam.

1. Cyrus One

2. Rega Brio

3. Audiolab 600A

Cyrus One:

Plusy: Małe gabaryty, wystarczająca moc przy 4Ohm-ach, dobry przedwzmacniacz gramofonowy (bo mam gramofon), 3 dodatkowe wejścia liniowe AUX dla mnie wystarczające (z wejść Pre Out i AV nie będę korzystać wiec dla mnie są zbędne), posiada BT aptx, fajna jak dla mnie obudowa z dużymi pokrętłami mnie się podoba.

Minusy: Brak możliwości regulacji barwy (niskie, wysokie), pilot sterujący to chyba jakaś chińska zabawka (jak padnie to jest brak możliwości sterowania np. za pomocą aplikacji), podobno generuje trochę mało niskich tonów (a ew. regulacji brak), brak wejścia optyczne i coaxial, niezbędny dodatkowy DAC.

Rega Brio:

Plusy: Małe gabaryty, moc wystarczająca, bardzo dobre pre gramofonowe (bo to w końcu Rega), 4 dodatkowe wejścia liniowe wystarczające, zwarta konstrukcja, jakiś normalny pilot (nie to co w Cyrusie).

Minusy: Brak regulacji barwy, brak BT, OPTi Coaxial (są tylko wejścia analogowe), niskie tony podobno coś w rodzaju Cyrusa nie są zbyt bogate, niezbędny dodatkowy DAC.

Audiolab:

Plusy: Gabarytowo trochę większy od Cyrusa i Regi, ma wszystkie potrzebne mi wejścia Phono, 3xAUX, 2xOPT i 2xCoaxial (z Pre Out i Power nie będę korzystał), normalny pilot, BT aptx, moc wystarczająca dla mnie, podobno ma bardzo dobry DAC na pokładzie.

Minusy: Cena bo kilka ładnych stów trzeba dać więcej niż za Cyrusa i Regę, brak regulacji barwy, też ponoć odstające niskie tony.

Co do Audiolaba to jest jeszcze wersja 600A Play - to jest to samo co zwykły 600A ale ma dodatkową możliwość sterowania strumieniowymi aplikacjami choć z opinii internetowych to potrafią działać kapryśnie. Dlatego myślę że lepsza jest opcja zwyklego 600A + ew. dodatkowy do zapięcia jakiś chromecast lub coś podobnego.

Tak, że tyle wiem z tego co wyczytałem w internecie. Oczywiście każdy sprzedawca zachwala swoje ochami i achami.

Jesteście w stanie coś tutaj doradzić, dopowiedzieć, dodać itp. ? Skorzystam z pewnością z każdej sugestii i podpowiedzi.

Z góry dziękuję za pomoc ...

Edytowane przez treborzg
dodano

zobacz też SMSL AO300

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć, wybrałeś sobie solidne opcje, zrobiłeś mocny research, więc czas na najważniejsze - odsłuch. Nikt Ci nie powie, który z nich najbardziej Ci się spodoba 🙂 Wszystkie trzy opcje mamy na miejscu, zapraszamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

zobacz też SMSL AO300

Dla mnie raczej odpada. Potrzbuję więcej wejść liniowych. Gdyby miał ze 2 więcej to może. Ale brak potrzebnych wejść dla mnie też go dyskwalifikuje.

40 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, wybrałeś sobie solidne opcje, zrobiłeś mocny research, więc czas na najważniejsze - odsłuch. Nikt Ci nie powie, który z nich najbardziej Ci się spodoba 🙂 Wszystkie trzy opcje mamy na miejscu, zapraszamy 😉 

Trochę zaczytalem co nie co.

Odsłuch odpada, wszędzie do was mam za daleko. Ale gdyby nawet to sam odsłuch jest też nie do końca miarodajny. Wy macie inne kolumny/monitory i ja mam inne. A to w dużej mierze one też mają znaczący wpływ na dźwięk. Ja mam CQ540 które mogą przyjąć dużą moc. O lekkie niedobory niskich przy tych modelach co wspomniałem też bym się raczej za mocno nie przejmował. Mój głośnik 310 mm niskich ogarnie to sobie spokojnie.

Nie, ja nie chcę opinii który mi się spodoba. Bardziej mi na opinii pod kątem funkcjonowania i wygody obsługi. Może z tego co ja zaczytalem, może coś przeoczyłem. Może ktoś posiada któreś z tych urządzeń i jest w tej materii w stanie coś więcej dodać, naprowadzić itp. 😉

Czyli funkcjonalność min. jak np Yamaha RN600A ale w rozmiarze 1/4 😉 

Czyli 4 liniowe, tuner, phono, DAC, USB, barwy i regulowany loudness ...

Sieci z Tidalem już nie wspomnę ... może być ciężko.

Więc nie pomagam, niestety.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, audioburak napisał:

Czyli 4 liniowe, tuner, phono, DAC, USB, barwy i regulowany loudness ...

Sieci z Tidalem już nie wspomnę ... może być ciężko.

A widzisz, wyciągnąłeś pochopne wnioski a połowie rzeczy nawet nie wspomniałem.

Nie, nie potrzebuję tunera, potrzebuję min. 3 liniowe i DAC do optyki. Ale to ew. tylko do Cyrusa lub Regi bo jej nie mają. A że większość DACów ma z automatu coaxial a i nie rzadko usb to dla mnie tylko na plus. Nawet BT w nich się trafia 😉

Sieć też można mieć z zewnętrznego "pudełka" ale aż tak mi na tym nie zależy na ten czas.

Wiem że ciężko bo znam przynajmniej podstawowe zalety i dla mnie wady o wzmacniaczach o których napisałem.

Ale może o czymś nie wiem. Pytania były skierowane raczej do kogoś kto taki sprzęt miał lub ma i może coś więcej od siebie dodać. Ja nie potrzebuje ani nie chcę wsparcia pod tytułem "bierz ten, będziesz pan zadowolony".

Edytowane przez treborzg
Dodano

Wpadł mi w oko taki wynalazek, ale jak wróciłem do niego, to okazało się, że to Phono

i tylko 2 liniowe niestety - Emotiva BasX TA1 za to z USB, ale odpada.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 hours ago, treborzg said:

Witam kolegów,

Chciałbym prosić o pomoc w zakresie wyboru wzmacniacza. Mam 3 egzemplarze na których się skupiłem i między nimi oscyluję. Każdy z nich ma jednak jakieś wady i zalety. I w tym względzie ma trochę dylemat. Poniżej pokrótce napiszę co o nich wiem, co mi w nich "leży" a co nie. No chyba że jeszcze o czymś nie wiem to chętnie z podpowiedzi skorzystam.

1. Cyrus One

2. Rega Brio

3. Audiolab 600A

Cyrus One:

Plusy: Małe gabaryty, wystarczająca moc przy 4Ohm-ach, dobry przedwzmacniacz gramofonowy (bo mam gramofon), 3 dodatkowe wejścia liniowe AUX dla mnie wystarczające (z wejść Pre Out i AV nie będę korzystać wiec dla mnie są zbędne), posiada BT aptx, fajna jak dla mnie obudowa z dużymi pokrętłami mnie się podoba.

Minusy: Brak możliwości regulacji barwy (niskie, wysokie), pilot sterujący to chyba jakaś chińska zabawka (jak padnie to jest brak możliwości sterowania np. za pomocą aplikacji), podobno generuje trochę mało niskich tonów (a ew. regulacji brak), brak wejścia optyczne i coaxial, niezbędny dodatkowy DAC.

Rega Brio:

Plusy: Małe gabaryty, moc wystarczająca, bardzo dobre pre gramofonowe (bo to w końcu Rega), 4 dodatkowe wejścia liniowe wystarczające, zwarta konstrukcja, jakiś normalny pilot (nie to co w Cyrusie).

Minusy: Brak regulacji barwy, brak BT, OPTi Coaxial (są tylko wejścia analogowe), niskie tony podobno coś w rodzaju Cyrusa nie są zbyt bogate, niezbędny dodatkowy DAC.

Audiolab:

Plusy: Gabarytowo trochę większy od Cyrusa i Regi, ma wszystkie potrzebne mi wejścia Phono, 3xAUX, 2xOPT i 2xCoaxial (z Pre Out i Power nie będę korzystał), normalny pilot, BT aptx, moc wystarczająca dla mnie, podobno ma bardzo dobry DAC na pokładzie.

Minusy: Cena bo kilka ładnych stów trzeba dać więcej niż za Cyrusa i Regę, brak regulacji barwy, też ponoć odstające niskie tony.

Co do Audiolaba to jest jeszcze wersja 600A Play - to jest to samo co zwykły 600A ale ma dodatkową możliwość sterowania strumieniowymi aplikacjami choć z opinii internetowych to potrafią działać kapryśnie. Dlatego myślę że lepsza jest opcja zwyklego 600A + ew. dodatkowy do zapięcia jakiś chromecast lub coś podobnego.

Tak, że tyle wiem z tego co wyczytałem w internecie. Oczywiście każdy sprzedawca zachwala swoje ochami i achami.

Jesteście w stanie coś tutaj doradzić, dopowiedzieć, dodać itp. ? Skorzystam z pewnością z każdej sugestii i podpowiedzi.

Z góry dziękuję za pomoc ...

Skoro dla Ciebie brak regulacji bas/wysokie to minus u całej trójki, to oznacza to dla mnie, że ta regulacja jest dla Ciebie ważna.

Dlaczego więc skupiasz się na wzmakach, które jej nie mają???

Czy coś mi umknęło?

Edytowane przez Gabaryton
13 godzin temu, treborzg napisał:

Trochę zaczytalem co nie co.

Odsłuch odpada, wszędzie do was mam za daleko. Ale gdyby nawet to sam odsłuch jest też nie do końca miarodajny. Wy macie inne kolumny/monitory i ja mam inne. A to w dużej mierze one też mają znaczący wpływ na dźwięk. Ja mam CQ540 które mogą przyjąć dużą moc. O lekkie niedobory niskich przy tych modelach co wspomniałem też bym się raczej za mocno nie przejmował. Mój głośnik 310 mm niskich ogarnie to sobie spokojnie.

Nie, ja nie chcę opinii który mi się spodoba. Bardziej mi na opinii pod kątem funkcjonowania i wygody obsługi. Może z tego co ja zaczytalem, może coś przeoczyłem. Może ktoś posiada któreś z tych urządzeń i jest w tej materii w stanie coś więcej dodać, naprowadzić itp. 😉

Zawsze jest też opcja wypożyczenia na odsłuch domowy, również zdalny. Po szczegóły zapraszam na PW 🙂 W kwestii wygody obsługi to moim zdaniem najwygodniejszy jest Audiolab, Rega przez brak DACa wymaga dodatkowego pudełka, tak samo Cyrus. Nie wiem, co tu jeszcze można dopisać 😉 Kierowałbym się już tylko i wyłącznie brzmieniem. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja również szukałem wzmaka pod względem funkcjonalności, solidności i jakości brzmienia, czyli regulacja  bass/ treble, balans i  dobre phono. Kupiłem z drugiej ręki Pm8003, jego następcą jest model 8006. Na uwagę zasługuje naprawdę dobre phono, na tyle dobre że sprzedałem iFi zen phono.

Model Play ma slaba ta sieć. Lepiej dobrać wiim mini do klasycznego 6000. (6000 nie 600)

A to całkiem fajny wzmacniacz. 

Jeśli mówimy o nowych klockach to jeszcze

Ps audio sprout 100

Arcam solo uno lub sa10

Blusound powernode

Temat się wyklarował. Padło na Regę Brio. Chociażby dlatego że ma ponoć bardzo dobre phono co się okaże w praniu 😉 Do niej dobrałem jeszcze WiiM Pro Plus i jeszcze czekam na DACa od Toppinga D50s. Tak, że myślę że taki zestawik na jakiś czas wystarczy.

Co do samego brzmienia tego kompletu dam wam znać jakie będą moje odczucia i wrażenia. Na razie nie mam za dużo czasu ale może w przyszłym tygodniu znajdę pare chwil żeby to wszystko pospinać i zrobić chociaż krótkie odsłuchy z poszczególnych źródeł na różnych wariantach połączeń. W każdym bądź razie odezwę się z pewnością. Pozdrawiam na ten czas,

Ciekawe też o ile lepszy będzie Topping od Wiima.

Skrobnij coś - może się kolegom przyda na przyszłość.

8 godzin temu, audioburak napisał:

Ciekawe też o ile lepszy będzie Topping od Wiima.

Stawiam, że wcale. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam Wiim Pro i jako Dac sprawdza sie slabo. To znaczy wszystko dziala jak nalezy, ale brzmieniem troche odstaje od Denona DCD 1520ae ktory robi tez jako Dac.

16 godzin temu, treborzg napisał:

Temat się wyklarował. Padło na Regę Brio. Chociażby dlatego że ma ponoć bardzo dobre phono co się okaże w praniu 😉 Do niej dobrałem jeszcze WiiM Pro Plus i jeszcze czekam na DACa od Toppinga D50s. Tak, że myślę że taki zestawik na jakiś czas wystarczy.

Co do samego brzmienia tego kompletu dam wam znać jakie będą moje odczucia i wrażenia. Na razie nie mam za dużo czasu ale może w przyszłym tygodniu znajdę pare chwil żeby to wszystko pospinać i zrobić chociaż krótkie odsłuchy z poszczególnych źródeł na różnych wariantach połączeń. W każdym bądź razie odezwę się z pewnością. Pozdrawiam na ten czas,

Rega Brio basem raczej nie powali, to raczej jasne brzmienie.

Wiim daje mozliwosc regulacji tonow niskich i wysokich bo ma dziesiecio pasmowy korektor, ktory dziala calkiem fajnie.

21 minut temu, Piopio napisał:

Stawiam, że wcale. 

Nie sluchalem tego Toppinga, ale jezeli jest tak jak piszesz to wywalil kase w bloto.

13 godzin temu, audioburak napisał:

Skrobnij coś - może się kolegom przyda na przyszłość.

Dam znać z pewnością. Sam jestem ciekaw na ile takie pudełeczka robią różnice. Choć wg mnie powinna być. Już samo to że WiiM jest zbudowany na pojedynczym chipie AKM a Topping na podwójnym Sabre powinno być dźwiękowo odczuwalne. Ponadto, Topping jest o tyle bardziej funkcjonalny że można w nim samemu sobie dobierać opampy na wg różnych opinii lepszej klasy jak muse czy bursona. No ale to z pewnością czas i ucho pokaże. Na razie zobaczę jak dają radę na fabrycznych układach i czy w ogóle będzie sens cokolwiek zmieniać. Odezwę się niebawem w temacie 😉.

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Nie sluchalem tego Toppinga, ale jezeli jest tak jak piszesz to wywalil kase w bloto.

Ja ani jednego ani drugiego. Dopiero wyjdzie w praniu co jedno i drugie potrafi. Wyżej koledze odpisałem jakie ja widzę na starcie różnice w obu pudełkach. Ale tak czy inaczej z pewnością dodatkowo dojdzie mi jeszcze więcej możliwości z samych tylko podłączeń bo będę miał do dyspozycji więcej wejść. Co do Regi to wahałem się między nią a Cyrusem One. Padło jednak na nią ze względu na ponoć bardzo dobry pre do gramofonu i podobno jest bardziej muzykalna. No i w zasadzie nie spotkałem opinii żeby ktoś na nią narzekał. Ma też z tego co wyczytałem dożywotnią gwarancję na ew. wady fabryczne. Ale co pod tym pojęciem się kryje to już jest zagadką. Do tego ma o jedno więcej wejść liniowych. Cyrus ma jedno mniej kosztem wbudowanego BT. Ale też jakiej jest to jakości BT to wszystkie artykuły na tan temat milczą. BT mam w WiiMie i będę miał w Toppingu więc we wzmacniaczu wg mnie wydawało się to zbędne. Poza tym zdarzały się opinie że w Cyrusie pojawiały się jakieś niedoróbki nieprzystające do tej firmy w postaci wahliwych pokręteł, krzywo zmontowanych wejść pod głośniki. Były to co prawda nieliczne opinie ale jednak były.  A o niskie tony się raczej nie martwię. Moje CQ540 mają głośnik niskich 31cm więc co potrzebne to już sobie z Regi wyciągnie. Generalnie dam znać co i jak wg mnie jest OK, a co można by jeszcze poprawić jeżeli była by w przyszłości taka potrzeba.

5 godzin temu, Piopio napisał:

Stawiam, że wcale. 

Czy lepszy to jest pojęcie względne bo zależy o czym mówimy pod stwierdzeniem lepszy czy gorszy. Natomiast dźwiękowo z pewnością powinny być różnice. WiM jest zbudowany na AKMie a Topping na 2xSabre + możliwość własnego doboru opapmów. Topping d30 pro+ jest na 2xAKMach i wg większość opinii d50s gra ponoć jednak ładniej. Oczywiście to jest też kwestia zastosowanych kolumn co potrafią oddać na ucho. 

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Mam Wiim Pro i jako Dac sprawdza sie slabo.

WiiM Pro Plus to już zupełnie inny DAC. 

47 minut temu, treborzg napisał:

Topping d30 pro+ jest na 2xAKMach i wg większość opinii d50s gra ponoć jednak ładniej.

D30 PRO jest na 4x CS43198 i gra zdecydowanie lepiej od D50s.

18 godzin temu, Piopio napisał:

D30 PRO jest na 4x CS43198 i gra zdecydowanie lepiej od D50s.

Tu jest małe nieporozumienie i ja też błędnie napisałem. Jak widać trzeba uważać bo drobne różnice w nazwach mają znaczenie. Ale wprowadzam małą poprawkę dla potomnych

D30 PRO jest na 4xCirrus Logic,

DX30 PRO jest na 2xAKM

DX30 PRO+ (Plus) jest na 1xSabre

D50s jest na 2 x Sabre + 3xOPA 1612 (które można we własnym zakresie sobie wymieniać dla własnego dopasowania dźwięku)

Niby niewiele różnice w nazwach a różnice robią 😉