Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa sieciowa - pytania i porada

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, paww napisał:

Czy niektórzy reprezentują jakieś nieznane szerokiej rzeszy społeczeństwa tajne zrzeszenia np. antykablowe, czy to jest lobbing na rzecz jakiejś partii, czy może ruchu politycznego? P

Czy niektórzy, jak np. widoczny w cyt. szukają teorii spiskowych?

Tylko po to, by zdyskredytować technikę, naukę, zdrowy rozsądek i logikę - w obronie "magicznej wyjątkowości" audio na tle reszty urządzeń elektronicznych?

10 godzin temu, paww napisał:

Czasami się zastanawiam się z czego wynika taka silna chęć postawienia "na swoim"? Czy niektórzy reprezentują jakieś nieznane szerokiej rzeszy społeczeństwa tajne zrzeszenia np. antykablowe, czy to jest lobbing na rzecz jakiejś partii, czy może ruchu politycznego? Przykładowo kolega @bum1234 pisze tezy, będące antytezami do wypowiedzi wielu osób.

Chciałbym zrozumieć, może nie tylko ja, jaki jest cel tych wpisów, filmików?

Proszę nie traktować tego jako złośliwości, ale tak po ludzku, chciałbym znać sens tych działań i wypowiedzi?

Prawda jest tylko jedna, a jest w naturze człowieka by stanąć w jej obronie. Zrzeszenia, lobbing, antytezy - to domena osób stojących na przeciw prawdy.

2 godziny temu, iro III napisał:

Tylko po to, by zdyskredytować technikę, naukę, zdrowy rozsądek i logikę - w obronie "magicznej wyjątkowości" audio na tle reszty urządzeń elektronicznych?

A może uczynić wyjątkowym siebie i stanąć ponad pozostałymi użytkownikami  RTV-AGD? Ponadprzeciętny słuch, ponadprzeciętną wiedza, ponadprzeciętne doświadczenie, ponadprzeciętna miłość do muzyki a wszyscy specjaliści są w błędzie - serio to @bum1234 Cię zastanawia?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, bum1234 napisał:

P.S.

Jeśli ktoś ma ochotę to proszę obejrzeć sobie film do którego link jest zamieszczony poniżej.

Naazwisko autora powinno być znane, ale pewnie nie jest. Dobrze jest rownież przeczytać sobie jego książkę, zanim zacznie się wypisywać bajki, które można spotkać między innymi w tym wątku.

Z wprowadzenia wynika że ten null tester dodaje odwrócone sygnały biegnące przez dwa różne porównywane przewody i efektem tej sumy jest 0 (cisza) jeżeli nie ma różnic. Dlaczego więc słychać szum albo modulacje szumu jak Pan na filmie rusza przewodami?

21 minutes ago, gumisb said:

Dlaczego więc słychać szum albo modulacje szumu jak Pan na filmie rusza przewodami?

Zwróciłeś uwagę na różnicę poziomów?

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Zwróciłeś uwagę na różnicę poziomów?

Zero to zero. Nie ma różnicy to powinno być 0. Takie było założenie tego testu. Jeśli nie jest 0 to różnica jest nie ważne mała czy duża ale jest.

Zero da sie uzyskac jedynie w domenie cyfrowej. Przy analogowej zawsze bedzie niezerowy rezultat zwiazany chocby ze zjawiskami o losowym charakterze.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, gumisb napisał:

Jeśli nie jest 0 to różnica jest nie ważne mała czy duża ale jest.

Nie słychać różnicy więc po co przepłacać?

Ps. Mi z prawego twittera szumi, słyszę to tylko gdy wyłączę muzykę, dam głośność na maksa, ucho zbliżę na 10cm i mocno się skupię.

16 godzin temu, Tokina napisał:

A na budowie inżynier do niczego nie potrzebny

Na wielu budowach tak jest. Wiesz ze sa budowy na ktore inzynier wpada z innej budowy i robi tylko papiery? Ma 2,3 lub 4 tematy i nie ma fizycznej mozliwosci byc tylko na jednym. Calosc ogarnia majster, a czasami mlody zaraz po studiach.

Edytowane przez Marcinus

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

19 minut temu, Mikelas76 napisał:

W zwiazku z tym iz drugi juz raz nawiazujesz do mojego awatara, chcialbym Ciebie oswiecic "przyjacielu", iz husaria to formacja polskiej jazdy,

Michał, ja myślę, że bum nawiązuje do czego innego z Twojego awatara...

😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 minut temu, sir.jax napisał:

Michał, ja myślę, że bum nawiązuje do czego innego z Twojego awatara...

Wiesz nie wiem do konca o co mu chodzi, ja po prostu zadalem sobie trud doksztalcenia jego brakow w historii i to tej podstawowej. A jesli chodzi o tobie o "kwestie opancerzenia głowy", to hełm husarski jak i reszta zbroi, swoimi zdobieniami wywolywal raczej zachwyt, zarowno reszty wojsk polskich, jak i  obcokrajowcow wszelkiej masci.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

24 minuty temu, Mikelas76 napisał:

A jesli chodzi o tobie o "kwestie opancerzenia głowy", to hełm husarski jak i reszta zbroi, swoimi zdobieniami wywolywal raczej zachwyt, zarowno reszty wojsk polskich, jak i  obcokrajowcow wszelkiej masci.

Wbrew temu co się niektórym wydaje, audio gadżety nie budzą zachwytu, podziwu ani zazdrości, a ich krytyka nie jest wynikiem zawiści. Ja po prostu jestem zdania, że jeśli chce się swój system poprawić, to trzeba zdefiniować co chce się poprawić i znaleźć sposób, który zrobi to w sposób racjonalny i wymierny.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja po prostu jestem zdania, że jeśli chce się swój system poprawić, to trzeba zdefiniować co chce się poprawić i znaleźć sposób, który zrobi to w sposób racjonalny i wymierny.

Pelna zgoda

A do admina czy innej masci wielkiego brata!!!!!!!!!!!! 

Czyli ukryta obraza stosowana przez Buma1234 jest juz dozwolona?

I wszelkiej masci niedopowiedzenia tez mozna stosowac? 

To gdzie sie pytam jest ta rownowaga w karach????????? 

24 minuty temu, Mikelas76 napisał:

To gdzie sie pytam jest ta rownowaga w karach????????? 

Nie pytaj o sprawiedliwość kogoś, kto za analizę wykresu kolumn w audio-mitach dostał 3pkt pod pretekstem trollingu 

🙂

1 hour ago, Mikelas76 said:

Wiesz nie wiem do konca o co mu chodzi, ja po prostu zadalem sobie trud doksztalcenia jego brakow w historii i to tej podstawowej. A jesli chodzi o tobie o "kwestie opancerzenia głowy", to hełm husarski jak i reszta zbroi, swoimi zdobieniami wywolywal raczej zachwyt, zarowno reszty wojsk polskich, jak i  obcokrajowcow wszelkiej masci.

Tu nie chodzi o wzornictwo.  Nie będę ci tego tłumaczył, bo już, zapewne za twoją przyczyną dostałem punkciki.

Może kiedyś wpadniesz na to, czego ci życzę, bo przypuszczam, że zrozumiesz wtedy parę innych problemów 🙂

31 minut temu, bum1234 napisał:

Może kiedyś wpadniesz na to, czego ci życzę, bo przypuszczam, że zrozumiesz wtedy parę innych problemów

W .... mam co rozumiesz a czego nie. I tak samo interesuja mnie twoje przemyslenia. Problemy jak zwykle to masz chyba sam ze sobą. 

Nie interesuje Ciebie temat, wyjdź. 

34 minuty temu, bum1234 napisał:

Tu nie chodzi o wzornictwo

Serio?

W dniu 18.01.2024 o 16:49, Piotr Sonido napisał:

Zbyt dużo osób uważa to jako wyznacznik i w ciemno wkleja dalej. To wszystko

I słusznie że wkleja, bo na ASR rzadko jakieś wypowiedzi czy eksperymenty praktyczne można zakwalifikować do kategorii bajek z "mchu i paproci". 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

51 minut temu, Tokina napisał:

Powtarzasz, przekazujesz zwykłe farmazony!

Pracuje w tej branzy i znam realia. Polskie firmy budowlane to nie tylko zachodnie i polskie corpo. Jest masa srednich i jeszcze wiecej malych firm ktore tak dzialaj. Ale to nie temat na to forum.

Tak sobie z ciekawości po 2 dniach zajrzałem do wątku i po przeczytaniu "argumentów" niektórych niesłyszących znów przypomina mi się serial o Kiepskich. Jest taka fajna scena, dzwonek do drzwi, Ferdek otwiera a tam koleś "Dzień dobry, jestem z gazety Gówno Prawda".

Widze, ze Kiepscy maja spory wplyw na twoje postrzeganie rzeczywistosci. To niekoniecznie komplement.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Widze, ze Kiepscy maja spory wplyw na twoje postrzeganie rzeczywistosci. To niekoniecznie komplement.

Czuję pewną złośliwość w tym komentarzu. 

26 minut temu, paww napisał:

Czuję pewną złośliwość w tym komentarzu.

On tak ma, to taki krowiak podwinięty, nie zabija, ale silnie działa na układ nerwowy 🤭.

6 godzin temu, venom200 napisał:

Ja zadam pytanie, jaką listwę, kondycjoner polecanie do 3000, nowy lub używka.

Ja zatrzymalem sie na listwie zasilajacej lector edison. Co prawda filtruje ale ma uklad w gwiazde, no i z wlasnego doswiadczenia nie przymula absolutnie nic. Z tym ze wzmacniacz zawsze mam w sciane wpiety. Linia dedykowana audio.

Edytowane przez Mikelas76

57 minutes ago, Wito76 said:

Tak sobie z ciekawości po 2 dniach zajrzałem do wątku i po przeczytaniu "argumentów" niektórych niesłyszących znów przypomina mi się serial o Kiepskich. Jest taka fajna scena, dzwonek do drzwi, Ferdek otwiera a tam koleś "Dzień dobry, jestem z gazety Gówno Prawda".

Subtelny i pełen polotu jak zwykle.

W dniu 19.01.2024 o 22:24, paww napisał:

Czasami się zastanawiam się z czego wynika taka silna chęć postawienia "na swoim"? Czy niektórzy reprezentują jakieś nieznane szerokiej rzeszy społeczeństwa tajne zrzeszenia np. antykablowe, czy to jest lobbing na rzecz jakiejś partii, czy może ruchu politycznego? Przykładowo kolega @bum1234 pisze tezy, będące antytezami do wypowiedzi wielu osób.

Chciałbym zrozumieć, może nie tylko ja, jaki jest cel tych wpisów, filmików?

Proszę nie traktować tego jako złośliwości, ale tak po ludzku, chciałbym znać sens tych działań i wypowiedzi?

Wiele osób próbowało zrozumieć sens działania buma i podejmowało się prób rzeczowej dyskusji z nim. Nieodmiennie kończyło się to bluzgami i wyzwiskami pod ich adresem. Nawet te bardziej empatyczne, życzliwie nastawione do niego, po kolejnych inwektywach dawały sobie spokój. 

Obecnie, bum już trochę się ucywilizował, dlatego zamiast użyć słowa "idiota" stosuje "idiotyczność" (za atak słowny na innego użytkownika mógłby otrzymać "bana", a jasnym jest, że dzień bez forum to dzień stracony), lub swoimi wypowiedziami sugeruje drugiej osobie intelektualne niedomogi. 

Ponownie na chwilę wrócę do przeszłości:

W początkach swej forumowej działalności bum lansował się na "znawcę" - po jego wypowiedziach można łatwo było dojść do wniosku, że przerzucił całe kontenery sprzętu i żadne "makintosze", czy inne "akufejzy" nie są mu obce. Dochodziło do sytuacji, w których prowadząc dyskusję z prawdziwymi użytkownikami danego urządzenia, zarzucał im ignorancję, kłamstwo, by zakończyć swoje wywody standardowymi: "idiota", "kretyn" itp. Bardzo szybko więc wyszło na jaw, że "wiedza" buma ogranicza się do oglądania zdjęć urządzeń i czytania ich opisów technicznych. Jednak taka "wiedza" stanowiąca oręż do walki z innymi osobami była i jest nadal przez niego wykorzystywana. Analogia z obecną sytuacją jest chyba nader czytelna.

Mógłbym przedstawić jeszcze sporo obserwacji dotyczących tego osobnika, a bazujących na jego wypowiedziach, z którymi miałem nieprzyjemność stykać się przez lata uczestniczenia w życiu tego forum. Wydaje mi się jednak, że te kilka zdań, które napisałem wcześniej, w zupełności wystarczy, by zdać sobie sprawę z poziomu, z jakim w tym przypadku mamy do czynienia. 

W dniu 20.01.2024 o 11:52, venom200 napisał:

Ja zadam pytanie, jaką listwę, kondycjoner polecanie do 3000, nowy lub używka.

Nie potrafię polecić gotowych rozwiązań, miałem u siebie tylko listwę Sonus Oliva z filtrem Schaffnera. Poszedłem inną drogą - sam sobie "wystrugałem" listwę stosując w niej gniazda rodowane NCF Furutecha i okablowanie wewnętrzne SOCT Neotecha.

Obecnie jestem na etapie zabawy kablami i wtykami sieciowymi. Ostatnio doświadczyłem małego szoku po zamianie podstawowych wtyków sieciowych Furutecha ("miedziany" i złocony) na rodowane wtyki  z topowej serii Monosaudio. Naprawdę nie przypuszczałem, że zmiana jednego wtyku w kablu zasilającym może mieć aż tak duży wpływ na brzmienie odtwarzacza CD. Skala tych zmian jest dla mnie bardzo zaskakująca.

1 godzinę temu, mood napisał:

Skala tych zmian jest dla mnie bardzo zaskakująca

Tylko broń Boże nie probuj wtykow viborga. Świetny marketing, wykonanie tez b. dobre, ale brzmienie mocno słabe, nawet powiedziałbym zamulające. Koledzy ostatnio cos chwala te monosy. Na siłę, moge za jakis czas wymienic ostatni zasilacz impulsowy na liniowke, to wtedy bedzie trzeba zrobic jakis zasilajacy. Z ciekawosci sprawdze te monosy. 

Dasz linka ktory ten topowy i gdzie go kupic sens?

• Pokaż nowe odpowiedzi