Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyk EXL3 Ellipticor

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, meloV8 napisał:

Nie wiem, jakie problemy ma większość Kowalskich, ale zawsze mamy coś za coś.

W przypadku skręcenia głośników do środka, musimy znacznie zmniejszyć odległość odsłuchu.

Coś jest na rzeczy w tym stwierdzeniu .

Wojtek ,taka myśl mi przyszła jak patrzę na to zdjecie ,może spróbuj na próbę położyć i dociążyć górny moduł grubą, kamienną płytą. Wydaje się że taki zabieg powinien ograniczyć drgania i rezonans.

14 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Wojtek ,taka myśl mi przyszła jak patrzę na to zdjecie ,może spróbuj na próbę położyć i dociążyć górny moduł grubą, kamienną płytą. Wydaje się że taki zabieg powinien ograniczyć drgania i rezonans.

Według życzenia proszę pana..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4cm marmur 40 x50cm, waga 20kg/pcs.

Dzięki za podpowiedź dzisiaj wieczorem zrobię odsłuch.

ps.

Skąd wiedziałeś że mam takie płyty  😮

Jeszcze zdjęcie z przodu. 

Wymiar płyty prawie idealnie pasuje na górną płaszczyznę kolumny. brakuje z tyłu tylko 0,5cm!

EXL33pop.thumb.jpg.7bccf04e37ab2f34caddbad6fc77033f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiedziałem, zbieg okoliczności 🙂. Wyczuwasz poprawę? Fajne masz kurde to pomieszczenie zrobione ,zdrowo zazdroszczę. Postanowiłem wziąść się u siebie za adaptację ,łacznie z wyłuskzniem paru złotych na nawiazanie współpracy z Bartoszem Chojnackim. 

4 godziny temu, LUKAS 84 napisał:

Nie wiedziałem, zbieg okoliczności 🙂. Wyczuwasz poprawę? Fajne masz kurde to pomieszczenie zrobione ,zdrowo zazdroszczę. Postanowiłem wziąść się u siebie za adaptację ,łacznie z wyłuskzniem paru złotych na nawiazanie współpracy z Bartoszem Chojnackim. 

Właśnie słucham sobie z płytami nałożonymi na kolumny. Cholera wszystko się poprawiło , od góry do dołu. Najbardziej bas : niżej schodzi , lepsza kontrola i zróżnicowanie, dociążyła się również średnica i  góra , choć jakby nieznacznie promieniowanie kopułki straciło skupienie ale .. przesunąlem płytę lekko do tyłu tak że powstał przy górnej krawędzi skok i wszystko wróciło do normy .

Porada miesiąca . Dzięki Łukasz. 

Górny moduł przestał ci latać.To że góra nie jest stężona mechanicznie z dolną częścią uważam za wadę i nie do końca przemyślaną koncepcję. To tak jakby nie dać śrub między blokiem silnika a głowicą cylindrów. Zauważyłem to zanim dorobiłem u siebie trzeci ,subbasowy moduł.

15 minut temu, Wojtek napisał:

Właśnie słucham sobie z płytami nałożonymi na kolumny. Cholera wszystko się poprawiło , od góry do dołu. Najbardziej bas : niżej schodzi , lepsza kontrola i zróżnicowanie, dociążyła się również średnica i  góra , choć jakby nieznacznie promieniowanie kopułki straciło skupienie ale .. przesunąlem płytę lekko do tyłu tak że powstał przy górnej krawędzi skok i wszystko wróciło do normy .

Porada miesiąca . Dzięki Łukasz. 

Ja mam od długiego czasu 2x po 40 kilo na samej górze i jest jak piszesz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@stary audiofil już to lata świetlne temu proponował i trzeba było do tego dojrzeć😁

Teraz, LUKAS 84 napisał:

Jak położysz tam ze 150 kg to pewnie będzie jeszcze lepiej.

No co Ty, żeby mnie zabiło. Teraz mój "Tower" ma 2,2 metra wysokości

2 minuty temu, ASURA napisał:

Ja mam od długiego czasu 2x po 40 kilo na samej górze i jest jak piszesz

W naszych exle ma to tym bardziej znaczenie bo komora 38we miesci się w dolnym jak i górnym module .Górny moduł leży tylko na dolnym z ogromną dziurą między nimi.

5 minut temu, ASURA napisał:

@stary audiofil już to lata świetlne temu proponował i trzeba było do tego dojrzeć😁

No co Ty, żeby mnie zabiło. Teraz mój "Tower" ma 2,2 metra wysokości

Sorki ,to tyczyło się wpisu Wojtka. Możesz podać więcej szczegółów odnośnie swoich kolumn? 2.2 metra ,matko św. 

3 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

W naszych exle ma to tym bardziej znaczenie bo komora 38we miesci się w dolnym jak i górnym module .Górny moduł leży tylko na dolnym z ogromną dziurą między nimi.

Ale jak zauważyłeś kłania się dalej za lekka buda bo najbardziej poprawił się @Wojtekbas

No pewnie też ,ale to chodzi głównie o to że ciśnienie generowane przez 38 we wprowadza w drgania i wypycha do góry wyższy, luźno położony moduł.To tak, jak by przeciąć obudowę subwofera w poziomie przez całość i dać luzno uszczelkę między dwoma częściami,tak to mniej więcej wygląda. Jeden glosnik Wojtka waży około 100kg i jest wykonany z wyselekcjowanych materiałów, to nie byle jaka obudowa przecież.Ja tu widzę bardziej wadę konstrukcyjną. 

6 minut temu, LUKAS 84 napisał:

No pewnie też ,ale to chodzi głównie o to że ciśnienie generowane przez 38 we wprowadza w drgania i wypycha do góry wyższy, luźno położony moduł.To tak, jak by przeciąć obudowę subwofera w poziomie przez całość i dać luzno uszczelkę między dwoma częściami,tak to mniej więcej wygląda. Jeden glosnik Wojtka waży około 100kg i jest wykonany z wyselekcjowanych materiałów, to nie byle jaka obudowa przecież.Ja tu widzę bardziej wadę konstrukcyjną. 

Górę z dołem bym faktycznie jak sugerujesz skręcił ale dał bym po drodze przekładki o różnej przewodności akustycznej między nimi co by lepiej wygaszać drgania w łączonych materiałach. 

Górę z dołem bym faktycznie jak sugerujesz skręcił ale dał bym po drodze przekładki o różnej przewodności akustycznej między nimi co by lepiej wygaszać drgania w łączonych materiałach. 

Jak to wygaszanie ma dzialac, jesli je skrecisz?
To jest bez sensu.

W uproszczeniu, czy sprezyna zacisnieta miedzy dwoma skreconymi powierzchniami bedzie dzialac
?
5 godzin temu, xajas napisał:

Jak to wygaszanie ma dzialac, jesli je skrecisz?
To jest bez sensu.

W uproszczeniu, czy sprezyna zacisnieta miedzy dwoma skreconymi powierzchniami bedzie dzialac
?

Kto Ci napisał jak to będzie rozwiązane do końca? Czym skręcisz, w których miejscach będzie mocowanie elementów skręcających, etc.

Zasugerowałem kierunek działań, cała reszta jest po stronie wykonawcy...

Żeby przerwać niepotrzebny spór ! Jaki używany wzmacniacz mocy polecacie do 5 tys ,ale nie D klasy. Może być integra z wejściem na stopień końcowy .Maksymalnie transparentny ,dynamiczny ,z ciepłą sygnaturą ,przestrzenny z wyeksponowaną,obecną  energiczną średnicą.Nie musi mieć dużo watt ,ważne aby nie szumiał i nie brumił .No i raczej tranzystor .Szukam tymczasowego,taniego rozwiązania bo na klasę D nie mogę już patrzeć. 

Gdybym miał teraz wiekszy budżet to zaryzykowałbym w ciemno tego thresholda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj ciekawe pomiary głośników za pomocą Spinoramy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, Lok napisał:

Tutaj ciekawe pomiary głośników za pomocą Spinoramy. 

Ukryta Zawartość

Jak ktoś słuchał konkretnych głośników i mu się podobały a spinorama nisko je oceniła to znaczy że ...spinorama nie jest dla niego 😄 

Tak na szybko wychwyciłem malutkie Rogersy LS 3-5 które się podobały i Neumana które się nie podobały (jedne i drugie słuchałem w realu)

Genelec 8351B bym za darmo nie chciał 

Neumann KH 420G zimne potwory

Ukryta Zawartość

Od wielu lat pisze, ze juz bym nie kupil zadnych gotowcow i ze wole DIY.

Z jednym wyjatkiem: Kii Three, te biore z pocalowaniem w reke.

A co tu znajduje na pierwszym miejscu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

O tych piszesz?

Ukryta Zawartość

Dokladnie te

Jak wygram grubo w totolotka, to pierwsze co sobie zafunduje, to te powyzsze zabawki

Ale nie wygram, bo aby wygrac, najpierw trzeba zaczac grac

To sa prawdziwe zabawki dla duzych chlopcow

W dniu 6.10.2024 o 18:00, Wojtek napisał:

Według życzenia proszę pana..

Ukryta Zawartość

4cm marmur 40 x50cm, waga 20kg/pcs.

Dzięki za podpowiedź dzisiaj wieczorem zrobię odsłuch.

ps.

Skąd wiedziałeś że mam takie płyty  😮

Jeszcze zdjęcie z przodu. 

Wymiar płyty prawie idealnie pasuje na górną płaszczyznę kolumny. brakuje z tyłu tylko 0,5cm!

EXL33pop.thumb.jpg.7bccf04e37ab2f34caddbad6fc77033f.jpg

Wrzuć kilka fotek z całego pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

18 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Jak się tam poprzegląda konstrukcje DIY to okazuje się często że maja lepsze mierzalne parametry niż firmowe.

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, xajas napisał:

Jeszcze do kompletu watę bawełniana do uszu, żeby wytrzymać dźwięk Seasa DXT, ale przynajmniej są aktywne i mają dobra spinoramę.

• Moderatorzy
2 godziny temu, Lok napisał:

Jak się tam poprzegląda konstrukcje DIY to okazuje się często że maja lepsze mierzalne parametry niż firmowe.

Konstrukcje DIY mają tę przewagę, że mogą być dostosowane do warunków lokalowych i gustu słuchacza. Ale to tylko wtedy gdy konstruktor wie co robi.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Juz bym go tam jakos „oswoil“

Wątpię. Każdy przetwornik ma swoją unikalną sygnaturę brzmienia, której nie zmienisz żadna zwrotnica, czy filtrem. W żaden sposób nie sprawisz, że DXT lub głośnik berylowy zagra jak np. Ellipticor z tego tematu.

Przyznaje, nie mam z nimi doswiadczenia. Ja tylko rozrozniam miedzy kopulka, kompresyjny i AMT, i albo podoba mi sie albo nie
Pod tym wzgledem jestem bardzo „relaxed“. Biore co dziala

• Pokaż nowe odpowiedzi